Inlägg

Inlägg som Kalium har skrivit i forumet
Av Kalium
Skrivet av blossom10:

Kolla PM

Av Kalium

Ålder: 28 år
Yrke: Processoperatör inom massaindustrin
Erfarenhet: Ca 6-7 år
Lön: Snittat ca 49k/mån i år
Utbildning: Ca 1.5 års ingenjörsstudier efter gymnasiet

Jobbar såklart skift, drift dygnet runt på fabriken. Har gjort en hel del övertid i år men räknar man in all tid jag jobbat än så länge i år så har jag snittat ca 32h/vecka om jag räknat rätt. Har inte haft så många storhelger i år, bara midsommar vad jag kan minnas.

Av Kalium

Avatar Frontiers of Pandora

Köpte en 7800X3D från Inet på black friday rean och fick en spelkod. Tänkte inte spela spelet så säljer iväg koden istället.

Läs hela annonsen här

Av Kalium
Skrivet av Knotvillage:

Det finns en person på forumet som aktiverar koder. Man skapar ett konto på AMD. Skickar uppgifterna till personen, kommer ej ihåg vad han heter. Sen fixar han resten. När har är klar loggar man in på sitt konto igen och man får då koden.

Ahh, alright. Då får jag försöka hitta igen den personen

Av Kalium
Skrivet av Bult:

När jag sålde starfield koden jag fick med mitt 7900 xtx så skapade jag ett nytt gmail konto, signade up på amd rewards med det kontot, gjorde hårdvaruverifieringen och skickade gmail kontot till köparen. Då loggade han bara in på amd rewards och claimade spelet. Hyfsat smidigt ändå.

För att kunna göra hårdvaruverifieringen så måste man ha en giltig AMD-produkt i sin dator? Sitter just nu på intel + nvidia men har köpt en 7800x3d. Kommer dock ta någon vecka innan jag kan bygga ihop nya datorn men skulle vilja sälja koden ändå. Hur kan jag gå tillväga då?

Av Kalium

Jag har snart 4790k + mobo + 16gb ram till salu då jag klickat hem en 7800x3d-setup nyss. Inte direkt från dom "senare generationerna" men bra prestanda fortfarande.

Av Kalium

Någon som fått den där 100kr rabattkupongen som lovades? Är osäker på om det blev rätt när jag anmälde mig i tävlingen, för jag har inte fått något mail med rabattkod.

Av Kalium
Skrivet av Roger W:

Om du inte har några AM4 delar sen innan skulle jag nog gå direkt på AM5 och 7800x3d istället, även om minne + moderkort är dyrare.
Skillnaden i pris på CPU är ju inte speciellt stor.

Har övergett planerna på AM4. Sitter och hoppas på bra deal på 7800X3D nu på black friday istället.

Av Kalium

Heroes of Might and Magic 3 med HD Mod och HotA, oslagbart och kan köras på vilken dator som helst.

Av Kalium

Ja med tanke på hur drygt det brukar vara att byta lager så är det sällan värt att köpa ett budgetlager. Köp ett SKF lager direkt, även om det kostar lite mer. Då vet man att man får kvalitetsgrejer. Är SKF slut i lager så duger FAG också.

Av Kalium

Lönen kommer in på kontot som är kopplat till mitt bankkort. Brukar sällan ha mer än 2-3k på detta konto. Vissa enstaka räkningar dras därifrån också.

Har sedan ett annat konto för alla räkningar. Här brukar jag hålla 10-15k, det räcker till ca 2 månaders räkningar. Då dras huslånet, vattenräkning, fjärrvärme, el, och alla andra räkningar därifrån.

Ett tredje konto är för kreditkortet. Har en kreditgräns på 40k och håller därför alltid 40k på detta konto. Brukar dock extremt sällan hamna på mer än 10-15k/mån på kreditkortet. Det är nån enstaka gång vid renovering som jag maxat kreditgränsen men då visste jag om det långt i förväg och kunde planera därefter.

Sedan på avanza så har jag en ISK för allmänt sparande. Ett AF-konto som mest används för transaktioner inom Avanza. Sedan ett sparkonto med ränta där jag siktar på att ha 100-120k för att täcka oförutsedda utgifter samt som renoveringsbudget. Detta konto brukar såklart minska under sommaren när det görs dyra renoveringar men sedan byggs det upp igen under höst/vinter/vår.

Har planer på att skapa en separat ISK för pensionssparande. Blev rekommenderad att göra detta sist jag hade möte med banken och det kanske inte är en dum idé att separera det från det övriga sparandet.

