Inlägg

Inlägg som suhrim har skrivit i forumet
Av suhrim
Skrivet av Tellion:

Den är kopplad till hemma nätverket, med en nätverkskabel in i fiber omvandlaren, kan ju koppla den till routerns också men finns inga lediga portar där just nu.

Tror inte den har ett publikt IP, för att installera skrivaren så sökte jag på den i Windows 11, och Windows hittade skrivaren och installerade den själv. jag har inte gått in i varken router eller fiber omvandlaren och manuellt gjort en ip adress m.m, allt gick automatiskt till så att säga.

Som du kopplat den är den nåbar från internet, koppla den bak routern, har du inga lediga uttag i routern så köp till en switch.

Av suhrim
Skrivet av MackanS:

Hej,

Jag ska flytta till ett hus i Märsta med fiber, men kan inte bestämma mig för vilken internetleverantör vi ska ha. Någon som kan tipsa mig om vilken som är stabil och bra?

Börja med att kolla priser och utbud dit du ska flytta.

Kör med Ownit själv och det har varit stabilt hela tiden.

Av suhrim

https://www.konsumentverket.se/aktuellt/nyheter-och-pressmedd...

Lite fult att företag fortsätter kränga 2g/3g saker och låtsas som att det regnar.

Citat:

Konsumentverket bedömer att företagen bryter mot distansavtalslagen och marknadsföringslagen när de inte tydligt berättar att vissa varor snart slutar fungera helt eller tappar viktiga funktioner. Konsumentköplagen kan även ge konsumenter rätt att häva köpet mot bakgrund av bristande information.

Av suhrim
Skrivet av Monarped:

Hej.
Mina föräldrar har Allente i sin lägenhet.
Och nu ska dom flytta till en annan lägenhet.
Där dom som bor där säger att det bara fungerar med tv från Telia.
Men om dom skaffar ett fiber/bredbandsabonnemang hos Telia i nya lägenheten.borde det då inte funka o ha tv från Allente?

Är hyfsat säker på att det ska funka men du kan ju dubbelkolla med Allente för säkerhets skull.

Av suhrim
Skrivet av zorps:

"Alla priser är inklusive lagstadgad tillämplig moms." - https://www.amazon.se/gp/help/customer/display.html?nodeId=GL...

Ja det va ju det jag skrev, risken är att du får betala när paketet kommer in i landet ändå men då får du skapa ett ärende med amazon för att få tillbaka pengar.

edit: När att paket från Kina kommer till Sverige så kommer det passera Postnords importhantering, om paketet inte har ett giltigt IOSS nummer så kommer de lägga på moms och även tull i detta fallet.

https://vat-one-stop-shop.ec.europa.eu/index_en?prefLang=sv

Citat:

The Import One Stop Shop (IOSS) has been created to simplify the declaration and payment of VAT for distance sales of low value goods not exceeding 150€ imported from third territories or third countries.  

Special arrangements for distance sales of imported goods in consignments not exceeding EUR 150 have been introduced where the IOSS is not used.

Av suhrim

Det priset ska vara ink moms, hur säljaren hanterar det när värdet överstiger gränsen för IOSS vet jag inte. Det är dock större risk för problem när det är inte är amazon själva som skickar.

Av suhrim

@zorps

Länka produkten, läste det som att moms och tull stod på amazon vilket det inte gjorde eller?

Även om priset är satt ill 3232kr med moms och tull så kommer inte IOSS att funka, skulle tippa på att de gör som aliexpress och inte tar ut avgifterna.

Av suhrim
Skrivet av Naki:

Dock beror det väl lite på vilken Amazon som ger priset på 3232? Är det t.ex. Amazon.se så brukar de väl baka in pris för moms och tull i kassan. Inte för att man "kommer undan", men man behöver bara betala en gång.

Fast det är ju rätt tydligt i det här fallet att priset inte är med moms och tull. Spelar ingen roll vilket amazon det är, de kan inte momsdeklarera i förväg pga av beloppet.

@zorps

Om paketet är rätt deklarerat kommer du få betala 216 i tull, 862 i moms och 175 i deklarations avgift till posten så totalt 1253kr.

Postnord tar 175kr i avgift om de både ska deklarera moms och tull.

https://www.postnord.se/privat/forberedelser/tullinformation/...

Av suhrim
Skrivet av zorps:

Står inte Amazon för det??

Nej, det funkar bara om värdet är under 1500, skillnaden blir att du får betala när ditt paket kommer till sverige istället för när du beställer.

Av suhrim
Skrivet av zorps:

Hej
Jag ska köpa ett kamera objektiv från Amazon. Objektivet skickas från Kina. Har mest tänkt på om det kommer förekomma tull som jag måste betala?
Jag använde tullräknaren från tullverket.se och fick det här
" Varans inköpspris och fraktkostnader: 3232 SEK
Tull (6,7%): 216 SEK
Moms (25%): 862 SEK "
Måste jag betala tullen och momsen?

Ja, du kommer få betala tull, moms och deklerationsavgift när ditt paket kommer till sverige. IOSS funkar inte pga priset.

Av suhrim
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Det är kört. Problemet är inte sweclockers, sveriges befolkning o.s.v. Utan teknikutvecklingen har lett till att folk väljer att prioritera andra intressen.
Visst finns datateknik kvar, men då är det ofta molnet och speciella ramverk som bäst diskuteras på de officiella kanalerna. Detsamma gäller applikationer, vill man ha hjälp med avancerad programmering i ett cadprogram, så vänder man sig naturligt till ett forum om just detta.

