Inlägg

Inlägg som Kalium har skrivit i forumet
Av Kalium

Samma på min 42" C2 också. Inte reflekterat så mycket över vad det är faktiskt.

Av Kalium

Har min 42C2 på ett 80cm djupt skrivbord och har skjutit den så när väggen som går. Har bara använt den några dagar än så länge men tycker det är hyfsat lagom avstånd. Skulle inte vilja ha den närmare i alla fall, möjligtvis 5-10cm längre bak. Ska eventuellt hänga upp den på väggen och då kommer den hamna några centimeter längre bort.

Angående reflexer så är det lite störigt ibland att den är blank. Jag har alltid haft en liten bordslampa snett bakom skärmen men nu när skärmen är så nära väggen så hamnar den typ bredvid. Ganska störande med den nu tycker jag så har den oftast avstängd. Har ett RGB-tangentbord och en extrastor musmatta med belysning också och dom syns i skärmen på mörka bilder, men på ljusa bilder eller i spel så syns dom inte.

Har en vitrinskåp med belysning snett bakom mig i rummet, kanske 3.5m från skärmen. Det syns nu på Sweclockers med mörkt tema men byter jag till en ljus bild, t.ex flashback, så försvinner både vitrinskåpet och musmatta/tangentbord. Summa summarum, med mörka bilder så ser man en hel del reflektioner men det är inte så illa att man inte ser vad som står på skärmen. Med ljusa bilder ser man inga reflektioner alls.

Har för övrigt en 65" C2 i vardagsrummet också. När man sitter i soffan och tittar på TV så har man ett stort fönster bakom sig och på andra sidan vägen står grannens vita hus med vägg i söderläge. Detta var ett sjukt stort problem med min förra TV (Samsung 6-serie från 2016/2017) men nu med C2an så är det inte lika illa längre. Nu är det bara störande när solen lyser rakt på grannens husvägg, då kan jag vilja köra ner rullgardinen. En mulen dag som idag så är det dock inga problem.

Är än så länge väldigt nöjd med in 42" C2 till datorn, trots att jag än så länge använder mig av en ~10 år gammal HDMI-kabel som definitivt inte stödjer HDMI 2.1.

Av Kalium

Tejpat för hela delen som sticker ut under skärmen förutom själva av/på knappen och standby-lampan. Kan nu slå av/på tvn utan att skärmen påverkas men jag kan fortfarande t.ex ändra inställningar på skärmen med fjärren, men då behöver jag ha fjärren rakt framför skärmen och på nära avstånd.

Har inte testat ännu hur det blir om man t.ex trycker på home-knappen eller höjer/sänker volymen på tvn, men förhoppningsvis är inte det ett problem. Volymen till TVn styr jag ändå med fjärren till ljudprocessorn och vi konsumerar bara media via YouTube och Netflix, inga vanliga tv-kanaler.

Av Kalium

Har läst på lite mer och Forex verkar rätt nice med att man slipper valutaväxlingsavgiften. Det är dock Thailand jag ska till och där verkar alla bankomater ha en avgift på 220THB oavsett vilket kort man har. Bankomater verkar alltså vara dåliga i Thailand. Sambon (som är från Thailand ursprungligen) rekommenderade att ta med svenska kontanter och växla där på ett ställe som heter typ Superrich eller så. Har läst också att man kan gå in på en bank och ta ut kontanter över disk och att det då ska räknas som ett kortköp och inte kontantuttag och det därför ska vara billigast. Om man kan göra det med ett kort utan valutaväxlingsavgift så borde man komma undan riktigt billigt.

Av Kalium
Skrivet av weenan:

Kanske det här kan vara värt att prova?

Kollade på det här tidigare då jag har en C1 och hade en C2 på gång. Behövde dock inte göra det då dom visade sig vara tillräckligt långt ifrån varandra.

Du tänkte på det där med att koppla ifrån fjärrkontrollerna? Testat och det funkar inte. Hjälper inte att ändra ID i tv-inställningarna heller. Det enda som funkar är att täcka för IR-mottagaren. Har inte tejpat ännu men tjejen har börjat säga till när hon ska slå av/på TVn så jag hinner hålla för mottagaren med handen. Det har funkat varje gång än så länge.

