Webbläsare + tillägg

Permalänk
Medlem

Webbläsare + tillägg

Hallå Sweclockers,

Lyckades inte hitta någon tråd som direkt motsvarade min frågeställning utan ha sidor med diverse kommenterar som var utanför trådens faktiska ämne. Om detta finns får admin gärna redigera denna tråd.

Jag har en fråga som kommit upp efter att ha läst diverse artiklar och tillhörande kommentarstråd kring webbläsare, reklamblockerare osv.

Uppdelningen kring vald webbläsare verkar vara rätt så utspritt, dock vad för typ av tillägg används i kombination med webbläsare är det som är mer av intresse bland alla entusiaster på detta forum.

Exempelvis har jag förstått att Firefox + uBlock + Ghostery är en populär kombination. Dock används även andra tillägg så som Adblock Plus, Decentraleyes, Privacy Badger, Disconnect etc som några tillägg jag sett har nämnts.

Är man för flera tillägg samtidigt eller så få som möjligt? Dvs Firefox + uBlock enbart?

Själv har jag flera tillägg, dock har dessa hängt med sedan ett par år tillbaka och med tidens gång har mycket förändrats på nätet. Vad som är idag är stor skillnad från vad det var för ett par år sedan och därav kommer frågeställningen in lite, att kanske man ska rensa upp bland onödiga tillägg?...

Mvh,
Dawelio

Permalänk
Medlem

Vilka tillägg man ska ha blir mest en kompromiss mellan säkerhet och funktion (vilket också kan tillföra säkerhet).

Personligen litar jag på uBlock origin och Privacy Badger, men inte övriga. Jag tycker uBO räcker, det gör jobbet självt. De kommersiella alternativen orkar jag inte hålla koll på - de kan säljas till Evil Corp/Kina eller byta inriktning och börja sälja min data utan att jag lyckas uppmärksamma det.

Om jag kompletterar säkerhetsmässigt/reklamblockerarmässigt gör jag det numera i brandväggen (bara hemma), med BanIP, men det är lite trögt att underhålla. Fördelen med det är att alla enheter spärras från att komma åt servrar/länder de inte bör prata med. Det skiljer sig mot DNS-baserade lösningar som enheter med stängd källkod relativt lätt kan gå runt. Reklamblockeringsmässigt har det samma nackdelar som DNS-baserade lösningar, det fixar inte situationer där reklam och innehåll kommer från samma server (YouTube), där är uBO kung.

Eftersom Chrome/Chromium antagligen kommer sabba uBO med manifest v3, åtminstonde delvis, är det Firefox som gäller för mig igen. Jag rekommenderar att läsa på vad Firefox har för sig vad gäller datadelning, det är inte speciellt trevliga saker.

Permalänk
Medlem

Ju fler tillägg desto större risk för problem. Firefox med uBlock Origin räcker för det mesta. uBO är ett ganska mångsidigt tillägg som kan göra mer än vad man tror. Förutom att blockera annonser och spårare så kan man fixa irritationer, blockera JavaScript, stajla om sidor, fixa Clean URLs, med mera. Om man är en användare som inte kan så mycket om webbsidor så rekommenderar jag att man kör med standardinställningarna i uBO.

Ghostery, Privacy Badger, Disconnect gör inget som inte uBlock Origin redan kan. Dessutom kan dessa tillägg skapa konflikter med uBO.

För bäst säkerhet så rekommenderar jag att man bara installerar tilläggen som Firefox själva rekommenderar, eftersom dessa har blivit granskade.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Är det någon som förutom uBlock Origin även använder NoScript? NoScript kan vara irriterande, men gör även mycket nytta. Eller klarar uBlock Origin att ersätta de viktigaste funktionerna i NoScript?