Inlägg

Inlägg som Ramsam har skrivit i forumet
Av Ramsam

så, malwarebytes gav inget, hur gjorde du? *nyfiken*

Av Ramsam

finns ju en uppsjö, tror jag sett en tråd typ "bästa programmen" eller typ "program du inte kan vara utan" eller liknande här på swec, med bra beskrivningar & länkar och allt möjligt. Borde inte vara omöjligt att hitta med hjälp av sök funktionen

Av Ramsam

kör med tryckluft & lägg gärna ett finger på fläkten så den inte snurrar när du blåser.

Inte dammsugaren då det "kan" skada datorn. Fingret läggs för att hindra fläkten snurra fortare än den är byggd för & på så sätt pajja lagren i den = Den typ gnisslar när den snurrar, eller i värsta fall inte snurrar alls.

kika gärna i bios vad du har för v.core på prollen oxå, det kan vara fler saker än damm som gör den varm.

Skulle tro att du har mer damm i fläkten än det fanns i Tutankhamons grav när den öppnades...

Av Ramsam

Eftersom du har OC på prollen behöver vi mer info!

3 saker främst;

Är det orginalkylaren du kör med, sitter kylaren korrekt monterad med pasta & borttagen plast? Vad har du för v.core (hoppas inte den står på auto!)? Är det löjligt mycket damm i processorkylaren? (syns genom att ta bort sidoplåten)

svara & återkom!

Av Ramsam
Skrivet av MB:

Menar att på en dosa i väggen så finns det två kontakter. Använder mig av bägge två givetvis.
Så 1 dosa har 2 st 230 kontakter. Och de 2 använder jag.
Så med andra ord så är det bra att dra från en annan dosa för att avbelasta den som används i daxläget.

Förbrukningen i vägg tror jag ligger på ca 1900w tror jag att jag läste någon stans.

ok, lugna bananer med andra ord.

Som jag sa längre upp;

Skrivet av Ramsam:

Sitter det flera vägguttag i samma rum är dessa med största sannolikhet kopplade på samma propp i skåpet, dvs koppla du in dammsugaren eller micron i det rummet törs jag lova att proppen går, även om du kopplar in det i ett annat uttag i det rummet. Det gör alltså ingen skillnad på om du sätter aggen i varsitt uttag i samma rum, de är på samma fas/propp ändå.

Du måste alltså sätta kontakterna i varsitt uttag i olika rum om du vill sprida ut belastningen, men det verkar inte behövas. Om det är 1900w vid väggen dvs.

Av Ramsam

Förövrigt är förbrukningen vid väggen högre än vad den är i burken, eftersom en del watt försvinner i agget vid transformeringen, det är ju det 80+ certifikaten & liknande står för.

TS, jag är rätt oroad över hur mycket förbrukning du faktiskt har vid väggen, du har ingen möjlighet att mäta detta? Finns mätare på clas ohlson bla...

Av Ramsam

dumt att klaga på hastigheten om man har gratis internet imo, jag hade levt med 15/15, det kanske rent av hade hoppat upp igen Att du får betala för det året du haft tvivlar jag på, & gör dom det så säg att du stoppade i sladden & det funkade & du tänkte inte mer på det. Rätt säker på att dom stänger ner uttag som ingen betalar för, du kan nog vara lugn.

Av Ramsam
Skrivet av Holmfrid:

Det är inte cpu_fan, utan någon annan 3-pins. den ligger på 60% i speedfan men jag vill att den ska ligga på 40% vid start istället.

ah ok, då är det nån som sitter i "FAN_chassi" mao?

Ta reda på vilken fläkt, köp en Y-splitter & koppla in den på samma som den andra fläkten som sitter på FAN_chassi" så är ju problemet löst.

För du kör inte fläktarna via molex, 2 sladdar (röd svart)? Dom går inte pwm:a...

Ah ser nu att det står 3-pin, my bad. orkar inte sudda

Av Ramsam
Skrivet av MB:

Ok. Däremot kan jag ta ström från 2 olika kontakter. Uppskattningsvis så är det nog 2100 från ett vägguttag i daxläget. Så kan dela upp det lite. Men spelar kanske inte någon roll?

