Inlägg

Inlägg som snajk har skrivit i forumet
Av snajk
Skrivet av anon132576:

En liten kompressor är ju bra att ha för att blåsa ur hemma-PCn med också. Funderar skarpt på att skaffa en, behöver ju inte vara någon fräsingmodell om den bara går någon gång i halvåret kanske.

En tanke jag funderar på är dock oljedimma i lufttanken - tydligen kan billiga kompressorer ge ifrån sig sådant och man ska då ha något slags filter för att inte spreja datorn med en oljefilm på insidan... Vet inte om detta är skräckpropaganda eller om det finns ett korn av sanning i detta.

Tryckluft på burk är ju skit - särskilt så här års. Rätt dåligt tryck även i bästa fall, och sämre ändå när flaskan blir kall som en isbox efter bara några sekunder i utomhusluft och tappar ännu mera ork. Sedan är ju burkluft hälso- och miljöskadligt också, så ännu en anledning att undvika skräpet.

Tror inte oljan är ett jätteproblem med en dator egentligen, även om det förstås inte är mysigt. Men ska man använda en kompressor till typ airbrush eller så så är det ju katastrof.

Av snajk
Skrivet av Konne-:

Tack för svar, verkar som att smart TV är faktiskt ett smart val?
Kanske får ge det ett försök då och om det inte fungerar byta till någon annan externlösning. Rent generellt, är "alla" tv-apparater smarta idag?

Hur är det med stöd för olika ljudstandarder, inget jag behöver tänka på egentligen?

E-ARC är ju viktigt om man vill kunna använda alla ljudformat, men det har nog alla TV-apparater idag utom de absolut billigaste, eller gammal skåpmat förstås.

Men testa med den inbyggda "smartheten" först. Känner du att den är begränsande så är det ju bara att köpa en AppleTV eller Chromecast och köra på det.

Av snajk
Skrivet av Pelegrino:

Länka den nya

Om jag förstod det rätt så skrev du Online Surgeon i Java, använd JUnit för att testa, enkelt att komma igång med.

unit-tests är otroligt viktigt för att se till så att dina metoder fortfarande gör vad du förväntar att de gör när du refaktoriserar eller lägger till ny kod.

Ja precis. Enhetstester är inte (främst) för att testa att saker funkar nu, utan att de inte går sönder i framtiden när någon är inne och ändrar i koden, eller andra breaking changes från externt håll.

Av snajk
Skrivet av zonar:

Hej!

Jag blir jättenyfiken på varför du tror att "chefen" tappar tron och bestämmer sig för att lägga ner projektet?

Funderingar,
- har ni släppt någon MVP som gör att det går att "uppleva" projektet på något sätt?
- handlar de tom förtroende att ni inte kan slutföra projektet eller att det varit för mycket omvägar på vägen?
- Bedöms det vara för mycket jobb kvar för att få ihop kalkylen på projektet?

/z

Jag kan ju förklara lite om det största projektet. Vi bygger en mjukvara som styr hårdvara, som mitt företag också bygger (i ett annat bolag visserligen). Så vi har hela stacken från PLC:er och liknande på själva hårdvaran via en lösning med micro services och en webb-frontend upp till att integrera mot kundernas system långt upp. Förutom en liten bit mellan hårdvaran och systemet liksom. Den köper vi in från ett annat företag och den är inte bara dyr, jobbig att använda och byggd på uråldrig teknik utan också väldigt begränsande i vad vi kan göra med vår hårdvara och mjukvara. Dessutom tvingar denna mjukvara (eller snarare villkoren antar jag) oss att köpa dyr teknik från företaget som bygger den istället för på "öppna marknaden" eller direkt från tillverkarna, som säkerhetssensorer, positioneringssensorer, diverse "datorer" som sitter på hårdvaran och så. Ett stort problem med denna lösningen är att varje situation måste liksom vara specificerad hur den ska lösas i förväg. Vem ska "gå först" i denna "korsning"? Det måste man tänka kring och specificera specifikt, sen samma för alla andra hundratals liknande situationer. Vårt projekt hade löst detta dynamiskt istället utan att någon behövde tänka på varenda ställe, vilket hade minskat tiden för en installation från veckor till dagar.

