Permalänk
Medlem

skulle uppgradera datorn o råkade koppla in chassifläkt istl för cpu fläkt (moderkortet hade 1 för lite uttag). startade datorn o gick för att dusha så kommer jag tillbaks o ser att cpun är på 96 grader varmt o stänger av datorn snabbt. hade nog tur att cpun inte skadades

Visa signatur

I5 8600K l Asus Z370 TUF l Corsair Vengeance 16 Gb (4x4)
Asus gtx 1080 Strixl l Corsair 850W Psu l Kingston Hyperx 120 gb Ssd/500 gb Hdd l Corsair Meshify C Dark TG l Acer Predator XG270HU l Strafe RGB MX Blue l Scimitar RGB Gul

Permalänk

Detta var på den tiden då Fast and The Furious var den stora modegrejen på bilmarknaden.
Så jag köpte mig en japansk sportbil. En fin Gunmetal Grey Nissan 200 Sx
Naturligtvis måste det vara neonrör i bilen eller hur?`
Så köpte ett gäng Cold CathodeRör på Inet och började montera.
Jätteenkelt då de ju gick på 12V och var lätta så man kunde hänga dem varsomhelst med buntband.

Sagt och gjort, efter att ha dragit kablar i verkstan till sent på natten var det dags att åka hemåt.

Katastrof. Hälften av vanliga belysningen fungerade inte, bilen gick på tre av fyra cylindrar och lamporna vägrade fällas up. (Popuplampor på den modellen)

Efter en jävla massa felsökning visade det sig att jag lyckats borra rakt ner i en kabelstam när jag skulle göra ett hål för att hänga ett av neonrören.

Så det var bara att rulla tillbaka till verkstaden och dra om en 10-15 kablar till ännu senare på natten.

Bilen blev jävligt fräck till slut iaf och man var kung på gatorna något år innan det blev omodernt.
Lärde mig även att polisen inte tycker att blåa neonljus Precis Överallt på och i bilen var lika fräckt som jag tyckte.

Visa signatur

GAMINGRIGG: I7 6700K@4,4Ghz. 32GB DDR4. EVGA GTX 1080 TI FTW3 ACX.
SERVER: Core I5 3500K 6x 2Tb WD Caviar Green.
NAS: DS1813+ 5x 4TB Wd Red.
HTPC/VR: i5-7500. 8GB DDR4. EVGA GTX 1080 FTW ACX.

Permalänk
Medlem

Skulle in på en parkeringsplats där det stod en polis i vägen så jag tutade lite (...) på honom. Han hade redan sett mig och tecknade åt mig att backa, tyckte jag. Jag blev lite irriterad och lade på en rivstart bakåt så där en 10 m. Han vinkade åt mig igen och jag trodde att han menade att jag skulle glida fram till honom igen så jag gjorde det. Han var alldeles dammig efter min rivare. Han tecknade något åt mig igen och jag tolkade det som "backa igen". Ny rivstart och han blev ännu dammigare. Lät lite konstigt från bilen men jag tänkte "att va fan ....". Nu såg han lite irriterad ut, tyckte jag men han fortsatte att göra tecken åt mig så kompisen sa "glid fram igen". Gjorde det och då kom han i sakta mak fram till mig så jag vevade ner fönstret och tittade på honom med oskyldig min.
"Vad sysslar du med?", frågade han. "Lyder din signalering", svarade jag fräckt. "Då har du missförstått mina signaler", sa han då, "jag ville göra dig uppmärksam på att det droppade olja från motorn, men efter sista rivstarten rinner det ganska ordentligt".
Så mina rivstarter för att reta polisen slutade med en totalrenovering av motorn.
Irriterar mig mest på att han såg så nöjd ut efter sin kommentar.

Permalänk
Medlem

Jag vet inte med "miss"men jag ansåg att jag utförde konstens alla regler när jag satte ihop min stationära (se sig) men hade problem med avsaknaden av bild - felsökte fram och tillbaka. Det visade sig att två av minnesportarna på moderkortet var DOA men tur nog så var de två resterande fungerade så jag kunde åtminstone använda mina minnen.

