Inlägg

Inlägg som Wimwicket har skrivit i forumet
Av Wimwicket
Skrivet av Munya:

Textformat:

[To] Support Proshop SE [support@proshop.se]
[Subject] Support

Bäste mottagare,

Jag har ett reklamationsärende där varan är tillbaka skickad till mig men utan originalförpackning. Reklamationsärende 591443-ordernummer 57506069.

Jag har fått som svar från Joar/Proshop att varken de eller leverantör anser att originalförpackning till min produkt inte har något värde och därav orsaken till att jag inte fått tillbaka den. Reklamationsrätten innebär att jag har rätten att klaga på fel, varan är trasig eller om jag anser att varan fungerar dåligt inom en tidsram på 36 månader dvs 3 år har jag enligt lag rätten att upptäcka fel som jag anser är ursprunglig orsak. Nu när ni har fått in varan och valt att skicka tillbaka den så har ni skickat tillbaka produkten i de skick som ni anser är rätt och värd för min produkt medan originalförpackningen som ni har valt att behålla eller kasta har ett värde för mig och ökar värdet av produkten i en andrahandsmarknad. Jag anser att ni inte följer reklamationsregeln enligt konsumentköplagen och ni har hindrat och förminskat värdet av en produkt jag äger genom att det enligt ert och er leverantörs anseende inte är värd något, hur kom ni fram till denna bedömning? Jag har inte blivit frågad om jag vill ha kvar förpackningen eller inte, jag har inte fått möjligheten att vara med och hindra er från att göra detta misstag.

Jag har rätt till att kräva ett prisavdrag då varan ni returnerat till mig är inte alls den varan jag skickade in, den saknar en betydelsefull del för att vara komplett som den kom i när jag köpte varan och det är förpackningen.
jag föreslår att ni letar reda på förpackningen och skickar tillbaka den till mig och skulle det vara så att ni inte vill eller hittar en del av produkten så vill jag häva köpet där ni enligt lag måste täcka marknadens prisökning i form av täckningsköp enligt lag.

Jag har blivit tipsad om att göra en anmälan hos ARN av Joar vilket jag kan också göra eftersom värdegränsen för att ARN ska pröva ärendet ligger på 500 kr vilket mitt grafikkort är en bra bit över men jag vill försöka lösa detta med er innan en tredje part behöver bli involverad eller att avgöra tvistemålet i tingsrätten.

Deras svar:

Re: Support [ärende#4719354]

Support Proshop SE
11:00 (för 12 minuter sedan)
till mig

Hej

Tack för ditt mail.

Som teamleder för den svenska avdelning har jag tagit detta ärende och denna kritik vidare till vår chef samt juridiska avdelning för att få koll på detta.

Jag vill börja med att säga, att vi förstår att lådan kan ha värde för dig som kund i det fallet att du önskar sälja varan vidare. Att säga att kartongen inte har något värde är därför kanske fel sätt att uttrycka det på. Jag ska därför försöka förklara lite mer ingående hur vi förhåller oss till detta. Jag vill understryka att vi följer konsumentlagen i det här avseendet. Jag vill också göra uppmärksam på, att vi är medvetna om diskussionen på Swedclockers, som har resulterat i en del ovänliga beskeden och försök att testa våra villkor. Du är därför också välkommen att ta denna information och rekommendationer vidare.

Vid reklamationer använder vi, som många andra företag, oss av externa verkstaden som är auktoriserat av tillverkaren till behandling av deras varor. Detta har vi också gjort vid specifikt din reklamation. Det är denna verkstaden som har slängt original kartongen. Det är därför inte så att vi har behållet den och nekar att ge retur den. Vi har helt enkelt inte den och har därför inte möjlighet att uppfylla din begäran om att få tillbaka den.

Enligt konsumentlagen (och jag har diskuterat detta med vår jurister) finns det inget krav om, att vi som företag, efter en reklamation, ska skicka tillbaka varan i samma kartong som vi mottog den i. Av samma orsak kräver vi inte heller, att en vara som reklameras skickas in i originalkartongen. Du som kund ansvarar dock för att varan skickas på ett säkert sätt, så den inte skadas i frakten. För att undvika en problematik som den du upplever här kan jag därför rekommendera att behålla originalkartongen hemma vid framtidiga behov för reklamation hos oss eller andra företag (om dom inte har särskilda krav om, att det ska skickas i originalkartongen). Så undviker man också, att kartongen tar skada vid frakt fram och tillbaka.

Tyvärr kan vi inte hjälpa till med att få originalkartongen retur. Du får gärna pröva ärendet vid ARN. Om du får rätt i ditt ärende kommer vi såklart att se över våra rutiner. Enligt vår juridiska avdelning och konsumentlagen finns det dock inget krav för du som konsument att få retur originalkartongen efter ett reklamationsärende.

