AMD föreslår lösningar på USB-problem för Ryzen-processorer

Permalänk
Medlem
Skrivet av XPerion:

Då skulle alla ha problem med det. Kör med ASUS X570-E/37000X och har över 10 med USB hubb + 8 HDD inkopplad samtidigt. Inga problem med USB. Har inte hört folk med X570 har problem med USB heller.

37000x? Är det AMDs okända superprocessor från föregående generation? 😉

Kör du förresten kombinationen med PciE 4 aktiverat tillsammans med ett grafikkort som stödjer denna standard? Verkar som just denna kombination är vanlig hos de som får problem...

Permalänk
Medlem
Skrivet av lindahlj:

Lite pinsamt att AMD inte får detta att fungera år 2021. Slarv, eller inkompetens?

Ja gud så pinsamt, går man först får man ta felstegen...
AMD var först med Xpress4, Intel följer nu efter. Inte alls pinsamt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av dannesthlm:

37000x? Är det AMDs okända superprocessor från föregående generation? 😉

Kör du förresten kombinationen med PciE 4 aktiverat tillsammans med ett grafikkort som stödjer denna standard? Verkar som just denna kombination är vanlig hos de som får problem...

Jag har datorn i sign och har inte haft några problem alls med USB anslutningarna. RX 6800 stödjer PCI-E 4.0 och mig veterligen har jag det aktiverat. Jag har däremot inte viloläge osv aktiverat då det typ alltid skapat problem med mjuk/hårdvaror. Dessutom ser jag ingen anledning till att ha det på en stationär dator som startar på typ 8 sekunder ändå.
Kan det vara skillnad på 550 vs 570 chipsettet? Som sagt, inga problem med USB överhuvudtaget.

Permalänk
Medlem
Skrivet av dannesthlm:

37000x? Är det AMDs okända superprocessor från föregående generation? 😉

Kör du förresten kombinationen med PciE 4 aktiverat tillsammans med ett grafikkort som stödjer denna standard? Verkar som just denna kombination är vanlig hos de som får problem...

Det är en special utgåva jag fått av AMD.
Alltid kört med PCi-E4 och Global C State enabled.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pa1983:

Får testa 2.0 lite mer nu då. Faktum är att BIOS uppdateringar nämner förbättringar gällande 2.0 portarna. Dessa är väl dessutom en del av en hub?

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av CubaCola:

Kan hålla med om att buggar givetvis kan uppstå även 2021, men lite pinsamt blir det när en så pass vanlig standard som USB inte fungerar felfritt år 2021.
Det är lite som att HDMI skulle börja koppla ifrån tv:n lite då och då.

Men X570-moderkorten har ju funnits länge nu, men felet är ganska nytt låter det som? Så det bör ju inte vara hårdvara som spökar då?, utan låter ju mer som något som går att fixa med mjukvara i mina öron, så det borde lösa sig för alla.

Sedan finns det ju säkert enheter som inte följer USB standarden helt heller, som kan ställa till problem oavsett moderkort.

Det är just grejen, det behöver inte vara något fel på USB-standarden. Det kan vara designen av moderkortet som lyckas störa ut USB-kontrollern eller kommunikationen under vissa omständigheter. Eller strömförsörjningen som blir fel under viss last.

Permalänk
Medlem

usb problem

detta har intel haft i 5 år nu. var så trött på det att för 2,5 år sen bytte jag allt monitor usb tillbehör allt i hela datorn. fortfarande problem med att datorn tappar mus eller tangentbord ett par sekunder då och då.

Permalänk
Medlem

undrar bara ni som har problem köpte ni ett 3080 och sen fick resten bli budget prylar typ
nätdel minnen m2 ssd chassi med mera kanske finns fel i den länken sen har jag märkt att för snabb uppstart med mitt
ljudkort från creative kan skapa problem kanske finns något där att undersöka

Permalänk
Medlem
Skrivet av pa1983:

Testade, sökte på vboot, sökte på mycket, googlade men tyvärr verkar itt ASUS ROG STRIX X570-E gaming inte ha vboot option, lagom irriterad nu :/

Prova att höja VTTDDR, den brukar orsaka bootproblem när den är för låg. Den skall vara drygt halva VDIMM, jag kör 0.725V och det bootar fint varje gång med 3800MHz.

