Inlägg

Inlägg som Ingetledigtnamn har skrivit i forumet
Av Ingetledigtnamn
Skrivet av hakro807:

Fast vad är fel i texten? Det är ju så komprimering fungerar - man tar bort unik information och ersätter den med generaliserad data.

Jo, man tar bort unik information och ersätter den med generaliserad data, men komprimeringen fungerar ju snarare genom att man tar bort pixlar och ersätter dem med större block av samma nyans. Det är ju inte så att varje enskild pixel finns representerad i dataströmmen och att man skickar fler eller färre bitar för den. En H264-ström kan typiskt komprimeras 2000:1 så det är långt ifrån en bit per pixel. Jag tycker "mer information bakas in i varje pixel" är lite missvisande.

Av Ingetledigtnamn

Vem översatte denna mening: "Med högre bitrate kan mer information bakas in i varje pixel, vilket förbättrar videokvaliteten, eftersom videon inte behöver komprimeras lika mycket" och hur hamnade den på Sweclockers? Här borde väl skribenterna ha lite förståelse för vad bild/stream-komprimering handlar om.

Av Ingetledigtnamn

Annonsen är avslutad

Av Ingetledigtnamn

Pensionerad Sandy Bridge

CPU: 2500K
Modelkort: p8z68
HDD: 2x1TB
SDD: Corsair P128 (Moderkortet has support för RST(?) så den kan köras som cache)
Chassi:Gammal Antec-låda.
Grafik: Passivt kylt, inget att spela på...

Har tjänstgjort som fileserver, men söker nu nytt hem.

Läs hela annonsen här

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Wiggin:

Företagsamhet är lika viktigt som någonting annat, men när företag i nyckelpositioner och infrastruktur närmast sätter kniven mot strupen på konsumenterna för att tillfredsställa ledning, styrelse, investerare och "aktieägarna" vinstintresse så hjälper det inte att "marknaden ser ut så", då är det något som är fundamentalt fel.
Jag förstår varför AMD/Nvidia gör så här. De gör det för att de kan helt enkelt, och de som har mycket vill oftast alltid ha mer.

Jag håller med dig i mycket. "Marknaden" är inte en silver bullet som löser alla problem. Speciellt inte på en marknad med bara två leverantörer. Jag opponerar mig bara mot att "girig" och "mycket vill ha mer" kastas in så fort något blev dyrare än någon hoppades på. I fåmansföretag skulle det kunna vara girighet som gjorde att priset blev för högt, men jag har svårt att se vem det är som är girig i fallet AMD. Man kan tycka att företaget i sig är girigt, men vem är det då som tjänar på det höga priset? Men, men, vi tycker olika så vi kan stanna här.

Jag vill dock nyansera ditt "för att de kan" lite grann. Mellan AMD och dig som slutkund finns korttillverkarna, Asus, MSI, Sapphire, mfl. Det är korttillverkarna som är AMDs kunder, inte du och jag. Under pandemiåren, när det var komponentbrist och efterfrågan var skyhög, köpte korttillverkarna upp alla kretsar de kunde. Allt gick att sälja. När mining med grafikkort blev olönsamt och folk i allmänhet fick mindre pengar under 2022 droppade efterfrågan rejält och korttillverkarna sitter nu med välfyllda lager av äldre kort. Att AMD "underlevererar" för hålla uppe priset på den senaste generationen ger korttillverkarna en chans att sälja av sina lager av äldre generationen samtidigt som AMD får sälja en del av sin produktion av senaste generationens kretsar, till extra högt pris! Det finns alltid någon som skall ha det senaste. Så det är faktiskt en Win-Win, men tyvärr inte för oss slutkunder.

Och ja, det här händer "för att de kan" i den oligopolsituation som grafikortsmarkanden är, men det kan finnas andra anledningar än ren och skär girighet.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Wiggin:

Så, med din harang försöker du säga att girighet inte finns, eller att du inte vet vad det är? Jag vet också hur "det funkar". Att säga att det inte är girighet bara för att det går att ta hutlöst betalt för något blir bara konstigt, nästan som att "win-win" inte finns.
Girighet har förstås ingenting med våra fantastiska elräkningar att göra heller, eller?

Det är klart att girighet existerar. Dock tror jag inte att det är girighet som driver företagsledarna. Det är deras jobb att se till att företaget drar in pengar och jag tror inte att de gör det för att de är giriga.

