Sous vide(clockers) - tillaga mat i vakuum vid perfekt temperatur

Permalänk
Medlem
Skrivet av D3str0yer:

Riktigt bra pris på Vakuumpåsar:

https://www.amazon.de/gp/product/B0853TR2CG/ref=ppx_yo_dt_b_a...

2 rullar med 28 x 600 cm för 13 Euro.

Finns även på svenska Amazon: https://www.amazon.se/AEG-AVSR1-vakuumrullar-f%C3%A4rskh%C3%A...

Visa signatur

NZXT H1 | Sapphire RX 5600XT PULSE | AMD Ryzen 5 3600 | ASUS Strix X470-I | 16gb Crucial Ballistix RGB @3600MHz | Kingston A2000 500gb | Samsung 860 Evo 500gb| Samsung 840 Evo 250gb | Philips E-line 27" 1440p @75Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gizmo_8:

Tack för svar!

Att det blir en bra present tror jag med, han är pensionär och lägger ner väldigt mycket tid på matlagning så tror han skulle gilla att testa sous-vide.
Igår köpte han en hel ren som ska styckas nu haha.

Ett vattenbad är ju inte mkt dyrare än en cirkulator, kolla den här t ex https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4513781

Tycker SV karen som dessa är riktigt smidiga faktiskt, baljor och kastruller i all ära

Permalänk
Medlem
Skrivet av kiim:

Har du provat tillaga ryggbiff eller annat steak?
Högreven du skrev om, vad vägde den delen? Det som jag funderar över är väl 24 h låter mkt men det kanske är för att delen var stor?

Egentligen inte för att den är särskilt stor (väger väl 500g, ca 5 cm tjock) men verkar enligt folk i Sous Vide Sverige-gruppen som att högrev kan behöva lång tid i sous viden för att bli riktigt bra. Får se om det blir lite väl länge i badet men är värt ett test.

Permalänk
Skrivet av kiim:

Har du provat tillaga ryggbiff eller annat steak?
Högreven du skrev om, vad vägde den delen? Det som jag funderar över är väl 24 h låter mkt men det kanske är för att delen var stor?

Skrivet av glemmy:

Jag gjorde ryggbiff i helgen, en bit på strax under 1 kg. Körde 54 grader i runt 5 timmar. Sen färdigställdes biten på grillpannan.
Har brukat ha 56 grader, och får nog säga att jag föredrar det framför 54 grader. Denna medium-rare blir lite för mycket åt rare-hållet för mig.
Men det blev riktigt bra ändå, vad jag minns klart bättre än när jag sist jag åt ryggbiff på restaurang

Joule-appen säger att man ska köra högrev i 24 timmar, jag antar att det blir ännu mörare. För normalstora bitar (1-2 kg) så blir dessa klara mycket snabbare än så på 56 grader. Kanske därför han tänkte köra längre, men bara en spekulation från min sida

Ryggbiff brukar jag skära ut i 2-3cm tjocka skivor, styckpacka och köra 50min i 55c

Visa signatur

AMD Ryzen 5 5600x
32gb ram
Asus Rog Strix B550-e gaming
Asus Rog Strix RTX 2070 oc

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gizmo_8:

Tack för svar!

Att det blir en bra present tror jag med, han är pensionär och lägger ner väldigt mycket tid på matlagning så tror han skulle gilla att testa sous-vide.
Igår köpte han en hel ren som ska styckas nu haha.

Ett vattenbad är ju inte mkt dyrare än en cirkulator, kolla den här t ex https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4513781

En vakuumförpackare är mer användbar än en sous vide om man är intresserad av matlagning. Ffa om han köper hela djur och styckar själv. Hållbarheten i frys ökar när man vakuumpackar. Så min rekommendation är att börja där. Sous vide kan man lösa med en gjutjärnsgryta, ugn och en termometer.

Permalänk
Medlem
Skrivet av clnr:

En vakuumförpackare är mer användbar än en sous vide om man är intresserad av matlagning. Ffa om han köper hela djur och styckar själv. Hållbarheten i frys ökar när man vakuumpackar. Så min rekommendation är att börja där. Sous vide kan man lösa med en gjutjärnsgryta, ugn och en termometer.

Det är ju så han lagar mat nu typ.. är det ingen vits att köpa en cirkulator då menar du?

Permalänk
Medlem

Vits och vits, det är enklare och ger mer kontroll. Min poäng är att jag anser att en vakuumpackare är mer användbar och viktigare i ett kök än en cirkulator om man inte har någotdera idag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gizmo_8:

Det är ju så han lagar mat nu typ.. är det ingen vits att köpa en cirkulator då menar du?

