Inlägg

Inlägg som NightFred har skrivit i forumet
Av NightFred
Skrivet av white-k:

Är ett nytt ASUS TUF GeForce RTX 3070 V2 8GB (LHR) för 8000:- ett bra pris nuförtiden?

Tittat efter det kortet en längre tid. Svårt att hitta men kommit upp ibland kring 9-9,5Tkr men då har det varit slut igen när man skall köpa.

Av NightFred
Skrivet av Isako:

Hejsan är intresserad av vad ni tycker är ett rimligt pris för en dator som är inköpt I april 2020.
Datorn består av dessa komponenter och inköpspriset 2020 var 20tusen.
1 x AMD Ryzen 7 3700X 3.6 GHz 36MB
1 x ASUS GeForce RTX 2080 SUPER 8GB DUAL OC EVO v2
1 x Kingston A2000 1TB M.2 NVMe
1 x Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL18 Vengeance
1 x Noctua NH-U12S
1 x Fractal Design Define C Svart
1 x be quiet! Pure Wings 2 120mm High-Speed PWM
1 x MSI B450-A PRO MAX
1 x Seasonic FOCUS GX 650W
Kan även tillägga att inet byggde ihop den och testade.
Tack på förhand!

Grafikkortet i sig är nog den mest åtråvärda saken. Också den som sätter priset på datorn. Men kring 6-7 tusen för grafikkortet. Resten svårt att säga så mycket om. Men kring halva inköpspriset.

Av NightFred
Skrivet av Robindanny:

1080p med skärmen jag har just nu. så antar att jag behöver köpa bättre skärm? Vad är det för specs som rekommenderas för att få bra upplevelse?

Kanske lite överdrivet med 33Tkr.

Många har gått från 1080p till 1440p i upplösning och då behöver man bättre grafikkort och lite snabbare CPU men första inlägget är väldigt överdrivet. Problemet nu är dock att det är mycket svårt att få tag i grafikkort och de är dyra. Men en dator kring 20Tkr borde ge en tillräckligt bra upplevelse även om du kör 1080p eller 1440p.

Fundera över följande!
Max budget för datorn?
Skall ny skärm ingå?

Vad sitter du på idag? Kan något användas?

Av NightFred
Skrivet av Danis:

Tack för din tid! Hur står sig denna i jämförelse? Tycker dem verkar snarlika

https://www.elgiganten.se/product/gaming/stationar-dator-gami...

Egen byggd är ju alltid bäst men om man jämför dem här två?

Samma i stort sätt förutom att Elgiganten har en generation nyare CPU. Men hade alla dagar i veckan tagit egenbyggd. Du kan inte göra någon direkt uppgradering utan stöta på problem med den från Elgiganten.

Av NightFred

Trist om nu 4000 serien kommer och hamnar på samma höga pris som 3000 serien. Att betala 9Tkr för ett 3070 och så kommer det ett 4070 om 6 månader som ut presterar 3070 men kostar typ samma. Hade man vetat om att priserna går ner för 3000 serien och 4000 serien går upp så hade det varit mer intressant att köpa ett 3070 kort. Jag behöver inte ha det nyaste och snabbaste utan vad som kan driva en 1440p skärm på normala eller högre inställningar. Prisbilden kommer inte att hamna på det "normala" på flera år utan det kommer att vara dyrare men kommer det att finns 4000 serien kort att köpa eller är det som idag? Det lär nog bli som idag är min spaning.

Av NightFred
Skrivet av Apemoves:

Jag har använt kompressorluft i säkert 20 år och det har aldrig vart nåt problem. och då blåser jag bort damm säkert varannan månad på grejerna. (fläktar, kylflänsar, psu etc) bättre dammfritt än dammdöd....
Bara ha koll på så tanken är dränerad från vatten/fukt så det inte kommer med ut från blåsmunstycket.

Absolut, det funkar säkert. Minns en lång diskussion i ämnet här på forumet. Kan dock tyvärr inte hitta den specifika tråden att visa men där var många som hade åsikter i ämnet. Vad jag mins var att kompressorn i garaget inte var riktigt ren utan gav i från sig olja. Jag är absolut inte någon expert i ämnet men om så är fallet kanske man skall hoppa över att använda den i garaget och köra med tryckluft på burk istället.