Hur definierar du girighet och vem är det som är girig? I min ögon är en girig person någon som vill ha mer, saker eller pengar i överflöd. Det finns en klar koppling till personlig vinning.

Jag får intrycket, åtminstone i de trådar som handlar om piratkopiering, att den som använder epitetet "girig" vill låta påskina att den girige varje dag rullar hem en skottkärra med pengar, tippar dessa i poolen och simmar runt likt Joakim von Anka. Den girige behöver inte mer pengar och kunde gott nöja med lite mindre!

Är Lisa girig? Jag håller med om att Lisa säkert har "tillräckligt" med pengar och sannolikt inte behöver mer. Visst får Lisa mer lön om det går bättre för AMD, men jag tror inte att det är personlig vinning är det hon tänker mest på när hon driver AMD. Det är ju inte så all vinst går direkt ner i hennes fickor utan de pengarna är ju aktieägarnas. Bland storägarna hittar du flera stora företag som förvaltar pensionsfonder. Är de giriga?

Är man, enligt din tolkning av girig, girig om man tar ut alĺ vinst man kan? Borde ICA-handlarn hålla lägre priser? Om vi vänder på steken, hur ofta lägger du lite extra när du handlar på ICA? Är det inte girigt av dig att bara betala minsta möjliga? Tänk på ICA-handlarn, hen har en massa personal som skall ha lön och nu när elen går upp har hen nog också svårt att gå runt. Borde du inte lägga lite extra?

Och, nej, de höga elpriserna har inget med girighet att göra (enligt min tolkning av girig). De beror på bristande överföringskapacitet i landet, ett korkat regelverk för elhandel och att Ryssland inte längre levererar gas och olja till Europa. För övrigt är Vattenfall helägt av svenska staten, dvs av dig och mig och alla andra. Är vi giriga allihop?

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Maaxan:

Dom flesta förstår hur marknaden fungerar. Problemet är att Nvidia och AMD, i detta fall, fullständigt tappat bollen och missat att läsa rummet och i dagens läge, med 3 av dom pissigaste åren i mannaminne bakom sig, blir folk, med all rätt, förbannade. Ilskan är dock inte bara baserat på dyra grafik kort, det är bara toppen av isberget.

Finns ingen som helst anledning att påpeka att folket inte "fattar", det gör dom, och det finns noll anledning att tycka att folk ska gilla läget.

Så funkar INTE andra marknader. Ej inräknat mat, el och drivmedel.

Skall man döma av många inlägg i denna tråd saknas förståelse för de grundläggande marknadsmekanismerna och företagens roll i samhället. Sök i forumet på "Mycket vill ha mer" och se hur många träffar du får. Jag har alltid uppfattat det som att dessa personer känner sig berättigade till billiga datorkomponenter och streamingabbonemang, och att det i deras ögon är producenterna som gör fel när priserna hamnar på en, vad de anser är, för hög nivå. När du skriver "... Nvidia och AMD, i detta fall, fullständigt tappat bollen och missat att läsa rummet ..." känns det som om du är inne på samma spår. Priset hamnade inte där du ville ha det och då är du "med all rätt förbannad". Eller läste jag rummet fel? Är du lika upprörd över bilar som du inte har råd att köpa? Pratar man om bilar är det mer "tänk om jag hade råd" som gäller snarare än "djävla Porsche, nya Taycan är alldeles för dyr".

Jag sade inte att grafikkortsmarknaden var en fungerande marknad. Det är en oligopolsituation och ingen av parterna har något ekonomiskt incitament att sänka sina priser. De har under en lång tid sålt allt de kunnat producera med god marginal. Just nu har du viss rätt att vara uppförd då priserna sattes extra högt för att deras partners skulle kunna sälja av sina lager av förra generationens kort. Med risk för att uppfattas som tjatig upprepar jag att företagens syfte är att generera vinst, inte att idka välgörenhet genom att sälja grafikkort till underpris. De sätter priset och du kan välja om du vill bidra till deras vinst eller säga stopp.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av cchriss:

Därför undrar jag när jag ser många inlägg i den här tråden där man försvarar de höga priserna och kritiserar de som som kritiserar priserna. Vems ärenden vill ni egenligen gå? Är ni aktieägare i Nvidia eller på annat sätt gynnade av skyhöga priser eller bara "nyttig idioter" åt Jensen?

