Inlägg

Inlägg som saturday_sun har skrivit i forumet
Av saturday_sun

Ethernet: https://sv.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.3

Standarder för olika trådbundna sätt att att skapa nätverk.

Inget annat.

Av saturday_sun
Skrivet av Åsa-Nisse:

Strikt sett då så borde alla under 16 år portförbjudas i alla affärer och måste ha med sig en målsman om dom vill köpa lite lördagsgodis?

Omyndiga personer får köpa t.ex. kläder och mat.

Under 18 år är man omyndig, men över 16 får man bestämma över de pengar man tjänar själv.

https://www.konsumenternas.se/spara/fakta/spara-till-barn/bar...

Av saturday_sun
Skrivet av fiskebulle:

Sitter och söndagsplanerar framtiden lite... Min sambo har bestämt sig för att vi ska köpa en bil och det är nog en rimlig tanke då vi kommer behöva en för att ta oss till våra respektive arbeten framöver.

Hur som helst så är jag långt ifrån ekonomiskt lagd, och inte sambon heller, dessutom så kan jag inte så mycket om bilbranschen.

Så jag tänker att jag skickar ut lite frågor i etern och hör vad ni tycker.

1. Privatleasing verkar vara populärt, jag är misstänksam mot konceptet då jag föredrar att köpa saker för pengar som jag har. När ska man överväga om man borde leasa en bil?

2. Alla handlare erbjuder billån och en del verkar förvillande lika leasingalternativ... Är det bättre att ta ett lån på banken istället för hos handlaren? När är det en bra idé med billån?

3. Finns det, likt vid datorbyggande, en bra summa att komma upp i vid i bilköp för mest "bang for the buck"?

4. Hur kan jag förbereda mig på vad själva ägandet kommer att kosta? Finns det några farliga fällor? Kamkedja vs. rem, hur vet jag vad bilen har för något av de två? Finns det något bra verktyg att använda för att jämföra ägandekostnader mellan olika bilar?

Trevlig helg!

Vi jämförde Volkswagens lån med Swedbanks medlemsbillån (kräver medlemsskap i fackförbund som är anslutna) och medlemslånet hade lägst ränta och avgifter, så det är värt att kolla med bank om du är medlem i facket.

Vi brukar alltid köpa en bil som gått runt 3000 mil, då får man en billigare bil än helt ny men ändå med nybilskänsla. Det är då många mil kvar till kamremsbyte m.m. men ska man behålla bilen länge är det värt att hålla kolla på när det är och lägga undan pengar. Volkswagen t.ex. (exemplifierar med det då jag kör Volkswagen) har räntefri avbetalning på service och reparationer. Kan vara rätt skönt att veta.

Köp inte en större bil än du behöver, Golf kombi är rymlig men mindre och smidigare än Passat. Köp en bil med liten motor om du inte behöver dra husvagn m.m. ger lägre förbrukning och lägre skatt.

Hade jag inte kört så mycket som jag gör (2500+ mil om året) hade jag kanske övervägt att leasa - man vet vad det kostar och har alltid en ny modern bil.

Kom ihåg att ett bilköp alltid är en dålig affär. En bil kostar otroligt mycket pengar i längden (i värdeminskning, bränslekostnader, service och reparationer) så kör så lite som möjligt.

Värt att tänka på också är att bensinen är billig nu men kommer garanterat att bli avsevärt dyrare i framtiden, så kolla gärna efter laddhybrider.

Av saturday_sun

Jag tror 2GB är max på den, använder DDR1. En sådan maskin passar ju till Windows 98/XP och då behöver du inte mer RAM än så.

Tyvärr har du inte mycket nytta av den om du inte ska ha den för retrospel.

Av saturday_sun

Första PC-CPU:n:

UMC Green CPU
486 SX 33

Sedan ett litet urval av processorer jag har kört i stationära:

Pentium 75 (Fujitsú ICL Indiana)
Pentium 133
Pentium II 400 (IBM Aptiva)
Pentium III 667 (Siemens Scaleo)

Första egenbyggda:
Sempron 64 2600+

Athlon 64 X2 4400+
Athlon 64 X2 5600+

Phenom II X3 720 BE
Phenom II X4 925

Core i5 4670K

Senaste:
Ryzen 5 2600X

Av saturday_sun

Det går att söka på avslutade auktioner på Tradera, då får du ett hum om vad grejerna går för.

