Inlägg

Inlägg som dv09ssm har skrivit i forumet
Av dv09ssm

Uppgraderingspaket: Z97 & 4690K vs Z170 & 6600K

Hej,

Förra året uppgradera jag grafikkort, chassi och nätaggregat i min dator, så nu är det dags att uppgradera resten. Det enda jag är ute efter är nytt moderbord, processor och minnen. Det jag har kommit fram till hittills är att det står mellan (ungefär) Sweclockers sommardator 2014 och vinterdator 2015, alltså:

Sweclockers vinterdator 2015
Asus Z170 Pro Gaming
Intel Core i5 6600K
Corsair Vengeance LPX Black DDR4 2666MHz 2x4GB
Be-Quite Pure Rock

Summa: 4907kr

Sweclockers sommardator 2014 (+ Be-Quite Pure Rock)
Asus Z97-A
Intel Core i5 4690K
Corsair Vengeance DDR3 1600MHz 2x4GB
Be-Quite Pure Rock

Summa: 4283kr

Jag läste någonstans att det ungefär är 5% prestandaskillnad på Z97 och Z170, om man jämför liknande processorer, och att det inte är värt med Z170 om det om det blir mer än 5% dyrare. Enligt dom priser jag har (enligt Prisjakt) så blir Z170-paketet 15% dyrare vilket gör att jag lutar mot Z97. Edit: Här var det bl.a. jag läste: https://www.reddit.com/r/pcgaming/comments/3v0in3/haswell_vs_...

Det känns inte riktigt heller som att man blir särskilt framtidssäker bara för att man tar nyare chipset, i och med att man ändå kommer behöva uppgradera alla tre delar när det väl kommer till att uppgradera. Den enda fördelen jag ser med Z170 är att det kan bli enklare att få tag på nya delar i framtiden om något plötsligt skulle sluta fungera. Det jag menar är alltså att 1150-processorerna och passande DDR3-minnen kommer försvinna från återförsäljarna före 1151-processorerna och passande DDR4-minnen försvinner. Förhoppningsvis slipper man sånt elände, men man kan ju aldrig vara säker.

Vad har ni för synpunkter? Vilket paket borde jag välja?

Av dv09ssm
Skrivet av Falafel:

Jag kör 2 st http://cdon.se/hemelektronik/8gb-ddr3-1600mhz-ecc-reg-mem-p35...
Det är Kingston-minnen (KTH-PL316E/8G). Funkar bra med G1610t.

"8GB DDR3-1600MHZ ECC REG MEM". Betyder REG här att det är ett "Registered RAM"? På homeservershow säger ju dom ju "RAM must be non-registered ECC. Registered RAM will result in a bootup loop at 90%.". Men det fungerar alltså för dig?

Av dv09ssm
Skrivet av C0mbat:

KORREKT, det måste vara 1155 socket!

Oj. Jag läste i första posten att Intel Xeon E3-1220v2 skulle passa, men jag hade ju råkat välja en v3. Hittade inte många butiker på prisjakt som har v2-processorer, så man kanske blir tvungen att leta på Ebay då...

Skrivet av C0mbat:

En koll på kingston.com, System-Specific Memory for HP/Compaq ProLiant MicroServer Gen8. Därmed inte sagt att ovan nämnda minne inte funkar ...

Kolla in ProLiant MicroServer Gen8 Links

Enligt första posten i denna tråd ska dessa minnen (KVR16E11/8I) fungera. För det var såna jag hade valt va, eller har jag blandat ihop en siffra eller tecken nu igen?

Edit: Från din sista länk: "2x8GB KVR16E11/8I Kingston works with Xeon E3-1270v2 but NOT G1610T!! "

Edit2: Är det något jag bör veta om jag beställer/importerar en processor via Ebay? Moms/Tull, vanligt att bli scammad, eller annat man bör tänka på?

Av dv09ssm
Skrivet av zarkov:

1995 kr på Dustins weekend rush nu.