Skrivet av clnr:

Vits och vits, det är enklare och ger mer kontroll. Min poäng är att jag anser att en vakuumpackare är mer användbar och viktigare i ett kök än en cirkulator om man inte har någotdera idag.

En riktigt bra vakumförpackare (om han inte har idag) och en billigare cirkulator från typ jula eller nåt. Skulle det ta fart kan man alltid uppgradera med en andra cirkulator i efterhand. Kanske en bra mellanpunkt?

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

En riktigt bra vakumförpackare (om han inte har idag) och en billigare cirkulator från typ jula eller nåt. Skulle det ta fart kan man alltid uppgradera med en andra cirkulator i efterhand. Kanske en bra mellanpunkt?

Jag följer tråden... och.. Well, jag har cirkulator från jula, har kört massor av fläskfile, julskinka, hamburgare. ska köra pulled-purk imorrn.

poängen, jag har inga problem. med jula.

visst, alla med jula kanske håller truten... kan vara därför.
köp en jula, om det roligt och intressant. köp en med lan, wifi och doom/quake, men det behöver inte vara bättre.

Säger jag, och två veckor senare spyr galla... men min jula var inte DOA. (som denna tråd är nedlusad med)

Visa signatur

//
Tomas!

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrTLU:

Jag följer tråden... och.. Well, jag har cirkulator från jula, har kört massor av fläskfile, julskinka, hamburgare. ska köra pulled-purk imorrn.

poängen, jag har inga problem. med jula.

visst, alla med jula kanske håller truten... kan vara därför.
köp en jula, om det roligt och intressant. köp en med lan, wifi och doom/quake, men det behöver inte vara bättre.

Säger jag, och två veckor senare spyr galla... men min jula var inte DOA. (som denna tråd är nedlusad med)

Nej inte så jag menade. Jag hade nog inte alls köpt en Anova om jag läst denna tråden så förstår helt. Särskilt om jag kan få en cirkulator för 500kr på tex Jula så är ju det mycket bättre än inget eller en trasig DOAmaskin. Den enda och stora skillnaden är ju att Anovan jag har är på 1700W vilket värmer vattnet fortare. Sous vide som sous vide.
Sen räknar jag med att jag fick min gratis på köpet av en bra vakumförpackare och då är det en bättre deal än valfritt annat märke.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Nej inte så jag menade. Jag hade nog inte alls köpt en Anova om jag läst denna tråden så förstår helt. Särskilt om jag kan få en cirkulator för 500kr på tex Jula så är ju det mycket bättre än inget eller en trasig DOAmaskin. Den enda och stora skillnaden är ju att Anovan jag har är på 1700W vilket värmer vattnet fortare. Sous vide som sous vide.
Sen räknar jag med att jag fick min gratis på köpet av en bra vakumförpackare och då är det en bättre deal än valfritt annat märke.

Kan inte annat än att hålla med här. Hade absolut inte köpt Anova om det inte vore för deras deal (felprissättning). Betalar man fullpris så får man ju 2 Jula för lika mycket pengar. Däremot är jag väldigt nöjd med min. Den funkar felfritt för mig iaf, och jag är glad att jag fick vacuumförpackaren i paketet. Hade jag inte fått med den så tror jag att jag varit för snål för att köpa den i efterhand. 😁

Visa signatur

B650M AORUS ELITE AX ICE | AMD Ryzen 7800X3D | Corsair H100i Elite Capellix White | G.Skill Trident Z5 Neo 32GB DDR5 6000MHz CL30 | ASUS GeForce RTX 4070 Super 12GB Dual OC | Lian Li PC-O11 Dynamic Mini Snow Edition | Corsair SF750 750W 80+ Platinum | 34" Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 3440x1440p 144Hz

Permalänk
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Nej inte så jag menade. Jag hade nog inte alls köpt en Anova om jag läst denna tråden så förstår helt. Särskilt om jag kan få en cirkulator för 500kr på tex Jula så är ju det mycket bättre än inget eller en trasig DOAmaskin. Den enda och stora skillnaden är ju att Anovan jag har är på 1700W vilket värmer vattnet fortare. Sous vide som sous vide.
Sen räknar jag med att jag fick min gratis på köpet av en bra vakumförpackare och då är det en bättre deal än valfritt annat märke.

min sticka från kjell & co är på 800w och det går segt om man skall värma vattnet så jag kokar i vattenkokaren och fyller på. Väl uppe i temp så räcker 800w gott. ( men nästa sticka blir lite kraftigare ändå )

