Inlägg

Inlägg som ingenjören har skrivit i forumet
Av ingenjören
Skrivet av MsSmith:

Kommer fortfarande inte att bli någon kärnkraft i Sverige, den är utkonkurrerad av billigare och bättre alternativ och några SMR kommer självklart heller inte att uppstå. Redan i år har de redan stängts av i omgångar (Sverige och Finland) för att de är för dyra och inte marknadsmässiga och ju mer alternativ som byggs desto oftare kommer det att ske.

Fast det där är ju bara en lögn. Vi har inte stängt av något kärnkraftverk för att det är för dyrt. Vi har däremot nedreglerat för att det finns för mycket elproduktion just då pga vind.

Av ingenjören
Skrivet av Söderbäck:

Yes. Det går att använda kylvattnet för små och stora kärnkraftverk.
Något man aktivt valt att inte göra från kärnkraften här.
Jag kan väl tycka det är rätt tokigt. Mycket värme i folks element kommer idag från att elda olja via värmeverk. Ja och sopbränning, restvärme från annan industri med mera. Men oljebränningen här går lite under radarn.
Och så häller man ut kärnkrafstvärmen i havet samtidigt... Jag vet, de stora kärnkraftverken ligger ofta lite mer avigt till också vilket försvårar.

Men - kanske kan vi inte räkna med att kunna använda kylvattnet från SMR heller. Det där får framtiden utvisa.

Södra ligger på samma halvö som Ringhals. Södra är väl ett av europas största pappersmassabruk. De levererar fjärrvärme till Varberg, men det gör inte Ringhals för man vill maximera elproduktionen.

Av ingenjören
Skrivet av Kolsvart Katt:

Jag läste https://www.tn.se/naringsliv/31849/nordiskt-genombrott-for-ka...

Danmarks opinion har svängt till kärnkrafts fördel för första gången på mkt länge och här har ett företag skapat "smältsaltreaktorer som drivs på torium".
"Elen kommer dessutom att vara planerbar, fossilfri och minska slutförvaringsbehovet av kärnavfallet från 100 000 år till 300 år.

– Vi kommer att kunna slutbränna redan existerande kärnkraftsavfall och avfallet från våra reaktorer kan förvaras ovan jord. Om vi fick välja skulle vi gärna ta emot vartenda gram kärnavfall i världen och slutbränna det i våra reaktorer, säger han."

Blir intressant att se vad som kommer av det där. Vattenfalls förstudie om SMR vid Ringhals ska vara kvar i slutet av det här året vilket är inom nyvarande mandatperiod iaf och borde kunna bli (i motsats till om förväntades vara klar om fyra år när annan mandatperiod, kanske regering och helt andra prioriteringar och kanske styrelser och opinioner)

Vattenfall har nu börjat avhysa hyresgäster och köpa fastigheter på Väröhalvön för att göra plats för nästa kärnkraftverk. Spännande tider:
"– Vi tar just nu konkreta steg i arbetet med att planera byggande av ny kärnkraft vid Ringhals. Vi inleder bland annat en process för att köpa fastigheter på Väröhalvön för att möjliggöra förberedande arbeten och byggnation av ny kärnkraft. Ett slutgiltigt investeringsbeslut fattas dock först när vi har fått alla nödvändiga tillstånd, säger Desirée Comstedt, projektansvarig för kärnkraft inom Vattenfall.

Redan i våras startade inom ramen för den pågående förstudien om små modulära reaktorer vid Ringhals arbetet för en miljökonsekvensbeskrivning, vilket bland annat innebär fältstudier och markundersökningar i området runt Ringhals. Under sommaren inledde Vattenfall också en upphandlingsprocess för att välja leverantör och reaktortyp.

– Förstudien beräknas vara klar i slutet av 2023 och är en del i Vattenfalls beslutsunderlag för tillståndsansökan hos Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen för att bygga nya kärnkraftreaktorer. Målsättningen är att ha en första reaktor i drift under tidigt 2030-tal, säger Desirée Comstedt.