Se där! Finns det några bra summering med vilka processorer och vilka minnen som fungerar i denna burk (förutom första posten i denna tråd)? Det jag vill ha är en Xeon-processor och 16GB minne. Finns det svenska återförsäljare som har sånt inne, eller kommer jag bli tvungen att importera via Ebay eller liknande?

Edit: Något sånt här kanske?:

HP ProLiant MicroServer Gen8 Entry, 1995kr
Intel Xeon E3-1220v3 3,1GHz Socket 1150 Box, 2219kr
Kingston ValueRAM DDR3 PC12800/1600MHz Intel ECC CL11 8GB (KVR16E11/8I), 576kr x 2

Totalt: 5366kr

Av dv09ssm
Skrivet av [SH]:

Var själv på väg att köpa en till det priset runt nyår men fick höra i denna tråd att det, som redan skrivits, är deras ordinarie pris. Väntade 2-3 veckor så kom den på Weekend Rush för 1995 kr. Lite tålamod kan alltså löna sig...

Okej! Ja, man blir genast lite stressad när man ser att det är rea och vill gärna beställa direkt så att man hinner innan dom höjer priserna igen. Men om nu detta är ordinarie pris så kan man ju vänta och se om det sänks ytterligare någon gång.

Av dv09ssm
Skrivet av anon246659:

@dv09ssm: De har haft samma pris i en evighet nu. Den är ful-importerad från Spanien och måste registreras som sådan på HPs sida.

Jag är ingen expert på VM miljö men styrkan med VM är väl att låta CPU kraften gå där den behövs per automatik? Dvs det är bättre att sätta max procent användning av CPU kraften än att sätta en core per VM.

G1610T räcker nog för dina ändamål. Du behöver dock mer RAM för VMs och max för denna burk är 16GB (2x8GB).

Nätagget håller mer än väl.

Hmm, okej. Gör väl ingenting att den är ful-importerad... egentligen? Eller finns det några nackdelar jämfört med om jag hade betalat fullt pris för en "svensk" version?

Jag läste någon tråd på Tom's Hardware tidigare idag och där skrev dom att man helst skulle lägga varje VM på en egen core, så att en VM inte kan "störa ut" dom andra VM:arna när den gör något intensivt. Men det tycker alltså inte ni? Och jo, mer minne kommer jag ju att behöva. 16GB blir nog lagom om jag ska köra 4 VM:ar, 4GB per VM. Blir ju dock inte så framtidssäkert, om jag i framtiden skulle vilja köra fler än 4 VM:ar dvs.

Av dv09ssm

57% rabatt (2495kr) på HP ProLiant MicroServer Gen8 Entry Intel G1610T 4GB på dustinhome just nu. Borde man passa på att köpa en?

Jag skulle dels vilja köra en VM med ett par server-applikationer (HTTP, DNS, DHCP, osv), samt ett par VM:ar som jag kan sitta och utveckla på (dvs en blandning av Windows & Linux VM:ar, så jag kan utveckla applikationer för både Windows & Linux). Jag antar att jag borde uppgradera processorn så att jag kan assigna en kärna åt varje VM. Säg att det blir 4 VM:ar totalt; så en quadcore? Borde nog även uppgradera med mer minne så att varje VM har rejält med eget minne.

Är denna burk tillräcklig för att kunna uppgradera så långt? Informationen finns säkert någonstans i den här tråden, men då det tråd är 29 sidor lång samt kanske innehåller både utdaterad information och eventuellt information som rör någon annan burk så ställer jag det som en ny fråga

Edit: De nackdelar jag kan se av att bara läsa specifikationerna är väl att den bara stöder DDR3 samt bara har 150W nätaggregat. Att den bara stödjer DDR3 kanske inte gör så mycket, men kommer jag att behöva uppgradera nätaggregatet om jag vill uppgradera till en Xeon-processor och kunna köra 3 eller 4st mekaniska hårddiskar?

Av dv09ssm

Du svarade aldrig på giplets fråga: "Kör du en ren MC eller kör du bukkit med en massa addons?".

