Inlägg

Inlägg som ingenjören har skrivit i forumet
Av ingenjören
Skrivet av Dunde:

Det blir kladdigt för havre innehåller mängder med Betaglukan. När man mältar korn så bryter man med avsikt ner cellväggarna (B-glukan) långt. Om du tillsätter omältad råfrukt (som jag förstod det) så måste du kompensera för detta med mera tid så att enzymerna kan jobba. Alternativt får du tillsätta mera enzymer, t.ex. enzymmalt.

Precis, därför är det kanske inte lämpligt att ha högre andel än 25 % omältat. Däremot så har ju råfrukt innehåll av socker vilket är smaskens för jästcellerna.

Av ingenjören

Felsökning

Nu har min Helles jäst klart.
Mitt rapt till sade ju 1.053 från början och 1.015 som slut. Testade då att jämföra med en vanlig mätare:

Den säger om jag läser rätt 1.013. Temp 20 °C
För att se hur mycket fel den visar testade jag den även i 20 °C vatten.

Slutsatsen är att ölen stannade på 1.011. Frågan är då om en rapt pill är korrekt. Ska testa den i 20 °C vatten för att se hur stor felmarginal den har. Jag hade kalibrerat den för några månader sedan dock. Återkommer....

Av ingenjören
Skrivet av Sholdar:

Har (mig veterligt) aldrig provat en brut, så vet inte
Men huvudsaken är att det är gott nog att jag inte behövde dumpa det

Brut IPA är en IPA som har ett FG runt 1.002
Ingen höjdare men upplevs som torr och lätt syrlig.

Av ingenjören
Skrivet av Sholdar:

Jag hann med att smaka hjortron ipan innan semester, blev fullt drickbart, lite åt surare hållet men inte mycket. Betydligt bättre än jag trodde det skulle bli, och har vänner som jag vet kommer tycka bättre om den än vad jag gör, så overall får jag säga att det var ett lyckat experiment!

Ok, lite som en Brut IPA fast godare? Kul att du ändå blev nöjd.

Av ingenjören

Det verkar dessvärre som att min helles stannat runt 1.016. Oklart varför då jag mäskade i 64 C. Då borde den ha gått ner till 1.010. Hacket i grafen är när jag skakar jäskärlet för att få liv i jästen igen. Nu är det nog dessvärre bara att acceptera. Hoppas den inte blir för matig bara...

Av ingenjören

Köpte en 48" LG oled A1 för 5900 kr 2021. Fantastisk tv till ett utmärkt pris.

Av ingenjören
Skrivet av Rouge of Darkness:

helt perfekt för att sitta i båten å dra aborrar en hel dag.

värsta som finns är ju när det är typ norr om 20°c i en båt... håller på å dö av värmen speciellt om det inte blåser nått å gassande solsken.

tycker denna sommaren varit den bästa på många år för att åka båt när det inte varit asvarmt och helt vindstilla.

Mmm dra upp makrill här på västkusten den här sommaren är som att åka Balder i några timmar. 1,5 m vågor har varit standard i juli

Av ingenjören
Skrivet av T4kti:

Instämmer. Har lagt ner mer tid på att förbereda båten inför säsongen än att faktiskt nyttja den.

Jag har kanske 1 h drifttid på motorn i år. Idag har vi 15+ och mulet. Blir ingen båt denna helg heller. Sist jag åkte ut var 8 juli..

Av ingenjören
Skrivet av Nicklidstrom:

Tänkte köpa ett båtöverdrag till en roddbåt på ca 4m lång så man slipper tömma vatten i tid och otid någon som vet något smidigt?

Biltema har rätt skapliga överdrag.
En reflektion är att detta är den sämsta jävla sommar jag upplevt på 40 år. Iaf juli. Regnat varenda jävla dag och även om det inte regnat har det blåst 340 m/s. Katastrof.

Av ingenjören

Även W34/70 jäser lite som en raket!

Av ingenjören
Skrivet av Sholdar:

Jag är fullt redo på att det blir katastrof, får alltid några kilo nerskickat varje år från föräldrarna så tänkte att det kan ju vara kul att prova!

Lät det jäsa klart först och flyttade det från jästkakan till rent jäskärl, så hoppas på att det inte jäser så mycket mer, återkommer om ett tag när det är klart att smaka

Det bör vara tillräckligt mycket jäst i suspension ändå. Om du nu inte filtrerade ölen på väg till ett nytt jäskärl. Men jag tror ändå på din ipa. Tror den kan bli fin.

Av ingenjören
Skrivet av Sholdar:

rdwhahb ^^

Själv fick jag inspiration av något slag och slängde i ett kilo hjortron som jag gjort i ordning i fermzillan i helgen som var tillsammans med 20 liter IPA, får se om det leder till någonting drickbart men det känns i alla fall som att det kan bli bra

Otroligt spännande! Kan ju bli hur bra som helst. Och förvisso även katastrof 😅. Om inte annat får du en DIPA. Lär ju motsvara 100 g socker. Minst

Edit verkar innehålla 77g socker per kg. Inte så mycket mao. Och massor med C-vitamin. Det lär skydda din ipa från oxidation.

Av ingenjören
Skrivet av ingenjören:

<Uppladdad bildlänk>
Det gick åt helvete. Fattar inte varför jag fick så otroligt hög verkningsgrad. Vad göra? Fick även ut mer volym än planerat.

Det blev nog en festbier 😅

Av ingenjören
Skrivet av xxargs:

Bakterier äter andra bakterier och det handlar mer om det blir livskraftig kollektiv av 'rätt sorts' bakterier på biofilmen inne i ledningsnätet, men det betyder att de också behöver någon form av energitillskott i form av organiska föreningar (eller oxiderar svavel och järn) att livnära sig på. - vet inte om vattenverken tillsätter både sporer av önskade bakterier och näringsämnen för att detta skall etablera sig eller om det spontant uppstår ändå av de (närings)ämnen som ändå finns i dricksvattnet efter reningsverket.