Projektet jag jobbade med syftade till att ersätta en stor del av denna mjukvara och på sikt helt bli av med den. Anledningen till att vi inte satsade på att helt ersätta den från början var att den var säkerhetsklassad på ett sätt som var ganska komplicerat och vi ville fixa funktionaliteten främst så att vårt system fungerade mer "modernt", mer reaktivt, tog hänsyn till mer än en sak när den fattade beslut, möjlighet att ändra beslut eller instruktioner som redan skickats och så. Att helt få bort den hade sparat pengar och underlättat på många sätt, men rent funktionellt så hade vår första lösning hjälpt väldigt.

Detta projekt påbörjades innan jag var anställd där och jag blev anställd specifikt för att jobba med det. Vi tog också in en del konsulter som var experter på detta område som hamnade som utvecklare i mitt team och så. I ungefär ett år från att jag blev anställd, så jobbade vi på med bara mjukvara, vi hade en egen simulator för tredjepartsdelarna vi behövde behålla, men körde också med den faktiska mjukvaran i ett simulerat läge. Sen testade vi i vårt lab, vilket gjorde att vi insåg att verkligheten var mer komplicerad än en simulerad verklighet, trots att labbet är ganska simpelt jämfört med en kundinstallation. Så vi körde en del i labbet, löste problem som hittades och så, sen fick vi tag i en testkund. Detta var en ganska liten installation. Om labbet var 1X så var detta kanske 4X i storlek och komplexitet. Igen hittade vi saker som vi inte hade sett innan och löste dem allteftersom de poppade upp. Sen kom det ett säljcase med ett megaprojekt som hade varit omöjligt att lösa med den befintliga lösningen, men som passade oss som hand i handske. Den befintliga lösningen kunde hantera kanske 15-20X i komplexitet men här var det mer 60X, med extrema krav på prestanda och throughput. Kunden var väldigt tveksam till att vi skulle lösa det då de hade "köpt" en lösning från en leverantör som hade tre år på sig men som inte lyckats på den tiden, och som de nu hade stämt för kontraktsbrott. Men jag sålde in vår lösning, att den närmade sig release och att den kunde hantera komplexiteten och prestandakraven, så det blev så.

Vi var inte färdiga med den första "pilotkunden" men vi hade löst de problem de hade som gjorde dem villiga att låta oss testa där, så vi släppte det och hoppade på megaprojektet istället. Så vi satsade hårt på det, körde tester mot deras flöden och så, och emellanåt spenderade vi väldigt mycket tid hos denna kund (i ett annat land) och testade på hårdvara i den faktiska miljön men innan anläggningen var klar. Kundens projektledare, eller inte slutkunden utan den som var ansvarig för helhetslösningen mot slutkund (vår del var "bara" några hundra miljoner i ett mångmiljardprojekt), var extremt petig och nitisk dock.

Vi fick aldrig köra systemet mer än några minuter innan han skulle in och peta, ställa till problem, täcka för sensorer, sparka på grejerna och så. Så vi fick skifta fokus från "prestanda" till "stabilitet" trots att det var väldigt osannolika saker som de "testade". Vi la kanske ett halvår på att bygga om hela vår huvud-algoritm så att den, så fort något problem uppstod, liksom kastade ut allt och räknade om hela lösningen på situationen. Vi fick allt att funka, systemet var superstabilt, man kunde blockera uppemot hälften av maskinerna och de övriga snurrade ändå på (trots att allt påverkar allt annat), men prestandan hade ju dippat en aning av denna effort och således nådde vi bara 90% av deras förväntade peak. Den peaken låg dock flera år bort så vi var ju helt säkra på att vi hade löst det långt innan dess.

Men. Samtidigt som detta pågick så hade mitt företag, utan att vara öppna med det, satt ett annat team på att bygga en helt annan lösning specifikt för denna kund. Den byggde på ännu äldre teknik och det teamet var tvungna att översätta kod från tjugo är gamla saker och språk och så. Och den var ju verkligen byggd bara för detta projektet, med hårdkodade saker överallt och så. Sen fick de någon att köra prestandatester, bakom vår rygg, och han kom fram till att vår lösning var aningen långsammare i dagsläget. Vart beslutet sen fattades vet jag inte, men nedläggningen kom inom kort i alla fall.

