Inlägg

Inlägg som patrik0719 har skrivit i forumet
Av patrik0719
Skrivet av mfm:

Köp inte en "cache/accelerator-SSD" från Corsair eller OCZ bara... Får alla spel och program plats på en ny 120GB-disk så är det väl bästa (snabbaste) lösningen.

Okej, av vilken anledning? Vet att priset/GB inte är så attraktivt, men tänker att om det landar någonstans runt 300kr lägre än en ny 120GB SSD, så är det kanske något att tänka på.

Av patrik0719
Skrivet av matte2k11:

jag använder ssd-caching med en 2 TB HDD på 5900 varv (sata3) och det känns lika snabbt som SSD. Mitt mest använda program går snabbare i denna konfiguration

Vilken SSD använder du för att cacha den då?

Av patrik0719

SSD-caching. Effektivt?

Sitter just nu med en SSD (Corsair ForceGT 120GB) som systemdisk och en lite äldre mekanisk 7200varvare på 250GB som andradisk, för lite mindre använda program och spel.

Märker att jag allt oftare får rensa SSD:n i brist på utrymme. Photoshop, Skyrim och BF3 verkar sluka utrymme och det finns lite eller ingen plats kvar att manövrera sig på. Den mekaniska disken känns otroligt slö i jämförelse, men det finns helt klart mycket mer plats kvar på den.

Jag vill att riggen ska bli lite rappare och funderar på att prova SSD-caching. Är det någon som har erfarenhet av det och tycker att det är värt det?
Står i valet och kvalet mellan SSD-caching eller helt enkelt en ny SSD och skrota den mekaniska disken. Prisskillnaden kanske bara blir några hundralappar, men att köpa en 240GB SSD är inte på kartan, då budgeten får ligga på max ~1k oavsett lösning.

Input välkomnas.

Av patrik0719

Fiber är ju bra grejer! Eftersom jag har stadsnät antar jag att ansvar för driften inte ligger hos min ISP, utan hos de som har hand om själva stadsnätet?
Är mest intresserad av om "leverantörerna" är lätta att ha och göra med och om de har bra integritetspolicy?

Av patrik0719

Val av ISP i Södertälje

Ska flytta till Södertälje i sommar och har ett antal olika leverantörer att välja mellan, via Telge stadsnät.
Jag är mest intresserad av 100/20, även om det erbjuds 100/100, eftersom priset för det kontra hastighet är mer tillfredsställande för en student som mig.
Priserna är närmast identiska för leverantörerna, där skillnaderna är försumbara.

Leverantörer:
Bahnhof, Bredband2, Tyfon, Alltele och T3.

Av dessa har jag bara haft tidigare erfarenhet av Bahnhof (då i Linköping) och jag upplevde dem då som en stabil leverantör. De övriga har jag knappt hört talas om. Är det någon som vet om dessa är något att ha?

Jag hade tänkt använda bredbandet till sedvanliga aktiviteter såsom surfa, streama, spela online, ladda ner helt lagliga torrentar och eventuell ha en enkel hemmaserver. Integritetsskydd kan ju vara bra om man råkar klicka på någon konstig länk, som leder till olagligheter.

Tacksam för alla omdömen om ovanstående leverantörer!

Av patrik0719
Skrivet av mats42:

Det jag saknar är en 15" ultrabook med 1080P.
Undrar vem som blir först....

Har för mig att 13" är övre gränsen för att räknas som en Ultrabook. Rätta mig gärna om jag har fel.

Av patrik0719
Skrivet av Uzor:

Gtx 580 var aldrig något kort som var helt otrolig.
Gtx 680 är nog det kortet många kommer sakna, både kall,tyst stark och drar inte mycket ström Vad mer kan man förvänta sig av den?

Klart att GTX680 är bättre på alla sätt, det är ju det nya toppkortet i en helt ny generation. GTX680 kommer förmodligen inte kännas lika otrolig när GTX780 kommer ut.

Av patrik0719

Jag har ägt både iPhone och SGS2. Båda telefonerna lämnar en del att önska, så det kommer nog helt ner till personliga preferenser.

