Hjälp mig hitta hållbara argument för att skippa giftemål. Sambon tjatar...

Permalänk
Medlem

Enda jag kan tänka mig är bra med giftemål är om någon dör, så blir det inget krångel om vem som ska ha alla saker man äger. Men då borde man lika gärna kunna skriva ett sambo äktenskapsförord eller dyligt. Kasta pengar i sjön på giftemål låter onödigt.

Visa signatur

5900X | 32GB DDR4 | EVGA T2 1000W | Nvidia 3080Ti

Permalänk
Medlem

Har inte föreslagit det än, men skulle ju inte ha nåt emot att dra utomlands istället för fest. För då handlar det ju om nånting som även jag vill. Kombinationen att fest kostar pengar och att hålla i en fest tilltalar mig inte.
@Flexiblus Du avgör själv vilka trådar du vill lägga tid på.

Permalänk
Medlem

Jag vill inte gifta mig, hade jag gjort det så hade jag gjort det för min flickväns skull, utan tvekan. Att se hennes lycka skulle göra allt värt det! Även om jag är ekonomisk och hatar att slänga ut pengar på "onödiga" saker så är knappast ett fint bröllop en onödig sak, i alla fall inte för din sambo.

Låt henne få ett litet bröllop åtminstone, tro mig, ett litet bröllop med "de närmaste" är en kompromiss från hennes sida. Och ändå kompromissar inte du.

Även om det skulle kosta 40k så skulle det vara ett minne för livet och det är värt mer än pengar! Din uppgift som hennes make är att göra henne till världens lyckligaste, vill du inte det så är ni inte rätt för varandra imo. (Amatörpsykologi online)

Visa signatur

10700K | NVIDIA RTX 3080

Permalänk
Medlem

Bygga nya dator, badrum och kök kan du göra hela ditt liv. Gifter dig gör du förhoppningsvis bara en gång så jag ser inte problemet med att ge den du ska leva med i resten av ditt liv ett minne hon önskat sig och kan se tillbaka på med glädje.

Jag hade inga pengar när jag gifte mig så det blev kaffe med kaka och det minnet tynar sakta men säkert bort och det är väldigt synd.

Visa signatur

Laptop Workstation PC Specialist || Intel 10875H - 250mv & Liquid Metal || Nvidia RTX 2070 883mv @ 1935MHz & Liquid Metal ||64GB Ram || Samsung 970 EVO 2TB + 512GB OEM || 1TB & 512GB External SSD + 2.5TB NAS
Lyssna gärna på mitt band The Mulak Mind
Citera gärna om du vill ha svar!

Permalänk
Medlem
Skrivet av pwntato:

Tjena!
Min sambo är väldigt sugen på att gifta sig. Jag har aldrig förstått grejen och mig gör det varken till eller från. MEN!
Jag vägrar kasta pengar i sjön på bröllopsfest eller dyl.

Ska jag gifta mig så ska de va så att vi åker till rådhuset, skriver på lite papper, sen hem o slänga sig på soffan. Typ. Mitt argument är alltså pengar i första hand.

Vi äger boende tillsammans o har barn, så fine, klart vi kan gifta oss. Men vill slippa att göra en sån stor grej av det.

Hon köper inte mitt resonemang. Hon kompromissar isf. med rådhus o sen fest för de närmaste. Men de e pengar i sjön enligt mig själv.

Ända utvägen känns som att isåfall försöka stryka planerna helt, då ett giftemål tydligen måste kosta pengar.

Hjälp mig nu snälla med lite hållbara argument för att bara gå till rådhuset o sen gå hem För jag vet att det gör desamma för min del om vi är gifta eller inte. Men hon vill både gifta sig och slösa pengar.

Sorry, du har inga bra argument mer än att du är snål.
Vi gifte oss förra året och i efterhand kan jag bara säga att det var helt fantastiskt och absolut inget jag ångrar trots att det kostade en del.
Vänta ett par månader till med resterande investeringar så är det kirrat.

