Inlägg

Inlägg som Kalium har skrivit i forumet
Av Kalium

Det kanske är billigare och enklare att bara byta till såna här? https://www.jula.se/catalog/el-och-belysning/armaturer/inomhu...

Av Kalium
Skrivet av Amd81:

Det går att göra bättre och sämre som alla övningar.
Men det känns inte ärligt att säga att det inte är större risk än att t.ex. köra i en maskin där du justerar vikten exakt efter det du vill och orkar. Hur mycket större? Det ser jag inte som relevant.
Vill man ta en större risk i "onödan" så fine. Gör det då som ett medvetet val. Jag ser däremot inte uppsidan.

Problemet med maskiner, enligt mig, är att det blir så knepiga rörelser. Kör man med kroppen/skivstång/hantel/kettlebell så rör sig kroppen i en naturligare bana (förutsatt någorlunda bra teknik) och då känns det som att man kan fläska på mer utan att riskera skador.

Jag tycker inte det känns läskigt att helt kall och ouppvärmd göra några chins. Brukar inte kännas konstigt eller göra ont. Däremot så skulle jag aldrig sätta mig i latsdragen ouppvärmd och kall och fläska på med 95kg.

Av Kalium
Skrivet av Swedishchef_90:

Är det verkligen vettigt om man inte är vältränad?

Chins är groteskt ansträngande för folk med dåliga axlar eller bara svaga i ryggen (vilket en majoritet är). Att köra explosivt utan att vara duktig teknisk kommer öka chansen för skador.

Speciellt om man har en normal vikt som runt 85-100kg samt långa armar.

Är man otränad så orkar ma nog inte chins över huvud taget. När jag gav mina råd förutsatte jag att man klarar av i alla fall 4-5st chins med någorlunda bra utförande. Är man otränad så är det bättre med långsamma negativa reps alternativt att köra med gummiband.

Av Kalium
Skrivet av KurtEgon:

Jävlar, det är imponerande ändå. Hur menar du med explosiva singlar? Med vikt? Hur många och hur lång vila mellan?

Börja utan vikt först. Jag brukar sikta på att köra åtminstone 30st singlar och kanske 20 sekunder mellan varje. Känner jag att orken börjar ta slut så kan jag ta en lite längre vila på kanske 2 minuter innan jag fortsätter igen. Ett vanligt pass så brukar jag sikta på minst 60-70st om jag kör typ åttor eller liknande. Gillar att köra hög volym i chins. Ett sådant pass så kör jag inga andra ryggövningar, bara chins. Förut körde jag ofta 100st reps på kortast möjliga tid, valfritt upplägg med sets/reps/vila. Bästa jag lyckats med var kring 21 minuter vill jag minnas.

Med explosivt så menar jag att du ska starta från ett helt dött läge i botten, alltså häng i botten med så långa armar som möjligt. Häng helt stilla, inget svingande åt något håll. Sedan från det läget så fokuserar du ordentligt och drar dig upp så snabbt och explosivt du bara kan. Försök komma högt upp, nästan så att bröstkorgen slår i stången. Sedan kan du hålla emot lite på vägen ner men inte överdrivet länge. Fokusera på att aktivera ryggen så mycket som möjligt, och fokusera på timingen och koordinationen. I och med att du får in så många såna här reps så kommer du till slut att bli väldigt duktig på tekniken vilket kommer underlätta sedan när du ska göra många reps. Se dock till att du är ordentligt uppvärmd innan du börjar med dessa superexplosiva reps. Värm upp med lite latsdrag och sedan några "vanliga" chins i normal fart.

Av Kalium

Jag tycker att det är rätt så tydligt i avtalet. Det enda jag skulle vilja ha förtydligat är hur dom räknar dessa 75km. Är det fågelvägen eller bilvägen från deras kontor i Norrköping?

Vill man inte pendla så skulle man inte ha tagit detta jobb från första början, då det väldigt tydligt innebär arbete på olika platser som man kommer behöva ta sig till. Gillar man inte att pendla, ja då får man säga upp sig och försöka hitta ett annat jobb som inte innebär pendling.

Jag förstår att det är surt att lägga egna pengar + tid på att ta sig till/från jobbet, men det borde man ha tänkt på innan man skrev på anställningsavtalet.

Mitt tips är att gå med i facket och be dom om hjälp att tolka avtalet och förhandla med arbetsgivaren. Går det inte att få till något där så är det bara att byta jobb. Att tacka nej till jobb och hellre vara hemma bara för att det är långt att pendla till ett visst ställe (som kanske ändå ingår i ens arbetsområde) ser inte alls bra ut. Hade jag varit arbetsgivare så hade jag inte viljat ha sådana anställda, för hur ska jag kunna lita på att jag kan få ut folk till rätt plats i rätt tid om vissa säger nej för att det är för jobbigt att ta sig till jobbet?