Visa signatur

AMD Ryzen 5 5600x
32gb ram
Asus Rog Strix B550-e gaming
Asus Rog Strix RTX 2070 oc

Permalänk
Medlem
Skrivet av Snudge_B:

Kan inte annat än att hålla med här. Hade absolut inte köpt Anova om det inte vore för deras deal (felprissättning). Betalar man fullpris så får man ju 2 Jula för lika mycket pengar. Däremot är jag väldigt nöjd med min. Den funkar felfritt för mig iaf, och jag är glad att jag fick vacuumförpackaren i paketet. Hade jag inte fått med den så tror jag att jag varit för snål för att köpa den i efterhand. 😁

Skrivet av Lellebror:

min sticka från kjell & co är på 800w och det går segt om man skall värma vattnet så jag kokar i vattenkokaren och fyller på. Väl uppe i temp så räcker 800w gott. ( men nästa sticka blir lite kraftigare ändå )

Precis detta jag menade med "uppgradera". Kommer nog själv skaffa en till cirkulator i framtiden för att kunna göra två grejer samtidigt i olika temperaturer.

I helgen blir det första gången min mor träffar mina svärföräldrar så vi ska bjuda på Oxfile igen i sous viden.
Kommer nog bli 60c i ca 3h då det varit för blodigt de andra gångerna. (För mig har det varit perfekt men för sambon och föräldrar ska vi försöka få till en bättre medium+ish).

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem

Jag har inte hunnit testa min nya (fick en ny pga dåligt limmad display), men det är trist att läsa om hur många som fått problem. Det verkar vara många DOA och kvaliten verkar vara kass i jämförelse med deras tidigare.

Jag måste dock säga att den är mer kraftfull, värmer snabbare och har bättre fart på vattnet i lådan. Jag köpte för vacuummaskinen då jag letade efter en bra deal på BF för det. Funkar den nya är jag mer än nöjd då denna är snäppet vassare än de andra på marknaden till vettigt pris.

Ska handla lite roligt kött idag tror jag, grabbkväll på fredag och vore kul att impa med lite roliga styckdetaljer.

Visa signatur

Laptop: Asus UX303ln
Intel Haswell Core i7-4510U CPU / 8 GB DDR3 / 256 GB SSD / 2GB Nvidia 840M

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrTLU:

Jag följer tråden... och.. Well, jag har cirkulator från jula, har kört massor av fläskfile, julskinka, hamburgare. ska köra pulled-purk imorrn.

poängen, jag har inga problem. med jula.

visst, alla med jula kanske håller truten... kan vara därför.
köp en jula, om det roligt och intressant. köp en med lan, wifi och doom/quake, men det behöver inte vara bättre.

Säger jag, och två veckor senare spyr galla... men min jula var inte DOA. (som denna tråd är nedlusad med)

När Annova-dealen kom så såg jag ingen riktig poäng med SV. Att laga mat i plast som värms upp! Verkar osunt..och..hur bra kan det bli egentligen?..
Men tack vare den här tråden så öppnades intresset upp lite mer - det är ju härligt nördigt och relativt enkelt att lyckas.
Så, jag slog till på en Jula-cirkulator + vakuumpackare när de hade någon drive (799kr för båda) för c:a 1 månad sedan.
Jag är supernöjd med cirkulatorn. Skall man hitta något att klaga på så är det touch-panelen som är lite kass på att registrera tryck, men jag är van sedan vår Whirlpool-micro.

Vakuumpackaren är jag inte lika nöjd med. Ofta det blir luftbubblor i fogen och man får göra en till svets.

Och maten.. Alltså, kycklingfilén.. Jag har aldrig varit förtjust i kyckling, men jisses vad bra det blir! Har använt som ren filé, till chicken 'a la king, i wok, etc. Konsistensen/texturen/saftigheten. Perfekt! Nu försöker jag smyga in kycklingfilé i minst en maträtt i veckan.

Så, stort tack för den här tråden och tipset om FB-gruppen - det är matporr på riktigt

Permalänk
Medlem
Skrivet av JoeSun:

När Annova-dealen kom så såg jag ingen riktig poäng med SV. Att laga mat i plast som värms upp! Verkar osunt..och..hur bra kan det bli egentligen?..

