eGPU: När kommer vi behöva grafikkorten i sina egna chassin?

Permalänk
Medlem

eGPU: När kommer vi behöva grafikkorten i sina egna chassin?

Senaste 40-serien väcker ju en del praktiska frågor. Hur stort kan ett grafikkort bli? Inga gränser verkar det som. Och när både CPU:er och GPU:er blir allt varmare så känns det snart nödvändigt att ha ett eget chassi, typ eGPU såvida man inte vill ha ett gigantiskt torn därhemma och/eller kylning med flytande kväve.

Å andra sidan så blir ju riggen ändå ett torn om man skall ha en massa externa chassin så det kanske inte är någon vits vid närmare eftertanke.

Vad tror Sweclockarna? Eller behöver CPU och GPU operera direkt på samma moderkort för prestandan?

Visa signatur

i7 8700K | Asus STRIX 1080ti OC GAMING 11 Gb | Corsair 32 GB@3000Mhz

Permalänk
Avstängd

eGPU funkar väl bra redan, och det lär inte bli sämre med typ TB4.

Problemet är väl mer kostnaden. Har du redan en stationär dator så blir det ju rätt onödigt att köpa en "låda" till att ha grafikkortet i med sin egna strömförsörjning och så. Till en laptop däremot är det ju väldigt passande, en eGPU blir ju som en docka till den, inte bara för att ansluta till GPU och skärmar utan även för USB och så och, om man inte har en väldigt krävande laptop, strömförsörjningen till datorn. Men även där är ju kostnaden något av ett hinder. Chassin för externa GPU:er är fortfarande rätt dyra, så det är inte så mycket dyrare att helt enkelt köpa en stationär dator att ha sin fina GPU i, och det är inte direkt så att man sparar så mycket plats eller liknande heller. Då får man ju en helt separat enhet för sina spel och kan hålla typ jobbgrejer, eller skolgrejer, separat från spelgrejerna och så.

Permalänk
Medlem

Ett annat alternativ är Asus Rog Flow serien med 13 till 16 tums laptops med små externa dockor där laptop 3080 eller 4090 körs på 150W med 16GB minne och en massa portar. Tyvärr låsta till denna serien av laptops eftersom kontakten är special med både PCI och USB-C. Drygt 1kg för laptop med 3050 eller 4050 och 1kg till för 3080/4090 docka.

https://rog.asus.com/external-graphic-docks/rog-xg-mobile-202...

Permalänk
Medlem

Eller så blir kommande PC burkar lika stora som dagens eGPU lådor. Funderar på en Louqe låda efter att ha läst detta reportaget, testad med 16core med 3090:
https://www.sweclockers.com/artikel/34453-reportage-louqe-sma...

Permalänk
Rekordmedlem

Jag tror mer på att hög effektförbrukning blir olagligt då det är totalt vansinne och mesdt beror på dålig teknik. teknik likt APUer är framtiden, spelkonsoler och telefoner har otroligt bra prestanda per watt jämfört med idiotin Nvidia håller på med.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.