Inlägg

Inlägg som Kalium har skrivit i forumet
Av Kalium
Skrivet av Conqvistadoren:

Bra komplettering!
1. Har jag uppfattat det korrekt att du har en ventil (frånluft) från sovrummer upp till en kallvind? Denna lösning bör du ta bort. Om du ventlilerar ut varm inneluft till ett kallt utrymme riskerar du problem med fukt. Varm luft kan hålla mycket mer fukt än kall luft och när den varma luften kyls av kan du därmed få kondens på vinden.
2. Eftersom du bara har en frånluftfläkt på lågvarv har du mycket troligt för lite frånluft. Rekommendationen är att hela luftvolymen ska bytas ut varannan timme. (Eller mer korrekt 0,35 l per sekund per kvadratmeter boyta - minst 0,1l om ingen är hemma).
3. Är takfläkten en renodlad köksfläkt? Det låter som den kanske varit ngn typ av Alliance-lösning tidigare om den även ventilerat badrum. Där kan du fundera på en ny takfläkt som inte låter som ett tröskverk och ha den igång med ett permanent grundflöde. Om det bakmatar ner i badrummet låter det som fläkten inte suger ut tillräckligt? Har du prövat det klassiska tricket med att sätta ett papper på fläktkåpan och se om det sitter kvar?
4. Jag tycker inte du ska installera en frånluftsfläkt i sovrummet. Du riskerar då att dra in smutsig luft i sovrummet från badrum, kök mm.

Jag vet inte om den är tänk som tilluft eller frånluft men ja, den går upp till vinden. Har aldrig sett några fuktproblem där uppe när jag kikat men det kan hända att det kanske kan bli i framtiden. När jag bytte panel så passade jag på att sätta in ett 200mm ventilgaller i varje ände av huset och dessutom så är det inte helt tätt vid takfoten heller, så vinden är välventilerad.

Kan vara så att frånluften inte räcker till. Angående takfläkt och köksfläkt så vet jag inte riktigt, men köksfläkten låter betydligt mycket mer än den suger. Tveksamt om den skulle klara av att suga fast ett papper även om filtren är helt rena. Har planer på att byta ut köksfläkten så småningom men det är inte hög prioritet på det. Har jag takfläkten igång samtidigt som köksfläkten så får jag inga problem med matos i källaren. Kom på att jag tog några bilder på takfläkten sist jag var upp på taket i höstas. Tycker det ser ut som en väldigt konstig lösning, men jag kan som sagt inget om detta.

Jag tänkte hursomhelst inte skicka ut någon luft från sovrummet utomhus utan ska jag skicka den någonstans så är det till källaren.

Den där mitsubishi produkten verkade intressant, men ganska dyr. I så fall så skulle man kanske ha haft en liten i sovrummet och sedan en större i vardagsrummet och montera dom där befintliga väggventiler sitter nu. Men som sagt, det blir en dyr lösning.

Edit: Har kikat lite mer på mitsubishi-ventilatorerna och jag kommer inte kunna sätta dom där befintliga ventiler sitter. Ventilerna sitter för nära tak/hörn så får inte plats med dom där.

Av Kalium

Okej, jag glömde nog en del info i trådstarten.

Det är bara självdrag i huset, förutom badrumsfläkten som jag installerade för ett par år sedan när jag renoverade badrummet. Badrumsfläkten går på låg fart dygnet runt och så varvar den upp när den känner av fuktig luft t.ex efter en dusch.
Har vanliga väggventiler, ljuddämpade såklart eftersom jag bor alldeles bredvid en väg. Har tre sådan ventiler på övervåningen. En i vardagsrummet, en i sovrummet, en i gästrummet. Har dessutom ventil upp till vinden i sovrummet och gästrummet, båda dessa går genom skrubben som ligger mellan sovrummet och gästrummet. I källaren finns det två ventiler i grunden, en i gamla pannrummet som numera är ett gästrum, samt en i allrummet i källaren. Det är sedan öppet vid trappen mellan övervåning och källare, ingen dörr eller så.

