Inlägg

Inlägg som nikitalord har skrivit i forumet
Av nikitalord
Skrivet av Xeraton:

Farsan tycker att jag ska börja med att byta till halvsyntet och sen till våren byta till helsyntet då det kan göras rent för mycket om jag byter från mineral till helsyntet direkt. Detta skulle då vara dåligt då alla avlagringar som släpper kan sätta igen oljekanalerna i motorn vilket gör att oljan skapar ett övertryck som kan förstöra ventiler och packningar i motorn enligt han. Vad tror ni om den teorin?

Skickades från m.sweclockers.com

Ovanstående gör mig tveksam till hela tråden, TS har mek far med färdigheter och kunskap, TS sköter trots detta sin bil som om den skulle till skrot imorgon, på eget bevåg eller inrådan från far? Vid enkel operation behövs allt inhandlas istället för att lånas eller lösas billigt. Kan inte far din lyfta på huven och se om en drivrem ev kamrem är på väg.

TS- tror inte du tänker göra så många oljebyten i ditt liv har du snålt tidigare på filter för en hundring årligen så lämna tillbaks hjälpmedlen, domkraft hade du ju i bilen , pallbockar behövs ej, många pluggar kommer man åt ändå och ett reservhjul kan slängas under eller köras upp eller utnyttja närmsta trottoarkant, uppsamlingskärl behövs ej går lika bra med uppskuren tom förpackning du har ju kontinuerligt köpt och fyllt på olja eller ta den nya förpackning häll över i något annat och skär upp. Men köp ett filter!!!!! Och handla ingen sae 20 olja! viskostalen har att göra med två punkter förenklat: det lägre talet köld egenskap och det övre värme.
En fråga varför köpte du dyrare 20-50 olja från början? Detta kör jag i diesel turbos, vanligt i 20 oljor är tillsatser som inte katen gillar.

Av nikitalord

Nu får snart oljebytet var gjort. Hur gick det?

Av nikitalord
Skrivet av Falcon:

Ja, äldre garageråtta lät inte speciellt nice.

Mig kallar de diesel råtta så bland missbrukarna som hänger sig till flyktigare drivmedel blir väl vanliga garage råttor. Har skruvat bensinfordon sen slutet på 60 talet så visst ha man syndat en del innan man gick över till tyngre drivmedel.
Ser fram och hoppas man får uppleva elen.

Av nikitalord
Skrivet av Klubba:

Farligt att säga "alla", tillverkas fortfarande bilar med stötstångsmotorer (LS, hemi etc) men alla dessa använder rullyftare och är designade för moderna oljor, trots stötstänger....

Bränsleförbrukningen komme öka typ 0,01L/mil, annars händer inget.

Att din bror använder moderna oljor i sin 50-tals bil säger inget i samanhanget, beror ju helt på vad det är för bil och hur den är konstruerad hur kritiskt just zinc är för den motorn. Generellt så är det högvarviga motorer med hårda ventilfjädrar och "flat tappet" lyftare som kan få problem. Men nej zinc'et har inte blivit ersatt av nåt bättre då det helt enkelt inte behövs i en nyare motor.

Trodde mest här byggdes datorer och byttes fläktar mm men visst kan det finnas några äldre garageråttor här som skruvar datorer åt barn eller barnbarn? Ang zink eller de äldre tillsatser så har det en funktion som gäller traditionella lyftare och dess offset läge mot kammen (gäller så klart inte rullyfftare) men tror inte den diskussionen här lyfter tråden något.

Av nikitalord

@Klubba: Alla stötstångsmotorer förlorar på nyare "renare" oljor. Finns även en hel del annat otrevligt med dessa ny oljor i äldre fordon/lådor som inte brukas tillräckligt ofta, fuktupptaging, rostbenägenhet ,vidhäftning, filmtjocklek mm. Men detta är ju något problem för TS med lite motor rassel och troligen ej heller aktuellt för de fordon de flesta brukar på ett data forum.

Av nikitalord

@Xeraton: Gummi tätar bättre av mineral? svar ja pga av att gummit sväller något och därför på äldre fordon, lådor mm utnyttjar man detta, men i ditt fall verkar det om det nu inte är en drivrem alt kamrem som börjat ge upp det viktigaste att skölja rent motorn från tidigare olje service slarv. Inget hindrar att du senare slår i lite mineral och får en delsyntet vilket märkligt nog rekommenderas tex autodata spec för tidig v70. Men läcker den så kolla så inte vevhus överttryck finns pga igensatt smog, klämd slang mm. vet ej på just v70 men vissa har ett litet filter i luftburken vid smogslangen som sätts igen, skölj rent med rödsprit, blås torrt, sätt tillbaka. Tycker du ska ta vägen förbi närmsta verkstad med en påse bullar och be dem om en snabb titta under huven. Ett vant öra på plats säger mer än ljudfiler samt nät spekulation av skrivbords mekaniker.

Av nikitalord

@Xeraton: Varför tror du det ska börja läcka mer?
Olje+ filterbyte behöver du, men be ändå något ta en titt under huven så inte en rem börjat flisa sönder.
Ljudet kan vara rem eller ev lyftare men kan även vara annat, har stött på en 5 cylindrig vag bil troligen rejält misskött med galet högt oljetryck varken olje skiftningar mm hjälpte, den lät likadant de första milen när trycket maxade mätaren för att sen försvinna när trycket sjönk. Ljudet stämde inte fullt ut med varvet likt din.

