Inlägg

Inlägg som TaunyTiger har skrivit i forumet
Av TaunyTiger
Skrivet av Azurelight:

Nu blev det ett ROG STRIX X470-F GAMING. Hade Köpte det innan jag hörde talas om Gigabyte Aorus Gaming 7. Jag hoppas det håller måttet.

Vad tror forumet?

Jag skaffar nog samma moderkort, mycket pga att EK kommit med vattenblock som täcker både cpu och vrm.

Av TaunyTiger
Skrivet av Yoshman:

Kommer min luftkylda dator låta mer eller mindre om måltemperaturen är 80°C i stället för 95°C?
Kommer din pump behöva jobba hårdare för att hålla CPUn vid 80°C i stället för 95°C?

Nej, tvärtom. Om det vore möjligt att hålla 150-200°C skulle det antagligen gå att kyla ~100 W helt passivt. NUCs är faktiskt förvånansvärd tysta, att fläktkurvan är lagd så man ligger väldigt nära maxtemperatur är förutsättning för att få dem tysta.

Varför är just 80°C magiskt? Det är noll skillnad i prestanda med Intel. Kör du AMD och använder XFR (d.v.s. kör oklockat) vill man helst hålla sig under 65°C.

Ett Intelsystem har inga värmeproblem så länge man aldrig når 100°C (och även om man når dit händer inget värre än att kretsen temporärt trottlar). Lite mer flytande för Ryzen, skulle inte kalla det "problem" bara för att XFR/XFR2 inte kan användas fullt ut, men där finns i alla fall en poäng med temperaturer ner till 65°C där.

Varför försvarar man ett dåligt jobb i värmeöverföring!

Min stackars pump får ju jobba mer än vad den hade behövt om värmeöverföringen hade varit bättre. När de är 30C skillnad på en delid eller icke delid, jag har en pump som styrs via cpu temp. 30C är mycket tycker jag iaf!

80C tog jag som ett exempel på min cpu då den springer ditåt vid full belastning. Hade jag delidat den hade den kanske knappt nått 60C? Vem vet?

Jag är inte intresserad av temps så höga. Som jag också nämnde, Kylningen kostar 7-8000kr. Jag vill inte ha en cpu som inte kan leda bort värmen. Då blir ju mitt kylningssystem helt bortkastat! 8700k har tydligen gjort stora framsteg de lilla jag sett iaf. Men 2700x är fortfarande bättre, och ganska mycket bättre, i värmeöverföring!

Av TaunyTiger
Skrivet av AdoringFan:

Min 4790K i 4.4 håller sig sval med en 212, så låter som att du har ett måndagsex eller dålig setup i datorn.

Och sval innebär?

Skrivet av Kwirek:

Det är lättare att kyla 80C+, så har du den temperaturen kan fläktarna gå långsammare för samma kylning. Det är nämligen temperaturskillnaden mellan lufttemperaturen och radiatorn/kylarensom sätter kylkapaciteten. Sätter du fläktkurvan och pumphastigheten efter detta (dvs så att de inte drar på 100% vid irrellevant låga temperaturer) får du ett tystare system för samma mängd fläktar. Klarar processorn och systemet i övrigt höga temperaturer är det bara att tacka och ta emot.

Skickades från m.sweclockers.com

Mina fläktar snurrar i ca 600rpm på idle. Just nu har jag en vattentemp på 27,2C och gpu på 28C. Kärnorna håller 38-51C. Detta med viaplay igång och sweclockers forum fönster. 51C nästan vad en 2700x toppar i full belastning.
Kan inte riktigt minnas vad jag satt fläktarna och toppa i rpm, men ca 1000rpm i full belastning. Men de spelar ju mindre roll vad jag sätter för rpm, jag vinner inte mycket på de. De är Intels förmåga att överföra värmen som sviker. GPUN har toppat 48C i full belastning en längre tid, 45C i heaven benchmark 30minuters run.