Där är en gång jag fick skiten för något som, i min åsikt, inte var mitt fel. En polare till en annan polare (döper han till Douche) behövde hjälp med sin Athlon 1900+ (Jepp tidig 2000-tal det här) att köras i rätt FSB. Som ni vet så hade AMD relativt stora problem med kylningen vid den perioden, hade man inte passande kylning så var ångades det, och Douche hade någon noname kylare vid tidpunkten - hade han ändå spenderat och läst på vad för komponenter som behövdes så var antagandet att rätt kylning införskaffades. Om Douche använde kylpasta kommer jag inte ihåg, troligtvis inte.

När jag var som aktivast med hårdvara och felsökning så var det i stort sett 1-2-3 för mig att hjälpa Douche, sagt och gjort gick jag in i BIOSet och satte standardvärdena för CPUn och Auto på minnena (Douche var inte intresserad av överklockning, bara spela). Sparade inställningarna och datorn startade om, POST dyker upp med CPUns korrekta namn och hastighet (den var underklockad och då dök inte namnet upp) och med ett kaxigt "Voilá" pekade jag på skärmen på att den fungerar, min polare och en bekant till Douche nickade nöjt. Därefter kopplade Douche in resten av komponenterna och jag drog hemåt.

Någon vecka senare berättade polaren att Douche's dator, eller CPUn hade "bränts" och skyllde på mig. Jag svarade tillbaka att jag följde bara konstens alla regler och polaren hade förstås förtroende för mig då jag även hjälpt honom få hans dator att fungera genom tiden. Fick höra en period senare, men om det är sant vet jag inte, att Douche hade bränt ännu en CPU.

Visa signatur

PS3 Slim 320GB (1TB) | Wii U Premium | Xbox 360 250GB | X1 1TB | PS5 + Corsair MP600 Core 2TB | New 3DS XL + Katsukity's Capture Card | PS Vita 32GB | Ryzen 5800X3D, 32GB DDR4 3000Mhz, 240GB SSD, 4TB SSD (Kingston KC3000), Radeon 6700XT, 3TB+4TB HDD, B450M-DS3H | Nintendo Switch

Permalänk
Avstängd

Klarat mig rätt bra från att förstöra datordelar faktiskt. Pressade som fan för att få på en kylare på en Socket 7 en gång och slant så skruvmejseln åkte i moderkortet med typ hela min tyngd bakom, men det höll.

Däremot pajade jag min farsas nya stereo när jag var typ tolv. Satte på musik och det var väldigt lågt så jag höjde och höjde tills det nästan var acceptabel volym med ratten på max, sen kom jag på att Low-Level var intryckt och tryckte ut den. Det var inte så låg volym längre...

Permalänk
Medlem

Mellan gymnasiet och högskolan jobbade jag på en bensinstation. Här skulle disken byggas ut för en kassa till och jag hjälpte till. Den nya kassan behövde såklart ström så jag borrade små hål som dög för kabeln men inte för kontakten. Inga problem, det var bara att skruva isär kontakten och dra igenom kabeln och sedan sätta på kontakten igen.
Jag ville veta hur mycket kabel jag behövde så jag satte i kontakten och sträckte kabeln för att se var den skulle kapas. Det jag sen gjorde var dumt. Skulle tvinna ihop ledarna så jag lätt fick igenom kabeln i hålen utan att först ta ur kontakten. Blev mycket förvånad och förstod ingenting några sekunder.

Mellan studierna han jag även med att jobba med att tillverka kabel. Jag jobbade vid en maskin som lade på en mantel runt ledarna. För detta har man små PVC kulor som sugs upp genom ett metallrör som övergår till ett plaströr. Så dessa små plastkulorna rör sig genom ett isolerat metallrör. Jag böjde mig fram för att se att den sög upp ordentligt och en ljusbåge slog 15 cm från metallröret och min näsa. Rören och plastkulorna fungerade som en bandgenerator. De som vill kan ta och räkna ut hur många tusen volt det krävs för en ljusbåge på 15 cm, jag kan bara beskriva att det kändes som någon gav mig en snyting på kran och satt på golvet med rinnande tårar och undrade vad som hade hänt.