Har du bloat:at ner servern med en mängd (mer eller mindre bra kodade) plugins kan det säkerligen bli problem. Det räcker väl i princip att du har något plugin som gör något riktigt dumt, t.ex använder en algoritm med dålig (typ O(c^n)) tidskomplexitet eller helt enkelt är riktigt dåligt skriven, för att det ska börja bli problem. Jag skulle tänka mig att detta faktiskt inte är så ovanligt. Oerhört många spelar Minecraft och det är säkert många som vill skriva ett eget plugin, utan att ha någon erfarenhet av programmering ö.h.t. Resultatet blir ett "copy-paste", "what-am-I-doing.jpg"-plugin med minnesläckor och allt möjligt skräp..

Har du provat att köra en ren server, dvs utan plugins?

Av dv09ssm
Skrivet av EvilCrackMonkey:

eller kan man få tag i något mITX board och en riktigt effektsnål men effektiv flerkärne processor som klarar 8 hotswap + 4 interna sata för 2500kr som då motsvarar c2550d4i gillar ju intel så helst en intelprolle.. känns dock som IPMI är nått som skulle va trevligt att ha? o andra sidan har ju ssh funkat bra alla år tidigare..

Jag funderar på något liknande. Något i stil med INTEL XEON E3-1265L V3 QUAD CORE 2.5GHZ 8MB S-1150 OEM kanske? 45W TDP är väl hyffsat strömsnålt? Annars INTEL XEON E3-1230L V3 QUAD CORE 1.8GHZ 8MB S-1150 OEM - 25W TDP, men med den får man kanske inte så mycket gjort?

Moderbord har jag dock ingen aning om. Finns inte särskilt många mITX att välja mellan om man kollar på t.ex prisjakt. Dom flesta är utrustade med WiFi, HDMI och ljudkort med S/PDIF, vilket känns onödigt för en server. Dom verkar helt enkelt vara gjorda för HTPCs.

Av dv09ssm

Saken är väl den att USB-minnen är väldigt långsamma, speciellt skrivningar, och när du kommer upp till USB-minnen som har hyffsad hastighet så får du en SSD för samma pris. Finns säkert andra nackdelar också, det får någon annan fylla i

Av dv09ssm

Tack för svar om minnen.

Jo, verkar onekligen så att både detta kort och C2550 är lite problematiska..
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=2383862
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=2387305

Samt, från Dustin:

Citat:

Mycket problem generellt med detta kort. Mitt exemplar fungerade inte alls med minnen som var kompatibla enligt tillverkaren. Går ej att boota någon OS-installation från USB pinne. Kör man inte något alls så får man bara svart skärm och kommer ej in i bios då man aldrig ser en POST screen. Blir retur förmodligen.

Av dv09ssm

Jag gissar på att den automat-mountas under /media/ med sitt UUID, vilket ser ut sådär.

Hur ser det ut i loggarna, några felmeddelanden där? Kolla i /var/log/dmesg eller /var/log/messages

Av dv09ssm

Micke O: Låter bra! Läste något liknande i en review, att moderbordet inte "förväntar sig" någon ordenligt chassiventilation utan att det ska fungera ok med 'vanliga' chassin.

tomle: Det stämmer nog, men det är samtidigt bra att vara framtidssäker. Ponera att jag skulle vilja köra igång någon tyngre service på den, t.ex. virtualisering (har dock inte kollat upp exakt vad som stödjs) eller någon spelserver, då lär man väl behöva offra tystheten mot att fläktarna få stå och gå lite hårdare..? Om nu processorn klarar av att köra tungre saker, jag har svårt att jämföra den mot något...

Av dv09ssm

Ni som har/har tänkt beställa en C2750D4I, var har ni hittat minnen? Jag sitter och kollar på http://www.asrock.com/server/overview.asp?cat=Memory&Model=C2... då jag vill vara säker på att det inte blir några problem, men dom flesta minnen finns inte att köpa i sverige. Vissa av dom ger inte några träffar på google ö.h.t. Enda träffen man får är tillbaka till asrock.com...

