Permalänk

Jobbig Panikångest

Hej! Känner att jag behöver skriva av mig lite

Har problem med panikångest som jag haft sedan 20 års åldern! Är 35 nu! Har varit hos psykologer och lärt mig hantera det rätt bra men ibland blir det för mycket!

Det jobbiga som är just nu är att min fru och min dotter på 5 år är på resa i spanien, dom åkte i torsdags och kommer hem på torsdag denna vecka! Tänker på min dotter när jag ser hennes leksaker här hemma och det är jätte jobbigt

Jag åkte inte med på grund av att jag hatar att flyga ( en del av min ångest ) samt att jag jobbar!

Jag mår så dåligt av att dom inte är hemma, känner en trygghet när dom är hos mig! Så nu mår jag inte bra, ont i magen hela tiden, gråter ibland! Vill bara säga till dom att ta ett tidigare flyg hem så dom kommer hit! Men säger inget till dom för då känns det bara som jag förstör deras resa! Är rädd att jag ska bli sjuk och dom inte är här osv

Någon som varit med om liknande? Tips till mig ?

Permalänk
Medlem

Har du nära vänner som du kan vara hos mer under den här perioden? Nåt syskon, eller föräldrar?
Jag hade en period med depression och ångest i mitten av 00-talet, och den var som bortblåst när jag hängde med kompisar. Så försök att ta dig till andra du kan umgås med så mycket som möjligt. Kanske gå ut på nån aktivitet där du träffar andra?

Det finns också detta:
https://www.jourhavande-medmanniska.se/

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

Har du besvär med GAD eller är det vissa delar som triggar din ångest där den når en som är ohållbar?

Permalänk
Medlem

Instinktivt tänker jag att det är svårt att hjälpa till när det gäller något så "omedelbart". Om det känns för jobbigt i stunden kan du alltid ringa 1177 och be om råd.

Ångest är sjukt drygt, har gått i terapi för det själv. Utöver att nyttja de verktyg, metoder och råd du fått från din behandling kan jag bara tipsa om 1177 och att prata med någon närstående om hur du mår. Ofta hjälper det att bara få bolla med någon.

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem

Jag kan få en del ångest men låter som din är mycket värre. Min går oftast över rätt fort när jag gör något annat typ spelar spel. När jag träffade min fru och hon bodde kvar i Brasilien och det tog ett år innan hon fått alla tillstånd att komma hit kunde jag vara väldigt orolig om jag inte hörde att hon kommit hem säkert osv. Men numera tycker jag det mest är skönt om man är ensam en stund och inte har frun och barnen hemma. Vet inte hur jag skulle reagera om de var borsta så länge dock.

Jag brukar intala mig själv om att det är osannolikt att något ska hända och ingen mening att oroa sig innan det ens hänt. Men jag vet en kompis som har mycket besvär och får ångest över allting. Hon i stort sett barrikaderade sig inne hela pandemin.

Bästa är väl att prata med någon kompis eller familjemedlem antar jag.

Hoppas du mår bättre snart. Du borde kunna prata med din fru om det. Att begära att de ska ta tidigare flyg tycker jag är för mycket dock. Då ger hon in till din illusion som det ändå får kallas. Men att säga att man är orolig och kanske känna sig bättre när man pratat om det är väl ok.

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Medlem

Har du någon annan diagnos? Låter precis som min autistiska flickvän skulle reagera vid en liknande situation, hon hatar också att flyga och oroar sig för saker som är helt osannolika. Jag tycker absolut inte du ska säga något till dem då du innerst inne vet att det inte är någon fara. Har du någon släktning eller kompis som kan göra dig sällskap? Försök distrahera dig med annat är mitt bästa tips då problemet antagligen är att du har nu massa egen tid där du har tid att tänka och när min tjej har tid att tänka, då börjar tankarna verkligen gå åt alla håll, många håll som inte är bra

