Permalänk

Ljusheten/kontrasten varierar, lcd

Har lite problem med en lcd-skärm jag köpte nyligen, en Fujitsu 22 tum. Skärmen är ljusare nedtill i skärmen jämfört med upp. En hemsida med enfärgad bakgrund ser ut som om den är svagt tonad uppifrån och ned. Eller om jag har ett foto framme och flyttar den uppifrån, nedåt så ser det ut som om man ökar ljusheten eller kontrasten.

Det är alltså inte lite mörkare högst upp i skärmbilden och lite ljusare längst ned utan skillnaden är jämn uppifrån och ned. Om ni förstår vad jag menar. Är lite osäker om det var så från början (man är ju mer upptagen med förbättringarna jämfört med en 17 tums crt som jag hade innan ), men nu är det ialla fall klart märkbart. Och irriterande.

Jag har ställt in skärmen med de funktioner som finns i drivarna och även provat Adobe Gamma och bildkvaliten blir förutom det ovan nämnda mycket bra. Inga problem i spel heller. En annan sak är också att om man ställer Ljushet på något annat än 100% så "låter" skärmen, inte vansinnigt högt men...

Ja, undrar bara om detta är "standardproblem" på lcd-skärmar eller? Lutar åt en reklamation men det medför lite bök för mig, så vad tror ni?

Permalänk
Medlem

det är ett problem med många TN skärmar som ligger i det billiga segmentet, tror nästan de flesta TN lider av det mer eller mindre. så om det inte är hutlöst mkt så borde det inte vara en defekt.

Visa signatur

AMD 939 X2 4600+ | asus A8N-VM CSM | TwinMOS 2*1024 DDR400 cl3 | Silverstone SG01 + Tagan easyconnect 430w | Creative SB live | WD160GB + WD200GB +WD MYBOOK ES 250GB | NEC DVD-brännare | Samsung 913b(TFT) + 753s(CRT) | WACOM Intuos3 a4 |

Permalänk

Jag är medveten om det men den här skärmen verkar ligga åt "mer"-hållet. Det vore schysst om några av er med lcd-skärmar kunde göra ett enkelt test:

gå till blocket.se. Bakgrundsfärgen där är gul. På min skärm ser man tydligt en jämn toning av färgen uppifrån och ned, gult uppe och starkt ljust gult nere (nästan vitt) . Loggan, som är rödfärgad (blocket.se) går från mörkröd till ljusröd om man drar fönstret ned mot "skärmbotten".

Det syns förövrigt också här,grått mot ljust grått.

Permalänk
Testpilot

Har du verkligen skärmen i 90 graders vinkel mot dig själv? är den lite felvinklad kan det bli fel fel färger.

Visa signatur

Kolla gärna in min RGB-LED-ljusstake i galleriet
[Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5][Intel Core i5 4690K][Corsair XMS3 16GB][Asus GeForce RTX 2060 Super Dual Evo OC]

Permalänk

Jodå, har provat alla möjliga vinklar och avstånd. Ca 1.5m eller längre ifrån blir bättre men det är ju ett rent löjligt avstånd. Bäst resultat får jag om jag har skärmen vinkelrät mot bordet (skärmen stående rakt upp) och hakans underkant i jämnhöjd med skärmens ovankant och ca 80cm från skärmen. Men då blir färgena blekare och så är det heller knappast tänkt att man skall sitta framför datorn.

Nej. 90 grader (som du säger) och 60-90 cm till skärm skall det vara. I den positionen skall man kunna få en relativt jämn ljushet över hela skärmen.