Hittas inga synliga fel så låt den gå varm, låt den gå på olika varvtal, stäng av vänta så trycket sjunker, slå igång igen upprepa igen, håll tummarna att det släpper. Även välskötta lågmilare kan sätta igen, har en tidigare räddnings/befälsbil troligen periodvis inte använd under långa tider som till och från har skrammel beteendet.

Återkom gärna i tråden hur det löste sig.

Av nikitalord

@Xeraton: 5-40 är väl rekommendationer till din bil så varför inte välja rätt? 20-50 åker jag med i veteranbilen som endast går i sommarvärme skulle aldrig hälla den tjäran i en lågfriktionsmotor. Delsyntet är alltid ett osäkert köp, då är det bättre att blanda den själv, men olja är som kedjor inte bättre än sin sämsta länk.
Ju tunnare olja ju mer möjlighet att du sköljer loss geggan i tex en tjurig lyftare.

Av nikitalord

Det är väl en lågfriktionsmotor så tjockare olja gör inte mycket nytta däremot täppt filter så trycket måste byggas över gräns ställer till en del i längden, snabb lyssnade på ljudfilen samtidig jag satt på skype, lyssnade om den nu. Varvet hördes tydligt, du har en lyftare som hängt sig, tror nog det rättar till sig, byt olja och filter. Ta någon billig biltema syntet tillräckligt tunn för att nå alla lyftare. Ser avtappad olja för eländig ut eller den ny skitar ner stickan gör åter ett oljebyte om någon månad med filterbyte. Har du hög förbrukning på oljan så kolla även smogen så motor andas riktigt och du inte har övertryck.

Av nikitalord

Låter som en rem som håller på att ge upp, inget lyftar, ventil, lager fel eftersom det inte stämmer med fördelningen på varvtalet. ang "självbytande olja" så blir filtret igensatt med tiden och övertrycksventilen öppnar och då gör filtret ingen nytta. Rasslandet kan även vara en kat som börjat skramla men låter mest som rem eller magkoppling tex ac mm

Av nikitalord

Tackar för svaren . Det var nog rifft s modellen han ville ha men jag vill vänta och anser att en rejäl uppgradering behövs för att få det att fungera bra.

Av nikitalord

Har en grabb som önskar sig VR men med synfel och olika mycket nedsatt syn på ögonen +6,5 och +4,5.

Finns något VR set som en gammal i5 4690 och 980 kort klarar eller hur mycket uppgradering behövs det är Oculus Rift han varit intresserad av.

Av nikitalord
Skrivet av Hablam:

Du får inte avbryta en besiktning när den väl har startart. Avbryts besiktningen endå så skall de fel man hittat endå rapporterats och sen ska en text läggas in med avbruten besiktning och vilka kontroller vi ej kunnat kontrollera.

För att komma tillbaka till topic, är däcken nästan slut så är det nog bara att köpa 2 nya/bättre begagnade. Är det andra däcket som inte var skadat fortfarande bra mönster i hade jag köpt bara ett nytt/begagnat för att spara lite pengar. Och när det gäller däck så kan du köpa däck för 2000kr styck och däkk för 200kr styck beroende på modell osv.

På SBP har jag många gånger genom åren rätt till fel samma dag och sluppit få instämpling med ombesiktning, detta har gällt sen 70 talet tror inte man i år har ändrat de rutinerna, senast var det en stölskydds 2'a dvs krånglade rattlås.

Av nikitalord

kolla även de tidigare tex lll

Av nikitalord
Skrivet av mrqaffe:

Eller så är det nått som beror på olika jordpotentialer mellan tvn och antennsystemet, man bör ha antennuttag med galvanisk separation och har man inte det så skaffar man en separat avskiljare.
De finns i flera olika typer som man kopplar in på antennkabeln eller så ser man till att uttaget byts mot ett som redan har funktionen, men det kan kräva intrimning av antennsystemet så det är inget man ska ge sig på själv om man inte äger antensystemet.
https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/tv-tillbehor/ant...

Inga jordade uttag i 60 tals lgh
Det här varför ca 20 år sen och min lgh låg direkt under parabolerna och hade basen i min källare till ca 400 lgh jag en hel del felsökning gjordes. Vet inte om de lyckades sålde tv'n.

Av nikitalord

Kolla antend uttaget, minns när jag bodde i lägenhet och mätte upp spänningen i uttaget till 60 volt kan även var betydligt högre om någon annan hyresgäst har fel på sin tv.

Av nikitalord

Provade från vhs via billig "överföringsenhet" och resultatet blir inte bra kan hända bättre med HI8 . Enkelt sätt är annars att filma av en skärm som du kör upp filmen på.

Av nikitalord

@Fyont: Är det bara buggla och inte genom skrapat är det bättre att rikta tillbaks den inget du kanske gör själv men det finns superproffs på detta som åker runt hos bilhandlarna och riktar nya bilar med transportskador.

ang omlack så är det metalic ser det sämre ut med omlackad dörr som inte håller exakt rätt nyans än en lite uppslagsskada.

Du kan ju höra hur mycket självrisk verkstan har på sin försäkring.

Av nikitalord

Hade du ej tagit mot bes lappen (man kan vägra) och istället lagt på reserven (åtgärdat fel på plats) efter själva besiktningen var klar hade du sluppit 2'an.

Av nikitalord

Just nu fått igång den på Asuswrt-Merlin firmware och nu ännu så länge blir hastigheterna helt godkända.
En teori: Finns väl en brandvägg i routern och funderar på om den med netgears firmware blivit korrupt på något sätt och nu med helt annan firmware åter öppnat upp.