Tråd i ämnet där man tar upp oljefri kompressor - #17402646

Av NightFred
Skrivet av Loup_Wermland:

Hallå, supertack för alla svar. Åkt på Corona så just nu är det som en kraftig influensa så jag ska kolla följande när kroppen "lyder mig bättre"
- ta kort på innanmätet
- kolla exakt beteckning på PSU
- testa ta bort grafikkortet och bara nyttja interngrafiken
- blåsa rent från damm (blir kompressorn )

Återigen tack för tipsen, grabben här är lite nere då han inte kan köra game, hehe. Nyttig erfarenhet

Krya på dig.

Men använd inte kompressorn. Använd luft på burk!! luften från kompressorn innehåller olja och anses inte vara så ren. Ett tips bara.

Av NightFred
Skrivet av Loup_Wermland:

Hej,
Byggde en dator åt grabben för ett år sedan och den har funkat perfekt tills nu. Idag slocknade båda skärmarna, ett litet streck med pixlar på en av skärmarna. Testade skärmarna på en laptop, funkade.
Han hade ett GeForce GTX 1050ti 4gb men åkte och köpte ett MSI GeForce GTX 1650 4gb och stoppade in, han ville ändå uppgradera lite. Allt funkade direkt. Efter några timmar så slocknade skärmarna igen. CPU- och GPU-fläktarna snurrar inte Annars lyser chassit upp, liksom tangentbord, mus, hörlurar och fläkten bak i chassit snurrar. Även PSU-fläkten snurrar.

Orolig att moderkortet gått och ev nya grafikkortet....

Det är en hemmabyggd dator med:
AMD ryzen 5 3600g med tillhörande fläkt som ingick
ASRock B550M-HDV
2x8 GB ram corsair vengeance 3600
PSU på 550w
Aerocool Bolt Mini TG chassi
SSD Samsung på 1 tb
GeForce GTX 1650 D6 OC 4GB, MSI

Kan det vara PSU eller blev den för varm pga damm.....

Supertacksam för alla tips....

Tror att det är nätdelsproblem. Om strömmen kommer och går så kan det tyda på att den är på väg att ge upp. Har hänt mig med men fick då också ett felmeddelande om detta. har ni fått några felkoder? Pip från datorn? Vad har ni för nätdel idag?

Av NightFred
Skrivet av kultingen:

Tackar för inputen, men har spanat runt lite mer och tycker denna verkar vettig och prismässigt blir det inte direkt billigare att montera själv (samt hitta grejer i lager), några åsikter om denna?
https://www.inet.se/produkt/1511054/taurus-gaming-rtx-3060-56...

Ovanstående inlägg har en bättre grafikkort men en lite sämre CPU (inlägg Donnerstal) också lite biligare. Än den som kommer från Inet. Svårt val men hade nog valt Kompletts variant.

Av NightFred

Inte bästa uppgraderings möjligheterna. Den har endast en ram-plats. Där sitter ett 16 GB ram kort. Så det ställer till om du skulle uppgradera. Grafik är CPU´n som står för och den är sämre än 11400 som var i någon av de tidigare som nämnts.

https://www.elgiganten.se/product/gaming/stationar-dator-gami...

Bättre grafik och CPU men sämre RAM, men plats för två moduler på max 16. Du har med 8 GB men får bättre saker i övrigt för 1000kr.

Av NightFred
Skrivet av Hawley Griffin:

Ja, det behöver nog inte vara så fancy och i närmare eftertanke så behöver jag nog inte så mycket extra hårddisk. Tangentbord, skärm och mus är inte inräknat i budgeten. Utan tänker runt 10k för själva datorn.

Jag spelar mest Paradoxspelen, EU4, CK3 etc. Men händer att jag spelar RDR2 också. Det är väl dessa som spelas om det spelas.

Tittade på denna
https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/stationara-dator...

Är dock endast 16 gb, fungerar det för t.ex. RDR2. Kan acceptera om man inte kan spela på maxinställningar.

Glöm inte att citera de som skrivit i din tråd för annars vet man inte om att du svarat.

Problemet här är att den inte har något grafikkort utan för på den inbyggda grafiken i CPU´n och lånar då minne från ram delen. Kommer att bli hakigt i många spel även på låga inställningar. Sen har den idag endast två platser för RAM. det innebär att du måste köpa till 2x16GB och kan inte använda de som sitter i. I övrigt funkar det för film och surf.

