Permalänk
Medlem

Hjälp med ett program.

Hej,
Vet inte riktigt vart jag ska vända mig så jag testar här tänkte jag.

Jag och min sambo har en mekanisk verkstad och använder i dagsläget ett specialtillverkat affärssystem av äldre modell. Programmet är byggt med Marcos i en gammal excel version. Så det går inte att användas i nyare Windows än XP.

Min fråga är om det går att överföra den informationen till en nyare version för att användas i Windows 7/10?
Alternativt hur hade man gått tillväga att bygga upp det i ett annat program?

Och ja, vi har kollat upp flera olika affärssystem som Monitor, ProSmart, Jeeves osv. men känner att det vi har idag är bättre, bara gammalt.

Programmet fungerar som de flesta andra affärssystem inom tillverkningsindustrin.
Där man arbetar med ett eget ritningsregister. Och kan skapa en order/ordererkännande, kaplista, produktionsuppföljning, faktura, reskontra osv.

Permalänk
Medlem

Det som är kämpigt med specialiserade lösningar är att de ofta är inkompatibla med andra system och kräver speciallösningar. Marknaden rör sig mer och mer mot standardsystem som är billigare och smidigare att förvalta. Skulle tro att det kan krävas att ni börjar om från ruta ett om ni skulle hoppa till ett nytt system men jag kan ha fel. Om systemet ni har idag fungerar som det ska till era ändamål finns det ju dock egentligen ingen anledning att byta ut det.

Permalänk
Medlem

Vi använder oss inte av andra system förutom löneprogram och det är inte kopplat till affärssystemet eftersom vi inte kör med stämpling.
Som jag sa vi har kollat på flera andra affärssystem och känner att ingen av dom känns bra.
Men som du säger så fungerar vårat fortfarande, det är mest att vi vill införa vissa små förbättringar och om möjligt göra det kompatibelt med nyare Windows. För närvarande får vi köra med en virtuell dator med XP för att kunna använda programmet.

Frågan är fortfarande om det är möjligt?
Och isåfall om någon vet någon man kan kontakta angående ett sådant projekt?

Permalänk
Medlem

Hej,
Ett system att titta på kan vara Invens Produktionssystem (IPS). Ett kraftfullt system men mer avskalat än nämnda och enklare.
Ni är inte ensamma och det finns ändlöst många industrier som sitter med beroende till excel-snurror, makron m.m... Problemet är att det inte är en skalbar lösning eller standardiserad för den delen.
När ni sitter i så gammal lösning kommer det med all säkerhet kräva en stor insats att skriva om till nyare excel-versioner, men risk för att alla funktioner inte har fullt stöd. Kostnad för att skriva om men också framtida underhåll kommer snabbt gå om kostnaden för ett faktiskt produktionssystem med de funktioner ni behöver.
Alltid ett stort steg att gå ifrån de gamla rutiner och snurror som är inarbetade och har funnits där under åren men desto snabbare ni gör det desto bättre.
Mitt råd är att släppa excel-spåret..

Med vänlig hälsning,