Inlägg

Inlägg som Pshycoone har skrivit i forumet
Av Pshycoone
Skrivet av Aleshi:

Har kollat runt lite. Verkar inte finnas BIOS-stöd för det moderkortet.

Hur menar du med avsaknad utav BIOS-stöd? Jag antar att du menar att mitt moderkort saknar stöd för Ivy-Bridge?

Såhär står jag just nu iallafall; Har kontaktat PC-konsulten där jag köpte min dator (modell X-768) angående moderkortet.
Dom säljer nuförtiden en laptop utav samma chassi under bemärkelsen X-768B, så jag har frågat dom om det är samma moderkort i X-768B som i min X-768 (Jag köpte min under namnet X-768 iallafall, kanske inte är någon skillnad trots "B"-tillägget). Är det ingen skillnad på moderkorten i deras modeller så kommer jag kunna byta min processor till samma modeller som man kan välja hos deras konfiguration och just nu väntar jag bara på deras svar.

Av Pshycoone
Skrivet av Puttefnasket:

Tillåter ditt moderkort att du byter processor, du sitter ju på en bärbar nu och väldigt få går att byta processorer på överhuvudtaget?

Har ett "öppet" chassi som tillåter utbyte utav alla delar; kollade även med PC-konsulten där jag köpte datorn som håller med om att utbyte är möjligt.
(Dom till och med erbjöd delar åt mig om jag var ute efter att köpa sådant då).

Skrivet av simon253:

sitter du på bärbart kan det bli svårt att byta. (vet inte ens om det går).

Skillnaden mellan IB och SB är verkligen inte stor. Vanligtvis så brukar det handla om ca 15% bättre prestanda i IB vid samma klockfrekvens osv.
rätta mej om jag har fel.

förresten är det nm och inte mm

Kör en Clevo med P170HM med öppningar i chassit för att kunna byta allt utom moderkort (P170HMX).
Jo, det har jag läst också. I mitt fall blir det ju som sagt byte från en 2630QM (2,0GHz) till en 3840QM (2,8GHz) eller 3940XM(3,0GHz) vilket är rätt stor skillnad för mig som programmerare.
NM alltså, I'm still a young padawan.

Skrivet av infexis:

Tar du bort kommatecken och frågetecken och lägger till en punkt har du svar på din fråga:-)

Om moderkortet stödjer det kan jag gå ifrån en SB-processor till en IB-processor.

Hahaha, touché, där har du en poäng. Ska försöka få tag på tillverkarna för att få mer info om moderkortet;
Kan inte processorområdet riktigt så jag tänkte fråga utifall det finns någon mer "större" skillnad mellan Sandy och Ivy!:)

Av Pshycoone

Skillnad mellan ivy & sandy.

Tjenare!

Har nuvarande en 2630QM-processor vilket är en Sandy-bridge-processor (32mm) och funderar på att byta till en 3940XM (vilket är en ivy-bridge-processor på 22mm). Om moderkortet stödjer det, kan jag gå ifrån en SB-processor till en IB-processor?

Tack på förhand!

Av Pshycoone
Skrivet av Jalle64:

Är du bara säker på att du kan byta CPU till annan, vilket borde synas hos tillverkaren av LapTopen, så bör det inte vara några som helst problem med dessa 10W mer som de andra drar. Men kolla med tillverkaren först och främst.
Tänk bara på att dina garanti på datorn kan riskeras om du gör galet.

I know, I know. Men då borde det inte vara så farligt med tanke på att jag har 118W tillgodo efter grafikkortet. Har redan kollat upp så att det är samma socket osv. Sitter dessutom med en Clevo P170EM vilket har möjlighet till utbyte utav alla delar utom moderkortet, så den biten är redan fixad.

Tack för informationen iallafall, skönt att få det utrett!

Av Pshycoone
Skrivet av Jalle64:

En bra grej är att skriva vad du har och vad du tänkt byta till.