Av Kalium

Vilket kort är bäst om man ska ut och resa utanför EU? Har haft icabanken utomlands tidigare men nu har dom börjat med 20kr avgift på kontantuttag vilket känns lite trist. Vet t.ex att komplett kreditkort har gratis kontantuttag men däremot valutaväxlingspåslag. Ska troligtvis till Thailand i mars och då kommer det gå en del pengar, och mycket kontanter troligtvis.

Av Kalium

Tror inte sambon uppskattar en toarulle på fjärren. Även om hon skulle godkänna det så skulle rullen inte leva länge, katten är aggressiv mot toarullar

Av Kalium
Skrivet av Laxpudding:

Kolla med den samlingstråden för de modellerna. Större chans att någon har parerat situationen: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1657826-samlingstrad-l...

Men generellt: det kommer inte lösa sig utan man får arbeta sig runt problemet.

Ringde LG kundtjänst och Oliver där sa att det går inte att lösa. Dom har flera skärmar på kontoret och dom har samma bekymmer där också. Verkar dock som att av/på signalen skickas infrarött, kunde se det med mobilkameran. Testade nyss att hålla för IR-mottagaren i underkant på skärmen och då kunde man slå av TVn utan att slå av skärmen. Får försöka tejpa för med eltejp så snyggt som möjligt.

Ljusstyrkan verkar dock inte vara några problem i alla fall. Provade nå HDR-inställningar och då gick ljusstyrkan upp i 100. Spelade någon minut men sen kände jag hur det började svida i ögonen så fick dra ner den till 50 igen som jag hade innan. Har fixat mörkt tema i windows, chrome, och här på Sweclockers och det är riktigt behagligt faktiskt. Inga problem med suddig text heller tycker jag. Tyckte texten såg sämre ut på Odyssey Neo G9.

Skrivet av Nicklidstrom:

Ni kan väl bli särbos?

Jag förslog det men det gillades inte :/

Av Kalium

Angående mitt fjärrkontrollsdilemma så ringde jag LG idag och dom sa direkt att det finns ingen lösning på problemet. Jag påpekade hur korkat det är och att jag eventuellt kommer behöva skicka tillbaka skärmen ifall det ska vara så.

Jag provade att ta med fjärren in i sovrummet och stod på andra sidan väggen som tvn står mot. Hade fjärren kanske 1.5m från TVn då men med en trävägg mellan. Gick inte att slå av/på tvn då. Verkar alltså som att av/på kanske sker med IR och inte blåtand. Trycker man på av/på knappen på fjärren så ser man med mobilkameran att fjärren skickar iväg en IR-signal. Läste på något internationellt forum att det kunde gå att eltejpa IR-mottagaren på skärmen. Det ska tydligen vara en delen som sticker ner under skärmen, där av/på knappen sitter. Snubben på forumet hade testat och för varje lager med tejp så behövde han komma närmare och närmare för att fjärren skulle funka. Vid 6 lager eltejp så behövde han komma inom ~15cm. Det skulle kanske kunna funka för mig.

Gjorde nyss ett test med att hålla handen för där nere och då kunde jag stänga av TVn utan att skärmen släcktes. Synd bara att det inte blir den mest estetiska lösningen.

Av Kalium
Skrivet av TuHack:

Hur nöjda är ni som nu hunnit jobba på er 42”?

Tänker mest på text och eventuella ljusskiftningar som kan irritera. Har tidigare testat 48” som monitor men måste nu minska avståndet.

