Inlägg

Inlägg som teejee har skrivit i forumet
Av teejee
Skrivet av Talisker00:

med paritetsbit blir inte förhållandet ett till åtta utan klart närmare tio.

Skickades från m.sweclockers.com

paritetsbit är en teknisk detalj på lägre ivå som bara gäller vissa fysiska överföringsmedia (kan lika gärna vara flera bitar, eller ingen bit).

Så överföringshastigheten generellt sett beror på vilket lager i protokollet man testar på.

Men nu gäller tråden bredband i Sverige, då är mer eller mindre de factostandarden för hastghet bredbandskollen.se, och där är det effektiv överföring i webläsaren mätt i megabit/s som gäller, och då är förhållandet mellan megabit & megabyte exakt 8.

Dvs mäter man 100Mbit/s i bredbandskollen så kan man hämta en fil i 12.5 megabyte/s från den servern.

Av teejee

Inget fel att jämföra hur mycket man skriver till SSD. Men ni ska inte vara oroliga att det är ett stort problem för livslängden.

Läs det här "megatestet" som Techreport gör, två av diskarna fungerar fortfarande efter 1 år av mer eller mindre kontinuerlig skrivning (2 Petabyte) !
Den sämsta disken dog efter ca 500TB.

http://techreport.com/review/27436/the-ssd-endurance-experime...

Av teejee

Har du startat om routern?

Av teejee
Skrivet av Treant:

Okej, uppenbarligen är något fel. Ingen i denna tråd har dock gett mig tips på vad jag kan göra för att hitta problemet. Jag använder den som systemdisk och är den enda jag har i datorn. Laddar inte ner torrents till den.

Varför är något fel?

Av teejee

SSD klarar långt över 100TB , ibland över 1000TB, så din klarar sig i minst 15år om vi pratar skrivslitage.
(Sen ska du ändå ha backup, den kan paja imorgon...).
Hur mkt som är normalt att skriva går inte att svara på, variansen mellan olika användare är enorm.

Av teejee

Utgå från nåt du tycker är kul, t ex göra en Android-app, något kul ned Rasperry PI eller något helt annat. Sen kan du få tips här hur du kommer igång med just ditt miniprojekt.
Själv är jag gammal, så jag lärde mig programmering genom Amiga-demos på sent 80-tal...

Av teejee

Men har du kollat aktivitetshanteraren än? Sortera på minne så ser du värstingprocessen överst.

Av teejee

Det finns inget som heter "vanligt bredband". Bredband är en mkt allmän benämning på all internetanslutning till hushåll som är tillräckligt snabb.
Fiber, kabel-TV coax, ADSL etc är olika bredband.

Av teejee

Använder du IP TV och IP telefoni? Då får man tänka lite extra hur det ska funka.

Av teejee

Synology DS215j är mitt förslag om det räcker med två hårddiskplatser. Ny modell som får kanonbetyg i alla tester. Ska nog köpa den själv snart.

Av teejee
Skrivet av Cyklar.:

Halloj!

Jag har nu rykt på ett liknande som TS ursprungliga problem för ett par år sedan, nämligen att "Local Area Connection" doesnt have a valid IP configuration.

Tänkte smälla upp lite punkter, så ni vet vad jag har att jobba med:

-- Internet som sådant fungerar, skriver det här på min laptop som är kopplat trådlöst till routern.
-- Min stationära dator är alltså kopplad till en switch, och inte till routern
-- Kopplar jag min laptop till switchen med samma sladd som den stationära fungerar internet på laptopen
-- Har provat att installera nyaste drivrutinerna till nätverkskortet (det inbyggda i ett Asus P8Z77-M PRO), utan förbättring
-- Även provat att avinstallera Tunngle då det verkade komplicera saker i ipconfig, gjorde dock ingen skillnad.

ipconfig/all blir lite krångligt att posta här då jag inte skriver på samma dator som problemet uppstått på, men om det behövs kan jag lägga det i en textfil på en extern hårddisk och på så sätt få in det.

ipconfig/renew ger mig följande meddelande:

Jag har haft liknande problem av och till men dessa har tidigare oftast kunnat åtgärdas genom att byta uttag på switchen, annars genom att stänga av datorn och låta internet vila ett tag. Internet har dock varit nere i tre dagar nu, och det börjar gå mig på nerverna.