Det är glipor under innerdörrarna så det blir aldrig helt tätt när man stänger en dörr. Jag har funderat på FTX system men jag har inte riktigt råd med det. Är 28 år gammal, köpte huset själv och står fortfarande som ensam ägare, och har plöjt ner närmare en halv miljon i renoveringar redan och har ytterligare ett par hundra tusen framför mig innan det är hyfsat klart. Installation av FTX-system finns det varken tid eller pengar till på åtminstone 4-5 år känner jag. Tycker att ventilationen i huset är okej annars, det är bara i sovrummet som jag skulle vilja få till det lite bättre, därav denna idé. Jag tänker att om jag suger luft från sovrummet så kommer det in ny luft antingen via väggventilen eller glipan vid dörren. Gamla luften från sovrummet skickar jag ner i källaren som är ett par grader svalare än övervåningen och på så sätt får jag lite till-luft där samtidigt som jag återanvänder den varmare luften från sovrummet. Sovrummet brukar på vår/sommar kunna blir ett par grader varmare än resten av övervåningen som i sin tur är ett par grader varmare än källaren.

Väggventilerna som jag installerade på övervåningen står fullt öppna. Ventilerna upp till vinden står även dom fullt öppna. Ventilerna i källaren står fullt öppna så länge det inte är minusgrader ute. Märkte i vintras att det blev frost på insidan om dom stod för öppna så jag drog igen dom en aning då.

Edit:
Just det, det sitter en fläkt uppe på taket också som suger från köksfläkten samt via gamla murstocken nerifrån badrummet i källaren (detta badrum används inte längre). Den sög även från badrummet på övervåningen förut innan jag renoverade men vid renoveringen så pluggade jag igen detta och satte in en Fresh Intellivent Sky istället som blåser luften direkt utomhus via isolerade rör uppe på vinden. Den här takfläkten lever verkligen rövare och hörs i hela huset när den går. Brukar bara köra den på sommaren om det börjar bli för varmt inne i huset. Man slår av/på den med en dimmer monterad högt uppe i ett överskåp i köket. Konstig lösning kan jag tycka och det går inte att justera hastigheten på den, bara av/på. Luftventilen i gamla badrummet i källaren är pluggad för om den är uppen, takfläkten inte går, och man lagar mat och kör köksfläkten, så trycker man ner luften från köksfläkten ner i källaren vilket inte är så trevligt.

Av Kalium

Förbättra ventilation i sovrum, hus från 1948

Hej Sweclockers!

Har ett hus från 1948, enplans med inredd källare och 63m² per plan. Sovrummet ligger på övervåningen i sydvästra hörnet av huset. När jag flyttade in så satt det en ventilationskanal från sovrummet upp till vinden (oisolerad vind) med en tallriksventil på väggen. När jag bytte panel och tilläggsisolerade så passade jag på att montera tre stycken ventiler på väggarna i sovrum, gästrum, och vardagsrum. Ventilen i sovrummet är i andra änden av rummet mot för vad ventilationskanalen upp till vinden är. Jag trodde att detta skulle ge en behaglig luft i sovrummet men icke då. Vi sover för det mesta med stängd dörr, speciellt mellan typ mars-oktober, pga ljuset som annars släpps in. Dessutom så jobbar jag nattskift ibland och har då sambon sovit med stängd dörr sen kvällen innan och sen kommer jag hem och ska sova till 13-14 tiden på dagen så är det ganska sunkig luft i rummet för mig då dörren varit stängd över 12 timmar.

Kanalen som går upp till vinden går via en liten skrubb på andra sidan väggen och sedan upp genom taket. Jag tänkte att den här skrubben skulle man kunna använda för att dra lite ventilationsrör genom. Min idé, utan att kunna ett smack om ventilation, är att ta bort ventilationen upp till vinden och sedan dra ett rör genom skrubben och genom golvet ner till källaren istället. Sedan sätter jag en fläkt nere i källaren som suger luften från sovrummet och blåser ut den nere i källaren. Jag antar att datorfläktar är för klena för att orka suga luft genom ~2.5-3m spirorör men en kanalfläkt typ https://www.bauhaus.se/kanalflakt-flexit-100-dfm-vit kanske skulle orka? Skulle helst vilja ha fläkten nere i källaren pga ljudnivå och det blir enklare att fixa ström till den då.

Vad tror ni om det? Antar att det finns några här på forumet som har kunskap och erfarenhet av ventilation.

Av Kalium

Jag skulle ha plockat lös golvsocklarna och dragit kablarna där bakom. Fräsa ur om det behövs. Så har jag gjort hemma. Det blir osynligt och du slipper göra en massa hål på tveksamma ställen. Vill man ta sig genom en vägg så är det bara att borra rakt genom väggen bakom golvsockeln och dra kabeln genom på så vis. Visst, man får lite längre kabel men det blir fortfarande inga farligt långa längder i ett normalt hus.