Av snajk
Skrivet av Phod:

Men du har väl fått betalt? I sådana fall är det ju nästan bättre att det blir nedlagt, du får ingen ryggsäck att dras med! Sedan låter det här som taskigt ledarskap, och det är ju aldrig kul.

Jo så är det förstås. Men mitt, och alla mina kollegors, liv hade varit mycket lättare om vi hade fått bli klara.

Av snajk

Kan det ha något med RCS att göra kanske? Det är ju en ny standard för textmeddelanden (och liknande) och Google pushar för den men mottagandet har i övrigt varit hyfsat svalt så det kan vara så att det har satts igång som default och så misslyckas någon koll på om mottagaren kan ta emot det. Jag har för mig att jag fick frågan om att gå över till det på min telefon, men minns inte vad jag svarade, har inte haft några problem jag märkt av i alla fall.

Av snajk
Skrivet av Phod:

Det kommer av sig självt, det gäller bara att ha drivet att hela tiden försöka bli bättre.

Å andra sidan har 100% av alla cowboy-programmerare jag jobbat med varit självlärda.

Det gäller att ha förståelse för vad som påverkar de val som görs. Ibland vill kunden inte lägga så mycket pengar på att fixa något på "rätt" sätt, och nyttan av en fulfix är så stor att man väljer att göra det så, då är det bara att göra det. Sitter man med en kodbas som man inte gillar är det bara att rätta sig efter den för det blir bara sämre om man gör saker på ett annat sätt. Och så vidare.

Nu för tiden så bryr jag mig inte i de val som görs, oavsett vad jag anser om dem. Men då brukar jag för det mesta också kunna komma med input på arkitektur, tekniska lösningar o.s.v. Det är litet annat när man är ny.

Jo, men det finns ju val på olika nivåer liksom. Jag har nu två gånger under senare år varit med om att ett projekt som jag och mitt team har hållit på med ganska länge, och som vi anser är en bra lösning, mycket bättre än vad vi hade innan (och har nu), ändå blir nedlagda på grund av att någon chef tappar tron på det. Inte att vi ska ändra lite, eller att vi har lagt en halv sprint på det, utan månader eller år för ett helt team med massor av resurser, många resor till kunder för att testa i andra länder och så, rätt i soporna. Jag vill inte bli bitter över det men som det kanske märks så är det svårt.

Av snajk
Skrivet av Dhanjel:

Dumt med en S till en 4K 65"? Funderar på att flytta ut vår X från barnens allrum till vardagsrummet så jag kan spela lite med samt se på UHD filmer och skaffa en S till barnen istället. Skulle ändå "behöva" en kontroll till, så då är det i princip 2000 för en S.

Tja, det beror lite på om de spelar mycket spel på skiva skulle jag säga. Kör du Gamepass och/eller "digitala" spel så tror jag det blir jättebra, men om hälften av spelen barnen spelar inte funkar så kan det ju bli rätt jobbigt. Series S funkar ju bra, den är liten och tyst och kan hantera allt som X kan, bara i lägre upplösning.

Av snajk
Skrivet av Aser:

Naturligtvis köper man inte en begagnad soffa enbart för att den haft högt nypris. Man kollar in vad man vill ha (kanske lite alternativ) och köper sedan när man hittar någon av dessa i ok skick till bra pris. Vill man ha en Ektorp desto bättre då de ofta finns i överflöd överallt och billigt.

Jo, så är det ju. Man ska ids åka en bit med släp om man ska jaga soffkap. Men Stockholm är inte så farligt att köra till/i. Vore det centrala Göteborg så skulle jag avstå för min mentala hälsas skull. Aldrig mer

Precis, man får ju bestämma sig för vad man vill ha, om det är en specifik modell eller en typ, och leta efter sådana. Eller så kanske man har småbarn eller något och inte bryr sig så mycket bara man får en ny klädsel att täcka med kladd.

Sen kan det ju vara så att priset på bostäder står i relation till hur mycket man kan pruta på en soffa i viss mån. I alla fall när det gäller sådana flytt-fynd som jag pratar om. Är man mitt inne i transaktioner på flera miljoner så är man sannolikt mer benägen att skita i några tusenlappar bara man slipper jobba sig.