Eller brukar ni strunta i vad tillverkaren säger och bara köra på med valfria minnen som passar? =P

Av dv09ssm

För skojs skull så gjorde jag det jag beskrev ovan, alltså analysera hur mycket trafik som genereras för en anslutning mot en Tibiaserver. Jag använda Wireshark, sniffade alla paket på port 7171, loggade in och sprang runt ingame i 60 sekunder. Jag filtrerade ut så den endast räknar på paket som skickas från servern till klienten och fick då Avg. MBit/sec: 0.019.

Lite räkning ger då:

0.019Mbit * 500 spelare = 9.5Mbit för 500 spelare.
0.019Mbit * 1050 spelare = 19.95Mbit för 1050 spelare (maxgräns för Tibias officiella servrar).
10Mbit / 0.019Mbit =~ 526 spelare om du har en 10Mbit (upp) lina.
100Mbit / 0.019Mbit =~ 5263 spelare om du har en 100Mbit (upp) lina.

Dock sprang jag som sagt bara runt en minut ingame. På OT-servrar blir det ofta så att många spelare samlas på samma ställe, speciellt vid PVP. Ökar vi Avg. Mbit/s till 0.050 får vi:

0.05Mbit * 500 spelare = 25Mbit för 500 spelare
0.05Mbit * 1050 spelare = 52.5Mbit för 1050 spelare
10Mbit / 0.05Mbit =~ 200 spelare om du har en 10Mbit (upp) lina.
100MBit / 0.05Mbit = 2000 sspelare om du har en 100Mbit (upp) lina.

Med andra ord så klarar du dig en bra bit med endast en 10Mbit (upp) lina. och fxar du 100Mbit upp så kommer det inte vara några problem alls. Det som kommer flaskhalsa är serverhårdvaran, eller eventuellt mjukvaran.

Av dv09ssm

Är du säker på att hårddisken fungerar som den ska, dvs att den inte har kraschat? Har du provat koppla in den i Macbooken, formaterat och skriva filer till den?

Om det är GPT som bråkar kan du ju försöka göra dig av med det, sök på google. När jag fick problem med att lägga in GRUB på en disk som tidigare hade använts till Windows 7 hade jag också problem med GPT. Jag nollade början av disken med typ: "dd bs=512 count=8MB if=/dev/zero of=/dev/sdb" eller nåt sånt och började om från början, men det går säkert göra på något vettigare sätt

För övrigt bör du inte köra Fat32 då den inte stödjer filer större än 4GB, men jag antar att du valde det då det var de enda som fungerade..

Edit: Du kan ju också "fixa klart" hårddisken när den sitter i macbooken. Partitionera, skapa filsystem, osv. Sedan koppla in den i rpi:n. Då kan du säkert använda något grafiskt istället för fdisk och mkfs.

Av dv09ssm

Frågor angående moderbord med integrerad cpu

Hej,

TL;DR: Hur fungerar det med kylning när man har ett moderbord med integrerad cpu och passiv kylning. Kan man anta att dessa kräver mer kylning i form av fler chassi-fläktar än traditionella moderbord?

Jag har planer på att sätta ihop en ny server. För närvarande har jag en 'vanlig' dator som server; Intel Core2 Duo E6850 @ 3.00GHz, passivt GeForce GT 520, midi-tower, osv. Det känns lite väl overkill då det endast körs lättare saker på servern. Iptables för NAT/routning, apache2 för sidor som knappt genererar någon trafik, en IRC-bot samt Samba som delar ut en 2TB-disk. Det är med andra ord ingenting tungt som körs på den.

Det jag vill ha är en server som är tyst och gärna liten. Den ska rymma minst två diskar då jag har tänkt köra SSD som systemdisk och sedan låta 2TB-disken snurra ner vid inaktivitet, för att göra den ännu tystare. Eftersom jag använder servern för NAT-routing krävs det också två stycken nätverkskort, gärna att åtminstonde ett av dom är 1Gbit.