Av NightFred
Skrivet av Hawley Griffin:

Halloj,

Jag är ute efter en ny dator att ha hemma. Jag surfar mest, streamar film och lyssnar på Spotify. Använder en hel del minne till bilder och film. Så letar efter någonting som har en större hårddisk. Gaming händer väl ungefär nån gång per år. Det är kul att ha möjligheten men inget jag vill betala extra för.

Budgeten ligger runt 10 k.

Någon som har tips?

Jag skulle nog säga att alla datorer passar in på den beskrivningen som finns att köpa färdigbyggda på Elgiganten, Media Markt, Inet, Webhallen osv. Har du en skärm, tangentbord och mus? Eller skall det ingå?

När du tittar så skulle en Intel I3/I5 eller AMD R3/R5 fungera. Grafikkort behöver du då inte tänka så mycket på. Titta efter datorer med SSD/M.2 och 32 GB ram istället.

Av NightFred
Skrivet av Shudnawz:

Frågan var ju den snabbaste disken du använder, om du har både SSD och HDD lär det vara SSDn.

För egen del min nya Samsung 980 Pro 1TB från Black week. Hade en RAM-disk monterad innan jag formaterade om datorn efter uppgraderingen till 12600K, men har inte brytt mig om att sätta upp det igen efteråt. Tanken var att jag skulle använda den som mellanlagringsyta för spelklipp från Geforce Experience, men jag har inte brytt mig om att spela in nåt ändå.

Då var det jag som var uppmärksam nog.

Jag har en Samsung 860 SSD men köpt en M.2 NVME PCIe3x4 3500Mb/s som jag tänkte använda om den inte hamnar i grabbens dator innan jag köpt en I7 12700 och ett Z690 moderkort.

Av NightFred

Annat:

Man kunde ju inte välja SSD och HDD som alternativ...

Systemdisk SSD och övrigt på HDD.

Av NightFred
Skrivet av leo:

Alright, tack. Den det lutar åt. Vill bara vara säker på att jag väljer rätt för ska beställa nu i veckan!

Hör gärna ifrån fler så att jag blir ännu mer säker!

Skrivet av Scarabeo:

Rekommenderar denna istället. En tusenlapp dyrare men starkare CPU, dubbelt så stor SSD, bättre chassi och så vidare.

https://www.mediamarkt.se/sv/product/_lenovo-legion-t5-26amr5...

Glöm inte att citera varandra. Det underlättar.

On topik. Om din budget klarar av en tusenlapp till så är sista paketet en ordentlig CPU uppgradering. Med möjlighet att fylla ut med mer ram. Idag borde man sikta på 32 GB ram. Men det kan du köpa till när du så önskar och inget måste i nuläget.

Av NightFred
Skrivet av leo:

Hej!

Vilken dator är mest prisvärd/bättre?

https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingdator/stationar-gami...

Vs.

https://www.mediamarkt.se/sv/product/_lenovo-legion-t5-90nc00...

Finns det några andra bättre alternativ just nu?

Första har nyare CPU och bättre grafikkort. Den andra har äldre CPU och grafikkort. Hade valt den första även om CPU är lite sämre.

Av NightFred
Skrivet av prrprr:

"Med tanke på grafikkortet och ingen information om vad du har för dator så är det grafikkortet anpassat för mer 1080p spelande. Och med det i tanke så är det bättre att satsa på en 1440p med 144-180Hz. Finns en uppsjö med olika skärmar som skulle passa."

Ber om ursäkt för dåligt utförande angående dator speccs, men lite hära:

Intel Core i7-7700K Kaby Lake
Corsair Vengeance LPX DDR4 2400MHz 16GB
Noctua NH-D9L CPU Kylare
ASUS GeForce RTX 3060 12GB TUF GAMING OC V2.
Nytt nät agg också Corsair RM750X 750W v2.

Köp till 16 GB ram. Kommer att hjälpa dig på många sätt. I övrigt kommer det att funka så länge du är bered på att inte köra på de högsta inställningarna i spelen så kommer det att funka med de flesta skärmarna i prisklassen du nämnde innan.

Av NightFred
Skrivet av prrprr:

Hej!
Jag har nyss uppgraderat grafikkortet till ett ASUS GeForce RTX 3060 12GB TUF GAMING OC V2.
Och nu är jag ute efter att köpa en ny gaming skärm, hade tänkt mig 27tum med upplösning 2560x1440.