Ville helst ha allmänna tips kring det men jag kan väl slänga till det också;

Har just nu en Intel I7 2630QM som har en TDP på 45W.
Det jag originellt tänkt uppgradera till är en I7 3740 QM, vars TDP också ligger på 45W. (Enligt sidan notebooktech så är maximala strömförbrukningen samma som TDP: http://www.notebookcheck.net/Intel-Core-i7-3740QM-Notebook-Pr... ).
Men vad jag gärna hade velat uppgradera till annars om jag kan har mer energi tillgängligt är en 3920- eller 3940-XM, som har en TDP på 55W.
Detta är vad som orsakar förvirringen. ;/

Av Pshycoone

Strömkonsumering av processorer.

Ohoy alla svenska klockare;

Ska byta processor i min laptop och har beräknat att jag har tillgång till totalt 220W.
Mitt grafikkort drar redan nu 75-100 (Jag säger 100 eftersom jag skall uppgradera det strax till ett 7970M som drar 100W) och jag behöver såklart ha reda på lite strömkonsumering utav processorer för att veta vad jag kan sätta in (notera att sockeln vet jag redan);
Så hur får jag reda på hur mycket en processor drar?
Vad jag har hört så är TDP:n inte samma sak som den maximal konsumptionen.

Tack på förhand!

Av Pshycoone

Att hitta delarna är inga problem, Google är vår allas gud.

Men tack för tipsen!

Av Pshycoone

Uppgradering; CPU || GPU + HDD && SSD!

Ohoy, har nu samlat ihop lite cash och efter att ha suttit med samma dator i två år strax så känner jag att det är dags att byta ut lite delar och kan behöva lite råd då jag inte har full koll på allting. (Före folk börjar påstå eller klaga om att det oftast inte går att byta delar i laptops så påpekar jag att jag har varit i kontakt med PC-konsulten där jag köpte min laptop, dom har då givit godkännande/berättat att det går att byta, och jag har även kollat så att delarna jag är ute efter passar med mitt moderkort).

Såhär ser min nuvarande datorspec ut;
CPU: I7 2630QM (2.0 GHz)
GPU: AMD Radenon HD6970M
RAM: 8GB DD3
HDD: 2 x 500GB
Moderkortet; Clevo P170HMx (dvs. min laptopmodell är Clevo P170EM)

Diverse andra saker tror jag inte spelar någon roll (kan skriva det senare utifall det behövs).
Det som just nu skapar en flaskhals i prestandan är hårddiskarna, jag har planerat att byta ut mina två 500gigs mot en SSD på 120 GB och en (om det nu finns) 1TB. Gärna större om det skulle gå, haha!
Sedan så har jag även kikat på att byta ut mitt grafikkort eller min processor.

För tillfället så har jag kikat på ett Radeon 7970M då de ligger lika inom strömförbrukning och det passar på mitt moderkort. Men samtidigt så vet jag inte om det kanske är processorn som drar ner prestandan också, så jag har funderat och kikat på en I7 3740QM (2,7GHz); problemet är väl att jag inte vet vad som vore mest värt att skaffa just nu. (Den som behövs minst lär jag köpa senare i sommar istället).

För dom som vill veta lite motivation osv. så använder jag datorn till tyngre spel (rättare sagt till att spela alla diverse spel) men jag renderar även grafik, modellerar och sysslar med programmering på heltid i olika språk (därför känner jag mig nästan mer motiverad till att skaffa bättre processor).

TLDR;
Behöver tips på en SSD (120GB) och en stor mekanisk hårddisk.
Behöver tips gällande vad som bör gå först, AMD Radeon 7970M eller en I7 3740QM.

Tack på förhand.

Av Pshycoone
Skrivet av LinusNeuman:

http://www.youtube.com/watch?v=YF8CUSiPDJ0

Nvidia gjorde detta för tre år sedan?

Kan väl vara värt att notera att det i videon är en helt tom miljö, ingenting förutom håret som kräver direkt mycket beräkningar.

Vad jag skulle gissa på att AMD menar är att det har lyckats införa detta till spel, dvs. en dynamisk spelmiljö med massa andra pågående händelser/aktiviteter/beräkningar samtidigt, och lyckats få håret på en såpass högt realistisk nivå.

