Permalänk
Medlem

PHP eller ASP?

Ponera att man från grunden ska lära sig ett av nämnda programmeringsspråk för att sedan konstruera en websida som riktar sig till ett stort antal konsumenter och kommer att ha tusentals besökare varje dag. Således kommer koden inte vara helt perfekt och optimeringar kommer givetvis göras kontinuerligt, men vilken av dessa språk skulle lämpa sig bäst? Sidan är relativt enkel och utöver en fungerande layout ska det finnas möjlighet för användarkonton, artiklar som lagras i databaser samt en sökmotor.

Visa signatur

Asus B550F - 5900X - TUF4080S - 32 GB DDR4 - NH-D15 - Define S - Samsung OLED G9 - LG OLED55CX
PlayStation 5 - Nintendo Switch - Wii U - RPi3
a silent computer is a glorious computer

Permalänk
Medlem

Personligen tycker jag PHP, främst för att det finns ett sånt stort stöd hos communityn. Språket används av så pass många så det finns nästan alltid någon som har stött på problemet man själv har innan en.

Jävligt sexig manual dessutom, med riktigt bra användarkommentarer i vissa fall. Jag har nog inte sett ett annat programmeringsspråk med lika bra inlärningshjälp.

Visa signatur

Let me tell you something. You don't have to say anything, you know why? Cause you can pick up all your stuff, because you're mother-fucking fired! | Lemeno.se - En blogg om att Tjäna Pengar På Internet | Min blogg om styrketräning och kost

Permalänk

Kör själv PHP väldigt mycket och det är mycket trevligt! Så det är min rekomendation.

Sen är väl frågan egentligen inte PHP vs ASP utan PHP vs ASP.NET då ASP är ganska dött och "ute". Väljer du mellan PHP och ASP.NET är det tekniskt sett mindre skillnad. Jag skulle välja PHP för det har öppen källkod, har trevlig manual och mycket stöd från en stor community av utvecklare. Väljer du mellan PHP och klassisk ASP är det ganska dumt att välja ASP då det är "utdaterat".

Visa signatur

"Knowledge amplification. What he learns, we all learn. What he knows, we all benefit from."

Permalänk
Medlem

Det hela är väl egentligen en fråga om kostnad och smak. ASP är dyrare att använda pga det är låst mot Microsoft (nämn inte ens Sun's ASP) medans PHP går att köra på i stort sett vilken plattform som helst.

Båda språken är i övrigt väldigt lika i vad de kan åstadkomma. Välj själv!

Permalänk

Det är synd om du väljer att låsa in dig på dessa två språk. Jag skulle vilja föreslå språket Python och webbramverket Django.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Ett annat alternativ är JSP(Java Server Pages).
JSP är väldigt kraftfullt och skalbart och man kan integrera andra applikationer i sidan på väldigt bra sätt.
JSP är dock betydligt mer komplicerat än vad t.ex. PHP men JSP kn vara ett bra vall till vissa mer anvancerad websidor.
Men till webbsidor som bara ska kommunicera med en databas och generera html-kod så tycker jag PHP är ett bättre val än ASP.net.
De flesta hobbykodarna använder PHP och därför finns det väldigt mycket guider och väldigt många att fråga om man behöver hjälp.
ASP kanske är lite kraftfulalre eftersom man då har tillgång till .net-biblioteket som man kan göra väldigt mycket med.

Jag har ingen erfarenhet av Python och Ruby on rails så jag kan inte uttala mig om det.

Visa signatur

Bloggar om Hemautomation på HomeAutomateIt.com

Permalänk
Medlem

Jag rekommenderar PHP.
Jag rekommenderar också att du kollar på Ruby.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Fortsätter på PHP-spåret då det verkar vara relativt enkelt att bemästra, bl.a. Ska kika på Ruby också. Tackar så mycket för svaren!

Visa signatur

Asus B550F - 5900X - TUF4080S - 32 GB DDR4 - NH-D15 - Define S - Samsung OLED G9 - LG OLED55CX
PlayStation 5 - Nintendo Switch - Wii U - RPi3
a silent computer is a glorious computer

Permalänk
Medlem

Jag gillar asp.net då det går jävligt fort att få upp rätt så avancerade saker tack vare underbara visual studio (eller visual webdeveloper som är gratisvarianten för webutveckling) jämfört med php där man får skriva kilometervis med kod om man inte väljer att bygga sin lösning på nåt redan existerande.

Visa signatur

"Say unto thine own heart, I am mine own redeemer"
Don't touch me when I'm crazy of that airplane glue

Permalänk
Medlem

Jag håller med DarkBob och mitt val för närvarande är ASP.NET (C#)

I visual studio som jag jobbar i är det enkelt och snabbt att skapa avancerade kontroller som är tokjobbiga att få till i PHP

Men å andra sidan har du full kontroll på koden med PHP - något du inte har i Visual Studio...

Visa signatur

Har varit på detta forum på tok för länge...

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av UndCon
Men å andra sidan har du full kontroll på koden med PHP - något du inte har i Visual Studio...

Man har full kontroll, om man själv vill, dock kan förgreningarna vara svåra att hålla koll på ibland men det är en vanesak

Visa signatur

Hur kan syltkakor överleva i det vilda utan ögon?

Permalänk
Medlem

Glöm ASP, ASP.NET som gäller nu ( om du inte ska välja PHP )... Du behöver absolut inte använda dig av Visual Studio för att skriva ASP.NET sidor. Du kan använda notepad om du önskar. Jag använder textpad.com personligen. C# är att rekommendera som språk om du kör .NET. Mer info + tutorials kan du hitta på http://msdn.microsoft.com samt http://www.asp.net

Edit : ASP.NET är "kompilerad" kod och mycket "snäll" mot CPUn jämfört med PHP / ASP... Du kan testa det enkelt genom att bygga tre sidor, belasta de och titta på CPU belastningen.

Permalänk
Medlem

ASP saknar stöd för dynamisk inkludering samt att dess drivrutiner till MySQL saknar Unicodestöd. ASP används på min arbetsplats för ett projekt och jag gillar det mindre och mindre med alla problem som verkar uppstå för dess utvecklare. Jag skulle föreslå PHP som svar på din fråga.