Inlägg

Inlägg som adamljung har skrivit i forumet
Av adamljung

Bah så velig jag är.
Blivit rejält tveksam till att lägga de här pengarna på en spel dator men ändå sitta på 2x5830 kort.
Jag skulle kunna lämna tillbaka ett av de till netonnet och lägga till lite extra pengar och ta ett 6970 kort alt ett 570 (inte kollat upp vilket av de som är hetast). Skulle ett av de korten utprestera 2x5830 tror ni?

Då hade jag dock behövt banta ner processorn till en i5 2500k istället för i7 2600k.

Ännu mer frågor från en förvirrad själ:
I5 2500k, flaskhalsar den på 6970 / 570 kort?
1st 6970 / 570 kort bättre eller sämre än 2st 5830?

OM jag tar i5 2500k, 6970/570 kort, 850w nätagg, skulle jag i framtiden kunna skaffa ett extra kort och köra de i CF med 2500k processorn och 850w nätagget eller är den processorn för klen för det / nätagget för dåligt?

http://www.inet.se/kundvagn/visa/85344/2011-01-04

Så vad tycker ni här? Köra på med iden jag hade med i7 2600k och 2x5830 kort eller skita i det och lämna tillbaka ena 5830 och satsa på bättre grafikkort / något sämre cpu? Jädrigt osäker på vad som är smartast att göra så tacksam för alla tips.

Av adamljung

Tack för svaren! Tyvärr är det ju så att jag redan köpt 5830 korten för ett tag sen (impuls köp, alltid smart..).. Får väl hoppas att jag lyckas överklocka de en del och att det + CF gör att de presterar vettigt trots allt. Tar kanske 850w ändå och kör på den här varianten och satsar på att uppgradera datorn med dubbla 2st570 / 6970 när jag känner att 5830orna inte hänger med.

Ville igentligen ha noctuan som du påpekade Slemh, men det faktum att inet inte bygger ihop datorer med den + att jag flyttar datorn en del avskräckte mig pga tyngden den placerar på moderkortet.

Minneskylaren är där mest för att jag tycker den var snygg (åja, jag kommer alltid sitta och kolla in i datorn..) väldigt onödig detalj men men, kanske inspirerar mig till att lära mig klocka minnen, det hade ju varit bra.

Sammanfattningsvis, köra på den här varianten med 850w, 8gb minne, i7 2600k och då ha en något framtidssäker dator där jag kan uppgradera grafikkorten till t.ex 2x670 utan att behöva byta nätagg/processor/mm när de sackar efter totalt?

Återigen tusen tack för svaren

Av adamljung

Blev att sluta vara så satans otålig och istället vänta tills SB ändå, när jag såg lite benchmark tester så lugnade min "måste köpa nu" sida av mig ner sig lite.
Pillat ihop följande dock:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/67830

Och planerar på en i7 2600k cpu så länge den inte är mycket dyrare en 3000.

Små frågor jag jätte gärna hade velat ha svar på:
Har någon koll på de uppkommande moderkorten till den nya socketen? Något vettigt moderkort ni ser till den här datorn? (i7 2600k + 2x hd5830 + det i länken, helst under 1800 för moderkortet)
Behöver jag bättre/sämre nätagg? (ingen koll alls här..)
Har för tillfället 8gb minne i paketet (2x4), hade det varit mer priseffektivt att ta 2x2 dominator med högre frekvens? (Blir mest att spela på datorn, inte så mycket ljud/bild/film redigering)
Sen såg jag att min tidigare investering i 5830 kort verkar helt värdelös då de verkar ganska överprisade och allmänt kassa, räddar det mig lite att ha 2 i cf? Hur tror ni de står sig gentemot andra ordentliga kort i 3-4 tusen klassen?

Tips/Ideer?

Av adamljung

Fick lite hjälp av en kompis över msn, ser det här vettigt ut?

Dator2 - Inet.se

+ 2x5830 kort då såklart.

Av adamljung

Speldator - 10-12k

Tjo, något förvirrad slängde jag upp en liknande tråd i bärbara delen för några dagar sedan, den försvann snabbt ner i glömskan och jag försöker min lycka här istället.

Börjar bli dags att kasta ut min gamla dator och sätta ihop något nyare, ganska så bortkommen när det gäller vilka datorkomponenter som är mest prisvärda / funkar med varandra så ber er om lite hjälp här

Kommer till 80% spela aion / black ops / sc2 / nya diablo när det kommer, sen blir det kanske en del små fipplande med "videoredigering" på nybörjar nivå utifrån fraps filer och liknande.

Sitter för tillfället på ett ganska nytt xfx 5830 grafikkort och tanken var att skaffa ett till för att köra de två i CF, så till resten av datorn behöver jag ett moderkort med bra stöd för de CF korten, en processor som klarar av att hantera det utan att flaskhalsa samt ett nätagg som räcker till.
Sen tänkte jag mig en SSD disk + 1tb disk, 4-8gb ram, define r3 chassit, någon bra processor kylare till vald processor och kanske någon extra fläkt om det är nödvändigt?