Angående att köra i Göteborg så vet jag inte varför det är så hemskt. Å andra sidan är jag ju uppväxt här och tog körkort här så det är ju vad jag är van vid.

Av snajk
Skrivet av AndreasPC:

Finns definitivt högtalare som inte heller låter jättekul men gemensamt för dom flesta soundbars är att man kompromissat på ljudet för designen och storlekens skull. Detta resulterar oftast i ett ganska "tunt" ljud där allt fokus ligger på diskanten och utan någon egentlig bas.

Detta är ganska rimligt då du helt enkelt inte kan få ut så mycket mer djup i en så liten kabinett som dessutom inte har plats för några stora högtalar-element!

Finns bra soundbars dock, men krona för krona får du betydligt mer ljud för pengarna om du istället skulle köpa ett par högtalare (eller ett par hörlurar om du mestadels kollar/lyssnar själv)

En markant skillnad är ju att en soundbar främst är tänkt för film och TV, inte musik, vilket ger lite andra kriterier för ljudet. Ett par stereohögtalare kan ju ge väldigt bra ljud i allmänhet men ändå inte vara så bra på att få dialog tydlig exempelvis. Däremot om man har en centerhögtalare med motsvarande kanal så får man ju det där.

Sen handlar det förstås mycket om anpassningar för att funka bättre med en TV, både i fysisk utformning och tekniskt. Det är inte många högtalare som har HDMI exempelvis och ännu färre med stöd för CEC och så. (Ett undantag som jag verkligen gillar är The Fives som har HDMI och är anpassade för att ge bra ljud även för TV och film även om fokus ligger på musik.)

Men det finns ju soundbars som är riktigt bra, dyra och stora brukar de vara då förstås men det är ju svårt att komma ifrån, och det finns soundbars som är bättre på musik jämfört med övriga, precis som de finns de med bakhögtalare, atmos eller diverse andra saker.

Generellt kan man ju säga att en soundbar, om man inte snålar rejält, ger bättre TV-ljud än tevens ljud. Ska man lyssna på musik så finns det bättre val däremot, men vill man ha både-och så kan ju en soundbar ändå vara ett hyfsat alternativ om man gör sin research och väljer rätt modell. WAF ska inte underskattas heller, en soundbar är ju smidig i och med att man slipper en massa kablar och så, och ofta är de ju hyfsat slimmade och moderna i designen liksom. En riktig surroundanläggning är förstås att föredra för film och TV, men ska man ha ok ljud blir det rätt dyrt, och man får ju problemet med högtalarplacering och kablage förstås. Men det finns ju skitprodukter i alla segment också, så inget av detta gäller ju alltid.

Av snajk
Skrivet av ronz:

Hur funkar det med 8GB RAM nu för tiden?
Bara när frugan spelar Among Us och har Discord öppet + någon tab i Google Chrome så används 7,5GB.
Vad händer om man startar något mer riktigt spel?

Min dator använde cirka 11GB med Call of Duty + Discord

Det är svårt att räkna på det sättet, att datorn använder X procent i idle eller vid låg belastning, för Windows använder ju outnyttjat minne om det finns till diverse bakgrundssaker som släpps ifall man gör något mer krävande. Men absolut känns 8 GB rätt snålt.

Av snajk
Skrivet av Ecthelion:

Det verkar som att vissa återförsäljare säljer exemplar med nyckel, har sett det någonstans men kan inte minnas var. Just för Series S liksom, men ja; som du säger så hade det varit optimalt med fysiska kopior där man har tillgång till nyckel också.

Eller så gör man som på PC att lådan bara har en kod och ingen skiva. Det är väl så det brukar vara när man köper ett spel med kod liksom. Sen kan man ha utgåvor med skiva istället, men man får se till att välja rätt helt enkelt. Det hade ju sannolikt pressat ner priserna för de med Series S en del, eller oss som gärna undviker skivor även om vi kan använda dem.