För de äldre gardet som kommer ihåg hur joystick kontakten såg ut till PC innan allt blev USB. De kanske också kommer ihåg kontakten på nätverkskort som används för thick-net. Det är exakt samma kontakt. Något som kompisens flickvän upptäckte när hon fick hjälp med att koppla in joysticken i datorn över telefon. Det är mycket ström som gick i de nätverkskorten och det räckte gott till att bränna glid-potensiometern i en gammal joystick.

Permalänk
Medlem

Era dummaste/roligaste datormisstag?

Suttit och slitit mig i håret och undrat varför min 5900X som kyls av en Noctua NH-D15 gick upp till 90C under load.
Drog av kylaren och slängde på ny kylpasta och monterade den på nytt för att säkerställa att det inte var felet.

Beställde liquid metal för att jag vet att kylaren klarar av att skyffla bort värmen, men att IHSen kanske inte gjorde sig av med värmen tillräckligt snabbt.

Jag började med att ta av båda fläktarna (Man behöver egentligen bara ta av en för att demontera kylaren).
Då såg jag att jag gjort detta:

Känner mig hyfsat dum men kan bara skratta åt misstaget nu i efterhand, speciellt när jag byggt datorer i över 20 år.

Fixade till det och sänkte tempen, men bara till 83C från 90C.
Liquid metal åker på ändå när jag gjort mer efterforskningar i hur jag kan slänga på det utan att åka på bekymmer i framtiden.

Har ni några roliga/dumma missar som egentligen en klåpare skulle göra rätt?

Visa signatur

Ryzen 5800X3D | 64 GB Ram | 7900 XTX | Samsung 990 Pro 4 TB + Seagate FireCuda 520 2TB * 2
Laptop: Core 9 Ultra 185H | 24GB Ram | RTX 4060 | 3 TB NVME

Permalänk
Medlem

Tack för fin anekdot! Finns en gammal tråd på temat (tror jag har några misstag listade i den), men fortsätt för all del

Visa signatur

Här hade jag en historik sen 1990-talet, men den blev tillslut för lång. Aktiva maskiner 2022-framåt:
Work/Play/Everythingstation: AMD Epyc 7443p, Pop OS host, Win10 + Linux guests (KVM/Qemu)
Work/Play nr 2: AMD Phenom II 1090t, Debian + Win 10 (dual boot)
Server x3: Epyc 7252 (TrueNAS Core), Atom 2550 (FreeBSD, backup), Opteron 6140 (Ubuntu, off prem backup)
Retrohörna under uppbyggnad: Dual Pentium Pro 200MHz, Pentium P54C 90MHz, Gravis Ultrasound MAX

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oegat:

Tack för fin anekdot! Finns en gammal tråd på temat (tror jag har några misstag listade i den), men fortsätt för all del

Visste att jag sett den någonstans, sökte och hittade inget. Nåja.
Tråd kan låsas.

Visa signatur

Ryzen 5800X3D | 64 GB Ram | 7900 XTX | Samsung 990 Pro 4 TB + Seagate FireCuda 520 2TB * 2
Laptop: Core 9 Ultra 185H | 24GB Ram | RTX 4060 | 3 TB NVME

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lodisen:

Visste att jag sett den någonstans, sökte och hittade inget. Nåja.
Tråd kan låsas.