Pro's/Con's iPhone:
+Generellt sett mer välkonstruerade appar.
+Driftsäkert. Flyter på som en gud.
+Eftermarknadstillbehören är oändliga.
+Kvalitetskänsla i konstruktionen. Gillar att det är lite tyngd i telefonen, den känns mer gedigen. Att det är mycket glas och metall, knappt någon plast alls, skadar ju inte. Ligger bra i handen.
-iTunes. Är så dåligt, krångligt och långsamt. Sen de ständiga uppdateringarna? Blir skiten aldrig bättre?
-iTunes. Förtjänar två minus för att det drar ned användarupplevelsen så mycket.
-Förutsägbart och stelt. Gränssnittet känns inte det minsta personligt och det känns som att möjligheterna för att skräddarsy telefonen för ditt eget behov är minimala.
-3,5"-skärm känns lite i minsta laget just nu. 4" hade helt klart gett telefonen bättre möjligheter.
-Utveckling. iPhoneOS har i princip sett likadant ut från start. Konceptet är ju att man ska känna igen sig, men det är trist att gränssnittet i princip ser exakt likadant ut sen telefonen lanserades.

Pro's/Con's Samsung Galasxy S2
+Stor skärm. 4,2" ger mer dynamik till användningen anser jag, även om det egentligen "bara" handlar om 0,7" mer.
+Anpassning. Det går att förändra så mycket på telefonen och då behöver du inte ens vara särskilt tekniskt kunnig. Skräddarsy telefonen helt efter dina behov utan att ens behöva byta ROM.
+Funktionalitet/Mångsidighet. Det finns många funktioner med denna telefon som jag inte ens visste att jag behövde, men som gjort livet lite lättare. Ta bara en sån sak som filöverföring via blåtand eller att använda din telefon som lokal hotspot. Kan slänga upp bilden till min platt-tv via HDMI och en liten adapter för ett par hundringar.
+Filöverföring. Klicka och dra, som ett USB. Borde inte behöva vara svårare.
+Universal ladd/dataprt i form av microUSB, som är standarden för alla mobiler (exkl. iPhone)
-Sämre kvalitet på appar. Har laddat ner ett otal appar som är så fruktansvärt dåliga och då snackar jag inte optimeringsmässigt, som inte borde ha fått publicerats.
-Telefonen i sig är tunn och fin, men känns överlag väldigt plastig. Väger lite för lätt i handen.
-Blir tokvarm vid laddning och ibland när man pressar den med tyngre applikationer.
-Utbudet av eftermarknadstillbehör går inte att jämföra med iPhone. Då snackar jag främst skal och liknande. Dockor tex, kanske blir bättre i framtiden, med tanke på standarport för laddning/data.

Råkade bli en liten novell, men du får läsa om du orkar
Antalet + och - återspeglas inte alls som någon form av betyg från mig, bara personliga åsikter.
Själv är jag rätt sugen på en WindowsPhone nästa gång. Har pillat lite på polarens Nokia Lumia 800 och den är fantastiskt trevlig. Det som talar mest emot den är att applikationsmarknaden är väldigt tunn just nu, men det lär hinna växa till sig innan jag byter telefon igen.

Av patrik0719

Jag sitter visserligen på ADSL, men har en liknande situation som du och har en lösning som borde fungera.

Telefonjack->Modem/router (2 i 1) -> Lång nätverkskabel -> Router

Jag bor på nedervåningen i en villa och får knappt någon signal alls trådlöst (betungbunker), från routern som är på övervåningen.
Ställer in min router att jobba som accespunkt, så "vidarebefordrar" den bara från routern på övervåningen. Inga problem med konflikt av IP-adresser eller andra anslutningsproblem (vad jag märkt).

Kör med denna router i mitt rum:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=765738

Detta borde kunna fungera om du sitter på den första routern från bredbandsjacket och koppla in din plastpappas som nummer två, så får han stänga av sin hur mycket han vill. Som tidigare nämnt är ju elförbrukningen väldigt liten, så om han trilskas är det väl bara att bidra med de futtiga kronorna i månaden.

Av patrik0719

Fan vad mycket haters det är i kommentatorspåren idag då? En, två, tre, flera kommentarer som liknar copy paste också. Ingen som orkar läsa kommentarer tillräckligt, bara för att få klämma ur sig lite skit?

Gläds som fan åt att få spela MW3 nästa vecka, även om jag kan hålla med om att det är lite trist det inte verkar fått något större ansiktslyft sedan MW2.