Jag förstår, att det då ger anledning att undras varför vi gärna ser att en produkt lämnas retur i originalkartongen om man nyttjar av sin ångerrätt. Vi har inget krav om, att en vara lämnas retur i originalkartongen och vi kan inte neka returen på bakgrund av detta. Vi rekommenderar dock att man gör så i förbindelse med ångerrätten. Här har vi som företag enligt konsumentlagen nämligen rätt att göra ett värdeminskningsavdrag. Detta på samma sätt om varan hade spår av användning. Konsumentlagen skiljer alltså mellan reklamationsrätt och ångerrätt i förhållande till originalkartongen.

Att vi har rätt att göra ett avdrag om originalkartongen saknas vid användning av ångerrätten kan därför inte användas som dokumentation eller argument för, att du som kund också kan kräva denna emballage retur efter ett reklamationsärende.

Jag hoppas att detta är ett tillräckligt svar på dina frågor och funderingar om vårt arbetssätt.

Du önskas en trevlig dag,

Med vänlig hälsning | Best regards
Cecilie

Kan ju säga att bemötandet från Proshop i det här fallet och det faktum att man inte verkar lägga någon större vikt på kundlojalitet tar jag till mig till framtida köp. Oavsett hur viktig eller inte man anser en kartong vara.

Av Wimwicket

Köper RØDE NTH-100: 800 kr +frakt

Av Wimwicket
Skrivet av loefet:

En dyrare lösning, men kanske mer passande lösning är ett sängskåp.
Man får en vettig säng, som i vanliga fall tar upp lika mycket plats som ett par garderober.

Hmm, ja det kan vara ett alternativ att kika på också. Tack för tips!

Av Wimwicket
Skrivet av kaput:

Beror väl lite på huset/rummet. Det främsta argumentet för en fällbar säng är att den sovande kommer upp från golvet, vilket kan vara trevligt i ett kallt och dragigt rum. Märk väl att kallras från fönster kan ställa till det rätt rejält. Är huset hyfsat nybyggt är detta sannolikt inget problem i praktiken.

Uppblåsbara madrasser är dryga att hantera (pumpa, tömma, etc), och det finns en viss risk att de går sönder, särskilt om man köper nåt billigt från Biltema etc. Du kan ge dig på att den kommer ha börjat läcka någon gång när gästerna är i faggorna och det inte är tid att få fram några alternativ. De är också helt annorlunda att sova på än konventionella madrasser, vilket kan vara en stor nackdel om gästerna är känsliga för sådant. Räkna inte med att alla vaknar utvilade utan att ha ont över högt och lågt efter en natt på en sådan.

Fällbara sängar tar förstås mer plats att förvara.

Personligen föredrar jag som du säkert förstått en rejäl fällbar säng med skumgummimadrass framför uppblåsbar any day om det är jag som ska sova i den, och då är jag ändå van vid att sova på uppblåsbart liggunderlag i skogen.

Skulle en bäddsoffa kanske vara ett alternativ? Eller har du ingen användning för sittplatser i rummet heller?

Tack för svar! Har inte några problem med kallras i alla fall.

Jag har sovit på en uppblåsbar madrass (med endast lakan på) vid ett tillfälle och det var inget vidare, men jag har hört att det är helt ok med en bäddmadrass ovanpå. Risken med läckage är så klart något att tänka på..

Jag har inget behov av sittplatser i rummet egentligen men kan den även fungera som någon form av förvaring spelar det väl kanske inte så stor roll (något sånt kan kanske vara ett alternativ i så fall). Hade dock föredragit något som man kan få undan helt, sticka under sängen eller ställa ut i förrådet t ex.

Av Wimwicket

Bästa gästsängen?

Hej!

Jag har idag ett dedikerat gästrum med dubbelsäng i huset som i stort sett står oanvänt 364 dagar om året.. Överväger därför att göra mig av med sängen och skaffa något som är "mobilt" i stället för att få mer användning av rummet, alltså t ex en uppblåsbar säng med madrass eller en fällbar säng.

Är det några på forumet som har erfarenheter av dessa och kan ge några rekommendationer?

Av Wimwicket
Skrivet av Laxpudding:

Oj, den har faktiskt en VGA-anslutning. Då kan det vara gamla kretsuppsättningar till den grad att HDMI 1.4-specen faktiskt stämmer och att det är 2009 års nivåer på HDMI:n.