Av Kalium

Fördelen med snabbladdning är ju att man inte behöver planera så noga. Ladda över natten slutade jag med för många år sedan. Har nu en Oneplus med 65w snabbladdning och det innebär att jag på ca 20 minuter kan få batteritid för en dag. Det gör att jag kan ladda telefonen samtidigt som jag använder den ifall jag måste. Eller om jag ska iväg någonstans över kvällen och har ont om batteri så hinner jag ladda medan jag tar en dusch eller slänger i mig lite käk. Har man väl haft snabbladdning så tror jag inte man vill gå tillbaka till något som är typ en fjärdedel så snabbt.

Men visst, jag snabbladdar inte alltid. Sitter jag vid skrivbordet och ser att jag har taskigt med batteri så har jag en "vanlig" oneplus laddare på typ 20-25w eller vad det är som jag använder. Snabbladdaren är mest med på jobbet/resande fot/i hallen när man har bråttom.

Av Kalium

Fortfarande för långsam laddning för att den ska vara intressant.

Av Kalium

F31 är ju 3-serie. Menar du F11?

Vad satt det för ljudpaket i bilen från fabrik?

Av Kalium

Får man en F1x M550d för dom pengarna tro? Dom skjutsar på rätt bra, speciellt efter en optimering. 5-serien ska vara bra för lite större förare också. Grym komfort i dom bilarna. Har aldrig kört M550d själv men har kört optimerad F11 530d och den gick bra! Kör själv optimerad E91 330d xdrive som går rätt hyfsat också.

Tycker annars att du ska försöka hitta en så liten bil som möjligt men som du ändå kan leva med. Farsgubben har en XC60 T8 som visserligen har närmare 400 hästar totalt och går rätt okej i en rak linje men så fort man börjar svänga så märker man av bilens vikt. Min BMW med 100 hästar mindre går nog snabbare i rak linje samt att den kan svänga rätt bra också (speciellt efter jag uppgraderade till Bilstein B12 fjädringskit).

Av Kalium
Skrivet av car2ns:

Pics or we don't believe you

Tror du mig nu?
LG 42C2 som datorskärm nu. Har en Elgato light strip bakom för lite bias lighting. Kanske inte syns så tydligt nu i dagsljus. Sedan är det något Corsair low profile RGB tangentbord som jag fick tag på till grymt bra pris här på Sweclockers marknad. En gammal Logitech G400 som fyllde 10 år igår samt en XL RGB musmatta från Svive. Till höger på bordet så ligger den en Sony RX100 MK2, en GoPro Hero 11 Black, samt en 10 år gammal Macbook Air som mest används för programmering och felsökning på BMW. Glasunderlägget till vänster är med en bild på en Kiwi-fågel. Köpte det i Nya Zeeland när jag var där för 9 år sedan. Legoträdet är sambons, hon tyckte det passade bra där bredvid skärmen. Växten på väggen hängde där när jag köpte huset. Tänkte först ta bort den men den är skruvad i väggen och det verkar sitta någon slags dubbelhäftande tejp också, så den fick vara kvar.

Stolen (ej med i bild) är en svart/grå Kinnarps som morsan fixade åt mig när bankkontoret i byn lade ner för 12-13 år sedan.

Av Kalium

Har man två bra stereohögtalare så klarar man sig bra utan en centerhögtalare tycker jag.

Haka inte upp dig på en sub, jag tror du klarar dig fint utan så länge du har grannar att tänka på.

Av Kalium
Skrivet av tompatomp:

Fifan jag får nästan lite ångest o panik när jag ser det där. Vispar man till med musen för långt flyger handen in i en massa skit.

Ojoj, vilken nostalgitripp att se den där bilden. Det var skrivbordet i gamla pojkrummet. Har hunnit flytta fem gånger sedan dess, men skrivbordet är med fortfarande dock med annan underdel. Kan lugna dig med att det är betydligt bättre städat nu, ingen risk att handen flyger in i en massa skit om man vispar till med musen.

Av Kalium

Jobbar på ett rätt så nytt företag inom tillverkningsindustri och har upplevt att det varit en stor brist på verktyg och övrigt som vi behöver. Flera av kollegorna har med sig privata saker till jobbet, t.ex vissa verktyg, ficklampor, osv. Extremfallet är väl en av elektrikerna som har en slags verktygsryggsäck full med privata verktyg som han bär runt på på jobbet. Han tröttnade på att sakna verktyg så han tog tag i det själv.

