Google jobbar på att manuellt ta bort faktafel som genereras av AI Overview. Det innebär att vissa frågor som du skriver i sökfunktionen kommer inte att få fram AI-genererade resultat under en viss tid. AI Overview uppmärksammades förra veckan på grund av vissa oväntade svar och faktafel som den kunde förmedla.

De mest omtalade missarna som AI Overview gjorde var att föreslå klister som en ingrediens i hemmagjord pizza och att du bör äta stenar för att få i dig mineraler. I början insisterade Google på att de allra flesta som använder AI Overview får högkvalitativa resultat men nu har företaget vänt.

Vi vidtar snabba åtgärder för att ta bort AI-översikter för vissa frågor där det bedöms som lämpligt under vår innehållspolicy. Vi använder dessa exempel för att utveckla förbättringar i våra system. Vissa av dessa förbättringar har redan börjat rullas ut. –Google.

Gary Marcus, AI-expert och före detta professor i neurovetenskap, säger att företagen är orealistiska i att lova att AI-tekniken snart kommer att gå från 80-procentig träffsäkerhet i svaren till 100 procent.

Du behöver faktiskt lite logik för att bestämma dig: är det här möjligt? Är källan trovärdig? Du måste numera göra saker som en mänsklig faktagranskare gör och det kan behöva en generell artificiell intelligens. – Gary Marcus.

Så slår du av AI Overview

Om du inte vill få några AI-genererade sökresultat alls finns det ett sätt för att slå av AI Overview via Chromes inställningar.

Gå in på Sökmotor och sedan Hantera sökmotorer och webbplatssökning. Sedan trycker du på Lägg till i Webbplatssökning där du kommer att få upp en ruta för att namnge din AI-fria Google-variant. Klistra sedan in URL-adressen: {google:baseURL}search?q=%s&udm=14. Avslutningsvis trycker du på Spara eller motsvarande och sedan ange denna som din standard.