Ah.. Antar att det troligen får bli USB då 😅

Av Wimwicket
Skrivet av Laxpudding:

HDMI 1.4-nivåer är 15 år gamla specar vid det här laget. Brukar inte vara aktuella på mainstreamlaptops från 20-talet. Kan vara så att den som skrivit specifikationerna du tittar på förväxlar med DP 1.4-kapacitet, vilket har hänt.

Iris Xe ska orka 18 Gbps, men visst det kan vara begränsningar i övriga hårdvaran till 9 Gbps. Vilket dock är ovanligt idag. Om inte annat är situationen enkel: testa om du får det att fungera med HDMI. Om inte går du på USB-C-kabeln.

Aha, ja jag tyckte också det verkade märkligt med 1.4 på en så pass ny laptop. Specs: https://www.asus.com/laptops/for-work/expertbook/expertbook-b1-b1400-11th-gen-intel/techspec/.

Får göra så! På ett eller annat sätt bör i alla fall skärmen fungera. Tack för hjälpen!

Av Wimwicket
Skrivet av Laxpudding:

På pappret är det tillräckligt men frågan är om det ens behövs. Eftersom du med en 3440x1440/100 Hz-skärm når du gamla vanliga 18 Gbps gränsen och är därmed inom räckvidden för att köra med en HDMI direkt också. Att gå via USB-C/TB4-porten ger antagligen ingen extra förutom lite extra kostnader och bök.

Jag kan inget om laptopen i fråga men en snabb googling säger att den har en Nidia-GPU. Då är det inga problem med att köra HDMI heller.

Problemet med laptops och moderna skärmar kommer när laptopen är äldre/begränsad eller om man vill köra senaste generationen spelskärmar och nå exempelvis 4K i högre frekvenser än 60 Hz.

Även fast det bara är HDMI 1.4?

Tyvärr har inte just den här modellen någon Nvidia-GPU utan inbyggd Intel Iris Xe, men tror inte det ska vara något problem? (https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/208658/intel-core-i5-1135g7-processor-8m-cache-up-to-4-20-ghz.html.

Av Wimwicket

Ultrawide till Asus ExpertBook

Hej!

Jag funderar på att köpa en Ultrawide (3440x1440) skärm till min Asus B1400CEAE. Efter många om och men så tror jag mig i alla fall fått reda på att det verkar vara Thunderbolt 4 USB-C (enligt symbolerna här i alla fall https://www.asus.com/se/support/faq/1042843/) så bandbredden via kontakten bör då inte vara några problem.

Skärmen jag har kikat på är denna https://www.power.se/datorer/bildskarmar-och-monitorer/bildskarmar/samsung-viewfinity-s5-s34c500g-34-skarm/p-1927757/

Kabel jag hade tänkt https://noerdic.se/products/nordic-usbc-to-dp-1-2-4k60hz-3m

Datorn används bara till administrativa uppgifter bokföring, word, excel m.m.

Tacksam om någon kunnigare än mig kan ta en titt och se om detta kommer fungera!

Av Wimwicket

V Rising
Space Engineers (eller Empyrion: Galactic Survival om man föredrar, mer content för survival men betydligt stelare imo)
Starbound (Terraria-liknande)

Lite svårt annars då ni är 5 st så går en del spel bort som typ Stardew Valley, Magicka, Helldivers, Deep Rock Galactic m.fl. Så ett MMO med 5-manna partyn är kanske det bästa då.

Av Wimwicket

Annonsen är avslutad

Av Wimwicket
Skrivet av OmaWaka:

5 400 kr + frakt

Då har klockan slagit 20.00 och budgivningen är över med OmaWaka som vinnare, hör av mig i DM. Tack!

Av Wimwicket

Självklart skulle jag helst få alla paket direkt till dörren men då det där jag bor oftast innebär 1 dag extra i leveranstid (med några undantag) samt en högre kostnad beroende på butik så blir det oftast utlämningsställe.

Av Wimwicket
Skrivet av kawkstege:

Hur länge varar budgivningen?

Jag hade tänkt köra till på tisdag så säg tisdag kväll kl. 20.

Av Wimwicket

ASUS GeForce RTX 3080 10GB ROG STRIX GAMING OC

Efter vad man kan kalla impulsköp av ett 4080 inför Starfield-släppet är det dags att sälja mitt Asus Strix 3080. Inköpt hos Inet i september 2020 och har fungerat fint sen dess.

Anmärkningar: Ett svagt coilwhine som jag inte hade märkt av förrän jag skulle ta bild på kortet i datorn.. Video länk: https://youtu.be/wY5PUlsNjyk

En repa i plasten av LED-baren, se bild.

Originalförpackning medföljer.

Läs hela annonsen här

Av Wimwicket
Skrivet av dubcat:

Kul utmaning!