Av saturday_sun
Skrivet av xvlblo22:

@supersnubben: Tack. Jag undrar några saker däremot som jag inte tycker mig få svar på från Inet: Hur stor skilnad i prestanda kan man tänka sig mellan byggena och hur lång livstid kan man förvänta sig? Jag undrar även om den tål att ibland stå och jobba längre än 16 timmar per dagoch om det får någon nämnvärt konsekvens i längden isf?

Med rätt luftflöde och om du har monterat allt korrekt så kan den stå 24/7 i många år. Rengör regelbundet (på rätt sätt) så funkar datorn längre än vad den behöver.

Av saturday_sun
Skrivet av fredrik831:

I princip enda sättet att överklocka Ryzen är att överklocka minnet, då du därmed indirekt överklockar CPU

Åfan, då har jag ju redan gjort det... lite grand

Av saturday_sun

40 bast... Försökt mig på att överklocka min Ryzen 2600X, men det blir inte bättre. Så det får vara. Dock gick min 4670K överklockad alla år.

Av saturday_sun

Fördelen är att du kan skaffa ett mindre chassi sedan om andan faller på. Kör själv mATX i ATX-chassi med framtida tanke om att göra ett lite mer kompakt bygge.

Av saturday_sun
Skrivet av robalm:

Fick i alla fall svar via email idag att dom hade skickat varan.
Men som sagt jag har inte fått något, hur går man tillvidare nu?
Ska man kontakta postnord? (Fick inget tracknummer).

När har de skickat varan? De skickar troligtvis icke-spårbart, så du får den säkert i lådan vilken dag som helst.

Av saturday_sun

@Eric Hjalmarsson:

Förlåt då? TS hade inget krav på antal liter i sin frågeställning vad jag kan uppfatta - däremot design. Detta är ett nytt chassi, som ser riktigt trevligt ut. Tycker jag. Designen går mer mot hur en konsol ser ut. Skulle även passa i en möbel, hur den nu skulle se ut vet jag inte. Men visst, TS hade tänk på Nod-chassit, så ja...

Chassit klarar 295mm-kort, så det finns flera 2070-kort som passar. Så jag förstår inte varför det skulle vara omöjligt att i alla fall tipsa om det. Var jag ville komma? Finns många trevliga mITX-chassin...

https://www.guru3d.com/articles_pages/fractal_design_era_itx_...

Men förstår av recensioner att det kan bli rätt varmt, så ja, tråkigt för Fractal som annars har väldigt bra chassin vad gäller luftflöde.

Av saturday_sun

Funderat på denna raring istället?
https://www.inet.se/kampanj/5795/fractal-design-era

Av saturday_sun
Skrivet av brackemannen:

De enda som behöver bunkra är äldre och folk med blessyrer innan, då dessa med största sannolikhet är de enda som ligger i någon verklig farozon.

Jag förstår hur du tänker - men om du själv är smittad riskerar du att smitta andra om du är ute och handlar oftare än nödvändigt.
Det är alltid bättre att planera och göra stora inköp än att gå och handla ofta - i detta fallet kan man dra nytta av det på ett annat sätt.

Av saturday_sun

Konkret exempel från verkligheten: Vi har gjort upp planer på vilken service/drift vi kan garantera ifall fler än 20% och ifall fler än 50% blir hemma från jobbet direkt eller indirekt pga Corona-viruset.
Vi kommer förstås gå mot drift ju fler som försvinner, vi behöver hålla nätverk och vissa kritiska system/servrar uppe. Vi kommer kunna jobba hemifrån.

Av saturday_sun

Vi burkar alltid köpa en bal toapapper och nu var det slut - så vi köpte väl en 60 rullar. Man vill inte vara utan om man skulle ligga i influensa ett par veckor - särskilt om ungarna är hemma också hela dagarna.
Pasta, toapapper, bullens varmkorv. Sen har man väl vad man behöver.

Av saturday_sun
Skrivet av andra94:

@saturday_sun: Prata med eran upphandlingsavdelning, allting beror på hur ni har skrivit avtalet. Kan varken säga bu eller bä om vi inte har erat upphandlingsavtal.

Enligt upphandlingen kan vi köpa precis vad vi vill - vilket jag också skrev.

Det finns rad olika modeller från flera olika tillverkare, de har olika specifikationer. Poängen med att ha ett avtal är att man väljer ut en specifikation som passar de flesta situationer och sedan anpassar man sitt tjänsteutbud till det. Man vet att man alltid kan erbjuda just de produkterna och man har koll på kostnaden.

Vad gäller skoldatorer är det inte första gången som vi haft en "konflikt" med vår leverantör - helt enkelt för att avtalet inte passar så bra just i det avseendet.