I mitt fall handlar det inte om att försvara de höga priserna. Jag förundras över att så många inte förstår hur marknaden fungerar. Du kan som konsument välja att köpa eller inte köpa. Om tillräckligt många inte köper kommer det märkas i företagens kassor och då kommer priserna gå ner. Visst du kan tycka att det är dyrt och gnälla på forum eller skriva brev till Lisa och Jensen och förklara att de borde ta ut lägre priser, men din enda verkliga chans att påverka är genom att inte handla. Tyvärr är det tillräckligt många som köper till nuvarnade priser. Det finns ingen anledning att sänka priserna.

Skrivet av Allexz:

Hmm.... men varför kostar grafikkorten 80% mer än de gjorde för ett par år sedan? Wierd... synd att de är "tvingade" att hålla så höga priser

Skrivet av Triton242:

Det finns säkert saker som har fördyrat processen att tillverka grafikkort mot för 10 år sedan.
Men räcker egentligen 80%? Känns snarare som 100-150% och mer om man börjar väga in de absolut starkaste korten.

Om vi tittar på exempelvis GTX 780 Ti, ett nästan top-of-the-line-kort från 2013. Det gjordes på TSMC 28, hade 7 miljarder transistorer, 3GB GDDR5 och kostade $699 vid lanseringen. Jämför med RTX 4080. Det tillverkas på TSMC 4nm, har 46 miljarder transistorer och 16GB GDDR6. Det kostade $1199 vid lanseringen. Det är mycket dyrare, men är det oskäligt mycket dyrare? Rimligen är 4080 faktiskt dyrare att producera. Är det över huvud taget realistiskt att tro att man skall kunna köpa ett grafikkort som är långt mer komplext att utveckla och att tillverka till samma pris som förrförrförrförrförra generationen?

Utan tvekan är 4080 bra mycket bättre än 780 Ti, men om det är värt att betala upp emot 20000SEK är en fråga som var och en själv får besvara. Sjölv tycker jag inte det och hoppas att alla kan stå emot köpsuget...

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Wiggin:

Apropå reality check...är det det enda målet med att ett företag tar hutlösa priser? Nästan som att det inte finns aktieägare och investerare alls. Gammal hederlig girighet har nog ett par fingrar, en hand, större delen av armen och ett par tår med i spelet också.

Nej, inte grighet. Det ordet dyker upp så fort forummedlemmar tycker att saker är dyra, men det handlar inte om girighet.

Det handlar enbart om att folk gör sitt jobb. Det är väl ingen tvekan om att Lisa får en del av kakan, i form av bonusar, när AMD går bra, men jag tvivlar på att det är hennes primära drivkraft. Företagets uppgift är att generera pengar till ägarna, inte att producera top-of-the-line-grafikkort och sälja dem billigt. Så länge efterfrågan är större än tillgången finns det ingen anledning att hålla ner priset, right?

Om företagsledningen inte maximerar vinsten utan säljer till underpris, måste de kunna övertyga styrelsen och bolagstämman att det, i det långa loppet, kommer leda till ännu större vinst. Annars blir de utbytta.

Hur har ni det där du jobbar? Brukar ni låta bli att ta betalt av era kunder när det närmar sig slutet av månaden och ni har tjänat tillräckligt? Är det inte girigt att ta alla pengar ni kan? Och du avstod väl senaste löneförhöjningen du blev erbjuden? Det hade varit girigt att ta den...

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av anon132576:

Och som jag nämnde i mitt förra inlägg, att bara fokusera på det som säljer bäst gör företaget sårbart. Intel har inte mycket att komma med förutom x86, men de produkterna är bara stora bland PC-datorer och servrar, och båda marknaderna är i längden hotade. ARM eller RISC-V kan ta över bland servrar, och vem vet hur länge PCn fortsätter vara relevant i en värld som styr mer och mer över mot mobila enheter.

Desktop-PCn och kanske till och med lapptåppen kan komma att gå samma väg som skrivmaskinen, och vart skulle Intel ta vägen då?