Permalänk
Medlem
Skrivet av the squonk:

Just Asus har haft problem med en inställning som heter VBOOT DRAM i bios, den är dessutom dold i dom flesta bios så man måste söka efter den med F9 i bios, den brukar stå på 1.2V och då fungerar det ju inte med OC minnen. Ändra den till 1.42V så kan du gå tillbaka och köra med tighta timings igen och det bootar varje gång. Även med höga frekvenser.

Just att den är låg är anledningen att det fungerar för dig vid reboot, för då har spänningen redan höjts till den nominella VDIMM i bios, men kall boot är VBOOT DRAM för låg.

Hej
Tack för tipset. Bara för att jag nu tänkte testa detta att höja VBOOT DRAM i bios så har de senaste två kallstarterna fungerat. Nästa gång det händer kommer jag se om jag kan hitta den inställningen i mitt ASUS bios.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Shimonu:

Varje situation är ju unik och nu har jag inte koll på vad ni diskuterar men ibland kan det ju absolut vara värt att bara byta ut en dator och låta den andra repareras i lugn och ro. Det kanske är en ännu dyrare anställd som får sitta och rulla tummarna i väntan på att datorn felsöks.

Plötsligt är det värt att byta ut datorn som anställd 2000kr/h använder av tekniker för 200kr/h. Det är väl inte ovanligt att mekanikern hellre byter ut den trasiga komponenten på 1-2 timmar än att börja renovera som tar 3-4 timmar. Så har kunden en helt ny komponent som håller längre än den renoverade för ungefär samma pris.

Å andra sidan finns det väl absolut situationer där fixen tar 5 minuter om man spenderar 10 minuter på att undersöka.

Nu hade jag väl inte full koll på situationen och överreagerade lite pga det. Med den faktiska situationen så var det ju dags för en uppgradering hursomhelst.

Det mitt inlägg egentligen handlade om var att det lätt blir ett slit-och-släng av hårdvara i onödan för att det inte anses "värt" att ta den tid som krävs för att lösa problemet, eller i värsta fall för att ansvarig personal inte har rätt kompetens. Det här gäller ju inte bara IT-världen. Samma sak när bilen är på verkstad. Är någon "modul" trasig indikerad trasig så byts den, utan att man ens försöker kontrollera eller reparera modulen i sig. Att det sen visar sig att "modulen" inte var den som var ansvarig innebär ju inte att den sätts tillbaka. Nä, den är slängd och man får vackert betala de hundra eller tusenlappar en ny modul kostar. Min gamla Citroën C5 ryckte ibland på låg gas. Det lyckades de aldrig lösa, trots bytta gasspjäll och elektronikstyrningar som var helt felfria. Rätt många tusen i byttan där (på garanti). Slit-och-släng utan eftertanke. Min pellets-kamin orkade inte driva matarskruven. Kollar med reparatören och han säger drivkortet är trasigt. Kostar ca 4.000 att byta. Googlar 5 minuter och hittar på pelletsforum tips på att det är en kondensator som behöver bytas, vilket tog mig hela 10 minuter och 15 kr att fixa själv. Slit-o-släng. Ingen som ens tänker på reparera längre?

Permalänk
Medlem
Skrivet av sp1vtr:

Ja är troligen mina RAM minnen som inte var med på AMD's QVL lista vad som är godkänt att köra för dessa moderkort. Orakade inte kolla när jag köpte minnena tog det bara förgivet att Corsair minnen fungerar med allt
Har samma problem om jag kör utan XMP påslaget.

Dock var det länge sedan jag såg led lamporna och felkoden då jag har vertikal GPU som tyvärr täcker den. Poser som jag är
men nästa gång datorn ej startar från kall boot så skall jag försöka se felkoden på mobo om det är någon. Har för mig att det stod alltid AA och det är OK som vi vet.