Jag kanske låter hård nu, men det är för ditt eget bästa. Min sambo satt i en liknande situation. Hon tog ett jobb 5 mil bort från där vi bor. I normala fall så är det en bilresa på ca 40 minuter, motorväg typ 95% av resan. Men det blev många mil varje månad (bränsle, slitage på bilen, ökad försäkringskostnad) och dessutom tog det ofta mer än 40 minuter. Vintertid kunde det hända att det tog 3-4 timmar att komma hem om det var dåligt väder. Det slutade med att hon sade upp sig och tog 45 dagars avstängning från A-kassan. Hon ångrade sig inte en sekund och mådde mycket bättre efteråt. Nu har hon istället fått ett jobb 5 minuter hemifrån och trivs mycket bättre. Visst, lönen är sämre, men hon sparar tusenlappar varje månad på att inte behöva åka så långt till jobbet och hon sparar väldigt många timmar varje vecka också.

Sedan finns det sådana som min far. Han pendlade 11 mil enkel väg till jobbet i ca tio år innan vi flyttade. Han åkte 6 på morgonen och kom hem 6 på kvällen, 5 dagar i veckan. Ibland var han tvungen att jobba över lite så han kom hem 7 eller 8 på kvällen istället. Det funkade bra för honom och han trivdes ändå.

Av Kalium
Skrivet av timpO:

Du har helt rätt! Det var nog en blandning av iver & en känsla av att jag ändå klarar vikterna utan något som helst problem. Har aningen sämre balans pga. sämre rörlighet framåt med smalbenet pga. tidigare motocross-skada med stelopererad mittenled på foten. Så det hjälper avsevärt att få på vikt, även om det inte behövs mycket.

Jag har kört väldigt snällt i böj då jag började med det bara för månader sedan. Så har hållit mig till 60-100kg men även testat upp till 140, men med sämre djup, mest för att känna vikten på stången. Jag har inte kommit längre än till strax över riktig böj med knappt parallellt lårben mot golvet. Men laborerade med bredd & vinklar på fötterna för att öva rörlighet det passet jag gjorde illa mig.

Kör maskinträning för ben mest. Men assistansövningar mot böj brukar vara utfallssteg, böj på bouseboll samt gobletsquat.

Men som du säger angående koordinationen. Har kört försiktig rehabträning för ben/höft nu med låga vikter och reagerade direkt på att ljumsken aktiveras/avaktiveras längst ner i böj så har troligen ojämn styrka & just koordination i rörelsen. Märkte att det ömmade igen direkt muskeln aktiverades i botten på vägen upp vid vändningen fast jag körde stångvikt. Logiskt skulle ju då kunna vara att jag helt enkelt överbelastat det området om den helt plötsligt aktiveras och hugger när man är i botten och har vikt på.

Låter som att du har bra insikt ändå, det är bra!

Som du säger, det är vanligt att man tappar aktivering i botten och att det i sin tur leder till smärta. Trots att jag tränat väldigt länge och kört väldigt mycket knäböj så har jag periodvis problem med detta. Många tror att stretching är lösningen till smärta och "stelhet" men ofta så är det aktivering som är lösningen. Jag hade ont på insidan av ljumsken. Att stretcha insidan hjälpte aldrig. Att aktivera utsidan, gluteus, hjälpte enormt mycket. Se till att värma upp och aktivera ordentligt innan du kör knäböj. Det minskar skaderisken och det kommer även att göra att du kan lyfta mer. När jag började ta uppvärmningen på allvar så blev jag plötsligt mycket starkare också.

Av Kalium
Skrivet av timpO:

Körde böj i början av veckan med fokus att träna rörligheten/djupet, filma och analysera och bolla med kollegan som är kunnig. Körde bra uppvärmning och rätt snälla set med 60kg & 100kg med någonstans runt 3-5reps bara för att fokusera på teknik. Fick till mycket bättre djup än vad jag fått till innan och kunde gå långt mer än 120 grader på 60kg. 100kg fegar jag lite i botten och stannade runt 120 grader men gjorde mer ”brytböj”.

Sista setet skulle jag bara köra en 5a på 60kg med god teknik. Efter 3 reps ”knakade” det till i ljumsken och gjorde direkt ont. Lyfte av stången direkt och har nu haft ont i ljumsken/höften i snart en vecka. Misstänker att jag tappade bålen/röven och därmed drog till mjukdel. Känns bättre, men är fortfarande inte bra.. någon som varit med om något liknande? Tar nog kontakt med sjukgymnast imorgon

Om du ska hålla på och utmana rörligheten, gör det inte med tunga vikter. Börja utan vikt eller med bara stången. Sedan får du sakta jobba dig upp till tyngre vikter. Det handlar inte bara om att kunna nå rörelsen utan även att ha koordination och timing genom hela rörelsen. Tappar du koordinationen där i botten så är det lätt hänt att något säger pang.