Jag fick hem min 42C2 igår. Jobbar inte på skärmen men tycker inte det är några problem med text eller ljusskiftningar. Har inte märkt av någon ljusskiftning alls ännu faktiskt. Tycker att texten är bättre på C2an än på Neo G9 som jag hade en stund efter BF. Det som jag tror skulle kunna vara ett problem om jag jobbade på skärmen är reflektionerna. Det är en blank skärm, och sitter man i ett litet rum med flera fönster och vita väggar så blir det en del reflektioner. Jag sitter mest vid datorn på kvällstid dock så då funkar det bra ändå. Brukar ha en lampa tänd på skrivbordet snett bakom skärmen för att lysa upp väggen bakom för att skona ögonen. Nu har jag ställt skärmen så nära väggen som möjligt så lampan hamnar lite snett framför. Går inte att ha den tänd nu, stör alldeles för mycket. Vet inte riktigt hur jag ska lösa det framöver. Hade eventuellt tänkt göra om hela datorhörnan med akustikpaneler på väggarna och sen hänga upp skärmen på väggen, kanske går att fixa någon snygg belysning då.

Har en annan fråga till er övriga i tråden. Är det någon mer än jag som har två LG OLED i samma rum? Har ju en 42 till datorn och sen en 65 som TV. Sitter jag vid datorn och sambon får för sig att slå på TVn så släcker hon ner min skärm när hon slår på TVn på tv-fjärren. Hur gör jag så att fjärren bara styr TVn och inte datorskärmen också?

Av Kalium

När jag säljer saker så brukar jag oftast vilja ha kontanter, även fast swish är jävligt smidigt. Swishar gärna andra men tar helst emot kontanter. Köpte mitt hus 2019 och det var ett dödsbo där jag köpte med alla inventarier, inklusive ett fullt utrustat garage. Har sålt en hel del saker under åren, både billiga och dyra, och tänker att det ibland kanske kan se lite lustigt ut om banken går in och kikar. Säger därför att jag föredrar kontanter och sen använder jag kontanterna när jag handlar mat. Man handlar ju lätt upp 3-4k/mån på mat så det tar undan rätt bra om man alltid betalar kontant.

Av Kalium

Dom kan ju börja med att lära sig tillverka felfria skärmar först. Skickade tillbaka min G9 Neo, alldeles för dålig kvalitet. Scanlines, allmänt dålig bild, och sen ett jäkla knäppande från den efter den varit på en liten stund. Sitter nu med en LG 42C2 som jag packade upp tidigare under dagen och den känns mycket bättre. Inga scanlines och tydligare text, trots att det är en OLED. Har dessutom inte hört något knäppande från den ännu.

Av Kalium
Skrivet av Olsson80:

Då tänker jag rätt på den delen iaf, även om Civilingenjör hade vart roligt mer för att se om man hade disciplinen att gå klart. 5år är ju såklart en nackdel när man står mitt i livet det med. Jag kommer driva företag vid sidan om, men visst påverkar tappad inkomst under studietiden även in på valet av utbildning. Jag såg också att det finns en 2årig YH inom elteknik, så den finns även på kartan även om det kanske inte är förstahandsvalet.
Får man fråga vad du läste och varför du inte slutförde utbildningen du valde? Vad jag läst mig till verkar det vara många som inte slutför varken Högskole eller civilingenjörsutbildningarna, vilket i mina ögon verkar underligt.. Är det för att man får jobb innan studierna är klara eller är det för att utbildningarna är för tuffa?

Att driva företag vid sidan om ingenjörsstudier kan bli tufft. Ingenjörsstudier tar mycket tid!

Jag läste civilingenjör medieteknik i Norrköping. Hoppade av för jag upptäckte att jag inte gillade programmering och var allmänt less på att plugga. Hoppade av halvvägs genom tvåan. Hade klarat dom flesta kurserna enbart för att jag har lätt för mig i skolan. Programmeringen var rätt enkel i ettan och matten och fysiken var väl lite utmanande men inget som inte gick att lösa.

Det var väldigt många som hoppade av plugget första året. Under andra året var vi några till som hoppade av men dom flesta försvann första månaderna skulle jag säga. Vet inte riktigt hur mågna som gjorde klart hela utbildningen sen, men vet att dom klasskamrater jag höll kontakten med fick massor med jobberbjudanden under deras sista år i plugget. Förstår att en del blir sugna på att börja jobba istället för att fortsätta plugga.

Men ja, det är tuffa utbildningar också. Inte alls som gymnasiet. Jag gick natur med inriktning matte/data på gymnasiet och det var en barnlek i jämförelse med att plugga till civilingenjör. Det man hade en månad på sig att göra på gymnasiet hade man kanske en vecka på sin höjd att göra på ingenjörsplugget. Ganska brutalt tempo, och det blir ännu värre andra året.