Edit: Kan tillägga att kreditkortet är Refunder Pay. Jag handlar en hel del bildelar på Trodo så det blir en hel del cashback på ett år. Tror jag är uppe i närmare 3000kr än så länge i år.

Av Kalium

Kollade tillbaka lite på min första dator som jag köpte 2009, ungefär då när man var ny här på forumet. Det var en i7 920 med Asus P6T Deluxe V2 moderkort. Ram-minnen kommer jag inte ihåg men tror det var 3x2GB. Hittade igen beställningsmailet på moderkortet. 2114kr men då var det ett demo-kort från Komplett. Tror nypris egentligen var närmare 3000kr. Processorn hittar jag inte igen någon beställning på men jag vill minnas att den kostade ca 3000kr. Enligt SCBs prisomräknare så kostade moderkortet i dagens penningvärde ca 2900kr (eller ~4100kr ordinarie pris). Processorn skulle kosta ca 4100kr idag också.

Har senaste året varit sugen på att uppgradera min dator. Sitter nu på en gammal 4790k. Sneglar åt antingen 5800x3d, 7600x, eller så slår jag på stort med 7800x3d. Tycker att 7800x3d blir lite dyrt, då processor + moderkort landar på ~7400kr. Men för 14 år sedan så köpte jag processor och moderkort för motsvarande ~7000kr. Då var jag 14 år gammal och levde på månadspeng + småpengar från gräsklippning, snöskottning osv. Idag tjänar jag en bra bit över medianlön men känner mig mycket snålare nu än vad jag gjorde som 14-åring. Har visserligen lite mer utgifter nu än då eftersom jag äger både hus och bil.

Med denna insikt så känns det inte längre lika jävligt att lägga dessa pengar på moderkort och processor. Man får komma ihåg att inflationen varit rätt rejäl senaste tiden så man kan inte jämföra med vad man betalade för 10 år sedan.

Av Kalium

Det beror på. Byter man själv eller lämnar man in den på verkstad? Hur mycket mer kostar det att byta båda? Om man gör det själv, hur mycket längre tid tar det att byta båda? Måste man göra en hjulinställning efteråt eller klarar man sig ändå?

Jag bytte båda på min bil då jag gjorde det själv och det kostade bara 500kr extra att ta andra sidan också. Det tog ju såklart en hel del extra tid men den tiden hade jag. Hade jag lämnat in den på verkstad för jobbet så hade jag bara bytt lagret som var dåligt. Man måste inte byta båda sidorna samtidigt.

Det jag alltid byter i par är bromsskivor, bromsbelägg, fjädrar, stötdämpare, bussningar.

Av Kalium

Jag kör också LG 42C2 och ser inga problem alls med texten. Minst lika bra som min gamla Asus PG279Q. Inte heller haft några problem med inbränningar. Spelar mycket Heroes of Might and Magic 3 som har en hel del statiska element men det går bra ändå. Underbar skärm för dom ~8k jag betalade för den.

Av Kalium

Har tidigare bara köpt direkt från Self Omninutrition då jag tycker dom har riktigt bra produkter och jag har haft bra rabatter där. Har inte längre rabatt där så har fått se mig om efter billigare alternativ. Köper bara vassleprotein och kreatin nu för tiden så det brukar bli MMsports eller Gymgrossisten beroende på vad som är billigast för stunden. Båda har rätt bra vassleprotein tycker jag.

Av Kalium

4700kr + frakt för CPU, Mobo, RAM.

Av Kalium
Skrivet av Nimafor:

jag slog till på halebops erbjudande, binda i 36mån så blir telefonen att kosta 210kr/mån vilket blir 7590kr, helt ok pris då för en pixel 8 pro, sen in gratis pixel watch 2 på köpet

Vilket abonnemang valde du då? Känns som att det var rätt så dyra abonnemang. Har 105kr/mån för 6GB surf via Fello nu (Telias nät också) och det räcker för mig.
Köper jag telefonen kontant för 13095kr + 24x105kr så blir det 15615kr. Med Halebop 6GB surf så blir det 16176kr, så det blir ändå dyrare.

