Inlägg

Inlägg som Kalium har skrivit i forumet
Av Kalium
Skrivet av Swedishchef_90:

Har själv haft enorma ljumskproblem och för mig har cossack squats på uppvärmningen gjort under. De blir oftast överansträngada pga svag rumpa

Förhoppningsvis får jag lite fler pass in så jag kan återgå mot tidigare form 😊

Precis, ljumskproblem beror ofta på just det, svag/inaktiv rumpa. Detta löser man ofta relativt fort med korrekt uppvärmning och aktivering och sedan stärkning av dessa muskler. Hip airplane är kanon som uppvärmning inför t.ex knäböj. Sedan rekommenderar jag att köra bulgariska split squats och verkligen fokusera på att hålla kontrollen över knät i sidled och känna att man har jämnt tryck mot golvet med foten, så inte all vikt hamnar t.ex på insidan av foten vilket är väldigt vanligt om man inte aktiverar rumpan ordentligt.

Det kanske låter lite "fånigt" att lägga så mycket fokus på rumpan. Ungefär som fjortistjejerna gör på gymmet. Men faktum är att vi män oftast är för svaga och för dåliga på att använda rumpan korrekt vilket gör att vi till slut får problem i t.ex knäböj.

Min träning har äntligen börjat ta fart igen efter höstens klantolyckor. Ramlade i oktober och fick en spricka i labrum i vänsteraxeln vilket gjorde att i stort sett all överkroppsträning bara var att glömma och knäböj gick inte heller. Nu är axeln så pass stabil att stående axelpress inte är något problem på arbetsvikter och knäböjen går bra också, i alla fall med 150kg vilket är det tyngsta jag vågat gå sedan skadan. Styrkan finns dock, tior på 150kg i knäböj har inte varit några problem trots att jag tränat så pass lite. Har dock sen nån vecka tillbaka fått lite problem med vad jag antar är IT-band, alltså utsida höft/knä/lår. Tror det blev lite för mycket promenader ett tag i kombination med mycket volym i knäböjen. Förhoppningsvis så kan jag börja köra lite böj igen efter påsk.

Av Kalium

1700 + frakt för diskarna

Av Kalium
Skrivet av Bosse78:

Vilken styggelse! Svårt att se användningsområdet...

Jag tänkte tvärtom, fan vad nice! Kanske skulle ha haft en sån. Jag har en lång limpa med typ 7-8 uttag under skrivbordet men ibland skulle man ju behöva ström ovanpå skrivbordet och inte under. Har redan ett oanvänt hål i skrivbordet i hörnet där jag i så fall tänkte ha den här, behöver nog bara borra upp det lite större. Nice att kunna ha den nere när den inte behövs och sedan ploppa upp den när den behövs, istället för att åla in under skrivbordet.

Av Kalium

Användare: @Agriemos
Typ av affär: Köp
Tillvägagångssätt: Frakt
Produkt: Synology DS920+

Positivt:

Mycket bra packat i originalkartong
Snabb på att skicka iväg paketet
Trevlig att kommunicera med

Negativt:

Lite dyr frakt med postpaket kontant. 200kr. Skulle bli lite billigare om man använder postnords skickdirekt. Ingen större förlust dock så slutbetyget blir ändå 5/5.

Slutbetyg: 5/5

Av Kalium

Jag har bara köpt ett nätagg i mitt. Det var ett Corsair, minns inte exakt modell men tror det kanske hetter typ HX620 eller något sådant. Bör ha varit kring 2009 i alla fall. Efter något år så blev det något strul med det, minns inte exakt vad felet var men tror det kan ha varit coil whine eller liknande. Det gick att använda i alla fall. Hörde av mig till Corsair, tror det var via någon representant här på forumet. Jag fick ett nytt nätagg skickat, men eftersom det jag hade inte längre tillverkades så fick jag den nya motsvarigheten. Har för mig att det var ett HX650. Det nätagget hade problem med att fläkten gick igång och stängdes av med jämna mellanrum hela tiden. Fick ännu ett nytt HX650 skickat till mig men det hade också samma problem. Till slut så var snubben från Corsair less så han skickade mig ett AX760i som var ett betydligt mycket dyrare och bättre nätagg. Har bytt mobo/cpu 3-4 ggr sedan dess och troligen ännu fler olika grafikkort. Av chassits dammfilter att döma så har nog fläkten aldrig behövt gå igång någon gång på nätagget då det inte sitter ett enda dammkorn i dammfiltret för nätagget. Inte hört något coil whine från agget heller, bara haft det från några olika grafikkort jag haft. Skulle tro att det här nätagget har nog varit med i ca 10 år vid det här laget, kanske mer till och med.

Åter till tråden. Som många redan nämnt så är det ju sjukt viktigt att man får en ny produkt på en gång och inte behöver skicka iväg sin produkt och sedan vänta några veckor tills man får en ny.