Men jag är mest osäker på vilken hz jag ska ha? Varit inne o köpa en 240hz, eller räcker det med 165/170hz?.

Använder idag en BenQ 24'' XL2420T 144Hz.

Jag spelar CoD Vanguard, Battlefield 2042, CS:Go och Valorant

Budget till ny skärm: 3-5k

Vad rekommenderar ni?

Mvh

Med tanke på grafikkortet och ingen information om vad du har för dator så är det grafikkortet anpassat för mer 1080p spelande. Och med det i tanke så är det bättre att satsa på en 1440p med 144-180Hz. Finns en uppsjö med olika skärmar som skulle passa.

https://www.youtube.com/watch?v=CEqQi6Ljq8g&t=384s

Han nämner inte LG 27GP850 men den kan du hitta för kring 5000-5500kr. Äldre modellen LG 27GL850 är också bra och sjunkit i pris. Hittade MSI skärmen i min sign för 4500kr under BF för en månad sen, så jag slog till. Mycket nöjd. Var dock inne på Dell skärmen som nämns i videon först. Den kan man ibland hitta för 3500-4200kr på Dell´s hemsida.

Av NightFred
Skrivet av Primary:

Hmm okej, kanske lika bra att köra på ett 750w? är inte så stor prisskillnad mellan de två. Om jag nu har 2 8pins från nätagget, ska man koppla in dom från början eller ska man testa om det fungerar med 1 8pin först?

Kikade på det, stämmer som du säger!
Kollar på Be quiet! pure rock 2, https://www.inet.se/produkt/5323104/be-quiet-pure-rock-2

tror ni det kan vara något? Där är det som du säger att man kan få gratis monteringskit till lga 1700.

Hur ser delarna ut annars? Såg på sweclockers vinterdator att dom valt bort Kingston A2000 SSD m2, håller inte den måttet längre?

Hur är det med RAM? måste man överklocka för att köra dom i 3600? står på moderkortet (MSI PRO Z690-A DDR4) att standard är 3200 men OC upp till 5200. Blir det onödigt att leta RAM med 3600, är det så stor skillnad? Och vad menas med CL 16/17/18/19?

Den är på väg att utfasars ur deras sortiment och ny uppgraderad är på väg in. Den håller absolut måttet men det var anledningen till att man inte valde den. (Kingston A2000 SSD m2)

RAM - Standard är 3200. Köper du 3600 måste du välja det i bios vid uppstart annars kommer de att gå i 3200. Såg ett test där det var lite delade meningar kring prestandan. I många fall var 3200 snabbare jämfört med 3600 och i andra inte. Det spelar kanske ingen större roll vad du väljer. Testet jämförde man 4 olika DDR4 minnen mot två typer av DDR5 minnen där man hade olika frekvenser.

Av NightFred
Skrivet av Aka_The_Barf:

Hej!

Jag är 37 år ung och har på senare tid börjat märka av min ökade närsynthet. Speciellt vid bilkörning i mörker. Misstänker att alla kontraster som man använder i mörker för att se bli "blurriga"?

Så för att råda bot på detta har jag tänkt gå till en optiker och köpa glasögon. Ett problem är att jag aldrig haft glasögon förr eller besökt en optiker, om man bortser för uppkörningen för snart 20 år sedan.

Så vad ska jag tänka på? Anti reflex behandling kan vara bra och även kontrastglas eller är jag ute och cyklar? Har även tänkt köpa mig vanliga glasögon för vardagligt användande då mitt liv blev 16K direkt när jag testade tjejens glasögon. kommer krypande det där med att man ser sämre tills det är riktigt illa.

Är det någon skillnad om jag går till specsavers, synsam eller någon annan?

Finns det någon sida där man "virtuellt" kan testa bågar så man kan få en "hum" om vad man vill ha för typ?
Är ute efter anonyma bågar, märken och sådant bryr jag mig inte om.

Är det något annat man bör tänka på? finns det olika synundersökningar? jag som aldrig kollat synen kanske i sådan fall bör göra en stor sådan om det ens finns eller är det samma för alla?

MVH: Adam

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1641269-terminalglasog...

I denna tråden skrev en optiker en hel del tips att tänka på. Kanske det kan vara till någon hjälp. Jag skulle gå till vilken kedja som helst och testa min syn. Köpt glasögon på flera ställen. Skiljer inte så mycket. Alla har sina erbjudande.