Inlägg

Inlägg som Ramsam har skrivit i forumet
Av Ramsam

Det ni behöver är en router innan switchen, och/eller en annan switch..

1 ip (adress) via uttaget -> switchen ger den till första anslutna dator, resten får inget ip = "inget internet"

1 ip via uttaget -> router tar ip'n, gör nya interna ip's -> switchen tar dessa interna ip'n & delar ut, första datorn får 192.168.1.1, dator 2 får 192.168.1.2 osv osv ända till .254 (så tot max 254 datorer i detta fall).

Har du bara en ip via uttaget (vanligast, hade du haft fler hade du vetat sånt) behöver du således en router (närmare bestämt dhcp-funktion) kopplad innan switchen. Värt att tänka på är att moderna routers har "inbyggd switch" oftast 4 portar.

Korta svaret; Så är ni 4 lr färre duger en modern router för er del*

*kan någon/några sitta på trådlöst så funkar det med ett par deltagare till

edit.
Ska ni köra utan internet, dvs ett riktigt LAN så funkar det självklart med bara en switch, men ska ni ut på nätet krävs som sagt en router innan switchen 99 ggr av 100

Lycka till

Av Ramsam

Låter ju som klocken på RAM-minnet kan ligga kvar, om du höjde fsb? Dra ur alla HDD's utan den som är C & testa runt om du är osäker?

Bra om du anger vilken prolle & mobo du har/hade samt minnen... Hur gick förra cpun sönder? Inte osannolikt att mobot med är bränt/var det som gav upp helt enkelt, du måste ge mer svar...

Av Ramsam

argh, helt otroligt att jag missade detta >_<

Antar att man är försent ute va? (hittar inget på deras sida längre)

OT: Kul för er som fick dom

Av Ramsam
Skrivet av lassefrasse:

Föreningen får troligen inget bidrag av kommunen och tvingas då att ta lån. Fast avgift + lån + abonnemang landar på runt 800kr i månaden, samt en slutinstallationskostnad på ca 45tusen när allt är avbetalt.

Jag känner att det inte är värt det och funderar på att hoppa av trots att jag redan gått in med 20tusen som jag inte får tillbaka.

Tror det trådlösa/mobila hinner ikapp och ersätter fiber.

Ja, för gratis 4g abonnemang utan MB-gräns kryllar det ju av eller ?!?!?.....

Grannbyn betalade 12k per hushåll i anslutningsavgift efter bidrag, vi är beräknade att kosta 16 - 18 utan bidrag, så med lite flyt blir det nog snarlikt deras avgift även för oss. iofs får jag gräva 25 meter långt med spade & borra ett eget hål i väggen, men resten löser dom.

Vart du får 45k ifrån vet jag inte, men det låter ju som rena skumrask-affären.

OCH vilket årtal kostar ett 100/100 abonnemang "ca 800kr"? 1992????

Av Ramsam

Sorry, men han ovan har rätt...

Följer själv begmarknaden på blocket relativt noga & folk vill ha överdrivet betalt för "gammla" grejer helt enkelt. Tror dock en del av problematiken är att det hänt relativt lite på senare år inom komponent-området (dvs en i7-2600k tex) fortfarande idag är relativt kompetent för spel och det i sin tur sätter priset högt på +5år gamla komponenter. (2600k + GTX 980 "maxar" alla spel idag osv, typ)

Att folk dessutom länkar till "ny pris idag" & liknande gör saken mera skruvad, för ju äldre sakerna är desto dyrare blir dom i dom butiker som fortfarande har dom i lager så att säga.

Letar du dator runt 7-9 tusen idag får du oändligt mycket mer dator för pengarna att köpa nytt. Samma peng i slutändan, garantier, osv gör det inte prisvärt att köpa beg idag helt enkelt. Sen är det väl till viss del även köparnas fel, som många gånger verkar betala överpris

Släng på 1000kr på nått av paketen, på nått av paketen mindre än så & du får bättre eller samma prestanda med sprillans nya grejer i kartong med garanti. Inte värt imo, men det är ju jag. Att göra (för köparen) klipp bland datorer på blocket idag är smått omöjligt.

Av Ramsam

Har entré- & källarvåning tot 240kvm. Routern monterad på entreplan på ena kortsidan, har perfekt uppkoppling i huset, nästan hela tomten + i garaget som sitter fast på andra kortsidan kåken.

Har startat om routern 2 ggr på mer än ett år i drift, den står på 24/7

Jag tipsar & tror att en AC68 som router & en AP från asus, typ vilken som egentligen, i källaren i ditt fall skulle göra susen. Tror egentligen redan det är overkill, men det är ju en riktigt kompetent start iaf.