QVL är väl bara om det är testat att köra med DOCP/XMP på det specifika moderkortet? Kör du 2133 ska det fungera ändå tror jag. Du kanske har kassa minnen som borde gå på garantin?

Edit: Eller standard är är förresten 2999 eller 3200 på 3000-serien men då med slappare timings än vad DOCP sätter på, så det ska fungera out of the box, eller? Ursäkta om jag förvirrar dig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ClintBeastwood:

QVL är väl bara om det är testat att köra med DOCP/XMP på det specifika moderkortet? Kör du 2133 ska det fungera ändå tror jag. Du kanske har kassa minnen som borde gå på garantin?

Edit: Eller standard är är förresten 2999 eller 3200 på 3000-serien men då med slappare timings än vad DOCP sätter på, så det ska fungera out of the box, eller? Ursäkta om jag förvirrar dig.

Fick samma problem med kallstart om jag körde med standard 2133Mhz. Ökade även volten från 1.3v till 1.4v på minnena (gjorde ingen skillnad). Tänkte om det var för jag tryckt i så mycket RAM dvs 4X16GB. Köpte även 2 olika kit av samma RAM kit/modell och det är nog BIG NO NO.

Corsair Vengeance RGB PRO 32GB (2x16GB) X2
https://www.webhallen.com/se/product/319488-Corsair-Vengeance...

behövde vara tydligare
Permalänk
Medlem

Jag har ett annorlunda USB problem med B550 moderkort. Det är att ett MIDI-keyboard inte går ner i "vila" när datorn stängs av. Tangentbord och mus "släcks" men inte detta MIDI-keyboard. Ingen show-stopper men lite irriterande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Herr Kantarell:

Jag har ett annorlunda USB problem med B550 moderkort. Det är att ett MIDI-keyboard inte går ner i "vila" när datorn stängs av. Tangentbord och mus "släcks" men inte detta MIDI-keyboard. Ingen show-stopper men lite irriterande.

Används en "ladd-"USB-port som ger ström även i viloläge/avstängd?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anders190:

Används en "ladd-"USB-port som ger ström även i viloläge/avstängd?

Inte vad jag vet. Testade även en USB2 port men ingen skillnad. Detta funkade så sent som på B450 moderkort och har alltid funkat innan och skummt att det funkar för musen och tgb (att de går ner i viloläge)

Permalänk
Medlem
Skrivet av the squonk:

Prova att höja VTTDDR, den brukar orsaka bootproblem när den är för låg. Den skall vara drygt halva VDIMM, jag kör 0.725V och det bootar fint varje gång med 3800MHz.

Tack för tippsen! Man är ju lite frustrerad att behöva spendera första månaden med riggen för att få den att boota 99% av tiden liksom. Tycker inte 3500Kr mobo ska vara så bedrövligt men tydligen är det dagens "budget" kort.

Permalänk
Medlem
Skrivet av stenis72:

undrar bara ni som har problem köpte ni ett 3080 och sen fick resten bli budget prylar typ
nätdel minnen m2 ssd chassi med mera kanske finns fel i den länken sen har jag märkt att för snabb uppstart med mitt
ljudkort från creative kan skapa problem kanske finns något där att undersöka

Nej jag behöll mitt RX5700 från 2019 och jag behöll mitt EVGA Supernova G2 750W agg som Superflower gjort och det ska vara mycket bra och det är inte så gammalt, garantin på 5 år gick nog ut nu om man itne tog dne förlägda på 7 då hade jag nog haft 1-2 år kvar på garantin.
Köpte Nytt moderkort, för 3500Kr, ram för 4400Kr och en SSD för 1000Kr och självklart CPU, en 3900XT på rea faktiskt då 5900X kostade 1600Kr mer OM man kunde få tag i den.

Så nej mitt dyraste mobo dom senaste 10 åren faktiskt och ramet är från Kingston och Kingston har i en fransk undersökning under flera år under 2010 talet legat bäst till på RMA stats och jag har haft noll problem med deras ram senaste 20 åren så drog till med Lite Hyper X minne, vanlig 3200Mhz då jag tyckte pris/prestanda där var perfekt.

