Inlägg

Inlägg som csholmq har skrivit i forumet
Av csholmq

Det finns fruktansvärt mycket forskning (av bl.a. Ericsson) om hur man på bästa sätt överför ljud via telefoni. Tyvärr har inte den forskningen riktigt anammats fullt ut av operatörerna. Vad jag menar med detta är att en mobil kan omöjligt ge dig bättre kvalité på ljudet än vad operatören avsett. Antingen från tekniken själv (GSM, HSDPA osv) eller begränsad täckning osv. Har ena parten en kass mobil faller ju dessutom hela tanken där.

Tekniskt sett, så är det bara IP-telefoni som i dagsläget har möjlighet att erbjuda bättre samtalskvalité (tänk dig CD-kvalité). Så teoretiskt bör du kunna få bättre samtalsljud via Skype på mobilen än över vanliga telefonnätet. Nu är även Skype begränsat i bandbredd, men teorin ligger kvar.

Med den bakrunden klarlagd, så finns det idag ett flertal mobiler som har t ex dubbla mikrofoner för att försöka ge en mindre brusig ljudbild (tänk dig brusreducerande hörlurar i budgetform). Hur bra dessa funkar är väldigt olika. Men generellt sätt skulle jag säga att Sony, Samsung och Apple har bra ljudkvalité i sina mobiler.

Det finns även sidor där folk lämnar omdömen på ljudkvalitét på sina mobiler. Högst subjektivt. Kan tyvärr inte ge dig ett bättre svar i dagsläget.

Av csholmq

Det står ju precis vad som är fel och hur du åtgärdar det. Har du inget installationsmedium så kan du säkert få filen av en kompis som har samma version av Windows.

Av csholmq

wixia: Här har du ett bra exempel på vad du bör leta efter. Se bara till att ersätta med minst samma storlek. Stoppar du dit en större kondning påverkar det generellt ingenting.

kerbo: Du skrev absolut inget plumpt utan det var snarare jag som var lite snabb i formuleringen. Man blir lätt det efter 10 trådar av "hej hjälp min dator bootar inte?!"

Av csholmq
Skrivet av kerbo:

Ovanstående svar vart ju ganska bra, men om det beror på skärmen kan det vara värt o laga om du kan hitta felet och kan hantera lödpenna! Jag har själv bytt några kondingar på en Samsungskärm vilket kostade mig 170:-
Den fungerar perfekt ett år senare!

Å andra sidan är det inte alltid lätt att mäta sig till fel på ett kretskort om man inte har schema med kontrollvärden. Jag gjorde en visuell kontroll och konstaterade att 5 kondingar såg lite svullna ut, efter utbyte mot nya fungerade allt bra igen! Det vanligaste felet i elektronik brukar vara just dåliga kondingar, så det finns en chans.

I ditt fall skulle jag gjort som ovanstående sa och testa med kringutrustning först och gärna med alternativ kabel ifall skärmen har flera alternativ som VGA, DVI! Fungerar det inte så kontrollera lödningarna på kontakten i skärmen om du har en multimeter, sen visuell koll på kondingar naturligtvis. Egentligen handlar det mest om hur mycket tid du tycker det är värt att lägga på det!

Jag håller med. Jag gjorde ett antagande att om TS inte ens testat att byta video-kabel så är man nog mindre benägen att mäta upp inre kretskort i skärmen. Men jag hade gjort precis som du föreslagit. Kondningar ger sig oftast efter några år.

Av csholmq

Testa först ett offline-spel. När du bestämt vet att det bara är online-spel som påverkas kan du gå vidare och testa datorn hos en kompis. Då vet du om problemet ligger i uppkopplingen eller i datorns inställningar.

Av csholmq

Vilken logga? Bios-loggan eller Windows-loggan?

Av csholmq

Gäller det bara onlinespel? Då vet du direkt att det beror på din uppkoppling. Förmodligen överhettar din router eller ditt modem och det uppehållet är frysningen som du upplever.

Av csholmq

Jag ser några alternativ;

  • Trasig kabel
    Om video-kablen (vga eller dvi) är lös kan du ju testa med en annan

  • Grafikkortet/Inställningar är kajko
    Testa skärmen på en annan dator

  • Trasig skärm
    Kan vara trasigt kretskort. Förmodligen ovärt att laga.

