Inlägg

Inlägg som Esseboy har skrivit i forumet
Av Esseboy
Skrivet av Frispel:

Fast då finns det såklart skillnader i demografi och riskgrupper och sånt. Exempelvis så är det genrellt sett lägre medelålder i många s.k.a. u-länder så det är betydligt färre som kommer att få allvarliga komplikationer. Osv. Alla siffror du räknar fram är extremt osäkra med en felmarginal som är extrem.

Alltså, Finland ligger inte bättre till för att de stängt landet, de ligger bättre till för att de antingen fick spridning i samhället ett tag efter Sverige, och/eller att de hade färre som spred viruset från början. Är det 4 pers som sprider det i Sverige mot 1 i Finland så kommer Finland att ligga ca 10 dagar efter i utvecklingen. Vilket det också ser ut som att dom gör.

Att i nuläget dra några som helst slutsatser i den typen av jämförelse är direkt löjligt. Då kan man lika gärna jämföra med Italien som har totalt nedstängt land, jag tycker det verkar som att Sverige klarar sig bättre än så?

Finland fick sitt första fall samma vecka som Sverige och vi låg jämt länge.
Italien stängde ned allt för sent, de hade flera tusen smittade när de stängde ner, nu följer Sverige i samma fotspår men utan att spridningen minskar då samhället inte är delvist nedstängt.

Av Esseboy
Skrivet av Red Beaver:

Hur gammal är du? Och lider du själv av någon diagnos?

24 år, astmatiker.

Av Esseboy
Skrivet av medbor:

Sjukt rimliga priser också! Inte ens 25000 för 3950x, 32gb ram, 512gb ssd, 1660ti...

Ungefär som en Macbok med 4 kärnor utan HT.

Av Esseboy
Skrivet av Dockland:

Lägg inte ord eller åsikter i min mun är du bussig.

Jag undrar hur mycket det skulle kosta, inget annat.

Jag läser mellan raderna, det lär man sig att göra då man varit med förr.

Av Esseboy
Skrivet av Dockland:

Skall vi leka lite med siffror. Runda av med 3 miljarder om dagen för skyddsutrustning/vårdplatser för Sveriges ca 10.000.000 invånare.

Har du något bättre exempel/siffra är jag idel öra.

Hur skall skatter finansiera det?

Som land kan Sverige ta lån. 1000 miljarder kan Sverige lätt låna om det behövs. Hur missade du det som insisterar att vet allt?

Av Esseboy
Skrivet av MinscS2:

Hur mår företagen, framför allt de små egenföretagarna i Finland?

Att säga att "Sverige har misslyckats" visar bara att du inte riktigt vet vad du pratar om. Det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser om vilka länder som har lyckats bäst respektive sämst. Vi kommer inte kunna peka finger och säga vem som gjort rätt och vem som gjort fel förräns tidigast till hösten, men antagligen kommer det dröja ännu längre.

Vi ger dem skattelättnader och stödpaket.

Vi har ren data, och graferna ljuger inte med 1000%...skillnaden i dödsfall per befolkningsenhet mellan de som stängt länderna och Sverige.

Av Esseboy
Skrivet av Dockland:

Du vet inte vad jag lägger värdering i och inte.

Vi pratade om kommande pandemier, inget annat.

För du ger intrycket att du inte värderar annat än pengar. Bara så du vet. Vissa gillar inte sånt då det har något som heter empati.

Folk kommer att dö i kommande pandemier också, därför man borde ta efter Finland och ha tillräckligt med material i lager för såna tillfällen istället för att vara girig och killgissa att vi klarar oss.

Av Esseboy
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Nu vet jag ej vad du menar om att det handlar om ett år? Inte är det total lockdown iallafall då skulle vi få se på massdöd.
Utan allt handlar om en balans och det är det regeringen gör. Allteftersom det blir värre så höjer de rekommendationerna och lagkraven, man kan ha åsikten att det ska gå lite snabbare eller långsammare fram. Men för mycket restriktioner påverkar spridningen inte nämnbart men det påverkar vår ekonomi.

Och prat om om något år så hämtar sig ekonomin. Finanskrisen 2008 slog ut många företag som nu 12 år efter inte har kommit tillbaka. Visst har nya jobb skapas men inte alltid på dessa orter. Det är just vår ekonomi som gör att livsstandarden ändå är så bra i landet, inte är det vädret/klimatet som gör att så många vill bo här.