Hur mycket assistansövningar kör du för övrigt? Vet inte vad ditt max i knäböj är eller vad du brukar träna på för vikter i vanliga fall, men att göra illa sig på 60kg låter lite som att du kanske skulle behöva köra lite mer assistansövningar och stärka upp allt "runtomkring" så att säga.

Har inte smärtan blivit bättre efter ~3 dagar så låter det klokt att kontakta sjukgymnast.

Av Kalium
Skrivet av KurtEgon:

Angående att nå din första chin så gjorde negativa repetitioner betydligt mer än allt annat jag testade. Hoppa upp med hakan över stången och gå ner så långsamt du kan några gånger, gärna 3-5s. Ta det väldigt lugnt första gångerna för träningsvärken efter var det värsta jag någonsin haft. Du kommer klara din första chin på nolltid!

Det var metoden jag fick min sambo att köra. Från att inte kunna göra en enda så gör hon nu 6st strikta och fina chins. Sen när man väl kan börja göra några enstaka chins så är det bra att köra explosiva singlar, det har hjälpt mig väldigt mycket.

Mitt personbästa än så länge är 14 reps på ca 100kg kroppsvikt.

Av Kalium

Jag flyttade grafikkortet till övre platsen och efter det har jag inte upplevt några mer problem med ljudet, så det var nog det som gjorde det. Fick inte ut nån direkt med grafikprestanda, typ 1-3% i benchmarks ungefär, men allting blev stabilare.

Av Kalium

Jag har en 42C2 på ett 80cm djupt skrivbord. Har skärmen så långt bak som går men känner ändå ibland att jag hamnar lite väl nära för vissa saker.

Det beror lite på vad man ska göra på skärmen också. Spela typ Guild Wars 2 eller Heroes of Might and Magic 3 funkar skitbra. Testade att spela lite Dota 2 och det var faktiskt inte alls bra. Skärmen var för stor, svårt att hålla koll på hela skärmen samtidigt. Det blev att jag spelade fruktansvärt dåligt och hade ingen koll på vad som hände ute i kanterna. Kan tänka mig det är liknande med FPS-spel, men jag har inte testat.

För surf och arbete så är det dock riktigt nice med en så stor skärm. Videoredigering är underbart på en så stor skärm.

Av Kalium

Jag kom att tänka på en grej. Nu när jag byggde ihop nya datorn så använde jag förskjutningsbracketen till CPU-kylaren (Noctua) för att flytta ner kylaren lite för att den ska kyla bättre på AM5. Har en Noctua NH-D15, så ett stort as till kylare. Blev väldigt trångt att få in grafikkortet i översta PCI-E platsen så jag valde den som är lite längre ner på moderkortet (Asus B650 TUF Gaming Plus Wifi). I GPU-Z står det "PCIe x16 4.0 @ 4x 4.0". Tolkar det då som att det PCI-E uttaget bara är 4x och inte 16x och att det borde göra att jag tappar bandbredd? Kanske det som ställer till det med ljudet, speciellt eftersom jag kör 4k 120Hz?

Jag tror jag kan få dit grafikkortet i översta platsen, men jag kommer nog aldrig få lös det igen utan specialverktyg för det blir omöjligt att komma åt låsningen till PCI-E platsen.

Av Kalium
Skrivet av trudelutt:

Ni som föreslår kameror, har ni någon häftig mjukvara som "översätter" till ett mätvärde, eller menar ni att ni kollar kameran varje gång ni undrar hur det är (vilket omöjliggör automationer)?

Jag kollar kameran. Oftast så vill jag veta om jag kom ihåg att stänga porten när jag åkte till jobbet. Innan kameran har det hänt att jag varit så jäkla osäker att jag fått vända hem halvvägs till jobbet för att kolla om porten verkligen är stängd. Nu kan jag stanna någonstans längs vägen, ta fram telefonen och kolla kameran, och sen förhoppningsvis köra vidare.

Vet inte riktigt vad jag skulle automatisera beroende på om porten är öppen eller stängd.

Av Kalium

Jag har haft samma tanke men jag löste det med en övervakningskamera inne i garaget. Då slår jag fler flugor i samma smäll. Har just nu en Netatmo Smart Indoor Camera men tycker att användargränssnittet är värdelöst så ska byta ut den mot någon TP-Link Tapo kamera istället.

