Inlägg

Inlägg som Gainsgoblin har skrivit i forumet
Av Gainsgoblin

Ska faktiskt försöka provköra en MG4 när jag är i Stockholm nästa gång. Den är bra billig ändå.

Av Gainsgoblin
Skrivet av Chippen2188:

Hörde en som beställt en Skoda Enyaq i februari och hade preliminär tid mar-apr, alltså 13-14 månsder leveranstid

Mina föräldrar väntar fortfarande på en Enyaq sen December 2021 och har inte hört något.

Av Gainsgoblin

Släp kan direkt räkna med +35% förbrukning på. Lägg till vinter så får du runt +25% till så nej du kommer aldrig komma 30 mil på en laddning vintertid med skotersläp med en enyaq.

Tyvärr, finns nog inget som klarar det i dagsläget.

Av Gainsgoblin

Kör ett XFX Pro series 850W sen januari 2013 och känner väl lite att det får rulla tills det ger sig. Är inte speciellt orolig att det tar något med sig, bra kvalite utifrån recensioner på den tiden så det får tuffa på.

Av Gainsgoblin

Ganska litet urval men yes man tappar en del på vintern. Min verkar dra runt 20-25% mer på vintern så ja det får man leva med, å andra sidan kostar dessa första mil mig exakt 0 kronor i drivmedel. Norrmännen är duktiga och har ett lite större test, dom tappade 18,3% med min bil men vi har lite högre hastigheter än i norge så där är nog skillnaden.

https://alltomelbil.se/naf-motor-31-elbilar-i-nytt-rackviddst...

Tycker vissa tillverkare är helt okej på information ändå, tex polestar och BMW som har dessa lättare illustreringar.

https://www.polestar.com/se/ownership/tools/range/

https://www.bmw.se/sv/elektrifiering/rackvidd.html#elbilar

Av Gainsgoblin

Kan uppdatera att nu på hemvägen med lite normalare temperatur i bilen men samma temperatur utomhus landade jag på 24 kWh/100km vilket är en klart rimligare förbrukning.

Av Gainsgoblin
Skrivet av Aktsu:

Ja har man 27 grader på ena sidan och det är uppför kan jag förstå det, då låter det inte så illa. Blir rätt mycket mer energi som krävs ifall man har 27 inställt istället för 21.

Jo, ska hålla temperaturen mer normal nästa vända och skriver vad jag landar på.

Av Gainsgoblin

Ingen snö, vägen var bra men det är uppför hela tiden och la till att respektive hade löjligt hög temp på acn.
Vi lär ha samma temp hela helgen så ska se vad det blir på hemvägen.

Körde I - 10 för några veckor sen själv och då var förbrukningen knappt märkbart högre än på sommaren.

Av Gainsgoblin
Skrivet av Lidodido:

Börjar ju vara massa artiklar om räckvidd nu på vintern, men mest är det "Vissa bilar tappar mellan x och y ibland kanske" eller "så här funkar elbilar i monsterkylan -5 grader" eller helt enkelt paywalls vilket innebär att jag inte får fram nåt vettigt.

Kan någon svara på hur mycket man kan räkna med att en elbil drar i typ -25 i typ 80-90 knyck? Pratar vi 30kwh/100km? Eller 40? Eller 25? Enyaqen jag fick låna på långresa nyligen drog ju 22 i strax under nollgradigt på dubbdäck, men då var det ju milt ute.

Vore intressant att veta om man kan åka till och från svärföräldrarna i -25 (som det ofta är kring jul) utan att snabbladda, eller om det då kräver att vi riggar ett ordentligt 230v-uttag och skaffar en nödladdare för att kunna toppa upp hos dom (finns ej 3-fas och vi tänker inte skaffa laddbox dit). Känns ju tveksamt att en Enyaq klarar 36 mil i så sträng kyla men vore intressant att veta hur långt bort man kommer.

Vet inte vad en enyaq skulle dra men körde en vända nu i den här kylan med i4an och landade på 29,5 så räkna lite högre än det skulle jag säga. Höll 110 hela vägen ungefär. Såg som lägst - 28 på termometern och respektive ville ha +27 på sin sida så det lär inte ha hjälpt förbrukningen.

Av Gainsgoblin

Farligt nära politik men rent krasst så hade nog väldigt få bilar fått någon bonus alls nästa år ändå pga prisökningen och det helt huggna ur luften tak på bonus som sattes av förra regeringen.

En elbil kommer ändå ha lägre driftkostnader för dig än en fossilbil och har du inte behov av att byta så är det alltid billigast att ha kvar sin gamla bil.

Av Gainsgoblin
Skrivet av fiskebulle:

Någon som räknat på vad man kan spara i elkostnad med en laddbox vs. vanligt 230v-uttag? Förr var det ju klockrent, men tycker priserna på natten börjat dra iväg till ganska nära priserna på dagen också...

En laddbox kör du inte för pengarnas skull utan för att det tar en jäkla tid att ladda i 230v. Går din körning ihop med 230v och du inte blir lidande av det kan du däremot lika gärna köra 230 om d har vettiga uttag. Har kört ett par hundra kWh utan några problem med eluttag nu innan jag fick laddbox och kablarna har knappt varit ljumna efter en hel natt.