Av patrik0719

Förstår inte vad alla gnäller om, det finns ju massor av billigare alternativ om man inte är beredd att punka 10k! Men det kommer ju till priset av prestandaförlust,sämre design (även om det kan vara ngt subjektivt) och avsaknad av det häftiga läderfodralet man får till UX31:an

Jag ser det här mer som något positivt, för det innebär att möjligheten för en prissänkning genast blev större och det gynnar mig som spekulerat för en sån här ett tag.

Själv sitter jag på en Dell XPS M1330, som jag har släpat med mig till universitetet i ett par år nu. Den klarar av det mesta och håller förmodligen ytterligare ett par år. Men det stoppar mig ändå inte från att vara intresserad av en ultrabook, där jag främst ser till en förbättrad batteritid, bättre skärm och markant minskad vikt. Prestanda och design är mer av en bonus som jag egentligen inte behöver, men som jag ser det är svårt att få det ena utan det andra. Jag gillar helt enkelt inte apple, förmodligen på samma ologiska sätt som jag inte gillar AMD, ATI och SAAB.

2,5 kg mindre att bära med sig i väskan är varmt välkommet, med tanke på allt annat skit man släpar med sig, som matlådor böcker, vattenflaskor, laddare, pennor och dylikt. Bara för att jag klarade av släpade omkring på över 20 kg utrustning varje dag i lumpen, betyder inte att jag har hade sagt nej till möjligheten att få minska på det. Man är ju bekväm

Av patrik0719

Men det var värst vad alla sitter och gnäller om att det går att vrida statistik hur man vill etc. Dessa siffror berör försäljning i första hand och faktisk användning långt längre ner i skalan. Hur svårt är det att förstå?

Kan hålla med om att det blir något tvetydigt med statistiken om man räknar med alla integrerade grafikkretsar, för varje såld SBenhet och jämföra den siffran för varje såld diskret enhet, men det är väl snarare så att det borde balansera upp siffran för diskreta enheter än tvärtom?

Sållar mig till dem som börjar bli lite orolig för Intels växande övertag på marknaden, men det löser sig med tiden skulle jag kunna tro. I värsta fall blir det som på den gamla goda tiden, med Intel som det dyrare och mer prestandainriktade alternativet och AMD som det mer prisvärda per krona, med tydligare gränsdragning än vad det är idag.

Tänk på att konkurrens bidrar till utveckling. Efter en tid som ensam herre på täppan kommer utvecklingen att stanna av och det ger tid för de andra att komma ikapp. Om inte konkurrenterna bestämmer sig för att lägga sig ner och självdö. Det sistnämnda är väl inte så troligt, för det är ett ganska dumt sätt att försöka tjäna pengar på...

Av patrik0719
Skrivet av rallyreavan91:

har hört att vanliga grafikkort inte är att föredra vid videoredigering då de inte kalkylerar "exakta" frames, utan mer gör det tillräckligt bra och ser till att få så bra fps som möjligt. Alltså, har hört att nVidia quadro skall vara gjorda för detta istl, men som sagt: "har hört".

Okej, men det gör nog inte så mycket för jag håller mig fortfarande på glad amatörnivå. Känns lite onödigt att ha ett quadro för redigering och ett 570 för att spela spel

Av patrik0719
Skrivet av zeleni:

Mhm, du menar diskar som drar kanske 50w tillsammans

Thermalright archon är tystare och kylar bättre jämförd med H100

Tycker du ska skite i ljuddämpningen, du får inte tyst burk av et par mattor. Du har vald bra och tysta komponenter.

Är det så pass låg strömförbrukning på den disk alltså? Trodde det var mer. Men det känns rätt framtidssäkert att välja ett lite kraftigare agg om man fick för sig att göra något spännande senare

Av patrik0719

Har du kollat måtten, så att det går att montera två 580? Inte så bra om det blir alltför tight därinne, dåligt luftflöde -> varm burk -> Sämre prestanda/fläktar på högvarv -> irriterande oljud och försämrad livslängd på komponenterna

Av patrik0719

Ska du verkligen köra dessa två MSI-korten i SLI? Då är du uppe i 5000 bara på dessa+att du måste lägga till lite ytterligare för ett moderkort som klarar SLI. Jag skulle dra ett 580 istället och spara en tusenlapp och likvärdig/bättre prestanda. 650W kan vara lite i underkant för att köra 560 i SLI också...