Min fråga är mer hur man ska resonera i situationen - våga lita på tillverkaren - eller chansa på att välja något annat i det här läget.
Jag förstår att det är en riktigt svår fråga - så om man har liknande erfarenheter får man gärna dela med sig.

Av saturday_sun

Inköp av hårdvara till kommun, dilemma som uppstått pga Corona-krisen

Hej!

Fråga som har med jobb att göra - hoppas den kan passa här.

Jag sitter som hårdvaruinköpare i en liten kommun.

Vi har ett avtal med en tillverkare hos en leverantör.

Avtalet är framtaget av den större kommunen och passar oss endast delvis. Avtalet är inte bindande så - vi kan köpa vad vi vill hos leverantören så att säga.

Kruxet är skoldatorer till gymnasiet. I avtalet har vi en maskin som är ganska dåligt anpassad för våra elever och våra program.
Förra året gjorde vi så att vi köpte grunddatorn och fick en lite mer avancerad version av den specialtillverkad av tillverkaren - till ett ganska saftigt pris såklart. Problemet som uppstod var att de mer avancerade maskinerna inte räckte till och att vi fick över av den enkla. Det bästa är köpa in en och samma modell.

Nu står vi inför Corona-kris, leverantörsproblem och annat som kommer ställa till det under året - vi har till och med fått från leverantören att de troligtvis inte kommer kunna leverera enligt avtal.

Därför har jag kollat på lite enklare lagerdatorer (från en annan tillverkare förstås) - dessa finns i lager och specifikationerna passar riktigt bra - 14" full-HD-skärm m.m. som skolan efterfrågar. Fördelen är priset - de är billiga och garanti kan vi köpa till. Problemet är kvaliteten - de är ganska plastiga, men skulle enligt skolan duga. De vi köper från tillverkaren vi har avtal med är inte mycket bättre egentligen.

Mitt problem är egentligen leverantören och tillverkaren som verkar få helt spel av det här och som vill ha möten efter möten för att undvika att jag beställer från en konkurrent. Jag tycker det är riktigt märkligt faktiskt.

Vad ska jag göra? På längre sikt ska jag se till så att vi kan göra en upphandling på specifikt skoldatorerna. Funderar som ett alternativ till de billiga lagerdatorerna att begära en liknande rabatt som vi har på grunddatorn och försöka få till det på en modell som tillverkaren har som stämmer bättre överens med specifikationerna vi vill åt. Frågan är om det går. Sen är frågan kommer vi att få något i slutet av sommaren när skolan börjar?

Finns det någon som har liknande och mer erfarenhet av sånt här? Berätta gärna hur ni gör i år.

Av saturday_sun
Skrivet av PerUtanZ:

Har funderat på att plocka hem några displate tavlor. Måste bestäma mig för vilka och det är svårt
Funderar på en hylla ovanför skärmarna och sen sätta lite nördgrejer där.

Jag har gott runt och tänkt på dom nya svarta Noctua kylarna en del, finns dock några saker jag är "rädd" för.
Med NHD15 så blir det vääldigt trångt i datorn, typ omöjligt att komma åt något. Hade Dark Rock 4 innan och det var trångt nog med den. Funderar på om det kan bli snyggt om man tar bort fläkten där fram.
U12S är nog bättre i storlek, kanske för bra? Känns som den kommer se puttig ut bredvid PUn nu _P

Angående Define C så är det en rätt bra storlek. Hade gärna sätt typ 3,4 cm på djupet och 1cm på höjden för förbättra situationen för AIO + lång Gpu, AIO i topp och mer space för kablar där bak (det är slimmat i toppen för mig nu).

Typ något sånt härisch
https://scontent-sjc3-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/e35/s1080x1080/84322942_627029744731738_3600705233777328366_n.jpg?_nc_ht=scontent-sjc3-1.cdninstagram.com&_nc_cat=110&_nc_ohc=w15lIXNTlnIAX_ow6_g&oh=f7487b9e7280e42d7a28827827d0c3fd&oe=5E812485

Håller med om att det nästan är för slimmat i toppen. Har ett som jag visserligen kör mATX i just nu, tänkte gå ner till mATX senare - får se om Fractals nya Define-serie kan gå ner i pris lite.

Av saturday_sun

Gick från utmärkta 4670K till 2600X och bristen på HT hos 4670K gjorde det verkligen till ett bra köp för min del. Kanske att man skulle nöjt sig med 2600 för sin låga TDP. 4670K var dessutom enkel att överklocka, gick perfekt på 4,2GHz över alla kärnorna.

Beträffande överklockning - min 2600X verkar till och med bli långsammare med överklockning - fungerar verkligen bäst vid stock.