Det har dött 10 ggr mindre i Finland per befolkningsenhet. Så det hjälper bara med 1000%, det är för lite väl? Hallå? Någon hemma?

Av Esseboy
Skrivet av Dockland:

De undersökte smittan och vill gå ut med det och varna andra, men det tystades av Kina. Tycker det är onödigt att du kommenterar om du inte har en susning om vad som diskuteras. Det är liv som står på spel...men det bryr du dig inte om? Om annat får du gärna ropa till.

Av Esseboy
Skrivet av lhugo:

Nu vet jag inte vad du argumenterar för eller emot. Jag förespråkar att man följer Folkhälsomyndighetens råd. Jag vänder mig emot dina självsäkra uttalanden utan att du hänvisar till forskningskonsensus. Hänvisning till deskriptiva data är inte samma sak som inferens med generaliserbarhet och du bemöter inte heller när jag problematiserar att vi inte vet om genomgången smitta ger immunintet osv.

Allmänbildning och moder som är läkare är inte mycket värt i dessa sammanhang. Som jag skrivit tidigare är man varken från myndighetshåll eller inom läkarkåren ens i närheten av lika säkra på läget som du är. Du är bara ytterligare en hobbyepidemiolog på forumet.

Det är inte bra diskussionsunderlag och jag avslutar därför här.

Jag hoppas att ni som läser denna tråd väljer att följa Folkhälsomyndighetens råd istället.

Jag följer de data som hittils finns för Covid-19, vi har data sen december ifjol från Kina.

Det har dött ca 10 ggr fler i Sverige än i Finland så det är konstigt att följa Sveriges hälsovårdsexperter när de uppenbarligen misslyckats.

Av Esseboy
Skrivet av Dockland:

Sant.

Det kommer hända igen, och igen och igen. Antingen m y c k e t värre, eller lindrigare. Ingen vet hur eller när, men alla vet att det kommer

Forskarna i Kina som tystades vissten när och hur.

Av Esseboy
Skrivet av Yorg:

Du drar siffror ur luften och killgissar vilt. Inte en chans att dödligheten är så hög oavsett vad din "allmänbildade mamma" säger om saken.

Du förstår det grundläggande faktumet att de flesta av COVID fallen har vi inte en susning om eftersom de inte fått tillräckligt med symptom för att söka vård och därför inte finns med i statistiken va? Ta med det i beräkningen för dödlighet och fundera en runda till.

Vi KAN inte bli av med den här sjukdomen genom karantän, den är lös och den går inte att stänga in i ett hörn. Åtminstone inte innan vi har nått flockimmunitet eller har ett färdigt vaccin.

Bättre att ta det säkra före det osäkra, skulle du säga samma sak om du var i riskgruppen? Det är folk som kommer att dö, inte insekter...visa lite respekt människa!

Killgissar? Är du inte lite sexisisk nu? Min mamma identifierar sig faktiskt som kvinna!

Av Esseboy
Skrivet av Dockland:

Jag upprepar, sedan orkar jag inte tjata mer om detta. Hur många kronor för denna lilla "skattesedel-plan"?

Så. Tror mitt budskap nått fram.

Så du anser att det är bättre att inte göra nått? Det har ju givetvis konsekvenser så tro inte du kan två händerna vid nästa kris.

Av Esseboy
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Sedan när dör folk p.g.a pengabrist, ja årligen:
Självmordstankar vanligt bland de som förlorar sjukpenningen
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sjalvmordstankar-vanligt-b...

Man har även sjukvård, äldreomsorg, kurator, rättsväsende. Precis alla dessa behöver mycket mer pengar än vad de redan idag har. De pengarna de fick räckte alltså inte till innan krisen. Om vi totalsaboterar vår ekonomi så lär de knappast få mer pengar.

Det regeringen och övriga partier i riksdagen vill är då att få till en så sunt agerande som möjligt, självklart har de olika partierna lite olika åsikter hur mycket vi ska låsa ner. Vi kommer aldrig få veta vad resultatet av de olika agerande är, det vi dock vet är att på längre sikt så är det inte svaret så enkelt som att total isolering är det som har skapat den bästa livsmiljön.

Det handlar om ett år, Sverige får ta lån...det är det som statskassan är till för...att rädda folk vid kris!

