Inlägg

Inlägg som Ingetledigtnamn har skrivit i forumet
Av Ingetledigtnamn

RAID är kraftigt överskattat i entusiastkretsar; "Självklart du skall ha RAID. Det blir mycket snabbare...". Det stämmer om man bara tittar på hur lång tid det tar att läsa/skriva block på ett visst antal megabytes. Det finns åtskilliga tester som visar att man i praktiken inte märker några större skillnad på en enstaka disk och en RAID0-konfiguration.

Ett vanligt testfall brukar vara att boota Windows och där ser man att boot-tiden kanske minskar med ett par sekunder, kanske från en minut med en disk till 58 sekunder med RAID0. Att man inte får märkbar prestandaskillnad beror på att man under normala omständigheter gör en massa andra saker än läser block på ett antal megabytes från disken. När windows bootar läser datorn massor med filer och diskhuvuden skall flyttas, disken skall rotera till data finns under diskhuvudet och en stor del av filerna är så små att man inte får någon nytta av RAID-disken.

När du spelar spel, surfar eller ordbehandlar ser du i praktiken inga prestandafördelar av RAID0 utan du har bara fördubblat risken för en diskkrasch.

RAID1 är en annan femma. Speglade diskar gör ju att du har kvar en disk om den andra skulle krascha, men RAID1 ersätter inte backup. Om du av misstag tar bort en fil eller lillasyrran zonkar windows har filen tagits bort/windowsinstallationen förstörts på båda diskarna. Du är precis lika rökt som om du bara hade haft en disk.

Köp gärna tva diskar, men RAIDa inte. Använd den andra till backup.