Permalänk
Medlem

Nätagget sönder eller inte?

Datorn startar inte längre så jag började felsöka.
Antog att det var nätagget så jag "tjuvkopplade" det för att prova, fläkten på agget började inte snurra men en chassifläkt som jag kopplat dit började snurra. Så är det sönder eller inte?
Agget är det som medföljer Antec Sonata II, dvs ett Antec Smartpower 450w.

Testade med ett annat nätagg jag har hemma, ett qtec 550w, men det agget hade bara 20pin atx-kontakt och ingen pci-e-ström till grafikkortet. Dock läste jag i manualen att det funkade med 20pin på mitt An8-sli om man bara hoppade över pin 11,12,23,24. Men när jag startar datorn med detta agg så går den igång i nån sekund sen dör den och datorn börjar pipa och ger en felkod att cmos ska rensas. Startar den inte på grund av att det saknas ström till grafikkortet eller för att det inte funkar som det ska med 20pin kontakten? Eller kanske av nån annan anledning?
Det funkar i alla fall inte att rensa cmos o sen starta datorn igen.

Alla tips välkommnas

Dator:

Abit AN8-Sli
Corsair Value 1024mb
Amd 3700+ SanDiego

Permalänk

Det kan hända att du har kortslutning någonstans. Koppla loss alla hårddiskar och övriga enheter och testa igen. Har du en multimeter du kan testa spänningarna med?

Permalänk
Medlem

Har testat lite me multimeter nu, men finns det nån översikt på vilka kablar som ska ge vad?

Det var nämligen några röda som inte gav något utslag vid mätning på atx-kontakten, även den där extra strömmen till moderkortet var väldigt svag. Sen var en av de 2 "linorna" döda, hade bara ström på den ena.

Permalänk

Så klart det finns. Det är mycket möjligt det t.o.m. finns i manualen till ditt moderkort, men finns det inte där är det bara att söka på nätet.

Vissa nätaggregat kräver viss belastning för att nätaggregatet ska ge någon ström överhuvudtaget så det är möjligt att de verkar döda fastän de inte är det. Koppla in en hårddisk också till nätaggregatet och testa igen.

Permalänk
Medlem

Jag fick igång datorn med mitt lånade nätagg nu, det krävdes pcie-ström till grafikkortet för att den skulle komma igång. Så det måste nog vara nätagget som gett upp, även fast jag har ström på några delar.