Plockade ihop något på inet för att ge lite inspiration.

https://i.imgur.com/2gnp2eP.png

Det största som jag tänker kan vara en utmaning är att hålla ljudnivån från GPUn låg. Det är många W som ska blåsas bort när det är full belastning. Förhoppningsvis går det att ställa rimliga kurvor som håller fläktarna i schack när det inte jobbar.

Passiv CPU-kylare är kanske överdrivet. Men med de två chassifläktarna som är specificerade under 12 dB ljud så kan du få ett mycket tyst system så här. Det kanske är vettigt att byta kylare till en tyst aktiv, det får du avgöra.

CPU valde jag en som höll lägre TDP för att systemet ska slippa köra jetmotor för att kyla. Växla prestanda mot ljud helt enkelt. Och tillsammans med den CPUn så kändes ett 4070ti som ett balanserat val.

Snabbkollade bara så att chassi ska kunna få plats med dessa komponenter. Dubbelkolla om du gör slag i sak! Och kanske inte rimligt att beställa något med över två månaders leveranstid...

Alltså, lite ot här men, jag måste bara säga att jag fick en smärre chock när jag såg priset för detta. Över 30k för en dator med en i7'a och ett xx70 kort!? Är ju helt medveten om att priserna skjutit i höjden men har inte direkt kikat på en hel dator sen jag byggde min 2020. Heeelt galet..

Av Wimwicket

Hade ett liknande problem med en AiO (Lian Li Galahad) förra året som efter knappt ett år var helt körd. Dock fungerade den oftast från kallstart så länge man inte började med något krävande, sen låg tempen på 90+ oavsett vad med fläktarna på fullt ös. Bytte till en Noctua luftkylare sen vilket löste problemet. Testade också göra rent, byta pasta osv först utan någon förbättring.

Av Wimwicket
Skrivet av Zybeer:

Hej!

Lite svårt att hitta den perfekta forumdelen för den här funderingen men jag gör ett försök här.

Tanken är alltså att jag vill koppla min stationära datorn en våning upp till vardagsrumsteven på nedervåningen i huset där jag bor. För att kunna dra kabel på ett snyggt vis ser det ut att landa på strax över 5 meter i kabellängd. Jag har kikat på aktiva USB-kablar från Nördic och en rejäl variant av HDMI kabel.

Tänker jag rätt i att köpa kablar på 5-7,5 meter och koppla rakt av från datorn till tvn (ifall det inte blir för långa kablar)? Och sedan komplettera med en usb hub rätt i tvn för att ansluta mus, t-bord och kontroller till?

Kan jag även få min HTC Vive Pro vr att fungera eller blir det för lång kabellängd? Den måste rimligen kopplas in till den aktiva usb kabeln som kommer från datorn?

Går det även att smidigt byta vilken input jag kontrollerar datorn ifrån beroende på om jag sitter i vardagsrummet eller uppe på kontoret?

Det hade varit så väldigt smidigt att slippa investera i en separat dator

Hej!

Jag kör liknande som du tänkt sedan några år tillbaka med en optisk hdmi kabel till en reciever i vardagsrummet + en aktiv usb kabel till en hub för mus/tangentbord/hörlurar osv. Tycker det funkar rätt bra. När det gäller input kör jag med ett extra trådlöst tangentbord i vardagsrummet och musen (trådlös) tar jag bara med mig, inte blivit av att köpa en separat ännu.

HDMI-kabeln jag har är en 10-meters, egentligen mycket längre än vad jag behöver men det var det jag hittade när jag köpte den, vilket har funkat utan några problem. Kanske finns det något mer prisvärt idag då den kostar en del.. https://www.hembiobutiken.se/produkter/kablar/hdmi/277190-goldkabel-edition-hdmi-aoc-4k/

Ingen aning vad som skulle krävas för VR. Hade en Oculus Rift vid begynnelsen som jag tyckte var väldigt kräsen när det gällde USB men vet inte hur det är med Vive.

Av Wimwicket

Jag skulle rekommendera en Xbox-kontroller då flest spel på PC stödjer dess knappuppsättning. Tror du behöver en specifik dongel så t ex https://www.inet.se/produkt/6336425/microsoft-xbox-series-x-w...

Du kan koppla flera kontroller till samma dongel.

Av Wimwicket

Om du inte har väldigt många tusen kvm eller en mkt komplicerad gräsmatta skulle jag inte rekommendera något annat än en robot idag, finns gott om modeller som klarar upp till 5000 kvm. Det enda som kan tala emot är ekonomin jämfört med en vanlig gåklippare. När det gäller motion är det väl bättre att ta en rask promenad än att gå bakom en gräsklippare som spyr ut avgaser i timtal..