Av Kalium

Har fått hem min 42C2 nu och använder den som datorskärm i samma rum som det står en 65C2 också. Kruxet är bara att fjärrkontrollen styra båda apparaterna. Hur löser man detta? Sambon släckte nyss ner min datorskärm när hon slog på tvn.

Av Kalium

Annonsen är avslutad

Av Kalium

Nu gick jag aldrig klart min civilingenjörsutbildning men mitt tips är att läsa högskoleingenjör och sedan hitta ett lämpligt jobb och skaffa erfarenhet och kunskap på jobbet istället. Visst, kan väl skilja en del i lön mellan högskoleingenjör/civilingenjör men det är två extra år man ska plugga också. Två år som man inte kan jobba och dra in pengar. Med tanke på att du inte är 20 så tror jag det är bättre att gå en kortare utbildning istället för en längre. Det är en jäkla commitment att läsa 5 år. Det är mycket matte/fysik första två åren innan du börjar komma in på med programspecifika kurser. En 3-årig utbildning kommer att ha mindre matte/fysik men mer "roliga" programspecifika kurser istället.

Av Kalium

Jag har ett 1660Ti just nu som ska säljas så fort jag får tag på ett 3070.

Av Kalium
Skrivet av errinator:

hej kommer sälja mitt msi suprim x 3070 när ja får mitt nya i början på denna vecka. finns i piteå

Pris?

Av Kalium

3070 köpes, alternativt AMD

Önskar köpa ett 3070, helst en modell med tyst kylare som stänger av fläktarna vid låg belastning. Kan även tänka mig ett AMD-kort av motsvarande kaliber i samma prisklass. Viktigt dock att det har HDMI 2.1.

Verkar som att riktpris för ett sådant kort är runt 4k nu för tiden.

Ej intresserad av kort som använts för mining.

Läs hela annonsen här

Av Kalium
Skrivet av DasIch:

@Kalium varför kör du så hög ljusstyrka? Sitter du i ett väldigt ljust kontorslandskap? Om inte, så tror jag dina ögon kommer må bra av att sänka ljusstyrkan.

Som referens är sRGB-standarden 80 nits vid 200 lux, som motsvarar ett normalt upplyst vardagsrum. Nu är det förvisso ingen som följer den standarden strikt och den är inte anpassad för dagens skärmar. 100 nits över det är dock väldigt mycket mer. Om du exempelvis skulle redigera en bild med din ljusstyrka och sen skriva ut den, skulle den bli väldigt mörk. Förutsatt då att du inte sitter i ett väldigt ljust rum. Och om så är fallet, vore det bättre att dämpa ljuset i rummet än att skruva upp ljusstyrkan på skärmen.

Inget kontorslandskap, men har vita väggar i rummet och tre fönster. Ett fönster snett bakom mig till höger och två fönster snett framför till vänster. Har aldrig reflekterat över om jag har hög ljusstyrka. Enligt tftcentral skulle jag behöva dra ner ljusstyrkan till ca 10 på skärmen för att nå ~80 nits. Det kändes på tok för mörkt, men 30 funkar fint och det ska vara ~147 nits.

Skrivet av Laxpudding:

Ännu en gång:

(1) Har du tänkt spela samma spel mer än 3 000 timmar på raken med så hög ljusstyrka som bara möjligt? I sådana fall har du en framtida risk för att permanenta förändringar kan börja framträda efter 3 000 timmar.

(2) Har du tänkt spela samma spel i över 10 000 timmar på raken med de ljusnivåer du har på din PG279, alltså en bit under 200 nits? Då har du troligtvis ingen risk för permanenta förändringar någonsin.

(3) Tänker du blanda din användning, spara ljusstark HDR till de tillfällen det passar, lägga lite extra energi på skärmsläckare och undvika statiska element så gott det går? Då har du gjort vad du kan och de fel och svagheter som uppträder fanns antagligen redan på exemplaret redan från början.

1 Nej

2 Nej

3 Ja