Själv skulle jag inte ta med privata saker till jobbet. Är det t.ex ett verktyg jag behöver för att kunna göra mitt jobb så är det arbetsgivarens ansvar att se till att jag har tillgäng till det verktyget. Finns det inte så blir inte jobbet gjort heller. Det bör alltså ligga i deras intresse att se till så att vi har vad som krävs för att göra jobbet vi förväntas göra.

Ett undantag är dock mobiltelefonen. Vi har jobbtelefoner (inte personliga) som vi lånar under dagen och kan använda för att ringa varandra eller använda group talk. Group talk är tyvärr rätt värdelöst så nästan ingen använder det, och eftersom det är bökigt att bära med sig två telefoner (privata och jobbluren) så blir det oftast att man bara har sin privata och behöver man nå någon kollega så ringer man från sin privata till deras privata. Nu när alla har gratis samtal så är det ingen big deal direkt.

Av Kalium

Har en Asus PG279Q till salu. Inte i Göteborg tyvärr men har originalkartong kvar så den kan skickas. 2500kr + frakt.

Av Kalium

Det är tung mc jag tänker ta. Har åldern inne och ser ingen mening med att ta ett "mindre" körkort när jag ändå håller på.

Så 15-20k är alltså att glömma. Jag är 180 lång, 90kg vältränad kille, så tror att dom flesta hojar skulle passa rent storleksmässigt. Tackar för alla tips, ska hålla lite utkik på blocket nu under våren.

Av Kalium

Som trådens namn antyder, vad rekommenderar ni för hoj om man vill ta körkort till sommaren?
Vill ta MC-kort för att kunna köra t.ex en 125cc som pendlingshoj till/från jobb men även kunna hyra större hojar utomlands när man är ute och reser. Har inga ambitioner att köra skitfort, jag har en bil som är snabb och rolig redan. Är alltså bara ute efter en billig och lättkörd hoj under körkortstiden som jag sedan kan sälja när jag är klar med körkortet.

Får man något vettigt för 15-20k eller måste man upp i en högre prisklass? Jag har hyfsad mekvana (med bilar i alla fall) och sedan har jag en kollega som skruvar mycket motorcykel som skulle kunna hjälpa mig ifall jag går bet.

Av Kalium
Skrivet av Baxtex:

Är tveksam till smarta termostater. Att sänka när man går hemmifrån osv gör ju bara att man måste kräma på mer vid hemkomst. Har man otur är det kl 17 när elen är som dyrast och nätet mest belastat. Jag ser bara nyttan med smarta termostater om man åker på semester eller om det finns ett rum man bara använder ibland och inte pallar ändra manuellt.

Jag har bundet elpris och värmer huset med fjärrvärme. Fjärrvärmen kostar samma oavsett tid på dygnet. Det enda som värms med el här hemma är varmvattnet i garaget (som värms extremt sällan) samt luftvärmepumpen i garaget (som är ställd på nattläge 10 grader dygnet runt). Ja just det ja, även elementet i nybyggda hallen men det är ställt på 15 grader på dagarna och 10 grader på natten. Man är bara i hallen när man går in/ut ur huset och det kommer dit värme från resten av huset genom den ganska stora dörröppningen. Dessutom så är den tillbyggnaden betydligt mycket bättre isolerad än resten av huset, väggarna är nästan dubbelt så tjocka där. Elementet i hallen brukar göra av med 2-3kWh en kall vinterdag. Är det nollgradigt ute så brukar det vara 0-0.5kWh beroende på hur mycket man springer in/ut ur huset.

Just det, kom på en till sak som jag gör för att dra ner på uppvärmningskostnaderna. Har i sommar monterat sockelskivor på husgrunden. Dom är fukttåliga och ruttnar inte. Dom sitter på 28mm reglar på grunden så det är en luftspalt bakom. Kastar upp snö mot dessa skivor runt hela huset för att isolera husgrunden bättre. Vill tro att det hjälper en hel del, borde slinka ut mycket värme genom grunden känns det som. Har dubbla lager isodrän runt grunden under marken så där är det väldigt välisolerat.

Av Kalium

Har smarta termostater på elementen i huset. Har visserligen fjärrvärme så kommer undan billigt där men slår av värmen på nätterna och när ingen är hemma. Har även köpt in smart plugs så jag kan slå av vattenpumpen till elementen och vattenpumpen till golvvärmen. Vattenpumpen till elementen drar typ 35 watt och den till golvvärmen runt 18 watt. Sommartid så är golvvärmepumpen avstängd nästan dygnet runt. Sparar nog en hel del på det.

