Har sett den andra ändan när det gäller disktider - restaurangdiskmaskin!! - wow - 1 minut och 42 sekunder för den hårt smutsade disken och 1 minut och 30 sekunder för normala disken vid 60 grader C disk och skölj vid 80 grader C inkluderat i tiden - sedan behöver korgen stå utanför en kort stund för att den närmare 80 grader C varma diskgodset skall torka upp och svalna så att man kunde ta på det innan att ställa in dem i skåpen eller återanvända i köksbestyren, samma sak med grytor och bestick - på typ 100 diskar så kanske det gick åt typ 1,5 dl flytande diskmedel ur 5-liters dunken och det var verkligen ingen fel på diskresultatet. Maskinen var från strömpåslag redo att diska på 6 minuter - vet inte värmningskapaciteten men det var nog ganska rejäl, typ 3 * 16 ampere 400 Volt. maskinen behövde inte fyllas på med mer värmd vatten än motsvarade en sköljning och tråget som vattnet samlas i kanske rymmer vatten för 5-6 diskar innan en nivårör börja släppa ut diskvattnet i avloppet och på så sätt återanvänds diskvattnet till stor del mellan diskarna.
Här kunde man slösa på karotter, grytor, fat etc. utan att tänka på i ångest att disken staplar upp sig i högar som någon stackare skulle ta, skitig gryta??, 5 minuter senare ren gryta för att påbörja nästa steg i matlagningen - det var grovsköljningen och plocket in och plocket ur korgarna som tog mer tid är själva diskningen!! det var rejäl tryck på strålarna och tex. korgen för bestick och annan smått så hade allt flyttat om sig efter disken och ytterst sällan som någon bestick hade missats att diskas pga. att annan diskgods skymde för strålen under diskningen.
Är man en storfamilj eller kollektiv med > 8 personer vid matbordet var dag så är det en sådan maskin man skall ha!!.
När man har använd en sådan maskin på en större tillställning med restaurangkök, så blir våra hushållsdiskmaskiner med över 1-3 timmes disktid lite patetiskt. Skillnaden är också att restaurangmaskiners diskmedel är till stor del baserat på kaustiksodan och mindre mängd natriumsoda¹ i den flytande diskmedlet, och diskar vid hög pH, förmodligen över pH 12 medans konsumentdiskmaskiner använder för de flesta diskpulvertillverkarna en blandning av natriumsoda, natriumsilikat och natriumperkarbonatoxihydrat (ger sodalösning och väteperoxid när det löses i vatten) + lite olika tensider oavsett pulver eller som tablett och pH nivån är runt 11, och den skillnaden gör mycket i hur fort matrester lossnar och löses upp av diskvattnet.
¹soda-delen kan användas som avhärdare för hårt vatten då man ersätter lättlösliga kalciumvätekarbonatet i den hårda vattnet till att bilda kalciumkarbonat som näst intill är helt olöslig i vatten och fälls ut som fast sediment.