4.7
188 röster
Skapat
2013-01-25
Senast ändrat
2013-01-25
Visningar
19 870

Har en del att göra imorgon lördag, så det blev att man stannade hemma ikväll, men något måste man ju sysselsätta sig med, right? Var upplagd för något kreativt, så det blev en stund i projekthörnan.

Hade en gammal asful gul Ikea-klocka jag sparat för att göra något av, som den såg ut i sitt originalskick var det ingenting man ville ha uppsatt på väggen, inte ens på muggen. Parad med delar från ett par gamla hårddiskar som låg och skrotade i en låda sedan urminnes tider blev den genast lite roligare och bra mycket nördigare!

Och här låter jag bilderna ta vid:

Råmaterialet: tokful Ikea-klocka, 3,5" HDD, 2,5" HDD. Bara att börja slakta!

Plockat loss urverket från klockan.

Öppnat hårddiskarna. Nu gäller det att få loss läsarmarna och plåten ur 3,5"-disken utan att ödelägga dem.

Läsarmarna lossade, hela och hållna!

Plockat bort lagrena, det vore ju rätt fånigt med en klocka som har fritt snurrande visare, eller hur? Det ena lagret satt med en liten stoppskruv, den andra med en seegersäkring.

Dags att cutta ner läsarmarna lite, dels för att spara vikt så urverket orkar med, dessutom behövde jag få ner tjockleken på dem en hel del, då de små rör på urverket som visarna sitter på inte är så överdrivet långa.

Jag inbillar mig att det är en bra idé att tänka på att försöka få läsarmarna så balanserade runt hålen som möjligt, så inte klockan går långsammare när en hypotetiskt tyngre ända är på väg uppåt, och snabbare när den är på väg nedåt.

En hel del av läsarmen bortsågad. Skyddat ytor jag inte vill skada med tejp, dags att ta till filen och snygga upp snittytorna lite.

Några minuters filande senare. Här tog jag ett litet break och grunnade på hur man sedan skulle få fast läsarmen på urverket. Började fundera på att svarva till bussningar och ha mig, men så poppade det självklara sättet upp i skallen...

...bara att korta av originalvisarna och limma fast läsarmarna på dem! Ett par droppar cyanoakrylat och en stund i skruvstycke gjorde susen, timvisaren klar!

Minutvisaren gjorde jag på ungefär samma sätt; lite nedbantning och sedan limma dit en stump av den gamla visaren.

Limmade fast plåten på urverket. Det bär mig emot att limma saker om man kan göra det på nåt vettigare sätt, men varför krångla till det.

Visarna på plats, klockan klar! Bara att peta i ett batteri och smälla upp på väggen!

Klockan i all sin prakt på väggen!