De känns som att du ifrågasätter min kunskap, när de mesta hänger på Intel's värmeöverföringsproblem.

Gpun är den enda enheten i min loop som påverkar vattentempen, (så de märks) i min loop där gpu och cpu är kopplad. Använder flytande metall mellan både gpukärna och cpukärna och mina block. Ingenting att bortförklara! Intel gör ett dåligt jobb på värmeöverföringen, och jag tror AMD gör de bättre! Kika bara i detta forumet, folk pratar delid, men ända gången de nämns så är de Intel de handlar om. Jag litar på de helt enkelt!

När du köper en Intel cpu så kan du räkna med att du gör antagligen ett bättre jobb i värmeöverföringen mellan ihs och kylare än vad intel gör mellan ihs och die!

Av TaunyTiger
Skrivet av Yoshman:

Dagens Intel CPUer är garanterade att tåla 100°C. D.v.s. de är garanterat stabila och de presterar lika bra vid 99°C som de gör vid 65°C.

Så i mina öron låter det rätt korkat att köra sin kylning så att kretsen ligger väldigt långt under maxtemperatur. Enda resultatet av det är högre ljudnivå.

Temperaturer från min jobb-dator. Normalt under kompilering som lastar alla CPU-trådar till 100 %, CPUn håller hela tiden maximal turbo (är en Intel NUC).

De är inte de de handlar om, de är den dåliga värmeöverföringen!
Som klippet bevisar jag länkade. De finns kylnings kapacitet. Men du kan inte utnyttja den med en i7a från Intel tyvärr. Jag har en vattentempmätare i fronten på datorn, så jag kan kika direkt hur belastning på cpun påverkar vattentempen.

Skillnaderna på att delida en cpu eller ej. Intel! Gör om gör rätt! Nu när AMD äntligen ger lite konkurrens, kanske sluta snåla och faktiskt löda fast IHS och DIE igen, men inte änsålänge. En 8086K med fastlödd ihs tack, eller kanske lite mindre silicon.? Hade lätt köpt de!

Den stora anledningen till vattenkylningen är en låg ljudnivå och låga temps. En dator med fläkt låter antagligen betydligt mer, speciellt om man har en cpu som toppar 95C! Min pump styrs dessutom av cpu tempen. Får jag en svalare cpu får jag en ännu tystare dator. Inte en Intel cpu som hoppar upp över 80C+.

Av TaunyTiger
Skrivet av anon200632:

Detta stämmer ju inte om man ser vad folk rapporterar här på forumet samt om man googlar 2700x run hot.

80-90 grader gör 2700x och det stock.

De kan ju säkert variera beroende på kylare. Jag har sett många trådar där folk haft problem med temps på sina i7or, och folk rekommendera en delid. Skämtar du med mig? Byt ut cpun!

Jag räknar med en bättre värmeöverföring på AMD cpu jämnfört med en Intel.

De är dehär jag menar ju! Kikade nyss på detta klippet:
https://www.youtube.com/watch?v=Q2SIrV_4-dM

1080ti ligger på 25-26c i full load, 8700k ligger på 80C+. Nu testade han ju inte en 2700x, men han nämner att cpun inte är delidad. Mycket tråkigt att de krävs såna ingrepp på Intel. De är tur att en loop med 4st 480mm radiatorer kan hålla en 8700k så "sval". Undra om intel's stockkylare fixar de? Eller de är kanske därför dom slutat skicka med en kylare? Vem vet.

Du har ju en 1600x själv? Vad har den för temps och vad för kylare kör du? Jag är inte alls någon fanboy, hade lätt kunnat tänka mig ett 8700k system, men vad jag sett på värmeöverförings kapaciteten, så är jag inte alls sugen.

Av TaunyTiger
Skrivet av anon200632:

@TaunyTiger
Då har du nog missat att Amds nya cpuer går lika varma eller varmare.