Tacksam för svar, tack på förhand!

Det ska vara kopplat i följande ordning: bredband->router->switch

Av teejee

Så här gick det:
En hel del andra utgifter har gjort att jag valde budgetlösning istället. Jag installerade en Netgear GS108 (295kr). Jag får 1Gigabit länkhastighet på alla delar som klarar det, även på 15m Cat5-kabel till routern. Får ju 100mbit länkhastighet på långsamma enheter såklart (i mitt fall IP TV-box). Jag mätte hastigheten till ca 920Mbit/s med LanBench i vardera riktning mellan min stationära dator och HTPC'n, så det verkar ju OK (testar jag med överföring åt båda hållen samtidigt så blir det runt 900 åt ena hållet och 130Mbit/s åt andra).

Jag har mätt lite mer på temperaturen i garaget. Temperaturen i garaget är åtskilliga plusgrader även när det är -5 grader ute. Så jag tror det vid extrem kyla kan bli högst några minusgrader, så jag tror inte det blir något problem. Det blir aldrig frost eller kondens i garaget vad jag har sett.

Av teejee
Skrivet av ggwp:

Tack för utförligt svar. När jag testar med 1,5m cat5e direkt mot fiberuttaget med en 4790k, ett intel gigabitchip och samsung evo 840 ssd mot en server i Stockholm ---> så får jag ut 600mbps.
Känns rätt långt från 1000mbps, men jag ska testa mot Taastrup också.

Pratade just med telia, och för denna uppkoppling garanterar de 500-1000mbps. Konstigt att de marknadsför en produkt som 1000, men bara garanterar 500 kan man tycka.
Köp en limpa bröd! *(vi garanterar bara att du får 1/2 limpa).

Tjänsten marknadsförs som 500-1000Mbit/s, det står tydligt på Telias sida när man ska beställa:
http://www.telia.se/privat/bredband/abonnemang-kontantkort/pr...

Av teejee

Nåt i den här stilen: "Vi kommer ha med en extra flyttalsprocessor som utklassar vilken IBM PC som helst."

Av teejee

Jag skulle testa Windows 10 beta, det är gratis. Och med W7 beta och W8 beta kunde man uppgradera till full version för under 300kr. Antagligen något liknande i höst när den färdiga versionen kommer.

Av teejee

Har du satt dit en fläkt av samma typ som klarar samma spänningsomfång?
Och vilken fläkt och nätaggregat är det?
Ange även vad dem trasiga fläkten har för märke och modellnummer.

Av teejee

Är det bara över wifi det strular, eller får du problem med sladd också?

Av teejee
Skrivet av Cheesier:

Precis, en momentnyckel behövs, då alla skruvar måste sitta med ett visst tryck.

Har för mig att avståndet är ca 10 micrometer, vilket är ca 2-10ggr mindre än ett hårstrå. Så lite överdriven jämförelse kanske men men

Avståndet är 3nm enligt wikipedia, dvs ca 3000ggr mindre än 10mikrometer.

http://en.wikipedia.org/wiki/Flying_height

Av teejee

Du ska självklart ha en SSD i den och inte mekanisk disk. Då blir den mkt tystare och mkt rappare.
Ett tips till: en långsam (<600RPM) och erkänt tyst 12cm fläkt låter extremt lite men gör underverk för kylningen, ofta bättre än helt passivt.

Av teejee

Bra att tänka på att du anvädner fel ord, du ska absolut inte koppla ihop två routrar, för det routrar gör är att koppla ihop olika nätverk, du vill inte ha flera subnät hemma.
Begreppet router har egentligen ingenting alls med wifi att göra. Men i stort sett alla routrar för konsumentmarknaden har inbyggd wifi accesspunkt.
Det du antagligen vill göra är att koppla din befintliga router trådlöst till till en wifi accesspunkt. Och en sån pryl har ett eget namn, de kallas repeater. Men en sån dubblar trafikmängden i luften vid all överföring, så de kommer försämra mottagningsförhållandena på vissa sätt också, så det är ingen garanterad bra lösning.
Den bästa lösningen är att dra kabel från din router till en extra wifi accesspunkt so du placerar där du har dålig täckning.
Men du kommer få två olika trådlösa nät oavsett hur du gör, men med rätt inställningar så ska enheter kunna byta automatiskt mellan routerns wifi och accesspunktens wifi.