Även windows 7 64 bitars home + byggnation på inet var planerat.

Försökte mig på att sätta ihop den själv senast men lyckades med konsten att välja ut ett Intel moderkort till en AMD processor och insåg väl lite att jag inte har så bra koll som krävs, så om någon skulle vilja vara så vänlig att hjälpa mig sätta ihop ett paket för 10-12 tusen, inkl windows + byggnation (här kan man nästan räkna bort 2 tusen då jag får beställa grafikkort från dustin home då inet inte har kvar de, så effektivt sett en budget på 8-10 tusen till en dator utan grafikkort) , hade jag varit väldigt tacksam

Sen vet jag att sandy bridge(?) kommer ut väldigt snart, tror inte jag kommer vänta tills dess (otålig och korkad som jag är), om jag blir övertalad till att de kommer komma något inom mina prisklasser som kommer öka prestandan på datorn något väldigt kan jag kanske fundera på det, men skadar ju inte att ha grunderna klara tills dess

Edit: Sen en liten undring jag har om någon har lust att upplysa mig, vet att 5830 korten inte är några direkt monster kort, men ungefär hur pass slagkraftiga blir de i CF gentemot andra kort?

Av adamljung

Mjo som jag skrev i min tråd så klantade jag mig och startade den i fel forumsdel.
Fortsätter här så länge och ser om någon mod hittar den och har lust att flytta

Tack för svaret Joel, lite slarvigt med moderkortet av mig där...

Undringar:
Det moderkortet, stöder det 2x 5830 kort i cf bra? (Blir inget 6850 i cf då jag redan sitter på ett 5830 kort)

Är det värt att gå från 4gb 1600mhz minne till Corsair 8GB (2x4096MB) 1333MHz XMS3 - Inet.se för 500 lappen extra?

Sen har jag hört (från osäkra källor dock ) att för kort i CF bör man köra ett kraftigare nätagg, räcker 650w eller bör jag satsa på ett 750w?

Av adamljung

Dator i 10.000 klassen

Tjo, nu efter nyår har jag planerat att köpa en ny (spel)dator då den nuvarande börjar bli grå och tråkig.
Satt en personlig budget på cirka 10 tusen och har kollat runt en del på här på forumet och försökt sätta ihop något själv som jag tacksamt skulle ta emot lite åsikter om.

Har sen tidigare ett hd5830 kort och planerade att köpa ett till och köra i CF, vettigt?

Datorn:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/59058]Kundvagn - Inet.se

Kundvagn - Inet.se

Okej, en bit på vägen iaf.. (ett hd5830 kort får jag köpa via dustin home verkar det som då inet inte verkar ha det)

Osäker på följande:

Nätagg? Ingen aning hur kraftigt jag behöver, kräver CF mycket? Några förslag?
Extra kylning?
Något jag missat?

Tacksam för svar!
God Jul

Edit, lite fel del av forumet här ja... Go me.. Hittar inget alternativ för radering av tråden så om någon mod skulle vilja vara vänlig att flytta till stationära sub forumet? :§

Av adamljung

Nätverkskort - trådlöst eller inte?

Tjo, kusinerna har skaffat nya datorer men kan inte koppla upp sig trådlöst till internet. kollade upp vilket moderskort / nätverkskort de hade och kunde inte googla fram om de stödde trådlöst eller inte, någon som vet?

Moderkort: MSI 770-C45, Socket-AM3, DDR3

Integrerat nätverkskort: Nätverkskort - Realtek RTL8111DL - Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet

Kass koll på sånt här, men misstänker att det kan vara så enkelt att de inte stöder trådlöst internet, om det är så är det inte svårare en att köpa ett kort som gör det och sätta i utan att de 2 korten ska bråka med varandra?

Av adamljung

Misstänker att den är i hyfsat dåligt skick för tillfället och satsar på att byta ut den snarast

Av adamljung

Sådär! Hade föga med överklockningen att göra, jag satt mig nyss ner och kikade närmre på cpu fläkten, den satt bara fast ordentligt i 2 hål utav 4 *pinsamt* och har mest troligt gjort det i 2 år.... Satte på den ordentligt (tog sådär 30 minuter, var nära att slänga aset i väggen flertalet gånger / lägga mig ner i fosterställning och gråta) och nu idlar jag på runt 42-47 grader!

Då är frågan, vågar man testa att klocka nu när fläkten sitter på ordentligt....

Av adamljung

Kollar med coretemp nu och får liknande siffror.

Av adamljung

Kollade aldrig temps innan då jag laddade ner speedfan igår. Idag sitter jag på runt 70-75 grader när jag slösurfar.
Har inte rört fläkten på processorn och ser att den går fint för tillfället (sitter med chassit öppet nu) har iförsig aldrig "dammat" av den, då jag inte är så väldigt bekväm med att pilla innuti datorn mer än nödvändigt och inte vet någon bra metod.
Kan det vara så att jag felmonterade fläkten för 2 år sen och att den gått och varit så här hög så länge?

