Bristande programmeringskunsskaper bland utländska studenter på högskola/universitet

Permalänk
Medlem

Bristande programmeringskunsskaper bland utländska studenter på högskola/universitet

En sak som jag lagt märke till under mina studier är att utländska studenter, nästan uteslutande utomeuropeiska studenter (framförallt från Asien varav framförallt från Kina och Indien), i de flesta fall är mycket dåliga på programmering. Utländska studenter som tidigare läst en kandidat inom datavetenskap i sina hemländer kan knappt tillämpa de mest väsentliga grunderna inom programmering. Vad de dock verkar vara duktiga på är all form av teori. Verkar helt enkelt vara ett helt annat fokus i utbildningarna i exempelvis Indien och Kina.

Vad har ni för erfarenheter kring detta? Har jag endast haft oturen att ha stött på fel studenter som inte speglat den stora massan?

Permalänk
Inaktiv

Vilka program läste de?
Jag läste en gång en programmeringskurs där det var civil mekatronikingenjörer med från olika länder och de var ingen höjdare jämfört emot oss andra som hade läst data. (konstigt)

Jag minns en student som nästan var helt färdig och som jag skulle hjälpa lite, han hade kodat ett visionsystem i C++. När jag kom till hans plats, så var felet bara att han inte under någon gång under 2 veckor hade klickat på kompileringsknappen. Och efter jag gjorde detta så var det såklart 0 fel och programmet fungerade direkt inte en enda bugg.
Eller när jag tänker efter. - Absolut inte ett skit fungerade, kompilatorn begick nästan självmord och jag sa åt honom att test en sak i taget, börja med att skapa en meny. (Det var en dos-baserad applikation)

Nå väldigt många inom högskolan suger på att programmera av flera anledningar som att de knappt programmerar i utbildningarna utan läser så mycket annat. Exakt samma sak gäller det på arbetslivet, det är en liten skara som är "rena kodapor", vi andra gör så inih-lskota mycket annat också. Det blir då svårt att vara bra på att koda när man sysslar med så mycket.

En liknelse är läkaryrket och kirurg, ska man bli en bra kirurg så ska man nästan enbart jobba med det. En allmänläkare som håller på med precis allt, inklusive laga tänder och kollar syn, lagar patientens bil när den står utanför på parkeringen , ja den får svårt att bli en lika bra kirurg som den som enbart gör detta.

Permalänk
99:e percentilen

Intressant tråd. Har hört andra på min utbildning uttrycka exakt samma sak och har även egna erfarenheter av detta fenomen.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers

Permalänk
Medlem

Kan inte säga att jag har samma uppfattning, däremot hur fantastiskt kassa många är på programmering i allmänhet, och om jag ska dra någon grov generalisering så är det de animetittande tomtarna som inte vet ens hur en ifsats fungerar.

Visa signatur

2600k @ STOCK <|> GTX 970 Omega!<|> Nån samsung 500gb ssd <|> 16 GB Kingston Hyper X <|> BenQ XL2420t
"Det finns inget skrot, bara gamla delar som kan användas på nya sätt" - Mulle Meck

Permalänk

Kan säga att det framförallt kommer av att utbildningar med samma namn har olika innehåll i olika länder
Jag har varit på båda sidorna, när jag pluggade master i sverige samt när jag gjorde utbyte i Tyskland

Som du säger så verkar just de från asien vara väldigt starka på teori och liknande, och de jag har pluggat med har inte "kunnat" programmera men har sedan snappat upp det väldigt snabbt
Gäller ju dock att de vågar fråga, men det är ju en annan kulturell skillnad...

Visa signatur

[MSI SpeedSter-FA4][Pentium M 770@160*16][X800GTO2 LE][A-Data PC4300 2GB][Maxtor 300GB S-ATA 16MB][NEC ND-3520A IDE][Thermaltake Xaser Tsunami Svart Aluminium][Hiper Type R 480W] //Betty (Kung Pow) [Outdated]

Permalänk
Inaktiv

Men vad är det för program de läste, är de lika dålig överallt? Jag har läst med flera olika av varierande kunskapsgrad. Förr i tiden läste folk i sverige för det var gratis, det kanske inte är så längre då de ville ändra detta.

Men ändå, att utomlands åka till Sverige och läsa är lite B-status, bortsett från Karolinska universitetet.
Jag tänker på att sverige inte är det bästa land att förbättra sin engelska i då vi ej är ett engelsktalande land..

Sedan är det mycket man ska kunna och programmering är bara en sak, trots att systemutvecklare är det vanligaste jobbet i stockholm så är det ingen vidare kod som majoriteten ens kan koda i de miljöer som de utvecklar i. Kunskapsnivån är allmänt låg.
Men samtidigt har många duktiga kodare kass datateknikkunskap, jag bad en riktigt grym senior utvecklare sätta upp en simpel miljö en gång. Och senioren stod med svansen mellan benen när jag bad han gå in i Exsi och greja och sa det är ingen fara om du gör något galet, för vitet ligger bara på 100 000kr/h om det skulle strula.

Permalänk
Medlem

Jag har upplevt en liknande trend och det gäller då också specifikt studenter från Asien, främst Kina.

Har under flera olika projektarbeten arbetat med andra studenter från Europa (Tyskland och Nederländerna) samt Asien (Kina). De europeiska studenterna har näst intill alltid varit riktigt duktiga på programmering och systemutveckling medan de asiatiska studenterna har haft svårare att implementera algoritmer och idéer i praktiken trots att de har stenkoll på det teoretiska.

Måste vara att de har en annan metodik där att nöta teori från böcker och så vidare har högre prioritet än att faktiskt öva på att använda sig av kunskapen praktiskt. Det är mycket intressant och något jag har reflekterat över själv med.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Ryzen 7 1700X | Asus ROG Strix X370-F Gaming | Asus GTX 1070 Ti Strix | Kingston HyperX Fury 16 GB | Noctua NH-D15 | EVGA SuperNOVA G2 650W | Fractal Design Meshify C TG

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon159643:

Sedan är det mycket man ska kunna och programmering är bara en sak, trots att systemutvecklare är det vanligaste jobbet i stockholm så är det ingen vidare kod som majoriteten ens kan koda i de miljöer som de utvecklar i. Kunskapsnivån är allmänt låg.

Detta har alltid förvånat mig, trots att jag själv är en "riktig" systemutvecklare med över 20 års erfarenhet och bor i Stockholm så är det ytterst få av mina vänner och bekanta som är programmerare. Ändå ska det tydligen vara det vanligaste yrket. Tror det finns en hel del luft i dessa siffror, alt. en mkt generös tolknig av vad som är en programmerare