Av Kalium

Gjorde senast igår. Följer inget särskilt recept utan kör på känsla bara. Igår blev det ungefär följande:
1000g nötfärs
En stor gul lök, hackad
6-7st mellanstora morötter, fint rivna
7-8st mellanstora champinjoner hackade i bitar
3st ica 390g finkrossade tomater basilika
2st ica 390g finkrossade tomater vitlök

Steker löken i smör. När den börjat få färg så lägger jag i köttfärs. Kryddar med salt och svarpeppar. När köttfärsen börjar bli klar så häller jag i morötter och champinjoner och steker ett litet tag till. Sedan i med krossade tomater. Sköljer ur kartongerna med lite mjölk och häller i grytan. Tror det blev ca 3dl mjölk totalt igår. Hällde sedan i ca 1msk olivolja, blir lite väl magert och "smaklöst" annars. Kryddade sedan med lite vitpeppar, två små duttar kinesisk soja (kanske 1-2tsk totalt?), lite strösocker (kanske 2tsk), ca 2msk tomatpuré. Låt puttra minst en halvtimme för att smakerna ska gifta sig fint med varandra.

Brukar alltid variera receptet varje gång. Den här gången blev det riktigt bra tycker jag.

Av Kalium

Samma här. Trodde att jag blivit hackad. Försökte byta lösenord men det funkade inte heller.

Av Kalium

Jag bjuder 5200 + frakt för NASen utan diskar.

Av Kalium
Skrivet av varget:

Jag menar att du bör skapa minst tre konton på din nas

Ett admin konto som du bara använder för att logga in på webbgränssnittet
Ett vanligt konto för att ansluta dina datorer etc
Ett konto till din kompis som bara har access till hyperbackup vault och den specifika katalogen som användas.

Detta för att minimera risken att en användarsession ska kunna komma åt snapshots eller ta sig vidare till den andra nasen. Så om man råkar ut för ransomware har man ett par lager av skydd. Det är så klart aldrig 100% säkert.

Ahh, okej! Låter som ett klokt upplägg!

Av Kalium
Skrivet av varget:

Det ni tänker göra är en bra och enkel backup plan. Några saker att tänka på

1) Använd btrfs och med det snapshots för att ha ett första skydd mot ransomware
2) Använd separata användare som inte har admin åtkomst till hyperbackup
3) Använd mfa på ett separat admin konto
4) Sätt specifika brandväggsregler för att tillåta bara era adresser, bättre att behöver ändra dem än att nån annan kommer in
5) Hyperbackup (inkl snapshots) kommer ta mer utrymme än vad datan tar över tid.

Mina snabba tips, lycka till.

Tack för tipsen!

Polaren kör BTRFS redan, och jag kommer formatera om mina diskar till det också innan dom åker in i en NAS. Har NTFS på dom nu tydligen. Har ca 1.3TB som måste mellanlagras under denna "operation" men det har jag ordnat lösning på.

Du menar alltså att adminkontot som styr hyperbackup är ett eget konto som vi bara använder för hyperbackupen och ingenting annat? Det vardagliga användandet sköter vi via "vanliga användarkonton"? Hur går det om man samtidigt vill köra t.ex Docker eller VM? Har för mig att polaren kör VM på sin och jag tänkte nog köra Docker för Home Assistant.

Jag kommer ca 2.7TB tillgängligt, och jag använder ungefär hälften nu. Det är ganska sällan jag lägger till något dit, det är i princip bara efter någon resa vilket händer kanske en gång per år. Sedan filmas det något youtubeklipp till kanalen ibland men det är egentligen inget som behöver backas upp supersäkert. Det är främst resebilderna som jag är rädd om. Mina diskar har ~15k timmar och ~22k timmar. Vet inte hur länge dom kan tänkas hålla men dom kommer ju snurra mer i NASen än vad dom gjort i min dator hittills. Gissar att jag inte kommer maxa mina ~2.7TB inom dom närmsta fem åren i alla fall, även om man tänker på att snapshots kommer ta mycket plats också. Den dagen ytrymmet tar slut så frågar jag polaren ifall han har plats att hyra ut, annars köper jag nya diskar bara.

Av Kalium

Härligt, då kan kan man ta bra betalt!

Av Kalium

Vad är bästa sättet att rengöra dessa apparater? Haft min 42C2 som datorskärm i lite drygt ett år nu och den skulle behöva göras ren från lite fläckar. Damm har jag regelbundet försiktigt torkat bort med mikrofibertrasa men det biter ju inte på fläckar. Någon särskild produkt ni kan rekommendera?

Av Kalium
Skrivet av Pepsin:

Hyper Backup är ju inte som RAID att det är styrt av diskarnas storlek på något sätt. Backupen tar den plats den tar, antingen har man plats eller så har man inte det.