Av snajk
Skrivet av rareixarna:

Nån som har tips på nåt bra 140cmgamingbord elr nåt i den storleken några cm mer eller mindre är okej. Helt dock nära 140. Vill gärna ha datorn på bordet på högra sidan

Måste det vara "gaming"? Ikea har ju bordsskivor i olika bredder, bland annat 140 cm, och diverse ben och hurtsar. Vill du ha gamingkänsla kan du ju spraya det mattsvart med lite röda accenter eller så.

Av snajk
Skrivet av Ecthelion:

Finns många som köper det av misstag och tror att det skall finnas med en nyckel i förpackningen.

Det hade ju varit en smidig lösning. Samtidigt är det ju svårt att begränsa användningen då. Om skivan räcker för att spela ett spel, även offline, och nyckeln räcker för att spela ett spel, så blir det ju två kopior man får när man köper ett spel liksom. Det är i så fall om nyckeln både stod i klartext på skivan typ, och var hårdkodad i själva spelet så att man antingen kunde spela med skivan eller installerat med nyckeln, men inte båda. Det hjälper inte offline-problemet dock.

Av snajk

Smart-TV-plattformarna är rätt bra idag i allmänhet, så det räcker nog ganska långt att köra på inbyggda grejer när det gäller appstöd och så. Man slipper också konstigheter i handskakning, styrning eller liknande problem med kopplingen mellan två enheter. Problemet med "smarta lösningar" är ju att de blir gamla rätt fort, appstödet börjar bli svagare ibland efter bara två-tre år och även de appar som finns börjar tappa funktionalitet jämfört med mer modernare lösningar och ibland jämfört med hur de funkade i föregående version på teven, och då är det dags att skaffa en annan lösning. AppleTV funkar väl bra om man har Iphone, men Chromecast (med Android TV) eller liknande boxar finns ju också.

Angående reklam så beror det lite på hur man definierar det. Min Samsung exempelvis har en "tile" med något rekommenderat i hem-menyn på teven, men utöver det är det ju ingen reklam mer än att de pushar en att installera deras app när man försöker göra något där appen hade underlättat eller så (typ lägga till bilder till "skärmsläckaren" eller "konstläget"). Sen gör ju varje streamingtjänst reklam för några serier när man markerar den i menyn, men jag vet inte om jag skulle klassa det som reklam riktigt. Så sammantaget är det lite som Windows, man får ibland mindre notiser om att använda OneDrive exempelvis, eller sätta Edge som deafult, men rätt sällan och inte så påträngande.

Av snajk
Skrivet av Aser:

Själv hämtade jag ett par soffor med nypris drygt 20k styck för 1000kr totalt plus släp och bensin mellan Värmland och Stockholm då. Stockholmarna blir alltid förvånande när man faktiskt kommer (även om de inte vet att man åkt så långt). Tydligen många som inte håller sitt ord kring sådant här. Köpte senare matchande fåtöljer av samma märke i Stockholm med. Men nu när man har småbarn skulle det ju vara en större uppoffring såklart.

Precis. Jag har polare som prutat ner en ett par år gammal soffa i 20K-klassen till någon enstaka hundralapp med upphämtning på en timme eller så.

Av snajk
Skrivet av medbor:

Sista ordet där är verkligen a och o!

Man ska vara ödmjuk för vad andra kan och teamets vilja, även om man tycker att man har värsta bästa idén är det ofta man får acceptera att göra andra saker, och andra kommer ändra det man gjort av en hel hög anledningar. Det man alltid ska ha i siktet är det som är bäst för projektet. Så länge alla har det så blir det bra

Detta kan såklart leda till meningsskiljaktigheter, det är bara naturligt och bra för teamet och projektet, idéer förtjänar att ifrågasätta och förbättras av andra förslag. Ingen har en felfri tankeprocess

Ja precis. En relaterad sak som många har problem med, och som även jag tycker är svårt emellanåt, är ju att "chefen" (i begreppet inkluderar jag arkitekter, PO, projektledare och så vidare) bestämmer. Har du eller ditt team lagt ett år på att bygga en jättebra grej och chefen bestämmer att vi skiter i den, eller att den helt ska göras på ett annat sätt eller att något annat team ska ta över den, så är det så. För en konsult är det förstås ännu viktigare, men även en anställd kan ju inte gå runt och sura för att saker inte blev som tänkt liksom.