Permalänk
Medlem

Har inte haft detta problemet själv, vad är det som orsakar det? Har hört något om man blandar både pci-e 4 och pci-e 3 devices i datorn så kan man få detta problem, då löser man det genom att stänga av pci-e 4 men det är såklart en dålig lösning då man tappar prestanda, jag har 3x 2tb gen4 ssd och ett 3090 FE i datorn alla på pci-e 4 och det är inga usb problem för mig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av dakke:

Har inte haft detta problemet själv, vad är det som orsakar det?

Om det fanns någon som visste exakt vad som orsakar problemet så skulle det vara mycket mycket lättare för AMD att fixa det. Tyvärr är det ingen som vet det ännu.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pa1983:

Nej jag behöll mitt RX5700 från 2019 och jag behöll mitt EVGA Supernova G2 750W agg som Superflower gjort och det ska vara mycket bra och det är inte så gammalt, garantin på 5 år gick nog ut nu om man itne tog dne förlägda på 7 då hade jag nog haft 1-2 år kvar på garantin.
Köpte Nytt moderkort, för 3500Kr, ram för 4400Kr och en SSD för 1000Kr och självklart CPU, en 3900XT på rea faktiskt då 5900X kostade 1600Kr mer OM man kunde få tag i den.

Så nej mitt dyraste mobo dom senaste 10 åren faktiskt och ramet är från Kingston och Kingston har i en fransk undersökning under flera år under 2010 talet legat bäst till på RMA stats och jag har haft noll problem med deras ram senaste 20 åren så drog till med Lite Hyper X minne, vanlig 3200Mhz då jag tyckte pris/prestanda där var perfekt.

var minnet med på listan för godkända för dit moderkort ser att många bara tittar
efter priset och tar det men glömmer att kolla om det är godkänt för det moderkort man har.

själv använder jag gskill 3600mhz 2-16 gig som jag har kollat upp på deras sida för godkända för moderkortet jag använder
kanske om flera kollade upp sånt så fick dom mindre problem nu säger jag inte att du inte har gjort det men bara gå efter priset
kanske inte är så bra.

https://www.gskill.com/configurator

Permalänk
Medlem

rätta mig om jag har fel men är det inte asmedia som står för usb och annat på 550 chipet kanske kolla på deras sida
efter drivrutiner. sen kan det vara värt att prova drivermax har hittat massa olika drivrutiner med det till olika saker
med det.

https://www.drivermax.com/

Permalänk
Medlem

We would like to thank the community here on r/AMD for its assistance with logs and reports as we investigated the intermittent USB connectivity you highlighted. With your help, we believe we have isolated the root cause and developed a solution that addresses a range of reported symptoms, including (but not limited to): USB port dropout, USB 2.0 audio crackling (e.g. DAC/AMP combos), and USB/PCIe Gen 4 exclusion.

AMD has prepared AGESA 1.2.0.2 to deploy this update, and we plan to distribute 1.2.0.2 to our motherboard partners for integration in about a week. Customers can expect downloadable BIOSes containing AGESA 1.2.0.2 to begin with beta updates in early April. The exact update schedule for your system will depend on the test and implementation schedule for your vendor and specific motherboard model. If you continue to experience intermittent USB connectivity issues after updating your system to AGESA 1.2.0.2, we encourage you to download the standalone AMD Bug Report Tool and open a ticket with AMD Customer Support.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xinpei:

Hade det problemet på ett gammalt Z77 moderkort från Asus för ett par år sedan. Visade sig vara styrkretsen från VIA som spökade och det fungerade om man bytte till Intels egna USB 3.0 portar.

Ja, det är inte ovanligt med strulande usb-hubbar, har haft problem med det särskilt med Asus-moderkort sedan evigheter.

I just det här fallet så hade samma moderkort körts med en 1800X utan några problem innan, men med ett 3700X började usb-strulet spöka. Men visst, även det var ett Asus.