Här har det uppstått automagiskt i ledningsnätet. Och så länge de inte klorerar lär de fortsätta gotta sig i ledningarna. Oavsett är jag mycket tacksam över att mitt bryggvatten är dels väldigt mjukt men även helt utan klor. Då kan man bygga upp vilket bryggvatten man vill.

Av ingenjören
Skrivet av xxargs:

Enligt MSDS Fosforsyra med tensider (dodecylbenzenesulfonic acids) - nja...

Det ger en sur lösning som käkar kalk bra men tvålar inte på proteiner och fetter på samma sätt som alkalisk lösning som med typ klorin och andra varumärkens klorrengöringar bara baserade på natriumhypoklorit (har NaOH i sig i och med tillverkningen från koksalt och därför också blir halt (av förtvålad protein) när man gnugga fingrarna i varandra i lösningen) och därför måste komplimenteras med tensider...

---

Klor går att käka upp med tillsatt askobinsyra om det är ett problem (och det är sällan så i sverige, och då bara under kort tid när det är problem med bakterieinläck/tillväxt i vattenledningsnäten, ofta vid och efter större arbeten och det ruskas om i rörledningsnätet), men det skall nog göras före innan man tillsätter vattnet i brygden, andra ämnen som också skrubbar klor är att tillsätta en smula järn(II)sulfat som reducerar kloret när järnet oxideras till 3-värd form, men för mycket järn ger också sina problem inklusive järnsmak och brunfärgning (av rost) .

Vattenreningverken brukar tillsätta en smula klor i vattnet innan det går ut i distribution då annan behandling med tex. väteperoxid fungerar inte då med närvarande järnytor och järnjoner och mangan-joner som löses ut i rörledningsnäten så sönderfaller det fort och skyddar inte vattnet för återinfektering under transporten - ofta är det hybridanläggningar där man använder väteperoxid under behandlingen i vattenverket och sedan en smula klor på den utgående vattnet - normalt är nivåerna 0.2-0.3 ppm klor då det är under lukttröskeln för det allra flesta människorna (ligger runt 0.5 ppm)

Bryggare använder förslagsvis kaliumdisulfit för att neutralisera kloraminer. På västkusten har vi ultrafiltrerat vatten och därmed är det inte klorerat alls. Det verkar dessutom som att avsaknaden av klor fått en rovbakterie att härja i våra vattenledningar. Den äter andra bakterier, dvs andra bakterier som kan göra oss sjuka.

Av ingenjören
Skrivet av xxargs:

Enligt MSDS Fosforsyra med tensider (dodecylbenzenesulfonic acids) - nja...

Det ger en sur lösning som käkar kalk bra men tvålar inte på proteiner och fetter på samma sätt som alkalisk lösning som med typ klorin och andra varumärkens klorrengöringar bara baserade på natriumhypoklorit (har NaOH i sig i och med tillverkningen från koksalt och därför också blir halt (av förtvålad protein) när man gnugga fingrarna i varandra i lösningen) och därför måste komplimenteras med tensider...

Det fina med star San är att du använder 15 ml till 10 L vatten. Det är ju fosforsyra. Jag justerar även pH i mäsken med fosforsyra. Tycker det ger mer neutral smak än mjölksyra även om man inte ska kunna känna mjölksyran vid de koncentrationerna. En till sak är att star San inte är ett rengöringsmedel i den bemärkelsen att det tar bort proteiner mm. Däremot är det ett decinfektionsmedel för att döda mikrober på 30 sekunder. För proteiner kör vi saker som coobra, PBW och annat. Dessa behöver dock alltid eftersköljas. Star San ger dock aldrig smak till ölen om du använder rätt koncentration. Jag lovar.

Av ingenjören
Skrivet av xxargs:

Eventuell fri klor kommer att försvinna fort då det är så mycket organiska reducerande ämnen i brygden som oxideras av kloren (och blir koksalt med i vätskan existerande Na⁺-joner) att det kommer inte vara ett problem - det är värre om det fins parfymer i använda desinfektionsmedlet.

En klassiker att bli av med klordoft i tex. dricksvatten är en mycket lite knivsudd askobinsyra (typ enstaka kristaller) och då reducerar man kloret genom att askobinsyran oxideras.

Kör man desinficering med klorin eller liknande andra varumärkens oparafymerade rena natriumhypoklorid-lösningar utan tensider, eller använder kloramin[1] så är det väldigt lite som kan sätta smak senare.

[1] förr väldigt vanligt använd för desinfektering i rörmjölkanläggningar och minns de som röda plastburkar med vit lock - vet inte hur det är idag.

Klor är dock ett problem i USA där de har en benägenhet att klorera sitt vatten och ibland inte så lite heller. Just nu testar jag köra min CIP För första gången. Väldigt smidig och effektiv.

Av ingenjören

Det gick åt helvete. Fattar inte varför jag fick så otroligt hög verkningsgrad. Vad göra? Fick även ut mer volym än planerat.

Av ingenjören

Sista semesterveckan brygger jag en Helles. Siktar på 5,2 %. IBU 18.
Ovanligt klar vört under mäsk. Kan bero på att jag kör Viking Pilsner zero.

Tyvärr lite för hög verkningsgrad efter mäsk. 1.045 och siktade på 1.043.

Även under kylning så ser man effekten av den nya pilsnermalten.

Av ingenjören
Skrivet av D-J:

Ah okej, kommer definitivt inte göra om det här misstaget igen 😊 men bara att vänta och se då, tack!

Nästa gång köper du Star San. Ingen smak och behöver inte eftersköljas!