Av Ramsam

Häftigt bygge!

Törs man fråga om en ungefärlig kostnad & vart du köpte knapparna?

Av Ramsam

Tänkte informera om att det blev en Nikon D3200 + 18-55/3.5-5.6 VR2, då jag tyckte Sony A6000 var något i överkant för budgeten. Hursom, efter att ha pillat lite på sony'n i butiken så verkade den minst sagt trevlig, så kanske senare framöver.

Frugan blev glad & jag tackar än en gång inblandade för att lugnet är bevarat ännu en stund här hemma

Av Ramsam
Skrivet av perost:

Även jag rekommenderar en Sony A6000, mycket kamera för pengarna (eller lite beroende på hur man ser på det, jämför t.ex. storlek med Nikon D5200). Stora DSLR-kameror anser jag vara föråldrade, och de enda av dem som det finns någon poäng med är de professionella kamerorna för dem som t.ex. absolut behöver den bästa autofokus-tekniken. Men det är väl förmodligen inte en alltför populär åsikt bland vissa här

Det skulle hur som helst kunna skrivas hur mycket som helst i denna tråd angående spegel eller inte, men i slutändan är det ju ändå din tjej som ska ha en kamera och inte vi. Ta med henne till t.ex. Elgiganten, MediaMarkt eller någon annan butik med ett stort utbud av kameror och låt henne känna på dem. Köp sen kameran som hon gillar mest.

Alla moderna kameror är ändå så pass bra att det inte skiljer nämnvärt i bildkvalité bland de billigare modellerna, så vilken av dem ni än väljer så kommer den duga utmärkt för en nybörjare. Blir hon riktigt intresserad så spelar det inte heller någon roll vilken ni köper nu, för det kommer i så fall troligtvis vara fel kamera för henne ändå

Mycket bra inlägg, tackar för input!

Måste erkänna att det verkar vara större storlekskillnad på dom 2 modellerna än vad jag trodde

Av Ramsam
Skrivet av jookeer:

Min första "riktiga kamera" var en lådkamera 6x9 cm. Min andra blev en italiensk (Galileo) Leica 3g kopia. Efter det en Edixa SLR. Sen en Canon Pellix, Canon FTb, Canon AE, Leica M4/M2, Canon A-1, Nikkormat...osv... Alla "riktiga kameror".

Så, vi har alla våra personliga preferenser/erfarenheter vad vi avser med en "riktig kamera" till skillnad från en "oriktig kamera" vad f..n nu det är? Allt som tar hyfsade bilder är väl "en riktig kamera", t.o.m. den inbyggda kameran i DumFånen är en "riktig kamera".

Tycker vi kan slakta uttryck som är intetsägande och leder till förvirring eller avslöjar illa maskerad okunnighet/dumhet. Ställ i stället konkreta frågor efter att ha Googlat och läst på innan.

De 2 mest grundläggande frågorna man har att hantera inför ett kameraköp är sensorstorleken, APS-C eller FF samt DSLR eller spegellös. Den som inte är bekant med dessa begrepp och inte ens orkar Googla utan hänvisar till att dessa begrepp är "tekniska termer" och därmed menar att såna kan man därför inte "begripa" avslöjar rätt mycket om sin egen attityd till saken.

Förstår din frustration, men som duktig på området bör man kunna peka på en "bra" kamera enligt givna kriterier & önskemål utan att gå i taket.

Av infon i trådstarten & rubriken på tråden att döma låter det ju inte som att det ska fotas tidningsomslag & filmas naturdokumentärer i 4k direkt, så...

Ett produktnamn & några rader som förklarar skillnaden/fördelarna med det valet & det hade räckt för min del, då jag som tidigare nämnt flertalet gånger, inte kan något om fotografering. (av egen vilja dessutom)

Intressant kamera-historia, men det säger mig inget konkret förutom att det möjligen låter som att du är, ursäkta uttrycket, lastgammal

Vill ändå tacka för att du tog dig tid att skriva ett mycket bra inlägg

Kan tänka att såsom jag känner mig bland kameror såsom många kvinnor känner sig i bilhallar (För att beskriva känslan på ett ungefär )

Av Ramsam
Skrivet av Naxos:

Sony A6000.

Sony A6000 verkar onekligen intressant, men den ligger lite för högt i pris imho för något som riskerar att bli liggande i en byrålåda...

Skrivet av skog1s:

Sony A6000 är utan tvekan en väldigt bra kamera. Och jag är själv väldigt imponerad av den.

Men det passar inte alla.

Och "en riktig kamera" säger ju allt.
Lycka till att komma hem med en spegellös till den bruden
I hennes ögon är det inte "en riktig kamera" p g a ren okunnighet.

