Permalänk
Medlem

Kan inte installera Linux

Ville installera en Linux dist på min dator som har en Apollo Lake CPU men det verkar lite krångligt. Först drog jag hem senaste utgåvan av Linux Mint och skapade en bootbar USB med hjälp av Rufus. Sedan gick jag in i bios och satte stickan som uppstartsmedium. Då blir skärmen bara svart och ett understreck visas. Enligt denna tråden kan det hända efter att man installerat det hela. Men jag följde instruktionerna och lyckades installera rEFInd boot managern. Så nu när jag startar om datorn så kommer jag in i rEFind och kan välja mellan min Windows installation och min USB sticka t ex. Väljer jag Windows fungerar det som väntat, men väljer jag stickan får jag bara följande meddelade:

Starting grubx64.eif using load options ' ' _

och sedan händer ingenting.

Jag är kass på Linux, men det verkar som att grub inte kan starta ordentligt. Vet inte om någon här har lite erfarenhet och kan tipsa lite om vad jag kan prova?

Visa signatur

Citera för svar

Permalänk
Medlem

Om du är kass på Linux är Antergos, och alla andra Arch-derivat, ett uselt val. Välj antingen Arch och lär dig på vägen på riktigt, eller välj en dist som inte kommer att ge dig en massa grå hårstrån och få dig att få avsmak för Linux. Framför allt slipper du fundera över varför inget fungerar när du gjort små felskrivningar, exempelvis 'grubx64.eif' i stället för 'grubx64.efi' ...

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8

Permalänk
Medlem

@Baxtex: Har du testat att göra USB-minnet med Etcher? Har själv haft problem med Rufus, UNetbootin med flera. Sen jag testade Etcher har det alltid fungerat för mig.
Testa även en nyare Linux dist om Mint inte vill funka. Ex Ubuntu 17.10, Solus, Manjaro

Visa signatur

CPU: Ryzen 3600 | RAM: 16GB (2x8GB) Crucial | MB: Gigabyte B550M AORUS PRO-P | GPU: RX 6700XT MERC 319 | Chassi: FD Arc mini R2 | PSU: CM700V | SSD: Gigabyte NVMe 1TB | Monitor: LG 27GN800 | Input: CM Quick Fire TK, Roccat Kone Pure Optical, Steam Controller | OS: Garuda Linux

Steam Deck har tagit över datorn :)

Permalänk
Medlem

Det finns ett problem med att få Linux att fungera Apollo Lake men efter jag lyckades så skrev jag en guide här om någon är intresserad:
https://mega.nz/#!ugkjEDTC!VIYN_f-keJ6u_Q22LEV8lbvkQTfgLZOLTu...

Visa signatur

Citera för svar