Av Kalium
Skrivet av Godisskålen:

Testa att inaktivera alla ljudingångar/utgångar och ha endast TV aktiverad.

Kanske denna guide kan hjälpa dig
https://robots.net/tech/where-is-hdmi-arc-on-lg-tv/

Det var det första jag testade, hjälpte inte. Har kabeln inkopplad på samma ingång på tvn och samma utgång på grafikkortet som jag haft senaste året då det funkade klockrent varje gång. Det är bara ny mobo + cpu + ram + ssd + windows 11 nu.

Av Kalium
Skrivet av Godisskålen:

I TV'ns inställningar kan du välja att ljudet ska komma från ARC HDMI eller vad det heter? (Om din TV har detta)

Hittar inget sådant. Men jag har inte ändrat några inställningar på TVn när jag bytte dator heller.

Av Kalium
Skrivet av Godisskålen:

Testa att ändra till 16 bitar, 48000 Hz (DVD kvalitet)

Tror det är på 24 bitar och 96000 Hz som standard och detta kan leda till instabilitet i spel.

Det är inställt på 16 bitar och 48kHz redan. Testade ändra till 24/96 men det är samma problem ändå.
Senaste UEFI verkar inte hjälpa heller. Nu när jag testade med Spotify så hann jag höra några sekunder av låten innan det blev tyst. Provade ändra kvalitet i inställningarna och då fick jag tillbaka ljudet typ 30 sekunder innan det dog igen.

Av Kalium
Skrivet av shugge:

Senaste UEFI/BIOS är
Version 1811 2023/10/16
https://www.asus.com/se/motherboards-components/motherboards/...

För att kolla vilken version du har går du antingen in i UEFI/BIOS genom att trycka på F2/Delete när datorn startar, eller så laddat du ner cpu-z t.ex: https://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html och klickar in på fliken Mainboard.

Tackar! Såg att jag min version var från maj någon gång och det hade kommit några nya versioner sedan dess. Har nyss uppdaterat till senaste 1811 versionen så jag ska testa nu hur stabilt ljudet funkar. Förhoppningsvis så var det detta som var problemet.

Av Kalium
Skrivet av ELF:

Har du försäkrat dig om att du har de senaste drivrutinerna och senaste versionen av UEFI?

Senaste drivrutinerna ja. UEFI vetefan, hur kollar man det?

Det verkar ha något med ljud över HDMI att göra. Blev så less igår så jag rotade fram en förstärkare i källaren och hittade några gamla små högtalare att ställa på skrivbordet. Kör ljudet via 3.5mm fram på datorn och då funkade ljudet klockrent resten av kvällen.

Av Kalium

Ljudet försvinner efter en stund, men bara av vissa spel

Uppgradera nyligen datorn till en med 7800X3D och ASUS TUF Gaming B650-Plus WIFI. Passade även på att uppgradera till Windows 11. Kör ljudet via min LG 42C2 som jag använder som datorskärm. Använder TVns inbyggda högtalare. Samma grafikkort (3070) och HDMI-kabel som tidigare.

Spelar Heroes of Might and Magic 3 (sjukt värt att uppgradera till 7800X3D för ett 24 år gammalt spel!) och använder HD Mod och HotA. Precis som jag gjorde förut på förra datorn utan problem. Nu är kruxet att efter en stund så försvinner ljudet. Inte bara från spelet utan allt. Startar jag ett youtubeklipp så är det knäpptyst. Spelar jag test-trudelutten i Windows så är det tyst. Byter jag ljudutång till t.ex hörlursförstärkaren så kommer ljudet tillbaka, både i Windows och i spelet. Byter jag sen tillbaka till TVn så funkar ljudet igen, en liten stund, innan det fösvinner igen.

Sjukt irriterande och jag vet inte hur jag ska felsöka. Har fixat senaste ljudkortsdrivrutinerna, testat min gamla installation av HoMM3 och gamla HD Mod som jag använde på tidigare datorn (har kvar den ssdn i datorn fortfarande men kör ju Windows 11 på nya NVME SSDn jag köpte). Är det spelet det är fel på? Känns orimligt eftersom allt ljud försvinner. Är det TVn? Känns orimligt då den funkat kanonbra tidigare. Är det Windows 11 det är fel på? Kanske? Har ni några idéer?

Edit: Fick nu samma grej fast när jag tittade på Youtube, så det verkar inte ha med något enskilt program att göra.

Edit 2: Verkar vara mer problem. Ljudet försvinner på youtube och klippet stannar, står bara och "buffrar". Inget problem med internet. Testade att starta Spotify och då får jag ljud men det knastrar och låter jäkligt illa.

Av Kalium

Annonsen är avslutad