..Så, stort tack för den här tråden och tipset om FB-gruppen - det är matporr på riktigt

Ännu en konverterad kritiker.
Välkommen 😁👍

Visa signatur

Corsair 5000D | PRIME X670E-PRO | 7800X3D |
Kingston Fury Beast DDR5 2x16GB @6000MT/s CL30-40-40-28 | TUF RTX 4090 | 2 * 2TB WD Black SN850X PCI-E 4 |

Permalänk
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Precis detta jag menade med "uppgradera". Kommer nog själv skaffa en till cirkulator i framtiden för att kunna göra två grejer samtidigt i olika temperaturer.

I helgen blir det första gången min mor träffar mina svärföräldrar så vi ska bjuda på Oxfile igen i sous viden.
Kommer nog bli 60c i ca 3h då det varit för blodigt de andra gångerna. (För mig har det varit perfekt men för sambon och föräldrar ska vi försöka få till en bättre medium+ish).

oxfile skulle jag aldrig köra över 1h det blir bara mos av den. ( oxfilen är redan så mör så den behöver nästan bara upp till kärntemp så är den klar )
60c då kommer den vara welldone, satsa hellre på högst 58c

Visa signatur

AMD Ryzen 5 5600x
32gb ram
Asus Rog Strix B550-e gaming
Asus Rog Strix RTX 2070 oc

Permalänk
Medlem
Skrivet av JoeSun:

När Annova-dealen kom så såg jag ingen riktig poäng med SV. Att laga mat i plast som värms upp! Verkar osunt..och..hur bra kan det bli egentligen?..
Men tack vare den här tråden så öppnades intresset upp lite mer - det är ju härligt nördigt och relativt enkelt att lyckas.
Så, jag slog till på en Jula-cirkulator + vakuumpackare när de hade någon drive (799kr för båda) för c:a 1 månad sedan.
Jag är supernöjd med cirkulatorn. Skall man hitta något att klaga på så är det touch-panelen som är lite kass på att registrera tryck, men jag är van sedan vår Whirlpool-micro.

Vakuumpackaren är jag inte lika nöjd med. Ofta det blir luftbubblor i fogen och man får göra en till svets.

Och maten.. Alltså, kycklingfilén.. Jag har aldrig varit förtjust i kyckling, men jisses vad bra det blir! Har använt som ren filé, till chicken 'a la king, i wok, etc. Konsistensen/texturen/saftigheten. Perfekt! Nu försöker jag smyga in kycklingfilé i minst en maträtt i veckan.

Så, stort tack för den här tråden och tipset om FB-gruppen - det är matporr på riktigt

Tänkte precis som du innan. Tyckte bara SV verkade vara nåt larv som matpornografer brände alldeles för mycket cash på. Det som fick mig att ändra mig var dock det här med att man bara kan lämna det utan att behöva oroa sig för att det går för länge (nästan). Har en Crockpot som vi har fått mycket glädje av under flera år, då man bara drar i allt och så får den gå i ett antal timmar. SV är lite samma grej. Förbereda med vacuumsealern, sen kan man lägga in på kvällen innan, eller på morgonen innan jobbet. När man kommer hem är det i princip klart, sånär på lite stekning eller avbränning. Otroligt praktiskt och gott!

Visa signatur

B650M AORUS ELITE AX ICE | AMD Ryzen 7800X3D | Corsair H100i Elite Capellix White | G.Skill Trident Z5 Neo 32GB DDR5 6000MHz CL30 | ASUS GeForce RTX 4070 Super 12GB Dual OC | Lian Li PC-O11 Dynamic Mini Snow Edition | Corsair SF750 750W 80+ Platinum | 34" Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 3440x1440p 144Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lellebror:

oxfile skulle jag aldrig köra över 1h det blir bara mos av den. ( oxfilen är redan så mör så den behöver nästan bara upp till kärntemp så är den klar )
60c då kommer den vara welldone, satsa hellre på högst 58c

Vi har kört 2h 57c och 2h 59c och det har fortfarande varit för blodigt för sambon. Temp är mätt och vattnet är rätt temp.. Så vi ska testa extra länge. Blir det mos får det bli mos. Fick oxfilen extremt billigt på 120kr kilot.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Vi har kört 2h 57c och 2h 59c och det har fortfarande varit för blodigt för sambon. Temp är mätt och vattnet är rätt temp.. Så vi ska testa extra länge. Blir det mos får det bli mos. Fick oxfilen extremt billigt på 120kr kilot.

Skär ett par skivor efter sous vide badet och stek hårdare till henne istället för att förstöra köttet för alla

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Imorgon blir det att testa vidda lite Wagyu-flank samt vidda bea, första gången för båda.