Visa signatur

WS: R7 5800X, 32GB, Suprim X 3080, Acer X38P+Acer XB271HU
FS: HPE ML110 Gen10 Xeon Silver, Qnap TS-h973AX ~100TB
NW: Fortigate, Ruckus, Zyxel XS1930HP 10Gb

Permalänk
Medlem

Bara spånar lite nu men.. Finns det saker som du absolut velat ha men din fru inte haft intresse av? Datorer, TV, annan teknik etc.. Har du resonerat likadant där? Eftersom hon inte har intresse av det ska era pengar inte gå till det?

Om du nu har gjort såna inköp, varför är de ok?

Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Avstängd

Om ni klurar litet så behöver det nog inte kosta så mycket tror jag.
Men jag tycker också att det mer låter som att du måhända är emot festen i sig och inte vill delta i den som attraktionens centrum i en grej som du kanske mer tycker är hennes, kanske hellre vill ha en lugn privat ceremoni, inger fel i det.
En lösning vore kanske att dela upp det och hålla en privat ceremoni i rådhuset eller vad ni nu önskar och en fest sedan för de som ni önskar inbjuda, om ni planerar litet kan man ju tex låna hembygdsgårdar och liknande för en mindre summa och hålla en fin fest ute, mycket av maten kan man säkert förbereda själv och bara hyra in en liten del, osv.

Detta är ju i grunden en fråga som bara du själv kan besvara om vad som känns rätt för dig som person.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

Det fina med pengar är ju att det kommer nya hela tiden. "Ett par tusen" tjänar ni in på en eller två dagar om ni båda jobbar och har avtalsmässiga löner, alltså är det inget att grubbla över om nu tjejen drömmer om bröllop.

Men vill du verkligen inte gifta dig så räcker det nog att visa henne den här tråden, du slipper nog antagligen att vara sambo med henne också efter det..

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Inaktiv

Nu säger du ju att du vill gifta dig så mina argument är kanske inte till så stor nytta. Men giftemål är för religiösa människor, i Sverige handlar det i huvudsak om kristna. Är man inte då Kristen anser jag att det är hyckleri att gifta sig.
Det finns så många bättre sätt att förklara sin kärlek till någon än att följa någon gammal religiös tradition. Men det är ju min åsikt.

Permalänk
Medlem

jag instämmer med alla som kallar TS för snål och egoistisk..
@pwntato allvarligt talat. Du skriver att du vill gifta dig, det är inte att du är emot giftemål. Du skriver att ni har god ekonomi.
Du vill inte göra en stor grej av det och hon verkar ha kompromissat med ceremonin men vill ha en liten tillställning efteråt med nära och kära med lite mat och dryck..
Hur kan du vara så egoistisk att du ställer dig emot detta.. Mmmm ekonomi är viktigt och det finns "bättre" saker att lägga pengar på.. Så är det alltid men att göra din kommande fru lycklig i en väldigt viktig dag för henne.. Kosta några få tusenlappar.. Nu får du väl ge dig.. Ekonomisk är en grej, snål är en annan. Prioritera olika saker är en grej, egoistisk är en annan.

Hoppas för hennes skull att du bara har någon form av osäker kris här.. Och inte att du faktiskt har dessa egenskaper generellt..

Visa signatur

Citera för svar!

Permalänk
Avstängd

Tex, (nu var dock detta till en studentbal, men som jämförelse) min syster fick tag på en begagnad bröllopsklänning för 800:- som hon fick hjälp av faster att sy om med nytt tyg för några hundralappar från sybutiken i stan. Med sidenrosor och volanger, mm. Tror hon inte behöve lägga mer än någon tusenlapp på den och när den var klar hade hon stans genom ttiderna snyggaste och pampigaste klänning, jag har aldrig ens på bild sett en finare balklänning i modern tid, inte ens på kändiswalken. Dessutom kan hon nu lätt ändra nederstycket på den så att den både fungerar för bröllop (nej, de har inte heller gift ännu sig trots att de idag är 30+ och har barn tillsammans osv... (har nog bara inte blivit av tror jag i deras fall då ingen av dem sett det som högprioriterat... ) ) och fester, mm. Skulle hon sälja den skulle hon nog fortfarande gå med vinst.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Avstängd

Kom ihåg att ett nytt kök också blir gammalt och äckligt med tiden, men minnet hon har av en fin fest kan bestå längre.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

En lycklig kvinna gör livet enklare och roligare...