Min 8700K ligger på runt 60 grader under stress med en Noctua d15s kylare, oklockat.
Inte så varmt tycker jag.

Och amds 2700x verkar ju ligga uppåt en 80 grader under stress.

Nej de låter ju definitivt bättre än föregångaren 7700k. 2700x går fortfarande svalare än vad en 8700k gör enligt denna sidan, och då är jag osäker om offset är inräknad här som nämns på sidan. Men 45-55C verkar vanligt på en ickeklockad 2700x.

"It’s also worth noting that AMD have introduced a 10°C offset on their 2700X CPU. This offset is designed to encourage more aggressive fan profiles to aid with cooling and therefore allow AMDs XFR2 and Precision Boost 2 more headroom to operate."

Tippar på 45C med anledning av texten ovan!

Källa:
https://www.vortez.net/articles_pages/amd_ryzen_2700x_review,...

Av TaunyTiger

@Dekkan: ahh missade att de stod 860 på ena. Trodde båda va 960.

Av TaunyTiger
Av TaunyTiger

Intels cpuer går så varma, stor anledning till varför jag väljer AMD. Har själv en 4770k idag, och den är ju kass på att leda värmen den skapar. En viktig grej när man byggt costumloop för 7-8000kr. 80+grader, nej tack du!

Av TaunyTiger
Skrivet av AMD-FX:

Här finns lite speltester mellan AMD vs AMD eller Intel vs AMD i splitscreen med nya och gamla processorer https://www.youtube.com/channel/UCueyCLPsCxjk1ZwtAmu6Gvw/vide...

Lite tråkigt att han kör 1260x720. Även om de blir mer belastning på cpun såklart, men de är väl ingen som spelar i den upplösningen?
Hade varit mer intressant och sett siffrorna i 1920x1080 och uppåt.

Av TaunyTiger

Funderar på att beställa denna vätskan.
Någon som testat?
https://www.coolerkit.se/shop/xspc-ec-6-clear-2604p.html

Av TaunyTiger

Här sitter jag ikväll, tar en öl och lite whiskey (inne på 3e glaset).
Sambon och dottern sover. Polaren har nyligen byggt färdigt sin nya dator så han kan vara med och spela, (AMD 1600X, STRIX 1060 6gb etc etc). Lite avundsjuk är jag på han. Alltid kul och skruva i datorn när de kommer till nya delar.

Så sitter och bläddra lite och råkade trilla över detta paketet:
https://www.komplett.se/product/1007145/datorutrustning/pc-ko...

Sen i efterhand tänkte jag på vattenblock, och hittade detta:
https://www.ekwb.com/shop/ek-fb-asus-strix-x470-rgb-monoblock

Ser ut som en jäkla nice kombo! Jag lovar och avvakta tills imorgon. Men med lite whiskey i kroppen är jag sugen på att beställa direkt! Haha!

Update! Byter däremot minnerna mot g-skill 3200mhz cl14 tror jag:
https://www.inet.se/produkt/5300299/g-skill-16gb-2x8gb-ddr4-3...

Kommentarer?

Av TaunyTiger
Skrivet av makarickiri:

@TaunyTiger Innan min 7700K åkte på en delid låg den på 80°C i stock, med min custom loop...
Nu är det runt 60°C i 4,9GHz med custom loop.
Intels pasta är tragisk. Sen har dom jävligt mycket silikon mellan IHS och CPUn så felet kan ju vara där med

Skickades från m.sweclockers.com

Ja, jag har samma problem med min 4770k.
Tycker inte de är upp till oss konsumenter och riskera att förstöra cpu där ingen garanti gäller. Pga detta köper jag en AMD som nästa cpu, tänker inte köpa en 8700k som eventuellt går sönder om man gör en delid pga intels dåliga lösning på värmeöverföring.

Av TaunyTiger

Användare: @k0rken
Typ av affär: Han sålde
Tillvägagångssätt: Swish + frakt
Produkt: ASUS STRIX 1060 6gb

Positivt:

Bra paketerat, bra kommunikation, snabb och smidig leverans!

