Inlägg

Inlägg som Fetskaft har skrivit i forumet
Av Fetskaft

Inte ett Powercolor, men jag är otroligt nöjd med mitt RX 7800 XT. Snabbt, svalt och tyst. 🙂

Av Fetskaft

Denna version ser bara ut att ha RGB-fläktar utan möjlighet till styrning. :\

Av Fetskaft

Ska vi gissa på 5% rabatt på ett kort ingen vill köpa och resten ordinarie priser? Men vi får väl ändå se "inspirerande" produkter!?

Av Fetskaft

Har kört Premium Family länge nu. Kostar 179kr / månad. En låg kostnad per månad om man ser till allt som alla i familjen får.

Av Fetskaft
Skrivet av Lallo:

Är för mig svårt att förstå att man säljer en sådan dyr high end produkt utan stöd för nacken.
Någon som har en som kan argumentera emot mig?

Nackstöd på kontorsstolar gör oftast att du får en sämre kroppshållning och sämre rörelsefrihet. Rekommenderas inte ur ett ergonomiskt perspektiv.

Av Fetskaft

Jag som sitter med grejer i varukorgen nu och tänkt beställa. Lite rädd för att jag beställer något nu som det blir jättebra deal på under Megaclick. Men beställer jag inte nu och väntar till torsdag så har jag inte grejerna till helgen så jag kan börja skruva. 🫤 Usch vilka I-landsproblem man har. 🙂

Av Fetskaft

B650! ASRock vs MSI?

Passade på och beställde ASRock B650 PG Lightning från Netonnet när de reade ut det för 1993kr. Fick igår ett mail att produkten inte fanns kvar men att jag istället kunde få ett MSI MAG B659 Tomahawk WIFI för samma pris. Orkade inte tänka så mycket på det och tackade ja. Idag vet jag inte riktigt om jag tog rätt beslut. Många som verkar tycka att MSI inte lyckats med sina moderkort till denna generation? Många verkar vara nöjda med sina ASRock? hade tänkt att beställa ett ASRock RX 7800 XT också och inte för att jag är helt RGB frälst men kortet jag kollat på har det och det hade kanske varit bättre med ASRock moderkort och kört med deras mjukvara? Eller finns det något bra alternativ till mjukvara om man kör hårdvara från olika tillverkare?

Hur hade ni gjort?

Av Fetskaft
Skrivet av Perrablerra:

Får hoppas de släppes fler kort från AMD som är vita så vi som snöat oss in på det temat kan få ett fint kort utan att behöva modda det.

Håller med till 100%!

Av Fetskaft

"så här pass sent i livet" ?? Du är 30 och har pluggat till psykolog? Då kan du ju inte ha jobbat många år? Tänk att du ska jobba 35-40 år till så kommer du inte känna att du är sent i livet.
Jag gick åt andra hållet. Har en bakgrund inom IT och industri men ville jobba med människor, så jag satte mig i högskolebänken när jag var 47 år och pluggade i 3 år till fysioterapeut. Gick ner ganska massivt i inkomst men trivs bättre med mitt jobb.

Av Fetskaft
Skrivet av ackwell:

Jag är nog egentligen ute efter någon hybrid mellan en kontorsstol och en 24-timmarstol, då jag säkert snittar 10-12 timmar per dag framför burken och gillar att kunna sitta mer avslappnat ibland. Office X5 Edition såg trevlig ut! Går dom med på att jag som privatperson provkör en sådan så känns det väldigt intressant. Tack för tipset.

Fast nu har du nog missuppfattat vad en 24-timmars stol är. Den är inte gjord för att EN person ska kunna sitta i den länge. Den är certifierad för att hålla för användning dygnet runt av flera personer och helst kunna ha inställningar för att alla dessa personer ska kunna använda den. Ingen stol är gjord för att man ska kunna sitta extrema tider. Aktivt sittande och många pauser där du rör på dig är enda sättet att slippa problem långsiktigt.

Av Fetskaft
Skrivet av xxargs:

21 gram per espresso-shot bör ge en väldigt stark klunk... - 12-14 gr för en dubbel är väl det mer rekommenderade och det är snarare närmare 12 gram än 14 gram jag får i delongi dedica om det inte skall vara väldigt hårt pressat och svårt att få på handtaget på bryggaren.

jag brukar kvarna fram 56 gram bönor och det räcker till lite drygt 4 omgångar vilket brukar försvinna inom 2-3 dagar.

innan jag skaffade kvarn och körde färdigmalet så lärde jag att den sista 1/3-delen av förpackningen med färdigmalen kaffe var inte sådär jätterolig att dricka och de sista 3-4 laddningarna innan helt slut var rent av hemska... ...mot snut-kaffe hållet

En 500 grams förpackning kunde ta ett tag innan slut och det hjälpte inte att klämma ut luft och försluta ordentligt, aromerna och kaffedoften försvann och saker oxiderades till mindre gott...