Visa signatur

Hemma hos mig är det en Microsoft-fri miljö..
Dator 1: iMac 27" 5K - i7 4,2GHz - 32GB 2400MHz CL14 - 512GB SSD - Radeon PRO 580 8GB - 2xDell P2715Q 4K - 4TB Lacie D2 Thunderbolt
HTPC: ASUS X99-M WS - i7 5960X - H100i GTX - 16GB 3000Mhz - Samsung SM951 512GB - ASUS GTX 780 DCU II OC - AX860 Platinum - Corsair 350D - Linux
Bärbar 1: MacBook PRO 15" 2018 / i7 / 512GB SSD NAS: Synology DS918+ 32TB+2x512GB SSD

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

Gör din kvinna till den lyckligaste iaf i en dag. Så snål kan ingen vara. Ge henne det hon vill ha och ta hand om henne!

Permalänk
Medlem

Han kanske inte vill ha fest för att han skall köpa ett GTX 1080

Permalänk
Medlem

Mina föräldrar gifte sig för två år sedan, bjöd in de närmsta i släkten och nära vänner och gifte sig på stranden vid vår sommarstuga. Var ngn de kontaktade som kan utföra vigslar osv som kom dit och gjorde det. Så förutom giftermålet var det som vilken annan trevlig sommarfest som helst förutom att mamma och pappa stod för all mat och dryck, i vanliga fall delar man ju på sånt. Men förutom det en vanlig fest som sagt.

Kan inte ha kostat supermycket, några tusenlappar lär man väl kunna spendera på en liten fest liksom. Har du väl varje sommar iaf med nära och kära. Se det så, snarare än bröllopsfest, träffa nära och kära liksom. Ni gifte er bara i samband med denna fest.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

| AMD Ryzen 7 5800X3D | Noctua NH-U12A | Gigabyte X570 Aorus Pro | Powercolor Radeon RX 6900XT Red Devil | 16GB G.Skill Trident Z@3600 CL15 | Gigabyte Aorus 2TB M.2 NVMe SSD | Fractal Design Ion+ Platinum 860W | Fractal Design Meshify S2 Blackout | Corsair K70 | Logitech G502 | Alienware AW3423DWF |

Permalänk
Medlem

Har du mycket pengar? I så fall så bör du inte gifta dig. Hon kommer dra efter ett år, ta hälften av dina pengar samt vårdnad av era barn.

Vem fan gifter sig nu för tiden?

Visa signatur

Still play with birds like I hang with mother goose.

Permalänk
Avstängd

Jag tycker att det låter mycket som att du känner dig obekväm med situationen, kanske att man inte känner sig bekväm med en tillställning där man sj'älv hamnar i centrum och kanske undermedvetet upplever som väldigt krävande och dominerande situation (situationen alltså), sedan kanse man tänker att "ja, bröllop brukar ju gå på kanske 40-50 tusen, typ för en sketen kväll, man får ju rätt mycket praktiskt användbara grejer för det, typ nytt kylskåp av märkesfabrikat och nya köksluckor osv, som ett svepskäl till att man kanske egentligen inte vill vvara med på ceremoien i sig i just den formen, annat blir det ju om man tex är ute och festar med polarna, en kväll kanske går på ett par tusen men man upplever inte samma press. Därför kan det kanske vara lättare att man håller en separat fest om ett storslaget bröllop inte känns rätt för er båda. Det behöver som sagt inte alls kosta 40k. Huvudsaken att du låter henne bli center of attraction och få vara sagoprinsessa för en dag, om du förstår vad jag vill komma åt, jag tror att de tär det hon vill, men jag förstår om du kanske tvekar att blanda in dig själv för mycket i just den biten som egentligen är hennes.
Men det behöver du ju inte om festen hålls efteråt.
Som sagt så är det ganska enkelt att skära ned kostnaderna till en realistisk nivå, du kan gott snuva alla profitörer och mellanhänder på profiten, -men var inte snål mot henne- tycker jag!

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

Nu handlar det inte om att jag ska köpa ny teknik Det handlar inte om att jag inte har råd. Det handlar inte om att jag inte tror på mig och henne.

