Inkopplat Node 304 utan nätagg eller elfel?

Permalänk
Medlem

Inkopplat Node 304 utan nätagg eller elfel?

Hej!

Jag skulle kolla film för en stund sedan... har ett Node 304 chassi, en skärm och ett Logitech högtalarpaket. CHASSIT är tomt och har INGET nätaggregat i. Men som ni kanske vet finns det en kontakt. Jag hade varit klumpig och glömt att koppla ur kontakten när jag skulle kolla filmen för jag skulle andvända skärmen och högtalarna men inte datorn. Jag hade liksom kopplat i kontakten i ett sådant grenuttag där man kan slå av och på strömmen på en röd knapp. Jag trycker på den röda knappen, den lyser i någon millisekund och den slocknar efter någon ljusblixt. Men ljusblixten kommer från ovansidan så jag tänker att det kanske är min mobil som får SMS eller skärmen som går på. Jag provar att slå på igen och grenuttaget låter ungefär som när man steker köttbullar. Det fräser!! Jag stänger genast av igen och slänger grenuttaget i soporna. Sedan har jag inte vågat koppla in någonting igen... för några månader sedan när jag låg och sov exploderade en halogenlampa i samma rum. Jag kopplade ur lampan efter någon timme.

Kan tillägga att det är ojordade ledningar i ett K-märkt hus och jag tror inte det finns jordfelsbrytare heller. Ingen ström har gått! Lamporna i badrummet bredvid lyser fortfarande. Kan också tillägga att lampan som exploderade satt i en gammal lampskärm från typ IKEA och kan ha varit påslagen i många dagar. Så spekulativt kan den ha blivit varm. Det var tidigare hyresgästen som lämnat kvar lampan och det var en asylsökande familj som var extremt ohygieniska och hade massa bråte här typ gamla loppis saker i bedrövligt skick som var hur gammalt och sunkigt som helst. Vi pratar om andra klassens loppis grejer. Så frågan om lampan klarade trycket. Jag vet inte riktigt vad problemet kan vara här...

Så ett par frågor:

- Kan det varit att jag kopplade in mitt Node304 chassi eller låter det mer som något slags elfel i lägenheten?
- VÅGAR jag koppla in skärm och högtalarpaket i ett annat rum? Eller är det typ farligt att ens prova sätta på? Ska jag slänga chassit?

EDIT: Ingen säkring tycks ha gott och all el verkar fortfarande vara på... luktar inte bränt eller något sådant.

EDIT 2: TROR att jag hittat förklaring på problemet HÄR https://www.sweclockers.com/forum/trad/1078828-sprakande-ljud...

"Rekommderar dig att försöka jorda det uttaget om du har datorn inkopplad till den. Är en säkerhestrisk, vid överlast eller om det händer något med nättagget. Så det kan leda ut ström via jorden istället för att göra ditt chassi strömförande.
(Nättaggen har failsafe för det idag så någon säkring skulle med säkerhet lösa ut innan, men kan ge dig en kraftfull stöt om det blir fel lidning som leder ut i chassit innan säkringarna slår ut)

Men varför det sprakar är med 100% att det är glapp i kontakten. Du kan testa att stänga av strömmen till kontakten, skruva isär den och kolla om kablarna sitter löst. Isåfall är det bara skruva ur dem, skala om dem och anslutan dem igen. Så kommer det nog inte glappa längre.
Men helst att du kan sätta in jord till uttagget är att rekommdera."

Men grenuttaget (inte uttaget i väggen) sprakade EFTER jag kopplat ur kontakten vilket jag gjorde det lös till...

Så frågan är mer... vågar jag bara koppla in grejerna (utom datorn tills den är klar) i ett nytt grenuttag kanske i ett annat rum?