Inlägg

Inlägg som Tobben80 har skrivit i forumet
Av Tobben80

Så du anser alltså att Intels chipset ÄR bättre än nvidia och via samt att Amd-chipset ÄR bättre än nvidia med en amd-cpu?

Av Tobben80

Köpråd för asus moderkort, tack!

Hejsan.

Jag sitter och funderar en hel del om dagarna på en ny burk jag ska sätta ihop och jag kan väl börja med att säga att det va xx antal år sen jag va insatt i det här och kliar mig i hårbotten en hel del just nu. Detta rör sig om en "surf+multimedia-spel"-dator som jag inne på.

Tanken med dator då den inte ska användas till spel är alltså inte att det behöve vara top-of-the-line men samtidigt så vill jag inte ha en dator som begränsar mig inför framtiden och därför kommer behöva köpa nytt om 1-2 år igen då marknaden går så otroligt fort framåt. Med denna tanke i huvet så har jag valt att välja ett kort som har ett bra inbyggd GPU men en helt ok ljudkrets. Kravet på ljudkretsen behöver inte vara så högt då det ändå ska gå ut optiskt(?) till en förstärkare som tar hand om signalen, är det tänkt. Det jag även vill nyttja av inbyggd kretsar är helst nätverksmöjligheter, inkl. trådlöst men det är inget jättestort krav.

Efter att ha kollat runt lite på CPU och GPU-möjligheter så har jag fastnat för ASUS-moderkort (och det finns ju en jävla massa tydligen). Problemet är att jag inte vet riktigt vilken GPU som ska vara av bättre kaliber kontra bäst CPU. Vad jag har förstått så är Intel aningen bättre än AMD men samtidigt så är de AMD-baserade moderkort bättre på grafiken mot Intels så jag vet inte riktigt vad för val jag ska göra. Bättre CPU bör väl kunna kompensera för sämre GPU men samtidigt så kan ju bättre GPU minska belastningen på CPUn? Tanken är att datorn ska kopplas till min 47" LCD som inte just nu är Full HD men det kommer att komam sen så moderkortet bör alltså ha full hd-kapacitet utåt samt även ha utgångar för HDMI.

Vad gäller AMD-baserade kort så verkar ASUS M3N och M3A-serie vara att föredra. Jag har inte kommit nånstanns egentligen med att kolla på vad Intel har att erbjuda och man blir ju gradvis efterbliven när man ska jämföra alla moderkort så till slut så hamnade jag här. Orka ligga sömnlös mer, hehe. Intel-korten finns ju med intels grafikkretsar, via och även nvidia medans AMD-korten har amd-kretsar samt även de nvidia. Med AMD-korten så menar jag kort som kan ta Phenom-cpun. Intel har jag inte kolla så mycket på ännu men i båda fallen så kan ju mycket väl även moderkorten vara grund för val av cpu.

Detta ska tydligen vara alla kort som stödjer hdmi-ut: http://se.asus.com/search.aspx?searchitem=1&searchkey=hdmi

Det känns som att jag har dragit iväg en hel del här nu så hoppas ni har fått en bra bild över vad jag behöver och kan ge den hjälp eller skäll jag behöver

Tack på förhand.
//Tobbe

Av Tobben80

Användarfråga till WinXP!

Hejsan

Jag har en liten undran här. Det är så att jag vill kunna ha en användare på datorn, eller iaf på nåt sätt ha så att jag kan nyttja VÄLDIGT begränsade delar av burken!

Det är så att jag vill enbart ha en "media-användare" där ALLT är "avstängt" förutom ljudkort, en eller två mappar, grafikkort med tv-ut-möjligheter. Jag har kollat runt lite på användarmöjlighetern i WinXP men det gjorde mig inte ett dugg smartare. Nu har jag rätt hög n00bfaktor så detta är kanske inte så krångligt egentligen men tillräckligt krångligt för mig iaf, hehe!

Så, har ni några bra tips/idéer/förslag/råd eller vad som helst som kan hjälpa mig med detta? Helst så ingående som möjligt om du/ni har tid/lust/ork för det

Tackar på förhand.

Mvh
Tobbe