Inlägg

Inlägg som Ingetledigtnamn har skrivit i forumet
Av Ingetledigtnamn
Skrivet av ehsnils:

Optimerare för kompilatorer - de ger kanske någon procent i de flesta fall.

Där har du fel. Skillnaden på ickeoptimerad kod (-O0) och optimerad (-O3) beror förstås på koden man matar kompilatorn med, men kompilatoroptimeringar gör nytta och effekterna kan vara stora. Ta till exempel modern C++-kod med flitigt användande av templates. Här gör function inling en enorm skillnad. Du blir av med långa kedjor av funktionsanrop och sker det i en tight loop kan det bli flera gångers skillnad i körtid mellan debug-kod och optimerad kod.

Av Ingetledigtnamn

Skriv enkel och läsbar kod och överlämna optimerandet till kompilatorn.

Om det bara är array-indexering som du är orolig för kan du vara ganska lugn. Det är en ganska basic optimering som alla kompilatorer gör, men vill du vara säker får du inspektera den genererade koden och se om den duger (https://godbolt.org/ är en kul lekstuga).

När det kommer till mer komplexa loopar kan man ofta hitta något kodmöster och tänka att det där skulle kunna göras effektivare, men frågan är om det egentligen spelar någon roll på en modern superskalär Out-of-Order-processor.

Av Ingetledigtnamn

Paper Girls på Amazon Prime. Fyra tjejer råkar resa i tiden och för att få hlälp att resa hem söker de upp sig själva i framtiden.

Smågullig, men manuset var lite åt det svartvita hållet: antingen ond eller god, antingen cool eller nörd.

Betyg: 7/10.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av BattleGeek:

Var övertygad om att Ampera var Bolt. men hade tydligen fel.

Volt == Ampera. Bolten skulle ha hetat Ampera-e, men den blev det inget av då GM sålde Opel.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av fiskebulle:

Dessvärre så arbetspendlar vi båda två, i varsin riktning - Men det kanske är en idé att köpa en äldre dragbil, det alternativet hade faktiskt inte slagit mig.

Sorry om det är off-topic. Dessa finns inte som elbilar än men de är bra mycket smidigare än att dra släp. Tar två hästar...
https://torstensons.se/hastlastbilar/b-korkorts-hastlastbilar...

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Felixark:

Hur fungerar det egentligen med förmånds bilar låter ju som att det ör väldigt mucket dyraren en att köpa en privat om får ett löneavdrag på 7300kr och ett förmåndsvärde på minst 4275kr. Det blir ju en kostand på 11 575kr per månad vilket är betydligt mer en om man skulla köpa en pivat eller leasa en. Så varför väljer man förmånds bil över "privat" bil ?

Nyckelordet är bruttolön. Om du betalar 55+% i marginalskatt så märks det när man betalar med oskattade pengar...

Av Ingetledigtnamn

Vad skiljer när datorn kastar och när en vanlig spelare kastar? (Eller borde jag fråga hur mycket är likadant?)

Och varför begränsa sig till en datorspelare? Du kan ju ha fler vanliga spelare så du skulle ju kunna ha fler datorspelare...

PS. Du behöver tänka en gång till på testen när spelet är slut. Varifrån kommer points när testen görs? DS.

Av Ingetledigtnamn
Av Ingetledigtnamn
Skrivet av slipbit:

Tröskeln för rollermousen är högre, men en klar nackdel med moustrappern är att plattanhar ändlägen. Pinnen i rollermousen har bara ändlägen till höger och vänster.

Pekytan i Mousetrappern är ett rullband som du kan skjuta höger/vänster (och där tar det stopp), men upp och ned snurrar du på rullbandet så det funkar likartat mot rollermouse.

Av Ingetledigtnamn

Håller med @talonmas. https://mousetrapper.com/ Det är definitivt bättre känsla än rollermouse.

Av Ingetledigtnamn

Lite off topic, men WTF?

,

Av Ingetledigtnamn

Witcher 3 Blood and Wine. Så snygga pastellfärgade landskap

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av cheesen:

Ja själva grejen är att all kryptering inklusive kryptovalutor blir föråldrade och värdelös.

Nu blir jag nyfiken. Vad får dig att dra den slutsatsen?

Det är ju inte så att en zettascale supercomputer kommer stå på var mans skrivbord. I runda tal säljs 10 miljoner grafikkort per kvartal. Huvuddelen är långt ifrån lika kraftfulla som ett 3090 Ti men några års produktion borde i alla fall komma i samma härad som 25M 3090 Ti. Så motsvarande beräkningskraft finns rimligen redan, flera gånger om, i dagsläget, men den används huvudsakligen till annat än mining. Är det det faktum att de kommer sitta i "samma" dator som gör att kryptovalutor blir föråldrade?