Lördag blir det viddad torskrygg med viddad mandelpotatis.

Igår testade jag panko-fritera viddad äggula. Klart hott, men på tok för omständigt för det lilla man fick.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Otori:

Imorgon blir det att testa vidda lite Wagyu-flank samt vidda bea, första gången för båda.

Lördag blir det viddad torskrygg med viddad mandelpotatis.

Igår testade jag panko-fritera viddad äggula. Klart hott, men på tok för omständigt för det lilla man fick.

Men har du testat att vidda?

Visa signatur

Att förespråka Mac på Swec är som att förespråka hybridbilar på en raggarträff i Mora.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trihxeem:

Men har du testat att vidda?

Hmm, vad har jag nu skrivit som jag inte har en aning om vad det kan betyda?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Skär ett par skivor efter sous vide badet och stek hårdare till henne istället för att förstöra köttet för alla

Du... har en bra poäng där.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem

Tråden saknar lite bilder tycker jag!

Visa signatur

Kim
I | i9 9900KS | Auros Master | RTX2080 | Kingston 3200 MHz |

Permalänk
Medlem

Reducering av vinäger, scharlottenlök och dragon

Färdigt resultat efter dryg timme i sous vide samt mojjande med mixerstav

Smaken på bean?
Kommer inte KÖPA bea fler gånger!!!

Det här var enligt följande recept, men halverad mängd.
https://saltpeppar.se/sous-vide-bearnaisesas/

Har precis slängt ner lite Australiensisk Wagyu flankstek som sedan ska smörjas in med majonäs innan stekning.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Otori:

Reducering av vinäger, scharlottenlök och dragon

https://forumbilder.com/images/2021/02/12/09758D2C-0F7B-47CE-AD0C-5B7D7C72EEE2.jpg

Färdigt resultat efter dryg timme i sous vide samt mojjande med mixerstav

https://forumbilder.com/images/2021/02/12/1F1BC32F-AD55-446C-872E-EA1AD2FE3F6D.jpg

Smaken på bean?
Kommer inte KÖPA bea fler gånger!!!

Det här var enligt följande recept, men halverad mängd.
https://saltpeppar.se/sous-vide-bearnaisesas/

Har precis slängt ner lite Australiensisk Wagyu flankstek som sedan ska smörjas in med majonäs innan stekning.

https://forumbilder.com/images/2021/02/12/A0CADB6E-B8D5-4009-99E8-3B2F4BF2872C.jpg

Den där Australiensisk Wagyu vill jag se en efterbild på

Detta blir det ikväll, ryggbiff.

Vad gäller vakuumförpackare, är det stora skillnader på produkterna där ute? Den vi använder nu är vår första och den var rätt billig.

Visa signatur

Kim
I | i9 9900KS | Auros Master | RTX2080 | Kingston 3200 MHz |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Otori:

Reducering av vinäger, scharlottenlök och dragon

https://forumbilder.com/images/2021/02/12/09758D2C-0F7B-47CE-AD0C-5B7D7C72EEE2.jpg

Färdigt resultat efter dryg timme i sous vide samt mojjande med mixerstav

https://forumbilder.com/images/2021/02/12/1F1BC32F-AD55-446C-872E-EA1AD2FE3F6D.jpg

Smaken på bean?
Kommer inte KÖPA bea fler gånger!!!

Det här var enligt följande recept, men halverad mängd.
https://saltpeppar.se/sous-vide-bearnaisesas/

Har precis slängt ner lite Australiensisk Wagyu flankstek som sedan ska smörjas in med majonäs innan stekning.

https://forumbilder.com/images/2021/02/12/A0CADB6E-B8D5-4009-99E8-3B2F4BF2872C.jpg

Kötthallen?

Visa signatur

B650M AORUS ELITE AX ICE | AMD Ryzen 7800X3D | Corsair H100i Elite Capellix White | G.Skill Trident Z5 Neo 32GB DDR5 6000MHz CL30 | ASUS GeForce RTX 4070 Super 12GB Dual OC | Lian Li PC-O11 Dynamic Mini Snow Edition | Corsair SF750 750W 80+ Platinum | 34" Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 3440x1440p 144Hz

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem
Skrivet av Snudge_B:

Kötthallen?

Stämmer, bor typ mittemot så blir lite för ofta man ”råkar” svänga in höger istället för vänster

Skrivet av clnr:

Det var första gången och extreeeemt enkelt.
Sedan undrar jag varför i hela fridens dar man ska blanda i dijon i en bea, som i receptet du länkar?