Inlägg

Inlägg som TaunyTiger har skrivit i forumet
Av TaunyTiger
Skrivet av slipbit:

Jag la min samma dag som du. Men det var nog nån timme efter att någon hade postat länken på Sweclockers. Måste ha haft tur, men lita inte på Amazons prognos. JAg skulle få mina Fuji Instax 20pack-bilder den 17/9. Jag fick de i förrgår. Så håll i och håll ut.

Ja jag tänker nog hålla ut. Har inte så bråttom. Tänkte köra in W11 samtidigt. Kommer den inte till 3/10, kanske jag väntar till Black Friday.

Av TaunyTiger
Skrivet av slipbit:

Osis, jag fick min 2 dagar efter beställning. Du kan ju alltid beställa från Proshop och avbeställa från Amazon.

När beställde du? Min order las 24/8.

Av TaunyTiger

Fan jag som beställde Renegade från Amazon. Insåg nu att beräknad leverans är Tisdagen den 3e oktober. 😳

Av TaunyTiger
Skrivet av Arghuleh:

@TaunyTiger
Jag kör med två tempgivare i vattnet, men det är bara för redundans (min fläktkontroller använder den tempgivare som visar högst värde).
Tänk på att det kan skilja sig mellan tempgivarna kanske 2-3 celsius från fabrik, så dom är inte så exakta heller. Så om man vill vara noga behöver man kalibrera givarna.
Om du har en fläktstyrningsenhet där man kan göra en offset på tempgivarna, så gör en kalibrering mot en tempgivare som du vet/tror visar korrekt värde.

I övrigt, förut av nån anledning styrde jag fläkthastigheten från delta-tempen mellan luft och vatten, men jag kom underfund med att det är onödigt.
Vattentemp som vattentemp, det är den man skall gå efter. Jag kör en vattentemp på max 40 grader (min fläktkontroller är så pass bra så att den automatiskt strävar efter den temperaturen och anpassar fläkthastigheten därefter). Varför jag valde den temperaturen var för att slippa ha fläktarna snurrandes på sådana höga varv, ty, ju högre vattentemp, desto bättre kan fläktarna kyla, konstigt som det låter (fläkthastighet och kylningseffektivitet är inte linjär av vad jag testat mig fram). Temp och ljudnivå skiljer ju sig självklart också mellan olika byggen beroende på typ/antal/storlekar av fläktar och radiatorer, så självklart kan man ju sträva efter en lägre vattentemp. Högre än 40 grader vågar jag inte (men det blir ju tystare).

Vilka temperaturer strävar ni efter?

Ja, jag kör också mina fläktar efter vattentemp. Har 1200rpm fläktar. Högsta jag sett i vattentemp nu på sommaren är 37C. Kör fläktarna i max kring 35C vattentemp. Och just nu 650-700rpm i Windows. Push&pull på frontradiatorn.

Har ganska hög Hotspot temp på grafikkortet. Ett vanligt problem på detta kort tyvärr, la om pastan till Liquid Metal. Men börjar nog bli lite dålig igen. Sen hjälper det ju inte till med att jag kör 450W på grafikkortet och uppskruvad voltage, men det presterar bra.

Spelar istortsett bara i 4k upplösning med undantag BF2042 där jag kör 1440p till 2160p uppskalning med RSR.

Av TaunyTiger

En fråga!
Jag har 2st tempgivare idag.
En som jag mäter vattentempen och en som jag mäter chassilufttempen.
Funderar på nästa gång när jag ska byta vatten i datorn, september-november.
Om jag skulle skaffa en vattentempsgivare till och mäta vattentempen innan och efter radiatorerna.
Ordningen: Tank+pump - chipsetblock - gpublock - cpublock - 2st 420x45mm radiatorer - tempgivare - tank+pump.
Radiatorerna är placerade i fronten och toppen.
Vad är mest intressant här? Vattentempen före och efter radiatorerna, eller vattentempen efter radiatorerna och chassitempen som luften trycks ur radiatorn i toppen?

https://cdn.sweclockers.com/galleri/bild/203859?l=eyJyZXNvdXJjZS...

Av TaunyTiger

Produkt: Corsair ICUE 4000X RGB Black
Länk: https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/datorchassi/cors...
Kategori: Chassi
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5427490
Pris: 999kr

Av TaunyTiger

1x 1tb nvme pci-e 3.0
2st 500gb sata-ssder

På jakt efter en bra 1tb nvme 4.0. Missade den på Bonanzan. :/

Av TaunyTiger

Stone Sour - Tired

Akustiska versionen, even better!