De traditionella måtten 7 och 14 gram på singel och dubbel är ju lite förlegade. Naket portafilter och större korg är väldigt vanligt. Mängden ut blir ju större också så styrkan skiljer sig inte direkt mot en mindre espresso. På 21 gram bönor så drar jag oftast ut mellan 40-45 gram espresso.

Av Fetskaft

Kör sedan många år tillbaka en Ascaso espressomaskin med PID och en Eureka Mignon kvarn. Bytt pump en gång och diverse packningar ett par gånger i espressomaskinen samt malskivor i kvarnen en gång. Competition filter och kör 21 gram böner per espresso. Ibland rena shots och ibland latte. På jobbet hinkas det bryggkaffe från stora Coffee Queen bryggare. Tittar efter att uppgradera espressomaskinen och lutar just nu mot en Lelit MaraX eller någon modell från ECM.
Kaffe är gott! 🙂

Av Fetskaft
Skrivet av _genki:

Får man lov att vara kritisk mot elbilar? Jag älskar att köra bil för skoj skull, på tomma landsvägar, eller varför inte på en racingbana och jag är genuint glad för en grönare framtid. Däremot har jag kommit till beslutet att bilen, så som vi känner till den är idag, är något vi till stor del borde lämna i det förflutna. Något jag gjorde för 2år sedan då jag sålde min bil för att troligen aldrig äga en igen. Så jag har lite frågor:

- Är verkligen ett 2ton+ tungt fordon som folk oftast kör som enskilt fordon skäligt för framtidens persontransport? Sett till vägslitage, säkerhet för mindre fordon, cyklister, fotgängare etc.
- Inte för att tala om faran och kostnaden av lithium-jon bränder.
- Är batteritillverkningen och koboltutvinning värd den humanitära katastrof den skapar?
- Ifall vi ska göra storskaliga infrastrukturella ändringar, vore det inte bättre att satsa på städer med bra cykelinfrastruktur, mixade områden där människor har nära till allt (där folk slipper äga och ta bilen till vardagsärenden). Utvidgad kollektiv traffik. Istället för laddstolpar till bilar. Bilar som i sin tur ruinerar städer och kommuner i form av bilberoende infrastrukturkostnader, men också trivsel när det kommer till ljudföroreningar av bilen, fulheten och tråkigheten av gatuparkering och bilvägar.
- I övrigt har elbilar urusel effektivitet p.g.a. onödig tyngd och snabb fart. 5,4km/KWh. I kontrast kan man åka ~110km/kWh på el-cykel, el-scooter eller elektrisk skateboard. Eller 25km/KWh för minibilar som "Citroen Ami", "Fiat Topolino" eller "SQUAD Solar City Car". Inte för att nämna kollektivtrafik, som är långt mycket bättre sett till miljökostnaden för fordonens livscykel.

https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Ftse1.mm.bing.net%2Fth%3Fid%3DOIP.Q2V8oy6YGtdyYR3ycLkdYAHaE8%26pid%3DApi&f=1&ipt=917c9d8070c0e32c7272decc80f3c98755c7cc9a48118ca57367d39ee92c17ac&ipo=images
Fiat topolino, visserligen bara 45km/h. Men den är 5x effektivare än en Tesla. Eller varför inte en Squad Solar Car som laddar 20-35km dag enbart genom sin solpanel. Man behöver inte ens koppla in den.

Jag föreslår utvidgning av pendeltrafik som gärna är oberoende av batterier, omklassificering och skapande av ett vägnätverk för minibilar (moped klass1 45km/h) så att man på landet kan ta sig till pendlingsmöjliheter., utökade garage etc utanför städer, varav bilister enkelt kan ta sig in via pendeltrafik och slippa dyra parkeringskostnader. Problemet med moderna elbilar är ju att man kan inte köra en effektiv el-småbil utan risken att en 2ton+ Tesla kan potentiellt pulvrisera den, kvittar hur säker minibilen än är.

Här har vi någon som verkligen vill ha bort bilar, men många bra poänger.
https://youtu.be/rSSNlM3Au1A

Annars är ju Not Just Bikes en jättebra kanal som bland annat går igenom hur vi bör bygga våra urbana miljöer.
https://www.youtube.com/watch?v=ymcBC7MFRIk

Vad tycker ni? Är el-bilen som transportmedel framtiden? Eller är det en uråldrig uppfinning som vi borde lämna i det förflutna? För några år sedan var jag överförtjust i tanken om elbilar... Nu känns det som att man försöker fixa ett problem med silvertejp. plus att tejpen släpper lite.