Som en del i planeringen av ny kärnkraft genomför delar av Vattenfalls ledning under hösten resor till länder som är i färd med att bygga ny kärnkraft för att ta del av deras erfarenheter.

– Vi vill få del av internationella erfarenheter om vilka förutsättningar som krävs för ett lyckat kärnkraftsprogram, oavsett om det gäller SMR eller storskaliga reaktorer. Vi vill bygga ny kärnkraft i Sverige om förutsättningarna finns och genom att träffa många olika aktörer som är involverade i kärnkraftsprogram, till exempel energiföretag, myndigheter och teknikleverantörer, vill vi förstå hur det är möjligt att hantera risker, säger Desirée Comstedt.

Vattenfall äger redan mark på Väröhalvön, de nu berörda fastighetsägarna och hyresgästerna har kontaktats."

Av ingenjören
Skrivet av 0cool:

Eller ett stort antal små batterilager!

Varför skall vi låsa oss kvar vid tanken om att man måste ha stora centrala kraftverk när tekniken har möjliggjort både lokal produktion och lagring i småskala? På kortare tid än det tog att bygga Forsmark har Tyskland fått solpaneler på villatak som producerar mer ström än hela Sveriges kärnkraft.

Hur ser denna fantastiska produktion med solceller ut i december då? Kasta ett öga på electricitymap.org och se hur bedrövligt tyskland skött sin elproduktion. Man lade ner 4000 MW kärnkraft men ersatte den med kol och gas. Kolla även på samma sida för att se vilka länder som är gröna. Det är i princip bara länder med kärnkraft för alla andra måste kompensera med kol och gas.

Av ingenjören
Skrivet av Söderbäck:

Riktigt så enkelt är det inte heller. Gen4 sägs kunna använda bränslet på annat sätt. Men det är absolut inte en given del..Det är inte säkert att det där är ekonomiskt gångbart att få till någon reaktor som kommer kunna göra det där.
Inte extra små reaktorer heller. Så det där kan man inte bara ta för givet.

Vad som däremot går att göra är att upparbeta använt kärnbränsle. Det har vi gjort till våra gamla kraftverk också. Det skeppades till Storbritannien för upparbetning efter användning. Det här kan också minska mängden avfall - men det har inte mycket med gen4 att göra.

Edit:
Dont get me wrong. Jag hoppas att vi kan köra det bränslet vi har i botten. Jag hoppas verkligen att vi får till teknik som kan ta hand om nuvarande restbränsledepåer och arbeta ner dem. Skulle vara win win om det där funkar! Så jag är inte emot upplägget. Men det ska inte tas för givet för vi vet inte riktigt om det är görbart för komersiell drift.

Men även om du bortser från bränslet och använder SMRen för el +värme får du fortfarande bra mycket bättre energieffektivitet än om du pumpar ut allt varmvatten i havet väl?

Av ingenjören
Skrivet av Xorcist:

Menar du att 14 miljarder skulle vara en stor summa pengar i detta sammanhanget?

Det är både snabbare och mycket billigare att lösa kraftöverföringen än att bygga nya kärnkraftverk.

Du löser ju överföringen från norr till söder men till vilken nytta? När du väl är klar kommer du enbart kunna skicka ner fossilfritt stål, inte el. Norrland kommer behöva all kraftpriduktion själva när de kommer konsumera 70 TWh/år. Ringhals producerade som mest med 4 reaktorer i drift 30 TWh på ett år. Du har väl inte missat Hybrit och H2GS?

Av ingenjören
Skrivet av Joppis:

Håller med om att jag direkt borde ha angett en källa. Syftade i detta fall på denna studie från Stanford University som bland annat nämner:

“Our results show that most small modular reactor designs will actually increase the volume of nuclear waste in need of management and disposal, by factors of 2 to 30 for the reactors in our case study,” said study lead author Lindsay Krall, a former MacArthur Postdoctoral Fellow at Stanford University’s Center for International Security and Cooperation (CISAC)."

https://news.stanford.edu/2022/05/30/small-modular-reactors-p...