Av csholmq

Jag skapar en favoritlista med de kanaler jag gillar. På så vis kan jag bara sitta och zappa förbi alla utan att hamna på massa trökiga kanaler.

Av csholmq

0-6.

Av csholmq
Skrivet av cokeman 1337:

Har inte varit missnöjd med comhems hastigheter sen jag köpte ny router Asus N65u.
Får 160-170 Mbit/s trådlöst och 203 Mbit/s trådat med comhems 200.

Jag skulle rekommendera alla att lägga pengar på en ny router som har comhem.

Jag håller med. Tidigare fanns det renodlade modem från Comhem (upp till 10 Mbit/s har jag för mig) vilket gjorde valet lätt när man ville ha trådlöst. Nu för tiden blir man påtvingad CG3100.

Av csholmq

Du får allt beskriva ditt nätverk lite.

Modem?
Router?
Vad innebär "begränsat nätverk"?
DHCP-inställningar?

Av csholmq

GPU-accelererad FFmpeg på Raspberry Pi?

Är det någon som har koll på hur detta skulle funka? Som jag förstått det så har Raspberry Pi (RPI) stöd för bland annat OpenMAX vilket skulle kunna agera hook för FFmpeg som annars inte har någon implementation för GPU-beräkning. Utan GPU:n är RPI inte så mycket att hänga i granen vad gäller encoding.

Jag har hittills hittat en OpenMax FFmpeg wrapper men jag har själv inte investerat i en RPI ännu så jag har ingen möjlighet att testa. Det är främst audio/video encoding som jag är ute efter.

Av csholmq

Lite mer detaljer tack.

Med vag information kan du bara få vaga svar tillbaka.

Av csholmq
Skrivet av mikeg:

Vad har du för garantier från Asus att deras firmware fungerar då ?
Man kan alltid lada en annan firmware med Asus Rescue Utility .
Min anledning att använda den ryska istället för Asus egen är helt enkelt att den fungerar vilket Asus egen firmware inte gör...

Om inte deras mjukvara funkar har jag support och garanti kvar. Visst kan man blåsa tillbaka firmware, men är inte grejerna förberedda ordentligt kan man paja saker på hårdvarunivå.

Nu säger jag inte att den ryska är bra. Jag ser bara inte varför jag ska använda den när Asus egna funkar jättebra för mig. I.o.m att de nu stödjer PPTP VPN så har jag ännu mindre anledning till att köra alternativ mjukvara.

Av csholmq
Skrivet av Yacob:

Kör jag direkt från modemet, både trådat och otrådat får jag nästan exakt 30mbit, typ 28,29. Så då ligger problemet i routern. Men hur fortsätter jag min felsökning? Stort tack för din hjälp!

Jag skulle stänga av modemet i 10 sekunder och starta det igen så att det uppdateras till senaste mjukvaran. Sen hade jag gjort ett nytt test. Om det fortfarande var dålig hastighet hade jag funderat kring tre saker;

  • Kanske spökar NAT? Stäng av och testa

  • Kanske datorn krånglar? Testa med en annan.

  • Modemet/Uppkopplingen krånglar? Ring Comhem

Av csholmq

Den ryska firmwaren innehåller inga som helst garantier och kan i värsta fall göra din router obrukbar. För mig finns ingen anledning att byta medan jag har garanti.

Av csholmq

Stämmer bra. Glöm inte att bocka i "Svara på ping över WAN" eller vad som nu står. Vissa nätleverantörer blir kinkiga om inte routern svarar och stänger nätet tillfälligt.

Av csholmq

Om du har en router framför (t ex NAT-funktion i ditt modem) så blir det accesspunkt. Annars kör du router.

Av csholmq
Skrivet av mikeg:

Hen nya gui_en har jag på min AC66U och jämfört med den ruska f/w gui är det inget speciellt med den.

Där håller jag inte med. Det är betydligt bättre organiserat med inställningarna. Men bäst av allt, det är att man numera har möjlighet att sätta upp en PPTP VPN-server.