Av Pshycoone

Sitter på en X768-B från PC-konsulten. Har haft den i ett och ett halvt år nu och skall nu i Mars uppgradera såväl grafikkort som processor och RAM-minne. Funderar på att köra in en SSD eller två dessutom.
Har varit mycket nöjd med datorn, kör även matt skärm vilket har fungerat utmärkt. Dom är oerhört trevliga gällande service och support, likadant så håller dom hårt på att kunden skall vara nöjd. Har ett bra exempel; När jag beställde min så slarvade Posten bort den (enligt PC-konsulten) och eftersom dom var tvungna att sätta ihop en ny så fick jag lite bonus pga. väntan. I mitt fall så fick jag matt skärm, lite extra RAM och väska på köpet (värde c.a. 1500-2000). Prestandan är hållbar också. Köpte min för 15K, kan rekommendera dom starkt!

Gällande uppgradering och dylikt;
Mitt chassi är Clevo P170. Grafikkortet, processorn, RAM och TV-kort sitter under samma lucka (vilket hålls fast utav 3 lätt tillgängliga skruvar), det är superlätt att rensa fläktar och kylflänsar och likaså så skall alla andra delar vara lätta att byta. Man har även en lucka för varje hårddisk, superenkelt att byta också! Visst, delarna kommer kosta mer att uppgradera (M-kort kostar tyvärr, likaså processorerna), men jag använder min laptop både för spel och skolarbete, så det är mer värt än en stationär. (Hade en stationär förut som var high-tower, ett jäkla åbäcke att bära runt på till LAN. )

Av Pshycoone
Skrivet av niclasc:

Ta ur den ur skalet och koppla in den direkt i datorn.

Det fungerade inte, samma problem som innan.
Funderar på om det är något inuti. dvs. att jag måste öppna upp den och leta efter fel för att fixa det hela?

Av Pshycoone

Återhämta data på extern HDD.

Tjenare!
Har en extern hårddisk som vägrar fungera korrekt och har en hel del dokument/bilder etc. på den som jag vill ha kvar (om möjligt);
Hårddisken sitter just nu i sitt skal och när jag kopplar in den till strömmen så startar den (som den skall) men sedan efter en väldigt kort stund dör den igen - som om den startar -> och startar om. Och sedan upprepas detta.
Frågan är nu vad jag ska göra? Den verkar inte koppla in sig till datorn under tiden som den faktiskt kör aktivt och därmed så kommer jag inte åt den ordentligt;

Någon som har tips på vad jag kan pröva/göra?
Eller är det bara att slänga skiten?

EDIT;
Skulle det behövas så har jag allting som krävs för att öppna upp hårddisken.

Av Pshycoone
Skrivet av Generalkyckling:

Så är det ju med allt, en stationär är helt enkelt mer dator för pengarna.
För egen del blir det snart laptop då det hade underlättat att ha möjligheten att arbeta vidare på arbeten på samma dator, oavsett om jag är hemma, i skolan eller hälsar på päronen :).

Precis vad jag tänkt också! Speciellt när jag både senare pendlar till skola (ojsan, lite fri tid där för en laptop), pluggar, sticker iväg till polare och ska spela (har tröttnat lite på att bära runt på min hightower-stationära) och när man drar annanstans som datorn kan fördriva tid. :>

Har f.ö. beställt från PC-konsulten nu.

Av Pshycoone
Skrivet av Generalkyckling:

Som någon redan nämnt är det ett 6970 och det slår 560M på fingrarna ganska hårt.
16GB kan anses vara mycket, men är något jag själv kommer köpa när jag har pengar då jag arbetar en del med highpoly-modellering/skulptering, men ser nu att du har konfigurerat en egen som säkert passar dina behov bättre!

Om det blir en dator från PC-konsulten får du gärna skriva här hur du tycker den är när du fått den. Är intresserad av deras datorer jag med.

Jo men då förstår jag att du vill ha mer RAM. Jag kommer förmodligen inte syssla med highpolymodeller utan kommer köra på mer low-poly. Och jag har inte orkat lära mig Mudbox för att skulptera ännu, dock kan det förstås då jag egentligen är programmerare.

Skrivet av dubido:

Om du frågar mig skulle jag inte välja en bärbar eftersom 3D cad, bildprogram, spel kräver en del och bärbara är både slöare, dyrare och mindre skärm. Dock lockas jag då och då av tanken att ha en enkel dator och slänga alla prylar och sladdar som inte behövs.