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Lidodido:

För en som inte förstår sig på ekonomi - är poängen med nuvärde på restvärdet att ju högre inflation så ju mindre värda är pengarna i slutet av lånetiden och därför lättare kalkylmässigt att betala av?

Alltså om jag tar ett billån på 200000 med restvärde på 100000 och betalar ränta under 5 års tid, så är de där 100000kr i restvärde bara värda kanske 75000 med dagens mått och då är de där 25000 i värdeminskning på pengarna högre än räntan jag betalar under tiden?

Behöver inte veta exakta kalkyler, funderar bara på om du försöker säga att det är bra med restvärde för att pengarna sjunker i värde, eller dåligt 🙂 (sen förstår jag att svaret säkert är "beror på")

Jag tror inte du kan lura systemet och göra en smart affär. Om vi nu får leva en inflation på ett par procent om året så kommer visserligen din skuld minska i värde, eller skall vi säga, köpkraft. För de 100 KSEK du räknar med som restskuld kommer du om fem år kunna köpa en mindre mängd varor/tjänster än du kunde den dagen du tog lånet. Så, ja, vi kan säga att lånet har minskat i värde, men å andra sidan kommer du att fått betala högre ränta under tiden du har haft lånet. Långivaren kan också räkna och kommer att vilja kompenseras för värdeminskningen genom att du betalar mer i ränta än du skulle ha gjort om det inte var någon inflation.

Jag ser heller ingen fördel med ditt resonemang om att det vore bättre att satsa på en restskuld när det är dags att lösa lånet. Det kommer bara resultera i att du betalar mera i ränta. När det är dags att lösa lånet kommer du ha en bil värd 100 KSEK. Du kommer då antingen vara tvungen att sälja den för att lösa lånet eller så har du en bil värd 100KSEK som är din. Du välja att sälja den och du blir 100KSEK rikare eller du kan köra vidare i din bil. Om du valde restskuldsmodellen och du under tiden hade månadssparat den delen du skulle ha amorterat kommer du visserligen ha samlat på dig lite pengar (som också ha minskat i värde!). Kommer du ha kunnat förränta dem bättre än räntan du har varit tvungen att betala? Sannolikt inte. Under ett par år när börsen gått som en raket och vi i princip inte haft någon ränta att tala om har det varit lönsamt att låna pengar (på boendet) och sätta in dessa pengar på börsen/aktiefonder, men under 2022 har det inte varit en god affär. När du själv säger att du inte förstår dig på ekonomi så skulle jag rekommendera att du amorterar av så mycket du kan på lånet och undviker restskuld. Det kommer sannolikt bara kosta dig pengar.

Av Ingetledigtnamn

Om vi pratar om en ökning i storleksordningen 1000x så känns det inte relevant att gå över till procent...

Av Ingetledigtnamn

Jag har en sådan och jag har för mig att den kunde köra 4K men bara i 30Hz Det kanske har bättrat sig, det vet jag inte. Det fick bli en Shield istället.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av griid:

Reacher på Prime.
Har inte läst böckerna, men tycker detta var riktigt bra.
Men vad jag förstår är karaktären mer on point med Lee Childs version (längd, vikt, muskler, "autistisk") än den som Tom Cruise spelade i filmerna
https://www.imdb.com/title/tt9288030/?ref_=nv_sr_srsg_0

Jag vet inte om felskrivningen var med flit, men jag tror du menade autentisk snarare än autistisk. Inte riktigt samma sak. Men det kan ju mycket väl tänkas att Reacher har några bokstavsdiagnoser.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Hondaxl:

Ja Night sky är lååååååångsam,fast det är bra skådespelare men väldigt långsam.
Det gäller att ha tid över:)

Jo, jag håller med. J.K. Simmons och Sissy Spacek gör ett kanonjobb, men det räcker inte för att hålla mitt intresse uppe när det typ inte händer någoting alls.

Av Ingetledigtnamn

Invincible: 6/10 (Mycket blod till och med för att vara tecknad.)
Night Sky: 6/10 (Låååångsam...)

Av Ingetledigtnamn

De vill ha friheten att skyffla om i meckarnas arbetsschema. Om du säger att du kommer klockan 7 och sitter och väntar kommer de börja med din bil och du kan åka därifrån efter en timme eller två.

Edit: Kanske bra om de har lite marginal utifall det brukar strula.