Tror du inte att det finns en stor medvetenhen inom Intel att man inte kan leva enbart på x86? Varför värvades Raja Kudori? Inte för att bygga x86or i alla fall. Mobileye, Habana Labs, Intel Foundry Services är exempel på nya områden som inte är kopplade till x86. Att exempelvis Pathfinder, en RISC-V-plattform för IFS-kunder, lades ner i dagarna handlar om att det inte fanns pengar längre att köra vidare på allt och någonstans måste man skära.

Om du lyfter blicken lite och funderar på hur Intel hamnade i denna situation så börjar det långt före 2022. Det skulle kunna sett ut så här: Försäljningen går bra och produktplaneringen bestämmer sig för att satsa på ett antal olika projekt. -> Det finns pengar i budgeten, kör! ->Sätt i gång och anställ folk för att bemanna dessa nya projekt -> Ryssland går in i Ukraina -> Priserna på energi och mat ökar -> Folk/företag har mindre pengar över -> Folk/företag köper inte längre nya datorer i samma utsträckning som förr -> Tillverkare som Dell och Lenovo ser minskad efterfrågan och vill minska mängden pengar de binder i osålda datorer de har i lager -> Tillverkarna köper färre CPUer och styrkretsar från Intel -> Intel sitter med utgifterna för alla planerade nya projekt men har tappat 32% av de förväntade inkomsterna. Då måste man skära i något. Vad tycker du att de borde ha gjort? Lagt ned x86-utvecklingen? (Och innan du säger att det var korkat att inte dra ner på utgifterna när man såg åt vilket håll det barkades, så drogs det nog i nödbromsen långt innan Q2-förlusten presenterades.)

De makroekonimska förändringarna har drabbat alla företag och att man drar ned i en sådan situation handlar inte om kortsiktighet. Ja, det kan kosta förtroende och en ovilja för kunder att hoppa på nya områden som Intel lanserar, men vad skall man göra när man tappar en tredjedel av intäkterna?

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av anon132576:

Intel likt Google (och i viss mån även Apple) har en tendens till kortsiktighet i sina satsningar. Det är något knepigt med riktigt stora företag som har en storsäljande produkt, att allting annat de gör jämförs med storsäljaren, och om de inte drar in i princip lika mycket pengar så vill direktörer med ögonlappar som inte kan se den fulla vidden vara där och skära med kniven.

Ehh, kortsiktigthet? I intelfallet pratar vi om ledtider på åtskilliga år för nya arkitekturer. Jag ser inte riktigt hur det rimmar med kortsiktighet.

Du listar en lång radda produkter som Intel lagt ner, men om saker inte säljer skall man väl inte fortsätta att hälla pengar på dem? Förordar du något slags pot commitment där företagen skall forsätta satsa penger på produkter som går med förlust bara för att man redan satsa en massa pengar på dem? Ta 3DXpoint till exempel, det var en bra produkt, men den var för dyr att tillverka. Den stod sig helt enkelt inte prismässigt mot "vanliga" SSDer. Om ingen köper, varför skall man då fortsätta att tillverka de diskarna?

Visst håller jag med dig om att kvartalsekonomin kan leda till att det tas en del kortsiktiga beslut, men företagen kommer med nya ideer och produkter och somliga säljer bra medan andra säljer mindre bra. Det är väl klart att de fokuserar på produkterna som säljer bäst?

Av Ingetledigtnamn

Den inbyggda. Det finns zillioner av microcontrollers i allting (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_common_microcontrollers). De är långt viktigare än alla processorer ni har haft i era hemdatorer. Under en lång tid var nog 8051 den viktigaste, men nu har väl ARM tagit över. Ni skulle klara er utan dator där hemma, men inte utan mobiltelefon...

Av Ingetledigtnamn

@hACmAn då förstår jag.

Ja, om man vill sälja sin vara måste man ju givetvis se till att den är lättillgänglig för ens tilltänkta kundgrupp.

Annars får vi väl se om det kommer löna sig i längden. Resonemanget är väl att det är bättre att få in lite pengar från de som i dagsläget gratistittar via någon annans konto än inga pengar. Visst de kommer tappa en del abonnenter som i dag betalar 45 spänn (179/4) och tycker att 75 är alldeles för dyrt (nästan 100% ökning!). En del kommer surna till över strulet som orsakas av kontrollerna av att man bara delar med de man har rätt att dela med. Men... för många (ensamhushåll) har de helt plötsligt sänkt priset på 4K-abonnemanget från 179 till 75 spänn när man kan dela med Netflix goda minne. Då kommer de ner i priser som är jämförbara med de andra streaming-operatörerna. Är det ett smart sätt att sänka priset för vissa men behålla det nuvarande priset för de som har råd att betala?