Hur många dör i självmord när 100 till 500 tusen dör av Covid-19? Lite fler tror jag än om ekonomin går kräftgång i nått år...

Av Esseboy
Skrivet av trollhattan:

400 miljoner haha, har nån rödgrön pajas sagt det eller

Du kan testa ta 0,05 ggr 7 800 000 000. Vad blir det?

Av Esseboy
Skrivet av Red Beaver:

Och vad ska man göra med testresultaten? Du verkar ju vilja testa mest för skojs skull. De länderna kommer drabbas på nytt så fort gränser öppnas och folk börjar röra sig globalt igen. Men du kanske tycker att man ska stänga gränserna för all framtid också?

Nej, till nästa år när vi får vaccin. Om vi inte stoppar det nu riskerar vi att det muterar till en dödligare variant. Och du kan spola ned ekonomin i byttan om några miljarder dör....då kan du börja snacka om att det är tomt i spargrisen.

Av Esseboy
Skrivet av lhugo:

Nu får vi dra i nödbromsen här. Jag argumenterar inte mot att vi skall försöka hindra smittan. Givetvis skall vi det. Det jag reagerar på är att du slänger ur dig saker kors och tvärs utan att någon som helst motivering.

100 till 500 tusen begravningar i Sverige
400 miljoner döda globalt
1 miljard döda globalt

Vad bygger du detta på? Du förespråkar att kalkylera risker men samtidigt så slänger du ur dig tvärsäkra uppgifter som är helt ogrundade. Vi vet väldigt lite om Covid-19 än. Det vi känner till är oklard huruvida det går att generalisera på hela jordens befolkning och dödligheten är oklar än så länge. Huruvida genomgången ger skydd och isf hur länge likaså.

Detta och en mängd bestämda uppfattningar om hur Sverige borde skötas politiskt. Varför skall man lyssna på dig? Vad gör dig till sakkunnig?

Ju fler som behöver vård, ju högre dödlighet. När alla får vård är dödligheten mellan 2-4%, utan vård runt 10-20%, för de i riskgruppen nära 100% dödlighet utan vård.

https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex...

Har följt med läget flera gånger dagligen sen januari...min mor är läkare och är tämligen allmänbildad inom geografi, politik och dylikt.

Det är lätt att säga att vi ska fortsätta som vanligt...men det har konsekvenser så man är inte oskyldig för det!

Av Esseboy
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Sverige försöker inte nu minska deras statsskuld. Däremot vill de ha lite kontroll över den och inte slå ut svenska företag.

Vad har du för källa på att spridningen i Sydkorea och Taiwan är stoppad? När det gäller återhämtning så är sverige ett i-land och om vissa företag slåss ut så skapas de ej så snabbt igen. Man får se långsiktigt vilken strategi som är bäst. Där det enligt mig handlar om att ha en sund balans och det är alltid upp till diskussion var denna sunda balans är.
Där regeringen väljer att hela tiden anpassa deras rekommendationer och lagkrav efter hur förhållandet är.

Total lockdown som vissa länder hade skulle dock slå hårt emot vår ekonomi när vi inte hade någon större spridning. Och än en gång, väldigt många har och kommer att dö p.g.a bristande ekonomi inom precis allt.

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/south-korea...

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/taiwan/

Sen när dör folk i Sverige av svält? Det har inte varit svält i landet sen 1869...

Av Esseboy
Skrivet av trollhattan:

Hur många har dött
Hur många är vi på jorden
Hur många dör i sjukdomar som redan existerade, samt i svält

Det är komik att stänga ner länder och skapa mass arbetslöshet och rasera ekonomi pga detta.

67 tusen
7,8 miljarder
50 miljoner

Problemet är att runt 400 miljoner kommer att dö om alla smittas. Mer i U-länder så totalt kan när en miljard dö....det är lika många som dör på 20 år!

Det som är dumt är att inte stänga länder i tid...

Av Esseboy
Skrivet av Dockland:

Den skall de som förslår dessa åtgärder kunna komma med.

Det är lite shady att föreslå "via skattsedeln" utan att ha gjort en grundlig analys av initiering och förvaltning. Som vanligt, det är lätt att tycka, lite svårare att konkretisera.

Tycker du att det är lättare att begrava alla pensionärer som kommer att dö än att skydda dom? Lite kall-hjärtat om du frågar mig.