Hur som helst så har jag titta lite närmare på moderbord med integrerad cpu, närmare bestämt GIGABYTE GA-J1900N-D3V och ASROCK C2750D4. Dom verkar helt okej förutom att den förstnämnda bara har 2st SATA-portar vilket är tråkigt om man skulle vilja sätta in fler diskar. Jag har också tittat på chassit FRACTAL DESIGN NODE 304 vilket verkar vara riktigt najs. Liten men plats för 6st diskar (om man inte har något grafikkort) och ett fullstort ATX-nätagg.

Det jag mest undrar över med denna forumtråd är hur det fungerar med kylning när man har ett moderbord med integrerad cpu och passiv kylning. Kan man anta att dessa kräver mer kylning i form av fler chassi-fläktar än traditionella moderbord? Jag vill ju som sagt hålla nere ljudnivån så jag vill inte gärna sätta in fler fläktar så att moderbordet inte ska börja klaga.

Alternativet skulle vara att jag köper ett 'vanligt' moderbord, en strömsnål processor som genererar lite värme och en tyst processorkylare. Jag är lite osäker.. vad tycker ni?

Av dv09ssm

Jag tror att ni går lite för snabbt fram i tråden. Som Taljin skrev: "Eftersom du ska köra Tibia kan jag av erfarenhet säga att det inte kommer vara några problem med din lina.". Jag har viss erfarnhet av Tibia, OpenTibia och dess protokoll och jag håller med Taljin. Jag skulle vilja säga att det är hårdvaran i servern som är flaskhalsen och inte nätverksuppkopplingen.

Det du skulle kunna göra är att hitta någon mjukvara som kan räkna ut hur mycket bandbredd en viss process, eller specifik anslutning, använder. Sedan sätter du upp en server hemma och spelar lite medan du använder mjukvaran för att analysera bandbredden som din klient (eller server) använder. Du får se till att göra något ingame som tar mycket bandbredd. De största paketen som skickas är troligtvis GetMapDescription/GetTileDescription/osv. Så ge din karaktär en hög level och spring sedan bara runt med den. Sedan är det väl bara ta medelvärdet eller peak-värdet och multiplicera med 500 - eller vad du nu vill att din server ska klara.

Som jag skrev tidigare tror jag snarare att det är hårdvaran som är flaskhalsen. Det beror delvis på att det är en rätt tung server att driva men, t.ex finns det en del A*-algoritmer som körs för pathfinding och för att hitta Tiles i Map-instansen, men också för att OpenTibia är ett hyffsat "orent" projekt*. Det har varit aktivt i väldigt många år och med väldigt många olika utvecklare. Man kan helt enkelt säga att det finns många förbättringspunkter

*: Jag har inte varit särskilt aktiv de senaste åren, så det kan mycket väl blivit bättre sedan dess.

Och juste, jag tror inte heller att det spelar någon större roll att du kör din server på en SSD istället för en HDD. Det enda som kontinuerligt läses från disk, vilket dessutom sker via en databashanterare (om du inte kör sqlite3), är account/character-information. Jag skulle satsa på en snabb processor och ett par snabba minnen.

Av dv09ssm

Jag bestämde mig iaf för att beställa en 3.0a. Visserligen kostade den en del, men andra hyffsade möss kostar ju ungefär lika. Och håller den lika bra som min gamla 3.0a så slipper jag leta igenom en djungel av möss med olika sensorer och finesser fören om så där 5~ år

Av dv09ssm
Skrivet av rampjesus:

Jag har en MS Comfort Mouse 6000 och den ska ju påminna ganska mycket om 3.0:an. Jag gillar den, ligger bra i handen och är dessutom ganska snygg. Billig är den också.

Varnar er för denna mus. Fick hem min idag (ersatte min 3.0a som började krångla). Mittenknappen har en märkbar delay vilket är riktigt irriterande när man t.ex försöker öppna länkar eller stänga flikar i Chrome. Sen är det ju även drygt när man spelar eller använder andra program. Verkar inte heller som att jag har fått ett måndagsexemplar, ta en titt på Google bara: https://www.google.se/search?q=comfort+mouse+6000+middle+clic...