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av hACmAn:

Skillnaden är C de kan inte leverera så B.

Vi har ekomiska problem. Något de klagat på sedan Disnay+ HBO mm sedan tidigare. De förlorar kunder och media att erbjuda.
Sen tror jag att inte de hjälpt att "billiga" tv aparaters netfilx app inte fungerar koret. Hur många pensionärer vill betala mer då de inte ändå kan se något utan byta tv eller skaffa en ny digitalbox.
B
Hur säger man upp TV avgiften nu då det är inlagt i skatten.

Jag ser att du postade lite sent på kvällen Var du trött då? Jag hänger inte riktigt med, varken i vad du vill säga eller ditt resonemang...

Åtminstone när jag skrev mitt inlägg handlade tråden om att Netflix vill ha mer pengar om du delar ditt konto med andra. Vad har pensionärers dåligt fungerande netflix-appar, digitalboxar eller TV-avgifter med kontodelning att göra?

Av Ingetledigtnamn

Vad är det som skiljer denna situation från andra köpsituationer? Ni kan välja att

  • A) Köpa en tjänst - och då betala det pris säljaren sätter och följa de villkor säljaren sätter upp för tjänsten

  • B) Inte köpa tjänsten.

Att gnälla över att det är för dyrt i detta forum kommer inte att sänka priset.

Passar det inte, låt bli att köpa tjänsten. Det är det enda sättet att visa ert missnöje.

Av Ingetledigtnamn
Skrivet av Dimman:

Jag tror generellt att HAN använder 8p RJ-45 (nätverksplugg) medans P1 är RJ11 (teleplugg). Bäst att kolla med nätägaren först om porten är aktiverad dock. Är den inte det så går Pulse/Equalizer bort tyvärr.

Jag läste snabbt om Equalizer vs Pulse, det nämns att Equalizer kan rapportera strömförbrukning per fas till laddboxen, så jag antar att Pulse bara rapporterar total strömförbrukning, men jag vågar inte svära på att det stämmer. Normalt brukar laddboxarna begränsa strömmen över alla faser jämnt, jag vet inte om Easee-boxen är annorlunda (och om bilar generellt ens stödjer det?)

Ja, Easee Equalizer rapporterar per strömuttag fas, och så gör även laddboxen. Förhoppningsvis gör de något vettigt med informationen

HAN-porten på min nyinstallerade elmätare (vattenfall) var en RJ12. Det kanske varierar med vilken mätare man har.

Av Ingetledigtnamn

A Plague Tale: Innocence är i grunden ett bra spel. Bra story, väl berättad, OK skådespeleri och en del roliga pussel att lösa, men... stundtals ack så frustrerande. Man följer en snitslad bana och möter att antal problem man måste lösa på vägen för att komma vidare. Innan man klurat ut hur man skall angripa nästa problem, exempelvis hittat vilken väg man skall smyga för att inte bli upptäckt av vakterna, möts man ofta av en ond bråd död. Det blev ofta många försök innan man hittat rätt väg...

Av Ingetledigtnamn

Har just plågat mig igenom andra säsongen av Picard. Se den inte! Även om ni tyckte att S1 var lite halv-OK och att det var kul att se de gamla besättningsmedlemmarna från STNG så se inte S2. Den är dödtrist, långtråkig och alldeles, alldeles..., nej den är fan inte underbar någonstans.

Av Ingetledigtnamn

Har just sett klart andra säsongen av Slow Horses på AppleTV+.

Gary Oldman är strålande i rollen som neddekad gammal agent, missnöjd med allt och alla, speciellt sina underlydande. Kan inte bestämma mig om den skall få 8 eller 9, men jag rekommenderar den starkt.

Av Ingetledigtnamn

Without Remorse Tja, vad skall jag säga? Om vi bara ser den som en film, utan kopplingar till något annat, skulle den ha svårt att nå upp till 6/10, men nu heter den Without Remorse och borde vara baserad på Tom Clancys bok. Då är det inte en siffra rätt. Kan bara ge betyget 0/10.