Jag vill inte göra en stor grej av ett bröllop. Därav ser jag det som slöseri med pengar. Jag vill gärna gifta mig. Jag bad om hjälp med argument.

Snål är jag absolut inte. Det är med glädje jag betalar för våra gemensamma aktiviteter, resor etc.

Men ska i alla fall framföra förslaget: Gifta oss privat, åka till Florida (för det kan jag tänka mig att betala för) på semester. Så kanske vi kan lägga ner diskussionen huruvida jag är snål eller inte.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xelithium:

Har du mycket pengar? I så fall så bör du inte gifta dig. Hon kommer dra efter ett år, ta hälften av dina pengar samt vårdnad av era barn.

Vem fan gifter sig nu för tiden?

Frågan är väl snarare: Varför är det ingen som tar reda på vad ett äktenskap innebär? Och då menar jag inte på det religösa planet... för det är det väl ändå ingen som bryr sig om.

Permalänk
Avstängd

@pwntato:
Det tycker jag låter som en utmärkt ide om hon också tycker det.
Det låter i mina ögon som en vettig kompromiss.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

Förlova er på midsommar, och gift er på nästa midsommar, bjud in släkt och vänner för att kombinera midsommar och bröllopsfirandet, och håll bröllopet i sig själv borgerligt, eller till sjöss? De närmaste 10 åren åker ni sen och firar midsommar hos de som var bjudna på ert bröllopsfirande / midsommar festande, och kostnaderna, utslaget över tid, blir jävligt låga.

Fast jag tycker nog det låter lite snålt. Vill hon gifta sig med dig, är det (förhoppningsvis) en engångskostnad, som representerar en höjdpunkt i ert / hennes liv. Låt det kosta 20-30K, om det måste.
B!

Visa signatur

Allting jag skriver är om inget annat uttrycks, min åsikt! Ingenting måste vara dagens sanning enligt din åsikt, och gör du antaganden baserade på mina åsikter hoppas jag att du övervägt mer än bara just min åsikt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mizzarrogh:

Jag tycker att det låter mycket som att du känner dig obekväm med situationen, kanske att man inte känner sig bekväm med en tillställning där man sj'älv hamnar i centrum och kanske undermedvetet upplever som väldigt krävande och dominerande situation (situationen alltså), sedan kanse man tänker att "ja, bröllop brukar ju gå på kanske 40-50 tusen, typ för en sketen kväll, man får ju rätt mycket praktiskt användbara grejer för det, typ nytt kylskåp av märkesfabrikat och nya köksluckor osv, som ett svepskäl till att man kanske egentligen inte vill vvara med på ceremoien i sig i just den formen, annat blir det ju om man tex är ute och festar med polarna, en kväll kanske går på ett par tusen men man upplever inte samma press. Därför kan det kanske vara lättare att man håller en separat fest om ett storslaget bröllop inte känns rätt för er båda. Det behöver som sagt inte alls kosta 40k. Huvudsaken att du låter henne bli center of attraction och få vara sagoprinsessa för en dag, om du förstår vad jag vill komma åt, jag tror att de tär det hon vill, men jag förstår om du kanske tvekar att blanda in dig själv för mycket i just den biten som egentligen är hennes.
Men det behöver du ju inte om festen hålls efteråt.
Som sagt så är det ganska enkelt att skära ned kostnaderna till en realistisk nivå, du kan gott snuva alla profitörer och mellanhänder på profiten, -men var inte snål mot henne- tycker jag!

Makes sense!

Permalänk
Medlem
Skrivet av pwntato:

Nu handlar det inte om att jag ska köpa ny teknik Det handlar inte om att jag inte har råd. Det handlar inte om att jag inte tror på mig och henne.

Jag vill inte göra en stor grej av ett bröllop. Därav ser jag det som slöseri med pengar. Jag vill gärna gifta mig. Jag bad om hjälp med argument.

Snål är jag absolut inte. Det är med glädje jag betalar för våra gemensamma aktiviteter, resor etc.

Men ska i alla fall framföra förslaget: Gifta oss privat, åka till Florida (för det kan jag tänka mig att betala för) på semester. Så kanske vi kan lägga ner diskussionen huruvida jag är snål eller inte.