"Vilken typ av reaktorer har studerats?
De studerade fall som i rapporten ger avsevärt högre avfallsmängder är reaktorer som är baserade på flytande metall som kylmedium. Dessa reaktorer, av fjärde generationens snitt, har dock fördelen att de kan återanvända kärnbränsle. Dessa reaktorer kan i sådana fall därmed kraftigt reducera mängden använt kärnbränsle, på bekostnad av att det aktiverade kylmedlet måste tas om hand. Återanvändning av kärnbränsle har dock inte inkluderats i studien.

Rörande SMR med vattenkylning tar studien inte hänsyn till att SMR kan nyttjas för flera ändamål och att de kan ta vara på både el och värme. På så sätt blir mängden radioaktivt avfall per tillvaratagen energienhet betydligt lägre för SMR jämfört med konventionell kärnkraft. Resultaten i studien är därför i överkant för den typ av reaktorer och tillämpningar som kan vara aktuella för den svenska marknaden i närtid."

https://www.energiforetagen.se/pressrum/nyheter/2022/juni/ene...

Av ingenjören
Skrivet av Joppis:

Avfallet är lätt att ignorera, det som inte syns finns inte osv. SMR ska tydligen resultera i större mängder kärnavfall relativt mängden producerad el.

Nej detta är inte sant. Det är samma mängd avfall i förhållande till producerad energi. Du får nog släpa fram en källa på detta om du vidhåller det.

Av ingenjören
Skrivet av pine-orange:

OT men...

Har du ett batteri? Återbetalningstiden verkar ligga på några få år just nu om du gör batteriet tillgängligt för stödtjänsterna.

Nej jag har varken solceller eller batteri. Eldar pellets just nu men funderar på att gå över till att elda stenkol pga de höga pelletspriserna.

Av ingenjören
Skrivet av Yoshman:

Datacenter-drakarna vill rimligen säkerställa sin elkraft då de, till skillnad från många andra (vilket tyvärr även verkar inkludera vissa beslutsfattare), fattar skillnaden på energi och effekt...

Tar vi Sverige som exempel kan man i debatter höra ena sidan säga "Sverige har överskott på el" och andra sidan säga "Sverige har perioder med underskott". Det märkliga här är att båda kan ha rätt samtidigt!!!

Sverige har ett rätt rejält elenergiöverskott, men det finns perioder när vi har eleffektunderskott.

El, till skillnad mot många andra energislag, är speciell i att produktion och konsumtion måste alltid vara helt balanserad. I.e. effekten av all produktion måste alltid matcha effekten av alla konsumtion. Skiljer det här kommer frekvensen i elnätet öka (produktionen är högre än konsumtion) eller minska (produktionen är mindre än konsumtion).

Som nämnts i tråden är inte kärnkraft lämplig för att reglera varians i effekt, det är ett typexempel på "baskraft". Rimligen kommer datacenter-drakarna använda det på samma sätt, d.v.s. om det blir aktuellt med kärnkraft där kommer den ha en effekt som är mindre eller lika med lägstaeffekten man behöver.

Så fungerar det ju i Sverige också, effekten kärnkraft leverera är väl under den lägsta-effekt som behövs. Men det är ändå en helt kritiskt komponent då inget annat kan i nuläget ersätta den effektmängd som kärnkraft kan leverera på en konsekvent sätt. Fråga tyskarna hur bra det går att ersätta kärnkraft med vindkraft, rimliga ersättare ur ett tekniskt perspektiv är olja och gas... (Kol är i praktiken också baskraft, sättet de är byggda gör att de inte lämpar sig för variabel effekt).

Vidare finns ett rätt tight samband mellan effekten hos vindkraft och vattenkraft. Snart kommer vindkraftsutbyggnaden vara "färdig" i Sverige. Detta då vi de närmaste åren kommer ha samma installerad peak-effekt för vindkraft som vi har för vattenkraft.