Av Kalium

CPU + Mobo + RAM
4400kr + frakt

Av Kalium
Skrivet av Magnus303:

Jag kan göra en direkt jämförele då jag haft en One Plus Nord CE 5G och dessutom använt en Nord 2 hos en jag känner.
Gick över till Pixel 7A i våras.
Visst snabbladdningen är sämre men det är direkt avhängigt av hur bra batteritiden ändå är.
Och den var usel vid Android 13.
Men nu är den helt suverän med 14. Känslan är att den är bättre än på Nord 2 i nuläget.
Och flytet i systemet är också klart bättre nu än vid 13. 13 var lite bättre än Nord 2 på pixel 7a så nu är det stor skillnad!
En annan sak dock är att det i alla fall på PIxel 7a (men även de andra Pixel 7-telefonerna) är problem med ljusstyrkan då max brightness inte nås när man drar upp regeln på max utan enbart vid autoljus. Den är extremt neddimmad o dunkel utomhus om man drar upp den på max. Sägs vara likknande på Pixel 7 och Pro.
Verkar vara återkommande tema i de senaste Pixel-lurarna.
Så man får köra med autobrightness på och dra upp regeln till o från då den, som för alla androidlurar i världshistorien, då annars alltid väljer ett för ned-dimmat läge. Fungerar dock i regel skapligt efter ett tag då den verkar "lära sig".
Däremot så är displayen i sig, trots OLED, klart sämre än på One Plus Nordarna. Eller jämfört med i princip alla OLed-skärmar jag någonsin använt i alla kategorier!
Det är extremt dålig mättnad. "Avslagen". Känns som en halvtaskig LCD-skärm om jag ska vara helt ärlig. Inte alls "OLED-trycket" i färgerna på den!
Nu kan dom ha fixat till det till 8-serien. Men jag undrar? Det verkar också vara något återkommande.

Allt annat är dock bättre på i stort sett alla punkter.
Extremt bra flyt. Bra batteritid. Allt smidigt med Pixel-telefonerna. Kameran. Få senaste uppdateringarna direkt. Att den är "standard" och lätt att modda. Alla Pixel-exclusive funktioner.
Mot detta tycker jag i princip skärmen står. Sen kan det var en smaksak om man gillar mer mättade skärmar eller inte, men det finns gränser för vad som är acceptabelt tycker jag. Tror jag såg något test där den fick "sådär" betyg (ej säker dock om jag minns rätt).
Snabbladdning är ju ett tveeggat svärd. På Oneplus dras kapaciteten ned snabbt då det sliter mycket mer på batteriet.
Tycker det "duger" på Pixeln (7a)i kombination med nuvaranade klart förbättrade batteritid. Räcker ledigt en hel dag för mig nu.
Men kör du tunga spel eller gör andra saker som drar batteri så räcker ju förstås inget til.

Tack för input! Jag spelar inte särskilt mycket, mest slösurf, streama musik på gymmet, osv. Det duger egentligen min nuvarande lur till, men ibland är ljusstyrkan lite i lägsta laget när man är utomhus tycker jag.

Anledningen till varför jag skulle byta upp mig är kameran. Jag vill ha bra bilder när jag är ute och reser och just nu så har jag med mig en Sony RX100 MK2 men när jag var i Thailand i våras så tog sambon finare bilder med sin Iphone 14 Pro Max eller vad nu värstingvarianten heter. Då känns det som onödigt att bära runt på en kamera när det ändå finns mobiltelefoner som tar minst lika bra bilder. Jag är dock lite anti Iphone, vill helst ha en android-lur, och då verkar det vara Google Pixel som gäller. Är tyvärr också ganska anti Samsung, jobbigt läge!

Jag antar att nästa Pixel kommer nästa höst, och som det ser ut nu så är det tveksamt om jag kommer ha möjlighet att resa mer innan dess ändå, så då kan jag lika gärna härda ut med min nuvarande lur och invänta något som uppfyller mer av mina krav. Även om det kanske inte kommer snabbare laddning i nästa Pixel så lär kanske kamera, skärm, batteritid, eller något annat vara bättre.

Av Kalium

Väntat länge på Pixel 8 Pro men känner mig lite tveksam till o jag ska köpa eller inte. Sitter på en Oneplus Nord 2 5G nu som egentligen duger bra, förutom kameran då. Riktigt trevligt med snabbladdning och det är faktiskt något jag använder flera gånger i veckan. Hade hoppats på mer än 27w (eller är det 30w) på P8P.

Priset är också lite av en besvikelse. För dom pengarna vill jag inte att det ska bli en nedgradering på något plan, men det blir ju det med laddningen tyvärr. Funderar på om jag ska härda ut ett år till med min nuvarande lur och invänta Pixel 9 istället och hoppas att den verkar bättre.