Av Gainsgoblin
Skrivet av Cove:

Laddade på ionity Malmö ikväll. Passade på och kolla laddhastigheten på de andra bilarna efter jag kopplat in min. 3 st Mercedes EQE, en ID4, och en BMW I4, ingen bil var över 80kW! Verkar vara många bilar som har problem och ladda snabbt i kylan...
Hade en bra förvärmning denna gång, laddkurvan startade vid 120kW, toppade på 200kW, låg mestadels runt 150 kW och slutade på 100kW.

Kopplade in sist, lämnade först, trots de flesta låg runt 60% när jag startade.

i4an är lite besvärlig att få till förvärmning på ännu tyvärr. Ska komma en mjukvaruknapp för det som jag förstår

Av Gainsgoblin
Skrivet av MacAllan:

Finns ju ytterligare en kommande som passar in på beskrivningen, dock troligen lite dyrare, Audi A6 Avant e-tron.
https://www.audi.se/se/web/sv/models/e-tron/audi-a6-avant-e-t...

A6 etron håller jag stenkoll på, den verkar ganska perfekt. Låg förbrukning, kombi, troligtvis en bra dragvikt, snabb laddning och kommer nog i en RS version.

Av Gainsgoblin

Aha, ja då är det ingen höjdare tyvärr.

Av Gainsgoblin
Skrivet av Aktsu:

Jag laddar stor del av mitt vardagsåkande på Circle K till 8 kr/kWh eftersom jag är för lat för att koppla in mig på gatan och sen flytta bilen. Fortfarande mycket billigare än att köra en bensinbil som motsvarar en i4 M50 och drar 1,2-1,5 liter milen, slipper förpesta omvärlden med avgaser och oljud också vilket är en vinst.

Du borde använda BMW chargingen, incharge har en hel del snabba i Stockholm för 4,99 men det kanske ligger avsides för dig?

Av Gainsgoblin

Ja och det kommer vara så för bankid är helt svenskt och privatägt. Det ställningstagande de svenska bankerna valt kommer alltså kvarstå och kravet på svenskt medborgarskap för en "tilläggstjänst" för bankärenden kommer nog inte försvinna.

Bankdirektiv på EU nivå säger bara tillgång till konton och betalsätt vilket är konto och kort, det säger inte att man har rätt till alla tjänster helt fritt.

Då HD nyligen dömde att banker har ännu större ansvar vid Bank-ID användning så kommer bankerna troligtvis strama åt ännu mer för tillgång till Bank-ID.

Kontentan är alltså att familjen måste skaffa personnummer eller så får dom leva utan bank-id tyvärr.
Det du säger är ett personnummer är inte ett riktigt personnummer, det är ett samordningsnummer eller någon specialblandning av samordningsnummer och personnummer där man har födelsedatum men de fyra sista existerar inte riktigt. Minns inte exakt vad det heter men har sett det ett par gånger.

Av Gainsgoblin
Skrivet av Inzomniac:

Hmm, det är mer än jag vet i så fall. Kom upp refunder om 6% via plug-in och aktiverade, refunder själva visar drygt 700kr på "g" när jag kollar, men det är om de sänker i efterhand då.

Edit: du har rätt, det står att det bara gäller kategorin Mobil, så får se vad som händer. Nu står det till och med 7,5% cashback mot gårdagens 6%.

Håller tummarna för att det fungerar för dig men utan refunder saken fanns det 300 att tjäna för mig. Det blev för mycket administration för mig för dom pengarna.

Av Gainsgoblin
Skrivet av Inzomniac:

Även Samsung shop tar samma pris för 55a OLED och 65a OLED som Elgig, Netonnet osv. Hos Samsung kan man då lägga på denna notoriska 10% rabatten från nyhetsbrevet/chatten. Man kan få 5% tillbaka som Samsung rewards poäng om man har det - att köpa annat för där sen. Och om man kör refunder 6% cash-back på det. Jag tog en 55a OLED från Samsungs shop och det blev väl motsvarande drygt 11200 då kan man säga (10% rabatt, 5% i Samsung poäng och 6% refunder)

Cashback ges väl endast på kategorin mobil står det på refunder. Har beställt en S95B genom benify för 17,5 men det hade ju varit nice med cashback men som jag läste det så var det bara mobil som funkade

Av Gainsgoblin
Skrivet av Inet:

Definitivt en skärm som man blir sugen på!
Jag kikade lite snabbt med vår inköpare då jag själv var nyfiken och tänkte dela med mig av den infon som vi har i dagsläget.
Slutet av Q1 2023 verkar det som vi kanske kommer få in den, gällande priset så lär det bli ganska saftig summa.

Vi ska kika på om vi kan ta in den för att göra video på den så fort vi kan också

Bara börja räkna med den kostnaden i Q1 2023 då....

Av Gainsgoblin
Skrivet av Clasito:

Om OLED är något för dig så är C2 för ~16 papp inte dum. Dock endast via Benify rabatten.

Slutsålda nu vad jag kan se.