Har även en liten varmvattenberedare ute i garaget. Den drar runt 1kWh/dygn när den är inkopplad. Använder varmvattnet kanske 20-30ggr per år. Fixat smart plug dit så om jag vet att jag ska ut och greja i garaget så kan jag starta beredaren en timme innan och sen slå av den när jag är klar för dagen. Har för mig att det brukar gå åt ca 1-1.5kWh att få upp tempen i beredaren. Där sparar jag ett par hundringar per år också.

Installerade en 1000 watt slangvärmare i bilen också. Har tidigare Defas 300 watt kontaktvärmare men den värme inte mycket, även om man kör den tre timmar. Med nuvarande setup så drar det mer ström såklart men får upp värmen fyra gånger högre på en tredjedel av tiden vilket ger en märkbart lägre bränsleförbrukning.

Av Kalium

Problemet med många skor är att dom klämmer ihop foten. Squat University på instagram pratar mycket om det. Själv kör jag böj i Sabo Deadlift shoes som är typ 1.5 storlek för stora. Gott om utrymme i dom men ändå en sko på foten. Skulle inte påstå att jag har särskilt rörliga fotleder, men kommer ändå ner väldigt djupt även med smal stans. Använder även dessa skor till marklyft och övrig träning. Har använt dom på styrkelyftstävlingar också. Där använde jag dock mina Adipowers i bänkpressen för att tjäna lite på bryggan (kan ha fötterna längre bak om man har skor med klack). Använder för övriga mina Adipowers sjukt sällan. I stort sett endast då jag vill köra lite frivändningar eller liknande.

Min personliga åsikt är att man ska lära sig att böja utan hjälp av en klack. Många tror att det är omöjligt men man har bara inte försökt tillräckligt. För fem år sedan trodde jag det var omöjligt för min kropp att komma ner i en djup knäböj utan 100kg+ på stången. Idag kommer jag ännu djupare fast helt utan vikt. Har tränat mindre, blivit flera år äldre, men på något sätt blivit rörligare utan att egentligen ha stretchat särskilt mycket.

Av Kalium

Ett tips för er som kör väldigt mycket varje år är att lära sig serva bilen själv. Där kan man spara rejäla summor varje år. Ring till närmaste återförsäljare och fråga vilka garantier din bil har. Troligtvis är det inte många kvar om den är äldre än tre år. Kan ta sambons Nissan som exempel. Den är ny fyra år gammal. Gratis service första tre åren. Det var dags för årsservice nu innan jul och då ringde jag lokala Nissan-återförsäljaren och frågade. Den enda garantin som finns kvar på bilen nu är rostskyddsgarantin men man behöver inte serva bilen på verkstad för det. Frågan även om serviceintervall samt vad som ska göras på servicen nu. Det var dags för olja, oljefilter, luftfilter, kupéfilter, samt bromsvätska. Jag beställde hem märkesdelar (Mahle filter, ATE bromsvätska, Castrol olja) för ca 1000-lappen och så guidade jag sambon genom alla moment. Hon har aldrig mekat bil förut så det tog ju en stund för mig att förklara allting men jag tror vi hann med hela servicen på runt 3-4 timmar och då var vi väldigt noga också. Frågade runt på lite verkstäder här i stan vad en sådan service skulle kosta och billigaste jag fick var ~4500kr. Vi lade alltså ner ca 4 timmars jobb och sparade ~3500kr. Alla kvitton skrevs ut och sparades i bilen så att man kan bevisa att man gjort service sen den dagen bilen ska säljas.

Kan ju ta min bil också som exempel. Nu är den lite äldre och till och med rostskyddsgarantin har gått ut på den så jag står helt utan garantier. Frågade runt på verkstäder och billigaste priset jag kunde få för ett oljebyte var ~4000kr. Det är lite dyrare eftersom det är en 6-cylindrig diesel som vill ha 7.2L olja. Jag gjorde det själv hemma på halvtimme och hade runt 750kr i materialkostnad (Mannol 7907 olja och Mahle filter).

Även många andra jobb kan man göra själv, såsom bromsar, länkarmar, osv. Finns youtubeguider för det mesta och oftast så är det inga dyra verktyg man behöver.

Kör man 5000 mil/år så bör man byta olja minst tre gånger per år. Gör man det själv så kan man utan problem spara 2000kr/gång eller mer. Det blir 6000kr/år eller mer, väldigt enkelt dessutom.

Av Kalium

Samma på min 42" C2 också. Inte reflekterat så mycket över vad det är faktiskt.