Permalänk
Medlem

Hej Speedtriple3!
Du verkar ha det svårt med ångest, trots att du haft behandlingar tidigare. Utifrån det du beskriver så låter det som att du behöver hantera ångesten som är aktuell just nu, med anledning av din aktuella situation då din familj är bortrest. Men det verkar också som att du behöver adressera din ångestproblematik i ett längre perspektiv.
Som Gorian beskriver ovan så ta till de verktyg som du fått i dina tidigare behandlingar och ja, om det underlättar i stunden så prata med någon eller några som du har förtroende för och som kan stötta.
Ett konkret tips du kan använda dig av är just att skriva ned de tankar, känslor och förnimmelser som dyker upp när ångesten är påtaglig, kan hjälpa dig att sätta tankar, orosteman och ångesten i sig i perspektiv då kan det bli lättare att hantera. Men mitt råd är faktiskt att du ånyo söker hjälp, men med förfrågan om att få hjälp med att adressera det som ligger i "botten" och som triggar din ångest. Utifrån det du beskriver så verkar du just ha det lite kämpigt med upplevelser av otrygghet och oförutsägbarhet, å för detta kan det vara rimligt att söka professionell hjälp.
Önskar dig ett bättre mående!!

Permalänk

Jag tror inte jag har GAD!

Jag tackar så hemskt mycket för alla tips och att ni skriver till mig! Brukar alltid dela med mig om att jag har ångest till folk så dom inte undrar vad som händer om jag skulle få en attack!

Det jag tänker lite nu är att detta är egentligen en jätte bra situation för mig! Även om det är jobbigt så är det nog det som behövs? Om jag hade sagt till dom att inte åka så hade ju ångesten bara blivit värre nästa gång!

Mina förädrar är hemma så pratar en del med dom om detta med!

Permalänk
Medlem

Har du provat mindfulness? Finns som app och börja med att meditera 5 min per dag.

Jogga/springa hjälper också till att förebygga men också dämpa ångest.

Följande metod kan även hjälpa. Det är viktigt att inte tolka ångesten som något farligt även om den kan upplevas obehaglig, skrämmande eller stark.

Hitta fem saker som du kan se på. Fyra saker du kan röra. Tre du kan höra. Två du kan lukta och en du kan känna smaken på. Syftet är att inte ignorera känslan av ångest utan bekräfta att den är där men flytta fokus till annat. Gör denna övning metodiskt och stressa inte.

En annan metod du kan använda dig av är följande. Föreställ dig en tavla som är svart. Lugna sinnet och andas djupt. Föreställ dig att du kan ta på tavlans hörn. Nu ska du börja måla den. Fortsätt måla den tills du blir klar. När du känner dig klar. Skriv ner vad du målade.

Om du har varit utsatt för stress under en längre tid eller oro har din kropp byggt upp en låg tolerans mot ångest. Bra om du kan få stöd professionellt av en läkare och utreda så det inte är en form av utmattning som är påbörjad.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Speedtriple3:

Jag tror inte jag har GAD!

Jag tackar så hemskt mycket för alla tips och att ni skriver till mig! Brukar alltid dela med mig om att jag har ångest till folk så dom inte undrar vad som händer om jag skulle få en attack!

Det jag tänker lite nu är att detta är egentligen en jätte bra situation för mig! Även om det är jobbigt så är det nog det som behövs? Om jag hade sagt till dom att inte åka så hade ju ångesten bara blivit värre nästa gång!

Mina förädrar är hemma så pratar en del med dom om detta med!

Hej!

Har du ångest ibland?

Kanske varför inte prova CBD-olja (Hampa) ? Det hjälp mycket mot ångest.

Permalänk
Medlem

Jag hade ångest för många år sedan efter en jobbig period i mitt liv. Jag fick Atarax utskrivet. Atarax är en allergimedicin men har ångestdämpande effekter utan att man blir beroende.
Jag minns hur skönt det var att ta Atarax för ångesten försvann, tyvärr fick jag en biverkning som inte var så rolig, bröstsmärtor, så jag fick sluta. Ångesten försvann efter lugnare tempo i mitt liv. Du kanske också behöver ta det lugnare med mindre ansvar ?!
Ta kontakt med läkare och få hjälp.