Alla negativa saker du räknar upp är ju på bättringsväg, som t ex koboltfria solid state batterier, vilket gör bilarna lättare, snabbare att ladda och mer effektiva. Sedan finns det alltid plats för alternativa fordon. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Av Fetskaft

Jag höll på likadant och försökte hitta beslag för att fästa under befintligt skrivbord men jag gav upp och byggde ett nytt skrivbord från grunden. Blev då måttanpassat efter mitt trånga utrymme också. Helt otroligt nöjd.

https://cdn.sweclockers.com/forum/bild/12012?l=eyJyZXNvdXJjZSI6I...

https://cdn.sweclockers.com/forum/bild/12031?l=eyJyZXNvdXJjZSI6I...

https://cdn.sweclockers.com/forum/bild/12032?l=eyJyZXNvdXJjZSI6I...

Av Fetskaft
Skrivet av snajk:

Tja, kanske. Saab har många fanboys i Sverige, eller hade i alla fall, men i mina ögon har de aldrig riktigt levt upp till hypen. Denna bil gillades av några (svenska) motorjournalister när de fick provköra prototypen, men hur mycket av det är nostalgi eller önsketänkande och hur mycket handlar det om att det faktiskt är en bra bil? Jag minns massvis med artiklar genom min uppväxt om olika mer eller mindre långsökta projekt som haussats rejält men som i slutändan inte blivit något. Jösse Car exempelvis, eller kolla bara på all hype kring Nevs när de skulle ta över Saabs fabriker och tillverkning förra gången.

Denna bil ser väl ok ut enligt specen, men samtidigt är designen rätt föråldrad, vilket väl inte är så konstigt då den inte är så ny, men deras "revolutionerande" idéer, som motorer i hjulen, har prövats och ratats av andra tillverkare av olika skäl. Vad är fördelen med en motor i hjulet jämfört med att ha den fjädrad fem centimeter längre in? Ingen, däremot innebär det en väldig nackdel i mycket högre ofjädrad vikt.

Jag vet att jag kommer att få lite mothugg nu från olika Saab-fans, men försök att tänka på denna bil utan Saab-arvet, utan att det är en svensk tillverkare, hade du verkligen tyckt den var något att ha då? Jag är tveksam.

Är inget fan av Saab och har inte sagt något om denna bil är något att ha eller inte. Ändå väldigt spännande om vi kan få mer biltillverkning i Sverige igen, och en elbil dessutom. Sedan kan jag inte tänka mig att de tar denna bil och sätter i produktion utan att göra några som helst ändringar. Den lär anpassas och ändras på massor av områden.

Av Fetskaft

Spännande om Saab återuppstår i form av elbil. Lär väl få heta något annat antar jag.
https://carup.se/nevs-emily-gt-blir-verklighet-tillverkas-i-t...

Av Fetskaft

Det viktigaste är att du faktiskt hittar en stol som passar dig och sedan spelar det ingen roll vad det är för märke. Därför är det sunt att faktiskt prova stolar innan man köper. En Herman Miller är helt klart värt att satsa på om du tycker stolen passar dig. 12 års garanti, på många av modellerna, på samtliga delar borgar för kvalitet. Sitter själv på en Herman Miller Mirra 2 sedan snart ett par år tillbaka och vill absolut inte ha någon annan stol. Använder ett antal Kinnarps, Håg och andra stolar på jobbet men ingen slår min Herman Miller.

https://www.hermanmiller.com/content/dam/hmi/hmidam/active/2014/...

Av Fetskaft
Skrivet av Albin0208:

Kanske jag står över på dem isåfall. Min kompis rekommenderade Edifier MR4 är dessa ett bra alternativ?

För priset verkar de vara riktigt bra. En jämförelse med Eris 3.5 där Edifier MR4 låter mycket bättre.

Av Fetskaft

Var på väg att köpa ett ASRock B650 Pro RS för 1865 kr förra veckan men hann inte riktigt med innan jag åkte på semester några dagar. Kom hem och det kostar nu över 2600 kr. Jaja, you snooze you lose. 🫤
Tycker B650 ser ut att räcka hur bra som helst för de flesta.

Av Fetskaft
Skrivet av mrqaffe:

Det är sällan brum beror på bara en apparat utan det är hopkopplingen mot andra apparater som brukar ge upphov till brum om det sker på fel sätt, Jag antar att 3.5 och 4.5 har samma elektronikdel, de ser i vart fall lika ut och har samma effekt och egenskaper och det vore ologiskt för ett företag att då ha 2 olika förstärkarpaket för 2 väldigt snarlika produkter i lägre prisklass eftersom det gör produktionen dyrare.

Brum är väl fel ord iofs. Missljudet är brus. Ingen egen erfarenhet av detta men flera som haft båda modellerna, och andra märken och modeller, hemma och bara upplevt brus på 4.5. Detta både med och utan utan några enheter kopplade till högtalarna.
Exempel