Tillåta endast vissa IP:n att se mapparna

Permalänk

Tillåta endast vissa IP:n att se mapparna

Jag har tre datorer hemma som jag delar ut mappar mellan hemma. Alla datorerna har fått ett eget ip låsta till sig av routern. Men nu är det så att ibland kommer det kommer utomstående personer med sina datorer (även hamachi) och jag vill inte att de ska ha åtkomst till mapparna. Kan man på något sätt låsa mapparna så att endast mina datorer kan komma in i dem och ändra?
Mapparna jag delar ut ligger på en vista-dator och de andra två som ansluter till den är xp-datorer.

Router: Netgear WNR834B

Visa signatur

][- perfect -][

Permalänk
Medlem

Vad du kan göra är att installera en brandvägg på datorn som delar ut mapparna och sätta upp en regel som endast tillåter en lista (med IP-adresser till de datorer som skall ha tillgång till dina mappar) att komma åt portarna:

UDP Ports 137, 138 TCP Ports 139, 445

Att IP-adressen är "låsta" från routern gissar jag på att du satt upp statiska tilldelningar av adresser i DHCP-tjänsten. Detta innebär inte att klienten inte kan ändra IP-adressen manuellt på sin dator och därmed "låtsas" vara en av de tillåtna datorerna, och vidare få tillgång till utdelningarna.

Mitt förslag är att du delar ut mapparna (till alla på nätverket) och ha ett lösenord istället för att komma åt mapparna.