Det verkar som ditt första inlägg gav en lite skev bild av vad du egentligen tycker. Dom flesta (inklusive jag) tyder ditt första inlägg som att allt handlar om pengarna. Men efter att ha läst vidare så tycker iaf jag att det verkar bero mer på att du inte tycker om att anstränga dig för att planera och hålla i festen, och kanske till och med att du tycker din släkt är jobbig, och att det är därför du inte vill ha någon fest.

Visa signatur

MODERMODEM: Asus ROG Strix Z270E Gaming | i7 7700K | Corsair Hydro H110 | Kingston HyperX Savage 32GB DDR4 RAM | Asus GeForce RTX 3060 Ti TUF OC | Crucial BX100 500GB SSD | Phanteks Enthoo EVOLV | SilverStone Strider Evolution 1200W |

Permalänk
Medlem

Ett par vänner till mig som gifte sig gjorde som så att de skickade ut en inbjudan för en födelsedagsfest, när väl folket kom hade de i hemlighet gift sig och själva festen var en fest-ceremoni. De bjöd på mat, vin, öl och sprit. Vi var väl ungefär 30 personer. Kan inte tänka mig att det blev särskilt kostsamt. De har båda god ekonomi men ville inte göra en särskilt stor grej av det.

Tycker du borde ge henne detta (och dig själv), det är ju ändå ett minne ni kommer dela med era närmaste under resten av era liv.

Permalänk
Avstängd

Det handlar inte om att du är snål tror jag, det är helt naturligt att känna så, vissa saker måste helt enkelt få ta den tid det behöver ta.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem

Kunde nog varit mer specifik från början ja Jag förstår självklart vad ni menar med att "göra det för henne". Möjligt att hon blir lycklig. Men är det värt det om jag ser tillbaka på bröllopet som nåt jobbigt? Festen alltså

Permalänk
Avstängd

Måste säga att jag faktiskt förstår dig, jag skulle mer än gärna hjälpa någon annan att planera ett storslaget bröllop, jag skulle gärna göra det för min sambo, men jag skulle för mitt liv inte vilja blanda in mig själv i det hela om jag kunde slippa... Litet moment 22 där, ja... ha ha.

Visa signatur

Daisy, Daisy...
Three is a magic number
Yes it is, it's a magic number

Permalänk
Medlem
Skrivet av pwntato:

Kunde nog varit mer specifik från början ja Jag förstår självklart vad ni menar med att "göra det för henne". Möjligt att hon blir lycklig. Men är det värt det om jag ser tillbaka på bröllopet som nåt jobbigt? Festen alltså

Men alltså, är du inte förtjust i fester i allmänhet eller vad handlar det om? Det låter mer och mer som att pengarna är ett svepskäl, om det nu var tillåtet att leka amatörpsykolog här..

EDIT: Jaha, ni hade redan täckt det här, så går det när man inte läser i kapp :>

Permalänk
Medlem
Skrivet av pwntato:

Tjena!
Min sambo är väldigt sugen på att gifta sig. Jag har aldrig förstått grejen och mig gör det varken till eller från. MEN!
Jag vägrar kasta pengar i sjön på bröllopsfest eller dyl.

Ska jag gifta mig så ska de va så att vi åker till rådhuset, skriver på lite papper, sen hem o slänga sig på soffan. Typ. Mitt argument är alltså pengar i första hand.

Vi äger boende tillsammans o har barn, så fine, klart vi kan gifta oss. Men vill slippa att göra en sån stor grej av det.

Hon köper inte mitt resonemang. Hon kompromissar isf. med rådhus o sen fest för de närmaste. Men de e pengar i sjön enligt mig själv.

Ända utvägen känns som att isåfall försöka stryka planerna helt, då ett giftemål tydligen måste kosta pengar.

Hjälp mig nu snälla med lite hållbara argument för att bara gå till rådhuset o sen gå hem För jag vet att det gör desamma för min del om vi är gifta eller inte. Men hon vill både gifta sig och slösa pengar.

Din sambo har redan erbjudit sig att kompromissa. För mig låter det som att du vill köra över henne om du inte nöjer dig med kompromissen som faktiskt låter väldigt generös förutsatt att hon helst hade anordnat traditionellt bröllop i kyrka med efterföljande fest.