Av adamljung

Efter lite undersökningar tog jag och beställde ett 5830 från inet nu. Verkar som om det sjunkit med en femhundring i pris sen recensionerna som avhandlade det skrevs (då det fick kritik för att gå på tusenlappen mer än 5770, nu var det bara 400 som skiljde de åt) Tackar för hjälpen.

Av adamljung

Från länken:
CPU - Intel Core 2 duo CPU E7200, 2.53GHz (2CPUs)

Hm utan att starta om datorn och kolla volten så skulle jag säga 1.075 om inte minnet sviker, det är iaf original inställningarna. (Allting är som det var innan jag började testa)

Av adamljung

Hög(?) CPU temp.

Hejsan, sitter här med lite små problem med min dator (mest troligt orsakade av yours truly).

Sitter med en dator på cirka 2 år på nacken och funderade på lite uppgraderingar (http://www.sweclockers.com/forum/4-grafikkort/937750-uppgrade...) och beställde för 2-3 timmar sen ett 5830 kort. Började fippla med att öva på att klocka det grafikkortet jag har nu, tänkte att meh om något går åt helvete så har jag ersättning på gång. Det gick ganska smärtfritt och verkar som om det funkade, sen tänkte jag att nu när jag ändå håller på kan jag försöka klocka min cpu som jag försökte när jag köpte datorn men inte riktigt fick kläm på.

Googlade runt, hittade någon som klockat upp det till 4ghz utan extra kylning etc, testade navigera runt lite i bios och ändra lite. Försökte starta, nejdå det gick inte. Felaktig överklockning. Ändrade tillbaka till ursprungsinställningarna, testade igen, nu fick jag överhettning av CPU felmeddelande och datorn la av. Startade om och resettade allting igen, sitter nu med speedfan igång och kollar cpu tempen i bios lite då och då, har cpu temp på cirka 80 grader när jag surfar och den går upp i 100 grader när jag spelar, läste lite att en välmående cpu aldrig ska överstiga 70 grader, så är lite små orolig här.

Är det här beroende på att:

Processorn är gammal
Jag har klockat fel och att den har tagit skada av det
Annat?

/ Trött

Av adamljung

Okej ytterligare lite frågor som möjligt kommer dumförklara mig, men here goes:

Klarar mitt nätagg av nyare grafikkort? De flesta datorer jag ser som sätts ihop idag har minst 650W gentemot mitt 500W.

Behöver jag en starkare processor för att få nytta av ett bättre grafikkort?

Skulle detta kortet vara en vettig upgradering? Komplett.se - Sapphire Radeon HD 5830 1GB GDDR5

Tack på förhand

Av adamljung

Tjo igen, tack för svaret. Suttit här ett tag och försökt förstå mig på överklockning av grafik kort men jag ger upp, för många termer jag aldrig hört förut. Så åter till grund frågan, nytt grafikkort, värt det/kommer det funka med resten av datorn?

Av adamljung

Uppgradering av grafikkort?

Tjo, sitter här med en snart 2 år gammal dator som börjar kännas lite små seg när jag spelar (hyffsat kass FPS i aion sieges etc), eftersom jag är hyfsat fattig har jag inte råd med att köpa en helt ny dator så funderade på om det kanske går att bara uppgradera grafikkortet?
Är ingen höjdare på sådant här direkt så vänder mig till er.

Detta är vad jag kan hitta som är i datorn för tillfället:

OS - Vista home basic
CPU - Intel Core 2 duo CPU E7200, 2.53GHz (2CPUs)
Minne - 3326MB RAM (2x2gb stickor)
Nätagg - Antec 500W
Grafikkort- ATI Radeon HD 4800 Series (4850 512mb)
Hittar inte information om moderkortet, men kommer ihåg att den inte stöder linkade grafikkort.

Är resten av datorn för seg eller hade det hjälpt att uppgradera grafikkortet?
I så fall har jag en budget på cirkus 2500kr.

Av adamljung

Ok, ganska mycket dyrare men hellre det en att de inte ska funka.

Tackar!

Av adamljung

Hittade inte guiden. ( )

hm står även att det är 65W i den här laddaren, det vet jag inte om det stämmer med vad min laptop vill ha?

Argh, kass på sånt här.

Hur vet jag om det är rätt polaritet?

Står såhär under laddaren:

Kompatibel laptop modell:
Acer Aspire: 1350, 1360,1500,1520, 1600, 1610, 1620, 1670, 1680, 2003, 2010, 2020, 3004, 3004LCI, 3004LMI, 3500, 5600 Series
(missade det här innan)
Min laptop är en 3054 modell, men står på lådan att den ingår i 3050 serien.

Verkar som den inte funkar?

Argh känner mig så korkad.