Av TaunyTiger

Funderar på att ta steget till W11. Uppgradera från W10.
Fungerar det bra spel? Hört att det varit lite sådär tidigare iallafall.

Av TaunyTiger
Skrivet av Kalium:

Skulle det vara dumt att gå från en 4790k till en 5800x3d? Vad jag har förstått så är 5800x3d "slutet" på AM4-plattformen. Är det att bakbinda sig för framtida uppgraderingar? Jag uppgraderar inte så ofta. Innan denna 4790k så hade jag en i7 920. Nästa uppgradering tänkte jag sitta på i säkert 6-10 år, så då kanske AM5 redan är ute ut bilden och ersatt av AM6?

Skrivet av DST:

am5 är så störande att pilla med om du gillar sånt @kalium. det enda som håller mig fast vid am5 är att man kanske får en till generation av am5 cpuer. om du inte jagar fps så håll fast vid din haswell cpu ett tag till, skaffe möjligen bara en bättre gpu.
5800x3d har varit den mest imponerande cpu på länge enligt mig men vänta lite till.

Jag gick ifrån en 4770k till en AMD 3600, och vilket stort lyft det va. Hade då ett Nvidia 1080. Men lägsta fpsen ökade så grymt bra att det va ett mycket bättre val än en gpu uppgradering. 4790k till en 5800x3d kommer ge ett ännu större lyft!

Jag uppgraderade inför AMD 5000 serie släppet, men köpte en billig AMD 3600 innan min 5900x släppts. Största lyftet i spel va 4770k till 3600. Inte 3600 till 5900x.

Av TaunyTiger

100kr presentkort på Inet!
3RUWNHWP3WEMVTJ

Fick denna i födelsedagspresent för 5 dagar sedan.
Inga planer på inköp, så först till kvarn.
Giltig i 14 dagar, så antagligen 9 dagar till.

Av TaunyTiger

6900XT med uppskruvad powerlimit och överklockad. Ska väl prestera bättre än ett 6950XT och i krokarna kring 3090ti.

Av TaunyTiger
Skrivet av Beginner:

Typiskt mig.

Först tack för alla inlägg, läst igenom rubbet och som inte ens amatör så fattar jag ingenting. Precis beställt system baserat på ett AMD Ryzen 7 7800X3D och ett MSI PRO X670-P WIFI (enligt råd från firman). Då moderkortet inte finns med här, kan jag andas ut eller ska jag hyperventilera i ett hörn?

Kommer inte överklocka eller så, har ingen aning om hur jag gör det ens.

Du kan vara lugn. Dehär känns mer som ett ASUS problem. 🙂

Av TaunyTiger
Skrivet av DaBone:

Tack! Då bör du inte prova någon, för habegäret kan bli stort.
En avbetald bil är alltid skönt. Frugans bil blev avbetald för ett par månader sedan...

Om jag går till mig själv kommer jag aldrig gå tilbaka till någon bränsledriven bil igen. Det finns inte ens på kartan...
Blir helt förstörd av att köra eller åka med i frugans bil..
Elbilen är överlägsen, bara man kan komma över tröskeln att behöva ladda på långresor.

Själv tycker jag laddstoppen på långresor är sköna och har gjort att jag som tidigare stressnisse, har funnit mitt lugn.
Så mycket tid förlorar man inte heller. Laddar oftast runt 15-20 minuter, innan jag åker vidare.
Knappt man hinner gå in och pissa och komma ut till bilen igen. Så min strategi är att ladda kortare och oftare, istället för längre och färre gånger. Dessa små pauser, gör att du blir mer alert bakom ratten också.
Till vardags laddar jag nog 80-90% hemma under natten, så det är bara att köra iväg med en uppladdad bil varje morgon och sedan koppla in igen, när man kommer hem. Rätt bekvämt... om du frågar mig.

Jag har testat 2 bilar redan. Svärföräldrarna äger ju 2st.
En Skoda Enyaq i80? har jag för mig den heter och en annan Mercedes som de haft länge.

Av TaunyTiger
Skrivet av DaBone:

Den blir billigare i jämförelse med Volvon jag hade.. Trodde du kunde förstå det, men många vill missförstå bara för att...

Jag ligger mellan 5000-7000 mil/år normalt. Räknade min kalkyl på 5000 mil för 3 år sedan och det var liksom inga konstigheter, utan att jag skulle få mycket billigare bilkostnader, om jag bytte till elbil. Installerade en laddstolpe hemma, för 15000kr efter bidrag och den tjänade jag in på 3 månader.
Det jag tagit i beaktande vid uträkningen är alla kostnader, som hör till bilen. Inköp/avbetalning, bränsle/el, skatt, försäkring, service etc. etc..
Så länge man bara räknar på inköp, så kommer elbilen vara ett dyrare alternativ bra länge till. Men så kan man inte räkna, om man vill få sitt bilägande billigare. Det handlar om att man kastar om vart pengarna går i bil-kontot. Vissa poster blir större och andra mindre...

