Permalänk
Medlem

Köpråd, LG - Nanocell eller ej

Hej,
Tänker införskaffa en ny TV och hoppas på lite tips och goda råd som kan hjälpa mig att fatta beslut vilken jag ska välja.
Så här långt har jag kommit fram till att det ska vara en UHD 55'' med HDR, gärna IPS eller PLS panel.
OLED har jag inte råd med, tyvärr.
Kan eventuellt kompromissa lite med +/- någon inch, men 55'' känns som en ganska passande storlek för mitt vardagsrum.

Med tanke på min budgett och ovan angivna preferenser har jag nästan bestämt mig för en LG av 55UM7100 modellen (kostar ca 5000 SEK), men fick sedan en sista-minuten-tips om en LG NanoCell 55'' 55SM8200 (ca 6700 SEK just nu).

Försökte jämföra speccen lite men jag är inte så bra påläst just nu så korrigera mig gärna om jag har fel uppfattning om något.
Vad jag kan se NanoCell modellen har en Edge Lit display, medan den andra har Full Array. Full array ska väl vara bättre, men NanoCell har även Local Dimming som är också bra och ha enligt vissa.

Har googlat och hittat en jämförelse av olika LG modeller på länken nedan. Dem två apparaterna till vänster i denna jämförelse skall vara modellerna som jag nämnde ovan:
https://www.displayspecifications.com/en/comparison/449cbd2b1

Kan vara värt att nämna att TV:n ska användas främst för att se på filmer, blueray, Netflix, Viaplay, HBO, samt till spel. Gillar grafiskt vackra spel både på PS4 men vill gärna även koppla in dator ibland och spela på TV:n.
Med tanke på prisskillnaden, speccen och vad jag kommer ha TV till, vad tycker ni skulle vara bättre val?

All info, åsikter och eventuella egna erfarenheter med respektive apparater/teknologier uppskattas väldigt mycket.
Tack på förhand!

Visa signatur

“Fighting for peace is like screwing for virginity.”

Permalänk
Bildexpert 📺

@LeClerck: SM82 är den bättre modellen med LG:s egna och bästa paneler. Det får du inte i med UM7-serien där det är enklare LG-paneler men också kan förekomma paneler från andra tillverkare. Funktionellt är de annars ganska snarlika. Du får ytterligare ett kliv uppåt med SM85/86-serien i fråga om funktioner. Det är därför min stående rekommendation för alla som funderar på UM7-budgetmodellerna att ta klivet upp till till SM82. Bättre kvalitet på panelen.

I snabböversikten i TV-guiden går jag igenom snabbt hur man kan tänka – finns din ekonomiska räckvidd så lyft dig bort från budgetmodellerna: https://www.sweclockers.com/artikel/28511-sweclockers-guide-t...

"Full array" och "edge lit" är lösryckta termer, ofta tagna ur olika sammanhang. Specifikationer säger sällan något om kvaliteten. Displayspecifications.com är full av sådana begrepp som blandas ganska så friskt med mycket hål i informationen. Så häng inte upp dig på detta.

Permalänk
Medlem

@Laxpudding:
Tusen tack för ett snabbt och bra svar!
Då får det bli SM82 modellen, men jag ska helt klart lägga ner lite tid på att läsa dina guider som du länkar till.

Visa signatur

“Fighting for peace is like screwing for virginity.”