Vissa påstår att de yngre folket kan mer, andra påstår de kan mindre. Jag själv påstår att de kan annat. Så många exjobbare jag har haft som hela sitt liv har använt windows och inte känner till windows registret, först blev jag häpnad. Sedan kom jag på att det på WinXp tiden som man tvingas in i registret dagligen och då var typ exjobbarna knappt födda.
Men de kan istället andra saker.

Man behövde verkligen inte pilla med registret i XP varje dag, jag körde XP från att det kom och fram till Vista släpptes och behövde inte pilla i registret mer än nån enstaka gång.

Av suhrim
Skrivet av keepAliveFree:

Inlägget har förtydligats.

Inte direkt, du vägrar ju fortfarande att backa upp dina påståenden och du förklarar aldrig varför allt du säger skulle vara dåligt.

Vad är det tex för operator som inte stödjer bredband via 4g/5g och varför tror du att det skulle vara likadant om ca 19 månader när det blir aktuellt?

Av suhrim
Skrivet av keepAliveFree:

Allt du skriver är ointressant struntprat.

Det är alltid lätt att avfärda folk som inte håller med men i ditt fall har du verkligen bara producerat ointressant struntprat.

Jag föreslår att du slutar skriva i tråden, du kommer inte få någon på din sida som du håller på.

Av suhrim
Skrivet av Gurrrra:

Du är iaf både otydligt med vad du menar o hur du skriver, möjligt att du har dyslieksi o det är väl fine det, men dig orkar jag inte längre lägga mycket tid på alls eftersom du många gånger bevisat din okunskap (som egentligen också är helt fine, men då ska man inte försöka snacka om det som man faktiskt kan det).

Du kanske skulle lära dig stava till dyslexi innan du tror att nån annan har det?

Av suhrim
Skrivet av MsSmith:

Du menar att det är minimal skillnad i ljud på en Yamaha RX V4 och en Krell Theater 7 XD och förväntar dig att bli tagen på allvar? I sådana fall har du med stor sannolikhet sabbat din hörsel till den grad att det enda du har att gå på är grafer.

Det relevanta är ju dock om det är en skillnad man kan uppfatta och det går inte att svara på utan att göra en blindtest, jag tar inte förgivet att det ena eller andra är sant.

Finns gott om utrustning i prisklasser mellan de där 2 som skulle vara mer intressant imo.

Av suhrim
Skrivet av Rouge of Darkness:

jo men vad är då datorns job att göra som inte vilken sketen potatis till dator som hälst kan göra när det enda den gör är skicka digitala ljuddatan till dacen direkt från den digitala filen?

känns som att man lika gärna skulle kunna göra exakt samma sak med en nuc för typ 5000:- eller mindre

det du betalar för är ju typ 10% hårdvara/mjukvara 90% Fancy datorlåda

Mjukvaran är ca 25% av priset, en livstids licens kostar $829.99

Datorn här är ju bara tänkt att köra som server, det finns rätt mycket man kan köra som roon endpoint tillsammans med den, du kan tex köra en raspberry pi med en dac eller amp hat.

Mjukvaran ska tydligen vara bra vad jag hört men imo är priset i överkant, det jag sett om den gör att jag tycker den låter intressant annars.

Man kan lätt fixa ett likvärdig lösning med annan hårdvara för ett mycket vettigare pris.

Av suhrim
Skrivet av DevilsDad:

Nja.. detta är din personliga åsikt och inget universellt. Jag kan tänka mig att det blivit så i kretsar där det är tufft att göra narr av "andra", men i stor används audiofil fortfarande om folk som är intresserade av högkvalitativ ljudutrustning.

Ja det är min personliga åsikt men i de flesta fall folk pratar om audiofiler är det i negativ bemärkelse, sen om det är bra eller inte är en helt annan femma. Jag kallar inte mig själv för audiofil av just den anledningen men du skulle definitivt göra det.

edit: Jag pratar givetvis utifrån mina egna erfarenheter här så du kan uppleva det annorlunda.
Kan även lägga till att jag inte på något sätt tycker det är tufft att göra narr av folk även om de lägger ofantliga summor på snakeoil.

Av suhrim
Skrivet av archie:

"MPEG-4 AAC, vp09" står det som information under codec i informationen. Testar jag med en annan fil från min telefon som jag lägger in så står det "Linear PCM, Timed metadata, HEVC"

Ok då är det en codec för det du behöver, har inte koll på mac os tyvärr

Av suhrim
Skrivet av archie:

Som sagt det funkade förra veckan, nu funkar det inte..

Jo det läste jag men det gör inte min fråga mindre relevant.

Av suhrim
Skrivet av archie:

Hej,

Sedan jag uppdaterade till senaste OS versionen häromdagen så kan jag inte starta videos som ligger inlagda i en powerpoint.. Det är mp4 filer och jag får upp ett meddelande "codec saknas". Funkar inte heller att spela de via webbläsare. Funkade dock för en vecka sedan.

Jag har senaste uppdateringen utav MacOS samt att jag har testat att ta bort och lägga till powerpoint, funkar inte heller i keynote..

Någon som har ngt bra tips?

Att det är en mp4-fil säger inte så mycket utan att veta hur den är enkodad.

VLC kan visa mer info om filen, finns säkert fler program som gör det också.