Dessa två måste balanseras då vattenkraft är det enda vi har med motsvarande effekt som vindkraft och som kan justeras tillräckligt snabbt för att kompensera för den effekt vindkraft inte kan leverera. Minimal effekt för vindkraft är tyvärr väldigt låg om det vill sig illa, i det läget måste vattenkraften (alt. olja eller gas) täcka upp för allt.

På sikt kan viss varians hanteras med gigantiska batterilager, men dessa har en realistisk uthållighet på ett par minuter till ett timmar (vilket är tillräckligt för deras tilltänkt huvudområde). Deras uppgift kommer primärt vara att säkerställa 50 Hz frekvens, inte vara ett komplement till elproduktion/konsumtion (lite beroende på om vi har effektöverskott eller underskott).

Jag vill även påminna om att även vattenkraften är väderberoende. Ett torrår kan det vara svårt att kräma ut allt ur vattenkraften och då har man verkligt stora problem om vindkraftparken plötsligt har lika stor märkeffekt som vattenkraften.

Ser faktiskt inte överdrivet bra ut med vattenkraften heller i år trots allt detta regn. Se här

Av ingenjören
Skrivet av Xorcist:

Givetvis kommer priset stiga något när vintern kommer. Bind avtalet om du är orolig.

Orolig? Jag kör timpris. Ingen minns en fegis.

Av ingenjören
Skrivet av Xorcist:

Du nämner problem med elöverföringen, inte brist på el. Vi kan åtgärda de problemen mycket billigare än att bygga nya kärnkraftverk.

https://www.svk.se/press-och-nyheter/press/mangmiljard-invest...

14 miljarder, Och det kommer ta lång lång tid.

Av ingenjören
Skrivet av Xorcist:

Vad menar du? Vilka företag? Elen är billigare än någonsin.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-ar-elen-sa-billig-j...
Det beror enbart på gynnsamt väder. Mycket vatten pga katastrofalt regnig sommar. Blåsigt och en del sol samt varmt. Då blir det väldigt billigt. Frågan är hur det ser ut i december/januari om det blir kallt och inte blåser?

Av ingenjören

Tack o lov har regeringen bytt fokus från 100 % förnyelsebart till 100 % fossilfritt. Spana gärna in den här sidan för att analysera CO2 ekvivalenter för respektive kraftslag.

Av ingenjören
Skrivet av Xorcist:

Det är en europeisk elmarknad ja. Sverige är ett av länderna med billigast el i den marknaden, i Europa. Vill ni inte dela med er av elen så finns det politiska alternativ för det också (V).
Det råder hur som helst överskott på elproduktionen i Sverige. Inga fler kärnkraftverk behövs för att säkra elproduktionen, varken idag eller imorgon.

Kasta ett öga på Hybrit och H2GS! Där snackar vi ökad förbrukning som får Microsofts behov att se mycket litet ut.

Av ingenjören
Skrivet av Kolsvart Katt:

Angående att kärnkraftverken vi har bara kan gå på full effekt, verkligen? Jag tycker mig sett på elbruk.se att de bitvis gått på begränsad effekt under året som varit pga underhållsarbete.

Svensk kärnkraft blir regelbundet nedreglerad på senare år då vi har för mycket vind i systemet periodvis. Just i denna stund går R3 på 80 %

Av ingenjören
Skrivet av Zemlan:

Hittade spontant ingen som nämnde att de skulle kunna bidra till svängmassan utan mer fungera som vindkraften på den punkten. Men om de kan det så är det ju förstås klart mer fördelaktigt. Inte för jag sökte länge men ligger det dolt och inte framhävs som en uppbar fördel känns det som de inte kan bidra till det.

Eller så är det helt underförstått och jag bara är för oinsatt för att veta det xD

Tror dock fortfarande stora verk placerade på strategiska ställen kommer vara billigare och bättre i längden för kommersiell produktion. Och SMR blir mer för att hantera ställen som behöver stora mängder el så man kan avlasta nätet där. Blir mindre begränsat i var man kan etablera när man inte är beroende av att nätet ska ha kapacitet.