Negativt:

Inget

Slutbetyg: 5/5

Av TaunyTiger

@Zippeer: usch vilka temps utan delid. Hoppas Intel lär sig tillslut.

Av TaunyTiger
Skrivet av dumbo:

Då är det ett påslag på runt 1500% då, kanske, utan att veta exakt modell, såklart.
Har man något annat än flagskeppsmobilerna är dock utbudet i regel rätt skralt och hittar man det som passar till den modellen man har är det lite av ett lotteri med kvaliteten.

Jag köpte ett bakstycke till min Galaxy S5 från Fyndiq. Det höll tills jag försökte montera det. Då sprack det runt de små "snäppfästena". Ersättaren från Kina kom på 2 veckor. Klart värt att vänta på något som faktiskt går att använda till det det är tänkt.

Ja de va inte lätt och hitta tillbehör till min telefon, Oneplus 5. Men nu är skyddet på och sitter som en smäck!

Av TaunyTiger
Skrivet av dumbo:

Grejen är ju att de saker man köper har i Sverige i regel är just det allra billigaste skräpet från Kina med ett påslag på 1000%. Köper man från Kina kan man välja ur ett otroligt mycket större utbud och man kan få betydligt högre kvalitet.
Det blir i regel även billigare även om man räknar in postnords avgifter. Även om jag kan tycka att det är rätt surt med ett påslag på 73kr på tex ett displayskydd så blir det ändå bara typ 83kr för ett som är i glas medan man får betala typ 200kr på Kjell för någon värdelös plastfilm som sitter kvar i en vecka eller två.
Vad gäller vissar typer av saker så finns det ett värdelöst till obefintligt utbud i Sverige och de produkter som finns är ofta undermåliga så man är ju "tvingad" att köpa från Kina om man vill ha annat är det allra billigaste skitet.

Jag köpte ett nytt skydd till min telefon från fyndiq i glas. 169kr kostade de. De va de dyraste dom hade. Tänkte att de är förhoppningsvis bäst. Tycker de låter som en rimlig summa. Hade säkert funnits billigare i kina. Men de tog 1 dag efter beställning så hade jag de i min hand. Helt klart värt de!

Av TaunyTiger

Anledningen med straffskatten är väl att man inte ska köpa skräp från kina? xD
Jag har aldrig handlat på wish. Jag har tillräckligt med skräp hemma tycker jag!

Av TaunyTiger
Skrivet av Teddis:

Frågan är snarare om du får ut en högre stabil maxklock, vilket är fullt möjligt men en annan fråga. Säg att du har ett mediokert kort och referenskylaren klarar 2000MHz på 84c medan vattenkylning klarar 2000MHz på 54C. Båda lösningar kommer kunna köra den klockhastigheten men den förstnämnda får köra offset +120 medan vattenkylda får köra offset +40.

Offset skiljer nog inte i mhz iaf, oavsett kylning. Längesen jag höll på och kladda nu med frekvenzer.
Vinner nog inte högre frekvenzer med vatten vs stock heller. Fördelen med vatten är ju att den stannar på den frekvenzen, så jag vinner ju ändå prestanda.
Kör ju 2126mhz just nu, de är stabilt på vatten. De va även stabilt på luft den lilla stund den stod på 2126mhz, men de dröjde inte länge innan den gick ner till 2113mhz och fortsatte neråt.

Av TaunyTiger

@Muddyvaines: Bra val av whiskey.
Kan även rekommendera Nikka All Malt, Lite lenare och inte lika hög procenthalt.
https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/nikka-all-malt-42701

Bow more 12y är en av mina favoriter, passade på att köpa en 15y, (inte den på cherry fat, den va mesig!), på taxfree sist, och den är de mer krut i. Men Bow more 12y är alldeles perfekt!
https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/bowmore-43301