Usb-splitter för att koppla två datorer till samma usb hub?

Permalänk

Usb-splitter för att koppla två datorer till samma usb hub?

Hej!

Har två datorer anslutna till samma skärm via HDMI. Ljud ut från skärm till högtalare.
Switchar enkelt mellan med knapparna på skärmen.

Skärmen (Dell U2715H) har inbyggd USB-hub dit jag kopplat KB/M, printer och Extern HDD.

Som det är nu måste jag fysiskt flytta USB-kabeln till huben varje gång jag vill byta dator, vilket är lite bökigt.

Skulle det vara möjligt att använda något i stil med kabeln som avbildas i denna tråd för att ha båda datorer konstant kopplade till in-porten i huben? (Vad jag förstår diskuterar tråden i länken output?) Eller blir det problem på något sätt?

Om det funkar, var beställer man lämpligen - helst från Sverige/EU så man slipper kinabåtsleveranstid och -avgifter?

(Alternativt vad kan man använda i stället - så klart!)

Tack på förhand!

Permalänk
Medlem

@Narcoleptic: Du vill ha det som förr kallades en KVM-switch, vet inte om det fortfarande finns.

EDIT: verkar fortfarande säljas på t.ex. komplett, men med dåliga recensioner för HDMI-varianten.

Visa signatur

| R7 5800X3D @-30 i PBO2 + Noctua NH-U12s | ROG Strix B450-F | 32GB HyperX Fury Black 3200MHz | RTX 3080 TUF OC | Define R4 + Noctua NF-A14 (x2) & NF-S12A + Noctua NA-FC1 | Corsair RM 850X v2 | Samsung 970 Evo Plus 1TB + Crucial MX300 2TB | LG 27GL850

Permalänk
Medlem

@Narcoleptic: Det är väl en USB-Switch du är ute efter.
Vet inte om det finns någon som byter automatiskt, men manuella där du trycker på en knapp för att byta vilken dator som använder enheten finns ju i alla fall.
Typ en: https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/datortillbeh...

Annars kan du ju som @klirre: säger, skaffa en KVM switch, då byter du USB, Skärm och Ljud med bara en knapp och i vissa fall kan det gå med en tangentkommando från tangentbordet. Men de är mycket dyrare samt att de kan sätta begränsningar på bilden, etc.

Permalänk

@loefet: Jepp, ser ut att vara vad jag söker. Tackar!

Permalänk
Medlem

@Narcoleptic: Ingen orsak, men det finns kanske även billigare varianter hos andra återförsäljare.

Permalänk
Medlem

Du kan inte använda 2 olika datorer mot samma hårddisk samtidigt - utan det är en omkoppling med brytare-kontakt som måste utföras (dvs disken måste monteras av på den ena datorn innan den kopplas in mot den andra datorn) - och innan du bryter eller växlar via någon omkopplarburk så bör disken avmonteras i OS innan brytningen sker innan den andra datorn tar vid. - annars kommer det vara samma sak som att du rycker ur USB-sladden medans OS kanske skriver/läser mot disken och du kan få en skadad filsystem och som i de flesta fall repareras nästa gång när disken ansluts mot (andra) datorn - men inte till 100% alla gånger och en dag kan du stå med havererad filsystem och sälla dig till säkert 100-tals trådar om havererade filsystem som redan finns på forumet...

Varför går det inte att rota med två datorer på samma disk samtidigt - jo OS vet inte om varandra i respektive dator och tror att de är själva och rotar på diskarna och är två där och rotar samtidigt så kommer du få filsystemshaveri väldigt fort.

---

Har du situationen att flera datorer skall kunna accessa lagring samtidigt och oberoende av varandra så bör du verkligen att överväga att köpa dig en NAS

Permalänk

@xxargs:

På just den HDDn ligger bara media, backuper och liknande - ingen mjukvara. Är det verkligen någon risk att det skulle skrivas till den helt random?

Permalänk
Medlem

OS på respektive dator har ingen kunskap var den andre gör - och det skrivs alltid lite i filsystemet även om du inte 'gör något' då tex. vid läsning av en fil så sätts en tidsstämpel när filen accessades i $MFT och den metadatafilen får man verkligen inte göra fel i.

Det är därför man har en NAS/server vid dyliga behov då en 3:e program (i routern/NAS/servern) expedierar läs och skrivuppdragen i tur och ordning via olika nätverksfilsystem (varav SAMBA/SMB är den mest kända i windows-världen) på sådan sätt att det inte blir oreda i lagringen.

den enklaste versionen av detta brukar hittas i sin router som med en USB-kontakt kan koppla in sin externa USB-disk för lagring så att den syns över hemmanätverket, dock brukar dessa inte vara så väldigt snabba och flexibla att önskan om mer kompetent server/NAS dyker snart upp

Permalänk

Jo, men jag menar vad finns det för anledning för NÅGON av datorerna att pyssla på den externa (data) driven om jag inte just håller på att föra över filer till/från den eller spela upp media från den? Att respektive dator "gör" saker konstant fattar ju jag också men systemdiskarna blir ju liksom inte bortkopplade från.. sig själva?

Koppla externa HDD till olika system är ju rätt så vanligt ändå tänker jag. Spela roll om man flyttar en kabel eller trycker på en switch?