Jag håller med dig till 100 %. För Sverige känns det vettigare med större enheter. Den enda fördelen med SMR är att du kan skala samt att den kan serieproduceras i fabrik vilket trycker ner priset. De SMRer vattenfall tittade på var dock rätt stora, runt 470 MWe från Rolls Royce. Det är som halva R2 ungefär.

Av ingenjören
Skrivet av Xorcist:

Dessa små reaktorer är väl fortfarande i forskningsstadie?
Kärnkraft är problematiskt. Bygga nya kärnkraftverk är mycket dyrt och tar lång tid, räkna med 20-25 år. Kolla på nya Okiluoto i Finland. De har överskridit budgetten med några hundra procent, 120 miljarder kronor i kostnad ungefär.
Frågan är när det, eller om det, betalar sig överhuvudtaget. Det är därför vi byggt ut de kärnkraftverk vi redan har, i över 30 års tid.

Vi har ännu ingen riktigt solid lösning för avfallshanteringen gällande uranet heller, vilket känns djupt oroande och ansvarlöst. Vi människor är inte förmögna att prata om hantering av saker över tidshorisonter på över 1000 år och liknande, och vi har inte tekniken för detta heller. Alla planer hittills är sågade. Det kommer garanterat att fallera.

En annan sak som talar emot kärnkraften utöver riskerna är alla dyra underhåll, som innebär driftstopp. Detta inträffar ofta, som ni kanske har märkt.
Det går inte heller att reglera kraften på ett smidigt sätt, den är inte ställbar som en del verkar tro. Det är av eller på som gäller. Energitillförseln från kärnkraft går alltså inte att reglera, som t.ex. vattenkraften kan, vilket är vår överlägset bästa energikälla här i Sverige.
Vi har överskott på el och klarar oss utmärkt på vattenkraft och mer utbyggnad av ny och kraftfull vindkraft. Solpaneler på alla nybyggen borde också kunna gynna i viss mån, även om det bara är en liten del av lösningen.
Hur som helst är det långt ifrån en energikris och inget verkligt problem. Bind elavtalet om ni är oroliga över svängningar som uppstår emellanåt.

Finland gick från att alltid importera el till att nu faktiskt exportera ibland. Dessutom är det inte så beroende av vind. Deras industri är dock tätt sammanlänkad med OL3 pga dess enorma storlek. Så om OL3 måste gå ner, kommer vissa industrier gå ner samtidigt. Rätt smart system faktiskt, det innebär att man räddar nätet. Det borde ju dock bli något liknande för Microsoft om de nu inte vill dieselsäkra sin produktion, men det blir ju väldigt dyrt.

Av ingenjören
Skrivet av MickeV:

Nej Ringhals 4 stängdes av under sommaren 2022 och var avstängd till våren 2023 p.g.a en skada. Skadan berodde inte på vädret...

Precis, skadan berodde på mänskliga faktorn. Felaktig driftläggning av värmare i tryckhållningstanken under proven inför uppstart. Men man löste problemet och under årets RA slängde man in ytterligare värmare. R4 fasade för övrigt igår igen, och är just nu uppe i 41 %. R3 är nedreglerad till 80 % pga för mycket vind i systemet. Tur vi ska bygga massor med mer vind! (igår var det negativt elpris igen)

Av ingenjören
Skrivet av pine-orange:

Nja, om kylvattnet är för varmt pga vädret är det inte helt ovanligt att de får minska effekt eller stänga ner ett tag.

Fast detta kan man bygga bort genom att välja större kylare och dimensionera för de vattentemperaturer man tror kommer uppstå. Visst, om man tar vatten från en flod som i frankrike kan det vara lite jobbigare då det kan bli för varmt i floden om alla kärnkraftverk släpper ut sitt varma vatten där. För varmt för djuren som lever där dvs.