Och när jag läser TS önskemål, så är det nog en APS-C/fetDSLR typ Nikon D3200 som passar bäst.

En sur kvinna är ett olyckligt hem för alla

Nikon D3200 är ett bra val! Jag lärde mig själv fota med en Nikon D3100!

Haha indeed, få saker är så viktiga för husfriden som ett bra humör ;D

Jag tror att jag kör på en D3200 då den verkar kompetent nog & priset passar (mig )

Dessutom tror jag det är mer av en sån "modell" hon menar, utan att vara säker.
Lättast är väl att hon får kläma på den & bedöma storlek & om det är vad in förväntar sig osv, dock förstör det ju "överraskningsmomentet"... Å andra sidan är det väl mer hennes förslag på present än mitt egna när jag tänker efter, haha xD

Skrivet av macke0010:

Jag kunde inte sagt det bättre själv, men med tanke på att TS sökte en "systemkamera för nybörjare" så tror jag inte han är så sugen på att punga ut 10-15k för en fullformat, så då kommet det ju ner till antinge spegelreflex eller ej vilken är en ren smaksak.

När jag hör "Riktig kamera" så tänker jag direkt på en svart dslr kamera i ett stort kamerahus och rent historiskt är ju det en sådan kamera som är den rätta.

Håller med om "riktig kamera-begreppet" där

Sen var det aldrig meningen att reta någon med min okunnighet, men det finns faktiskt en anledning att jag inte vet nått om fotografering & det är helt enkelt inte något jag är vidare intresserad av & därför aldrig lagt tid på. När man sen läser & försöker jämföra kameror mot varandra så tycker jag allihop är likvärdiga men skiljer +- 10.000kr, antagligen inte utan anledning, men jag ser den inte i vilket fall.

När det dessutom är & ska vara en present så vill jag bara göra ett bra köp & sen vara nöjd med inköpet, det räcker för min del. Har en känsla av att jag nog kommer bli inblandad mer i användningen (eller ännu värre, motiv?) av kameran oavsett vad jag vill & därför är det smidigt med en relativt enkel kamera som är snabb att komma igång med än en som är super avancerad & svår att använda. Jag har alltså noll intresse av att bli ännu mer teknik-support åt hela släkten.

Vill tacka samtliga för toppen hjälp till en total amatör & vi kan nog alla finna njutning av att husfriden här hemma är bevarad ännu en tid framöver :')

Av Ramsam
Skrivet av jookeer:

Kanske du kan fråga henne om hennes definition på "en riktig kamera" förutom att det skall vara en systemkamera man har flera objektiv till och vilka objektivbrännvidder, olika zoomar och fasta objektiv hon syftar på?

APS-C eller FF?
fetDSLR eller slank lätt spegellös?

Budget?

Börjar med att citera vad som står i första posten;

Så vad jag letar efter är alltså en bra allround kamera som hon kan pilla med & kanske rent av byta objektiv osv framöver om hon nu fastnar för det så att säga.

Kanske skulle jag ha formulerat det som såhär istället;

Är tillexempel

Nikon D3200 + 18-55/3.5-5.6 VR2 för ~3.4kkr

ELLER

Nikon D5200 + 18-55/3.5-5.6 VR2 för ~4.5kkr

något som passar för 1 nybörjare?

Om man bestämmer sig för att byta huset på nån av dom, passar objektiv till värre hus eller krävs det adaptrar eller rent av nya objektiv till nytt hus så att säga?

Hur pass bra är dessa objektiv samt kameror rent generellt, är dom dugliga till folk som är "semi-duktiga" med, eller är dom verkligen super basic-basic?

Smärtgränsen såhär i första skedet tycker jag ligger vid 5k, hus + objektiv, men gärna under.

Att du kastar dig med tekniska termer hjälper varken dig eller mig, då jag inte förstår vad nått av det innebär, tyvärr. Angående objektiv osv antar att jag att hon vill ha nått zoom-grej & kanske nått som tar bilder längre bort, typ? (dessa köps isåfall senare, ej med i denna budget ofc) Det jag har letat mig fram till är att FF går bort pga budgeten iaf (?)

Vad hade du köpt/rekommenderat till din 20åriga lillasyster med tveksamt intresse till fotografering?

Av Ramsam

Köpråd systemkamera för nybörjare

Ska köpa en kamera till tjejen då hon lite väl ofta antytt att hon vill ha en sån, "en riktig kamera" om man ska ta henne ordagrant. Nu till problemet;

Jag kan noll, nada, inget om fotografering & tänkte därför be om råd om lämpliga alternativ av er kunniga därute i cyberspace.