Hellre merge:a så vi håller temat aktivt! Har säkert tillkommit medlemmar och misstag sen förra tråden

Visa signatur

Här hade jag en historik sen 1990-talet, men den blev tillslut för lång. Aktiva maskiner 2022-framåt:
Work/Play/Everythingstation: AMD Epyc 7443p, Pop OS host, Win10 + Linux guests (KVM/Qemu)
Work/Play nr 2: AMD Phenom II 1090t, Debian + Win 10 (dual boot)
Server x3: Epyc 7252 (TrueNAS Core), Atom 2550 (FreeBSD, backup), Opteron 6140 (Ubuntu, off prem backup)
Retrohörna under uppbyggnad: Dual Pentium Pro 200MHz, Pentium P54C 90MHz, Gravis Ultrasound MAX

Permalänk
Moderator
Brons i quiz

*Trådar sammanfogade*

/Vzano, Moderator

Visa signatur

Citera om du vill ha svar!
Tycker du om sidospår? :D Besök The Wiki Game
Har du fråga angående modereringen? PM till Moderatorerna eller Kontaktformulär

Permalänk
Medlem

Min modernaste är nog när jag skulle starta upp elverket för att se att det fungerade då elen varit rätt stabil under ett bra tag nu.

Finns 2 knappar en som kopplar på generatorn och en som gör att motorn kan starta. jag satte på fel och drog som en galning i startsnöret och plockade även ned elverket för felsökning. hittar inget fel och tänker att jag testar en sista gång innan det blir skroten men ställde då alla knappar i on läget, kan ju inte skada tänkte jag och det hoppar i gång på första rycket.

Ja då skämdes man lite att man stått och meckat med skiten i flera timmar och enda felet var att man satt på fel knapp :/

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem

Skulle skarva en 4-pin Molex för att kunna koppla in en extra hårddisk (utan att uppgradera nätagg).

Detta var i början av min karriär, så lagom ung och dum tänkte jag inte på (visste inte) att det kanske går TVÅ OLIKA spänningar där...

*Fzzz...* + stank; insåg att jag växlat +5V och +12V ! 😲

Detta gynnade Western Digital pga nyinköp, + egna insikter om nödvändigheten av kunskap och försiktighet, samt att man kan lära sig RUSKIGT bra av misstag!

(Misstag = bästa skolan, men ibland onödigt dyr.)

Visa signatur

Hårdvara:
Varierande nog, = onödig information.

Gillar Linux, det kan vara värt vetande. 🙂

Permalänk
Medlem

Vid ett tillfälle när jag skulle koppla in min externa hårddisk, var jag för hårdhänt att en metallgrej vid uttaget för strömsladden lossnade och kom in i hårddisken och skramlade. Som tur var, kunde jag lämna in den på service och betalade bara 300 kronor för att få den reparerad. Detta gjorde mig väldigt glad eftersom jag precis hade köpt ny dator och bara hade mina sparade filer på hårddisken.

Skrivet av Paddanx:

- Win 95... högerklicka på .exe filer och assigna den så att den alltid öppnas av Notepad. Efter omstart är det bara att installera om hela OSet då inga .Exe filer fungerar nämligen längre (du inte inte öppna regedit heller, så du kan inte fixa felet)

Själv sabbade jag uppstarten av Windows 98 på min familjs dator när jag vid ett tillfälle öppnade MS-DOS-prompten och skrev egen text i några systemfiler, exempelvis i CONFIG.SYS utan vetskap om dess följdeffekter. Ni kan gissa vad som hände med datorn nästa gång mamma skulle starta den? Jo, Windows startades inte, och mamma blev med all rätt arg på mig.

Som tur var, kände jag till avancerad start med F8, med alternativ som "Normal", "Felsäkert läge", "Felsäkert läge med nätverk", "Bekräfta varje rad" etc. Testade först "Felsäkert läge" utan resultat, varpå jag testade "Bekräfta varje rad" och valde "Nej" för de filer som var relaterade till CONFIG.SYS, och jag lyckades starta Windows. Sedan var det bara att installera om OS och allt fungerade som vanligt samt att mamma blev glad igen.

Visa signatur

Var rädd om vår planet och varandra.

Permalänk

Några fler intressanta bidrag till tråden?