Min fru har en diesel-SUV som jag fick ta några dagar nyligen, då hon ville ha elbilen på en längre resa. På tre dagar hade jag tankat diesel, för lika mycket som jag laddar el för på en hel månad.

När jag gjorde min kalkyl, räknade jag själv på det. Senare har det kommit verktyg på nätet för att snabbare och enklare kunna räkna ut om det är lönsamt eller inte. Teslakalkylen är väl en av de kändaste... dock aldrig provat den själv.

Faktum kvarstår dock att vi alla har olika förutsättningar och hur vi använder våra bilar, så därför är en individuell kalkyl, den enda vägen att gå. Att en elbil är bäst för person A, säger inte att det är bäst för person B. Men utan en kalkyl vet du inte och går du bara efter inköpspris, kommer du aldrig få veta.

Min Tesla har snart gått 30000 mil och rullar på som om inget hänt, utan att ha servats. Bytt bromsbelägg fram själv vid 27000 mil och nyligen fixat dörrhandtag, som inte ville öppna. Volvon jag hade kändes som om den ville packa ihop vid 16000mil, blev bara sämre och sämre, även fast den fick dyra service:ar 1-2 ggr per år.
Den som köpte den sedan, hade den hos Volvo-verkstaden flera gånger under några månader efter köp...

Bra skrivet!
Hade själv kunnat tänka mig en elbil. Men jag som kör ca 1300mil/året. Så blir det ett dyrt inköp.
Kör idag en Focus ST som drar 0,9l/milen. Hade jag haft dina körsträckor hade jag enkelt valt elbil.
Bilen är snart avbetald, så man slipper den kostanden. Nästa bil blir ju helst en Elbil, alternativt en hybrid.

Av TaunyTiger
Skrivet av shugge:

Fördelen med Fan control är att man kan ställa in fläktarna efter både GPU och CPU i en och samma fläktkurva på en och samma (eller flera) fläktar. I BIOS måste man oftast välja att de ska styras efter antingen GPU eller CPU temp.

Ja det stämmer ju. Man kan fördela styrningen per fläkt sålänge det sitter i en separat port på moderkortet, fläktar som berör gpun kan ställas efter gpun och cpun för cpu.

Fan control är säkert ett bra alternativ för TS.
Själv styr jag ju alla fläktar via vattentemp, lägre vattentemp ger lägre cpu och gpu temp.
Har medvetet ställt pull fläktarna i fronten 100rpm högre för "lite" extra flöde över ram-minnet.
Samtidigt som bakfläkten endast körs i 650rpm~, för att inte sno luftflöde för radiatorerna.

Har aldrig själv satt mig in i Fan control direkt, eftersom jag inte känt behovet.

Av TaunyTiger
Skrivet av fragande:

Så extremt mycket mer kontroll och möjligheter med program som Fan Control eller Argus Monitor. Går att basera på flera temperaturer (GPU t.ex.), medeltemperatur över en viss tid för att undvika onödiga RPM-spikar m.m.

Det är lite som att jämföra en gammal trött förgasare med modern elektronisk motorstyrning

Jag kan styra mina fläktar efter gpun i BIOS. Som nämnt i inlägget ovanför styrs mina fläktar via vattentemp via BIOS.

Av TaunyTiger
Skrivet av Knotvillage:

Tänkte samma sak. Finns oftast inget bättre än BIOS. Om man nu inte kör massa olika profiler. Tyst, game, mm

Jag ställer mina fläktar i BIOS sen rör jag dom aldrig igen. Dom snurrar ofta i 250rpm och maxar på runt 800.

Jäklar, 250rpm, då skulle mina fläktar inte ens orka starta.
Ställer fläktkurvan så den ökar om vattentempen ökar.
Brukar toppa 1000-1100rpm i spel, skruvade upp lite för att hålla vattentempen låg (33-34c). Märker att gpun håller lite bättre boost jämnfört med vattentemp på 35-37C. Grafikkortet drar strax under 450w då.

Idlar 650rpm.

Av TaunyTiger

Undervolt på cpun.
Övervolt på gpu och minnen. 😛

Av TaunyTiger
Skrivet av Golaren:

Är du säker? Inet skriver Max längd PSU 200 mm. Men jag kanske skulle packa upp chassit och kolla.

Inet skriver:
Max längd PSU: 130 mm