Har en stationär dator redan ifall jag skulle behöva mer tyngre saker, som t.ex. utrenderingar och dylikt.
Denna kommer användas till studier, dock vill jag ha hög prestanda på den för att fortfarande kunna spela någorlunda bra spel, nostalgitrippa in till Red Alert 1 och då också kunna jobba någorlunda bra på den.

Skrivet av Atlas Tasume:

Ursäkta att jag lånar tråden lite nu:
Får jag fråga vart du hittade till stället där du bygger ihop en egen laptop på den där sidan? Jag tittar, men hittar inte...

Man får gå och välja dator, efter att man valt datorn så får man då välja delar själv.

Av Pshycoone
Skrivet av Marcusk:

Du läser fel, den har en 6970M som är ganska mycket bättre.

http://www.notebookcheck.net/AMD-Radeon-HD-6970M.43077.0.html

http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GTX-560M.48313.0....

3DMark Vantage - P GPU no PhysX

11573 mot gtx 560s 8059.5

Ja, det ser jag nu, mitt fel.

Har valt:

X-768 11.720,00 kr 14.500,00 kr Ta bort
+ Standard 1920x1080 blank
+ Normal garanti/branschstandard - max 7 felaktiga pixlar inom 14 dagar (efter leverans från oss)
+ I7 2630QM 2,0-2,9 GHz 6 MB, 45 W
+ 8 GB DDR3 1333 MHZ (2x4GB)
+ ATI Radeon 6970M 2GB (Ersätter GTX 470M) 1.500,00 kr
+ 500 GB 7200 rpm 600,00 kr
+ 500 GB 7200 rpm 600,00 kr
+ Inget
+ DVD-brännare
+ Intel Centrino 6230 Advanced - kombinerad blåtand (2 antenner) 80,00 kr

Vilket blir inom min budget, frågan är ju sen då bara vad frakten ligger på, inte allt för mycket hoppas jag på.

Av Pshycoone
Skrivet av Generalkyckling:

http://img842.imageshack.us/img842/6787/laptopl.jpg

Ihopsatt på pc-konsulten.se

Tvivlar på att du får mer laptop för pengarna. (Råkade välja "fel" hårddisk, du får 500GB hybrid för 200kr extra).

Ovannämnda Asus och ovannämnda Kobalt har 560M i grafikkort, vilket klår 470GTX om jag gissat rätt?
Dessutom känns 16 GB RAM liiiite väl mycket. D:

Av Pshycoone
Skrivet av MasteraCe:

Ska du köpa märkesdator så är detta den du ska ha http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=635481

Ser också bra ut, ligger i ungefärlig samma prestanda och prisnivå som Kobalts version, bara leveransen som är kortare med andra ord. :>

Hur är det med i7:an, är den värt dom pengarna?

Av Pshycoone

Kobalt ser det ut att bli, riktigt bra datorer! Seg leverans, men med såpass bra prestanda så är det förhoppningsvis värt det!

Av Pshycoone

Sommarjobb + spelintresse = dator.

Tjenare alla swe:are.

Skall skaffa en bärbar nu, efter att ha varit trogen användare av stationär i hela mitt liv, och kom på att det inte riktigt är mitt område.
Har en budget på 15000 kronor och letar efter en bärbar dator att både spela och arbeta med, mest fokus på spel då det är just också det jag skall arbeta med.

Undviker helst en Apple/Mac då jag är inte kan operativsystemet alls och känner samtidigt att jag hellre håller mig till Windows för tillfället. Datorn behöver dock inte innehålla operativsystem nödvändigtvis, har ett extra set hemma med W7 Ultimate (Nej, det är faktiskt inte nedladdat).

Så, några schyssta personer som kan ge mig lite hjälp?

Av Pshycoone

Surround - 5.1 ljudpaket till dator

Tjenare alla Clockers, lite nybörjare här och söker lite info och tips från folk som kan.

Ska införskaffa nytt ljudsystem till min dator, sitter nämligen på ett 2.1 system ATM.
Kollar efter ett 5.1 system till datorn men har lite svårt att hitta ett som är bra bland alla olika butiker som säljer, behöver därför hjälp. Min budget ligger på ungefär 3000-4000 i pengaväg just nu, men kan öka lite smått efterhand.

Tackar för alla ev. tips på förhand!