Av snajk
Skrivet av Aser:

Inte ett råd du vill ha men jag skulle spana efter kvalitetssoffa begagnat. Vi gillar norska Brunstad. Kan komma riktigt billigt undan om man är beredd att köra en liten bit och vänta på rätt tillfälle. I övrigt har ikea funkat när vi var yngre men skulle inte köpa dem idag.

Våra Brunstad är lätta och ger bra stöd för att sitta och inte få ryggen fördärvad eller riskera att inte komma upp (det går fort utför när man närmar sig medelålders och har småbarn). Lätta att flytta, men nackdel då de ganska snart står dikt mot väggen...

Skrivet av Rouge of Darkness:

Varför inte köpa begagnat?

du kan ofta köpa riktigt skysta soffor/fotöljer i äkta skin som ser typ nya ut på t.ex. Erikshjälpen eller andra välgörenhets rörelser.

såg ett par skinfoltöljer på lokala erikshjälpen för 500:- styck som såg typ oanvända ut.
morsan har lika dana å de kostade typ 20000:- stycket för 20-25 år sen eller nått men man sitter som en kung i dem.

Erikshjälpen brukar dessutom erbjuda hemkörning och inbärning för typ 150:- om man köper möbler.

Jag läste en krönika för några år sedan som gick ut på att begagnade soffor är bra. Folk flyttar och självklart vill de ha något fräscht till sin nya bostad, och det känns ofta inte så dyrt med en soffa för några tiotusen när man precis genomgått en budgivning där man kastar hundratusentals kronor mer än tänkt på den under några timmar liksom. Så det är väldigt lätt att pruta på just soffor, de är jobbiga att bli av med, man behöver hyra släp om man ska ta dem till "soporna" och så. Erbjuder man sig att komma och hämta inom en timme så kan man väldigt ofta pruta ner dem till nästan inget, speciellt de som legat ute ett tag och flytten verkligen är nära.

Av snajk
Skrivet av AndreasPC:

ALLT slår TV-högtalarna!

Fenris A4 är grym, för pengarna nästan oslagbar i min mening!

Om du vill ha mer bas utan att störa allt för mycket, kika på ett par golvhögtalare, ger dig mycket av ljudet utan att det slår räääättt in i grannens hem.

Storebrorsan till Fenris A4 är grym, Fenris A55 är värd att kika på.

Nu vet jag inte vad din budget är men Lemus gör riktigttt schyssta TV-möbler annars om du vill ha en allt i ett lösning!

Man behöver inte lägga mycket för att få bättre ljud en en genomsnittlig TV, men det finns soundbars och än mer högtalare som är riktigt pissiga också förstås.

Jag har exempelvis ett par datorhögtalare som är typ femton år som bara använts på senare tid när jag inte orkar koppla eller sätta igång förstärkaren, typ för online-möten med jobbet och sånt mest, inte alls för musik eller så. Jag tyckte de var helt ok, inte bra på något sätt men de kostade kanske 700 när de var nya så de är inte det billigaste sämsta på något sätt. Jämfört med de inbyggda högtalarna i min skärm var de rena HiFi-anläggningen men nu bytte jag till en TV på skrivbordet, ingen lyxig utan en äldre billigare 4K-modell jag köpte från jobbet, och ljudet från den är bra mycket bättre än från högtalarna. Växlar man mellan dem så låter högtalarna mer som en laptop typ.

Men jag har också sett (hört) soundbars som ligger på nästan samma nivå. Typ de som kostar en tusenlapp. Är budgeten så tight så är det bättre att köpa ett par bättre datorhögtalare eller liknande (bättre än mina gamla då).

Av snajk
Skrivet av SilenceLotto:

Har för mig att Seagate hade ensamrätt ett tag innan fler tillverkar skulle släppas in. Någon annan som känner igen detta?

Jo det har jag också för mig. Men det har ju gått ett par år nu liksom. Vad jag förstår är det ju typ en liten men snabb m2-disk med ett simpelt gränssnitt i en liten låda, det borde inte vara så dyrt eller komplicerat för någon annan (Samsung?) att stoppa i en av deras små m2-diskar i en låda som följer specen.