Av patrik0719

Moderkort med Z68chipset är ju uppföljare till det ack så populära P67 med fina överklockningsegenskaper, samt möjligheten att kunna utnyttja processorns inbyggda grafikenhet från H67. Därutöver har Z68chipsetet (det i mina ögon mindre intressanta) Virtu för att med hjälp av processorns GPU växelverka och avlasta ditt grafikkort och framförallt SRT, som gör att du kan RAIDa en SSD med en vanlig hårddisk, som lagrigscache för att höja prestandan på den mekaniska disken flerfaldigt, i vissa avseenden.

Läs Sweclockers recension av Z68, där de testar just det moderkort du funderar på:
http://www.sweclockers.com/recension/13939-intel-z68-for-sandy-bridge

Av patrik0719

Om du inte tänkt köra SLI eller ha ett obscent antal hårddiskar eller dylikt att driva, så finns det ingen större behov av nytt nätagg. Förutsatt att du är nöjd med den du har nu.

Av patrik0719

Hyfsat tyst spelburk+bild- och videoredigering max 14k

Min gamla skrothög har gett upp och det är dags att införskaffa nytt.
Riggen ska främst användas till spel och diverse nerladdningar, men också mycket dokumentskrivning (pluggar), bild- och ljudredigering. Spelprestanda i kombination med låg ljudnivå är målet, energisnålt är en bonus.
Budget ligger på max 14k.

Är helt grön vad gäller överklockning, men tanken är att jag ska läsa på lite och ha en rigg som kommer att vara tacksam att överklocka även när jag lärt mig lite (mycket) mer.

Det jag kikat på:

Intel Core i7 2600K - 2490kr @ Inet

ASUS P8Z68-V PRO, Socket-1155 - 1469kr @ Komplett

ASUS GeForce GTX 570 1280MB PhysX CUDA - 2695kr @ Komplett

Corsair H100 Hydro Series CPU Kylare - 785kr @ Komplett

Corsair XMS3 DDR3 1600MHz 8GB CL9 - 419kr @ Komplett

CORSAIR AX 750W PROFESSIONAL SERIES MODULAR PSU - 1431kr@ Dustinhome

FRACTAL DESIGN MIDITOWER ARC BLACK - 773kr @ Dustinhome

FRACTAL DESIGN LJUDDÄMPNINGS MATTA - 261kr @ Dustinhome

NZXT SENTRY LXE EXTERNAL ALUMINUM FAN CONTROLLER - 558kr @ Dustinhome

Noctua NF-P14 FLX 140mm Fläkt x2 - 390kr (tot) @ Komplett

CORSAIR FORCE GT SERIES 3 2.5" 120GB SSD MLC - 1858kr@ Dustinhome

Detta kalas landar på 13129kr+frakt om jag räknat rätt. Bör tillägga att jag har studentrabatt och diverse annat, som medför lite rabatt och fri frakt här och där, så bortse från de små detaljerna. Strategisk fri frakt och hämtning på pick up points medför försumbar fraktkostnad.

Anledningen till att jag valde Arc+dämpmattor framför R3, är att jag vill kunna ha lite bättre luftgenomströmning, möjlighet att montera 240mm-radiator i taket utan moddning, slippa den opraktiska dörren och för att utrymmet för kablar bakom moderkortsplåten är utökat. Tanken är att fästa dämpmattor på insidan av respektive dörr, där det ändå inte finns ventilationsgaller (förutom för 140/180mm fläkt i ena dörrsidan, men det skär jag till).

Fläktstyrningen förstås för att kunna styra och eventuellt stänga av de tre medföljande chassifläktarna+2 noctua. Att den kostar några kr extra gör inte så mycket, då den verkar praktisk med display-/kontrollenhet att ha på skrivbordet istället för att kravla omkring på golvet (coolhetsfaktor).

SSD som primär disk+5 interna diskar (redan i ägo) för diverse lagring. Därav det kraftigare nätagget.

Är jag helt ute och cyklar eller borde jag byta ut vissa komponenter?
Tacksam för alla tips!