Det spelar roll förövrigt, en 10Ampere smältpropp som sitter i proppskåpet kan ge max 2300W (1.5mm kvadrat strömkabel från skåpet till uttag). Detta ska dock tas med en nypa salt, detta gäller vid normal temp i proppskåpet. Är det varmare i skåpet blir effekten lägre, runt 2250w innan proppen går (smälter lättare vid högre omgivningstemp = dvs proppen går. En propp blir också med tiden "sliten" dvs den löser vid lägre & lägre watt ju äldre den blir, till viss del iaf.) Sitter det flera vägguttag i samma rum är dessa med största sannolikhet kopplade på samma propp i skåpet, dvs koppla du in dammsugaren eller micron i det rummet törs jag lova att proppen går, även om du kopplar in det i ett annat uttag i rummet. Det gör alltså ingen skillnad på om du sätter aggen i varsitt uttag i samma rum, de är på samma fas/propp ändå.

Har du dessutom skärm, nån usb disk & lite annat där så blir det riktigt nära 2300 låter det som.

Är det en äldre villa det handlar om, runt -70 & äldre, så är sannolikheten stor att det istället är 2.5mm kvadrat kabel till uttaget men att det ändå är säkrat i skåpet med 10A propp. Strömkabel till uttagen blir varm vid hög effekt, men vid 2300w är det ingen fara för brand, framför allt om det är 2.5mm, om kabeldragning osv är rätt utfört.

Skrivet av MB:

Däremot kan jag ta ström från 2 olika kontakter. Uppskattningsvis så är det nog 2100 från ett vägguttag i daxläget.

Menar du att du har en sladd från båda aggen till 1 vägguttag? Det är på gränsen till godkänt skulle jag säga, framför allt om det skulle hända något. Hoppas du vet vad gör om du kopplat så. (Vit installationskabel 1.5 är en solid koppar ledare i, medans "svart gummikabel 1.5" består av flera små ledare, typ som en vajer. Det gör att gummikabel går att böja upprepade gånger, medan vit installationskabel går av efter ett antal böjningar & ska därför sitta fast på vägg tex.)

Lite rörigt inlägg kanske, men med el chansar man inte, det kan bli riktigt tråkigt.

Av Ramsam

Kan inte tänka mig att den tar skada av 24/7 på 1.050 v om det var det du undrade?

Det är klart att du vinner väl lite på elförbrukningen att hamna på .800ish vid idle, men frågan är ju om det är så stor skillnad i verkligheten? Kanske går att räkna på, ingen aning.

Dock är ju en dator typ idle mellan 55-95% av tiden (surf, musik, film osv) det beror ju på hur mycket man spelar typ & är väldigt olika.

Av Ramsam

din rigg är helt okej för spel, det som fattas är GPU som tidigare nämnt. Vad som är bäst är väl det som passar plånboken, ta en titt här på swec's GPU test för att se vart de olika korten ligger i vilka spel & upplösningar.

Angående att byta ner skärmen tror jag det är onödigt, lägg dom pengarna på grafikkortet istället är smartare imo. (Nej, jag har inte spelat på min IPS, så det kanske är värdelöst, vad vet jag.)

Av Ramsam

Låter som att det är fläkten som sitter i "cpu_fan" som bråkar?

Är det så, så är nog detta helt normalt då de flesta burkar jag byggt ihop har varit så att cpu fläkten varvar järnet till typ windows är igång, för att sedan gå ner till tyst efter nån minut. Vet inte varför, men tror inte att typ sensorn eller nått på "cpu_fan" är helt hundra innan man kommit in i windows.

Om du inte ändrar den i speedfan, varvar den max hela tiden då, länge?

Tror problemet löser sig om du går in i bios & stänger av nått i stil med "CPU fan control" eller liknande, typ att den känner av att fläkten snurrar. Varning dock, stänger du av detta kan datorn dels varna för "cpu fan not detected" eller liknande, men det borde inte vara någon större fara att stänga av detta, dock skulle jag på nått sätt ta reda på att fläkten verkligen snurrar då & då, skulle den stanna så borde ändå datorn stänga av sig när den når max temp för att skydda cpu mot överhettning & i slutändan att den cpu går sönder.

Men som sagt, det är med största säkerhet bios som trälar, om det nu är fläkten som sitter i "CPU_fan" uttaget på mobo vi pratar om.

Av Ramsam
Skrivet av kaztompc:

Är ganska van datorbyggare så jag har nog inte gjort några noob misstag men kan inte hitta något i manualen om vad olika pip betyder

då du nog inte är noob klarar du nog av att googla fram vad de olika pipen betyder på just ditt mobo. (Pipljuden är förövrigt till för att underlätta just sån här felsökning & kan innebära i princip vad som helst)

handlar inte om att vara noob eller inte, alla gör misstag även om man kan det utan & innan och har gjort det 100 gånger.