Utan att veta alltför mycket om vad hon ska ha den till så får jag gissa att det är till vardagsfoto, natur, ögonblicksbilder, semesterbilder & liknande. Antar att de flesta kameror duger till dessa ändamål egentligen.

Så vad jag letar efter är alltså en bra allround kamera som hon kan pilla med & kanske rent av byta objektiv osv framöver om hon nu fastnar för det så att säga. Storleken borde inte spela nån stor roll, då hon inte lär ta med den på krogen etc.

Önskemål som jag lyckats utröna är;

"riktig kamera" - Som antagligen innebär "system kamera" ?

Går det att byta objektiv är ett plus

Nytt är det som gäller

Ska vi snacka budget så tänker jag mig att lägga ett par tusen ungefär, men det får gärna vara "bra instegsmodeller" utan att min plånbok blöder ihjäl, om det går dvs

Tackar redan nu för hjälpen!

Av Ramsam
Skrivet av ggalaxyy:

Sen när är det där en strul-disk?

På riktigt?

Jag orkar inte nu, men sök på google så får du se. Vet inte hur det var, men det finns olika samsung diskar där "PRO" är dom enda (?) relativt felfria. Ännu bättre, sök här på swec förresten.

Har för mig dom bytte controller med, utan större förbättring...

fast å andra sidan tror jag inte du orkar, så jag gör det i vilket fall åt dig

http://www.sweclockers.com/forum/trad/1321571-samsung-840-evo...

http://www.sweclockers.com/forum/sok?searchid=b607c955-ed55-4...

Av Ramsam

Orkar inte gå igenom, men det ser vid snabb överblick ut att passa, dock 2 saker;

1. För 14k får du/ni/han en bättre pc med intels i7.4790k alt i5.4690k där 4690k är det bättre valet eftersom det låter som att ni är i åldern där spel är allt på en dator. Finns hur många som helst kundvagnar i den prisklassen här på forumet om du söker runt lite

2. Asså ju mer jag tänker på det så är hela paketet liksom, felprioriterat
Hursom, byt iaf minst ut ssdn (strul-disk), satsa mer krut (cash) på prolle & GPU om det ska spelas helt enkelt.

edit

Är för trött & ska sova, men lite snabbt ser det ut såhär;

http://www.inet.se/kundvagn/visa/8120948/2015-05-25

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/8120948/2015-05-25

Det som går att göra här är ju att ta bort 3TB disken & byta upp Grafikkortet 970 -> 980 men det beror lite på hur man vill ha det osv. Som sagt, kolla tester här på swec på framför allt GPU & CPU och jämför pris vs prestanda. GPU beror till stor del i vilket upplösning osv det ska spelas i, om man vill kunna uppgradera i framtiden med ett till grafikort osv. Detta är väl ungefär vad som rekomenderas i denna prisklass här, men invänta svar från fler. Rätt trött som sagt, godnatt & lycka till

Av Ramsam

Har du nån av "Hifi-klubben"-butikerna i stan så har dom några soundbars för ~5k, tex. https://www.hifiklubben.se/hogtalare/hogtalare-till-tv/denon-...

Finns en mindre variant för 2.5k med. Just dom där 2 har jag ej hört själv dock. Rekommenderar att åka & lyssna i butiken om möjligheten finns, eftersom dom nästan garanterat har det framme för provlyssning. Tror du blir förvånad & törs _nästan_ lova att det är mer ljud för pengarna än tex NoN i samma prisklass.

Har själv panasonic därifrån för runt 5k som köptes där för några år sen, helt sjukt nöjd. För din budget så är det soundbar som gäller imo.

(som ref kan anges att jag har ett canton-system från dom oxå, samt billjud för 11k)

Av Ramsam

Dåligt skött rakt igenom av TS, ofattbart. Är du så kass att du inte får ut en skruv så är det nog dags att fundera över vad för val man gjort i livet. Att dessutom försöka göra det till inet's fel är ju... helt otroligt.

Kommer elektrikern hem & byter glödlampor med när det är dags, eller flyttar du bara vidare till nästa hyresrätt direkt?

Av Ramsam

Är bios inställt på ACHI-läge till nya disken? (dvs inte IDE-läge på SATA-porten?)

Av Ramsam

nja, Skylake (nya Intel cpuer) lär väl komma ganska exakt då, dessutom borde ju "nya" radeon-korten kommit ut då? Förhoppningsvis rör det runt lite i prissättningen på aktuella saker som finns nu, men troligen marginell skillnad

Av Ramsam

Riktpris på cpu, mobo & ram?

Skickades från m.sweclockers.com