Har han 5 TB data kan han ju inte räkna med att kunna backa allt till dina 3 TB diskar utan får välja ut det som är viktigast. Tänk också på att man gärna vill ha Versioning så man har äldre backuper att gå tillbaks till om man t.ex. råkar ta bort en fil eller drabbas av ransonware och det hinner spridas till backupen. Det gör att backupen tar mer plats.

Vi har funderat lite senaste dagarna och det kommer nog bli såhär. Han köper en till 8TB disk och ger en av dom till mig och så får han en av mina 3TB-diskar att stoppa i sin NAS. Då har vi varsin disk hos varandra helt enkelt.

Sedan så håller jag utkik efter en begagnad DS920+. Tror att jag skulle vilja köra Home Assistans på NASen och då blir nog en DS223J för klen.

Av Kalium
Nytt bud: 4 400 kr + frakt
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av Kalium

Har alltid varit något av en ljudnörd, men till datorn just nu så kör jag bara på skärmens inbyggda högtalare (LG 42C2). Duger för det jag gör på datorn.

Dock så har jag i samma rum (vardagsrummet) en rätt hyfsad stereo. Hade optisk kabel från datorn till stereon tidigare men tog bort den då jag lika gärna kan streama Spotify direkt till ljudprocessorn.

Ljudprocessorn är en MiniDSP SHD och därifrån går signalen till två stycken Emotiva UPA-1 monoblocks. Dessa driver ett par egenbyggda högtalare med två Morel CAW638 och en Morel CAT408 i en MTM-konstruktion. Spelar på riktigt bra, klår enligt mig de flesta högtalare i 50kkr-klassen.

Har dock lite nytt på gång. Har ett par CSS SDX12 och ett Behringer NX6000D liggandes i källaren. Har även fått tag på ett par Faital Pro HF108r och ett par Faital Pro STH100 horn. Lutar åt att det blir Faital Pro 10PR410 som mellanregister i en 3-vägs med dessa element. Tänkte dela aktivt med en MiniDSP Flex Eight och sedan driva mellanregister och diskant med varsin Topping PA5 II och basarna drivs av Behringer-steget. En ganska dyr setup, men det lär räcka resten av livet och klara dynamiken så pass bra att man känner sig nöjd.

Av Kalium

Några frågor om Synology Hyper Backup

Lurar på att köpa en Synology DS223J att stoppa mina två 3TB diskar i. En kompis har en Synology DS720+ med en 8TB disk, kommer dock troligtvis utökas med en till 8TB disk snart.

Vi tänkte att vi skulle kunna köra Synologys Hyper Backup mellan enheterna, så att han får 3TB backup hos mig och jag får 3TB backup hos honom. Detta borde ju bli ungefär som en RAID 1 setup dock med nackdelen att om en disk går sönder så får vi downtime medan vi införskaffar en ny disk och återställer backupen. Det är vi dock OK med. Frågan är då bara om detta går att göra trots att vi har så olika storlekar på diskarna? Och vad händer då med hans överblivna utrymme på sina diskar? Kan han använda det som lokal lagring då?

Av Kalium
Skrivet av Swedishchef_90:

Ur ett ekonomiskt perspektiv nej.
Ur ett ljudmässigt, kanske (sätt noctua fläktar på freezer)
Visuellt, absolut

Har du amd så behöver du inte
Intel mår bättre av det pga deras tdp

Kör 7800x3d. 360 kostar strax över 900kr nu på deras rea. D15 verkar sälja för en skaplig slant på Tradera, så pengamässigt så blir det inte så stor skillnad egentligen, någon hundring bara.

Kör FD Define R5 och tycker det är galet trångt där inne med Noctuan. Har typ en centimeter mellan grafikkortet och Noctuan nu. Tänkte i så fall sätta radiatorn i toppen av chassit.

Av Kalium

Värt att byta ut en Noctua NH-D15 mot en LF3 360?

Av Kalium

Du kan inte koppla ett löst högtalarelement till moderkortet. Du måste ha någon slags förstärkare.

Skulle nog rekommendera att antingen köpa en monitor med inbyggd högtalare, eller köpa en liten diskret högtalare/soundbar att ha på skrivbordet ändå.

Av Kalium
Skrivet av kent2:

Jag tror att de flesta som uttalar sig säkert om inspelning av högtalare,

1. Är mottagliga för placebo.
2. Aldrig har mätt själv.

Fast det finns bevis på att T/S parametrarna ändras vid inspelning.
https://web.archive.org/web/20200217004434/http://www.gr-rese...

Sedan är det väl olika från högtalare till högtalare beroende på konstruktion, material, osv. Vissa kanske det inte blir någon skillnad alls på medan vissa upplever en större skillnad.