Av Ramsam

nja, det som smälter skulle väl i såfall vara plasten runt om, vilket skulle få, i bästa fall, en rejäl kortslutning & trasiga agg + maskin, i värsta fall fullt utvecklad brand & hela kåken brinner ner.

Det finns inget bra sätt att säga vad som kommer hända riktigt utan mer info, det du behöver göra är att mäta dels amperen som går i de olika sladdarna samt en mer korrekt uppmätning av temperaturen än att den blir "väldigt varm" på varje kabel vid drift.

Det går att googla hur mycket ampere en 18 AWG (kabelarea typ, usa-mått) klarar i 24/7 drift. Sen är ju frågan om agget är speccat för det osv, de kanske har snålat in på isoleringen osv, det vet inte jag.

Men finns det skäl att vara orolig, självklart. Tänk på att i värsta tänkbara scenario så är det inte bara dit eget liv & boende du leker med, även andra oskyldigas.

Av Ramsam

läs i manualen vad pipen betyder, du kanske använder fel platser el lknande?

Har du satt distanser? Sitter prollen i som den ska utan att du böjt pins?

Av Ramsam

Innan du gör något, kontrollera att distanserna är monterade & på rätt ställe! (mässings-skruvhål, typ i plåten mellan moderkortet & chassi)

Av Ramsam

aa, satte själv in en kenwood i bilen i veckan med samma bekymmer.

Du får ira runt i menyn till blåtanden, i mitt fall var standard att bara ljud ur främre vid blåtand konstigt nog, det är gömt nånstans där i.

100 % säker på att det är problemet

Av Ramsam
Skrivet av aMp:

30-40 ping känns inte så attraktivt när man kan ha 2-5 ping med fiber i många bostäder.

Så du rekommenderar att han drar ut fiber, till en villa som saknar telejack, som han dessutom hyr?

Klart att 2-5ping är önskvärt, men vakna. Han har inte den möjligheten, så han får välja mellan mindre bra alternativ helt enkelt & det är det han ber om hjälp med.

Jag hade nog hört med hyresvärden om det går att få in teleledningar, alternativt om det är ett mindre hus på en typ gård han hyr, om dom har internet man kanske kan hyra in sig på eller liknande, eller hur förra hyresgästen löste det...

Skrivet av Fyndler:

Ja det lutar åt det allvarligt. Känns för fan som man går tillbaka till uppringt modem :/ Ne känns inte seriöst alls

Tillochmed uppringt modem kräver dock teleledning

Av Ramsam

Kanske är smidigast att (om du har möjlighet) ta bilen över första gången med alla saker, antar att man har med en hel del grejjer osv & då lär det ju kosta en förmögenhet med extra väskor & så vidare, även utan datorn tänker jag..

Har ingen aning om vad bolaget säger om vattenkylda datorer dock, det kanske går om det blir incheckat i nån kartong lr liknande, men då vet man ju hur resväskor allmänt brukar se ut efter ett par resor oxå. Även om bolaget tagit med den så hade jag nog undvikit att flyga med datorn helt enkelt, tänk om tryck förändringen lr nått gör att det börjar läcka eller liknande

kanske går att skicka datorn med post, men då har man ju den hateringsbiten igen att vara orolig över, samt kostnaden för detta xD

haha asså, ju mer jag tänker på det, desto säkrare blir jag på att jag tagit bilen över, iallafall första gången så jag får fram allt osv & sen flyger de andra gångerna, alternativt kör dit grejjerna innan & kör hem igen & flyger tillbaka dit direkt senare. Krångligt kanske & opraktiskt, men det är ju ett alternativ.

Enda sättet att veta vad bolaget säger är ju att fråga dom, dra ett mejl lr ring så får du ju svar på det iaf.

Gratulerar till jobbet

Av Ramsam
Skrivet av makn:

Hej

Erhöll en SSHD av märket Seagate 1 tb 7200rpm.
Problemet är att den är stendöd. Har provat mellan olika strömkablar och satakablar.
Tog ström samt sata från en SSD som fungerar med händer ingenting.
Den är ju delvis mekanisk så det bör låta eller vibrera..hittas inte heller i bios.

Bara att returnera antar jag?

Är det inte konstigt att en hårddisk är död när den är helt ny?

Konstigt - ja, omöjligt - nej.

Är du säker så verkar ju så vara fallet, tråkigt är det iaf. Borde ju inte vara några problem att få en ny på garantin, men tråkigt är det hursom.